Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hymmm...Bianeczko przeciętna długość życia shih-tzu określana jest na ok.14-15 lat ale ja osobiście znam siedemnastoletniego...Myślę,że to jest cecha osobnicza jak również uwarunkowana cechami genetycznymi a także warunkami bytowymi....(mam na myśli żywienie, profilaktykę, czynniki zdrowotne itp.)
Jeśli chodzi o zachowanie, to wiek na pewno ma na nie wpływ ale tu również decydują cechy osobnicze...To tak jak i ludzie - jeden w wieku np. 20 lat będzie prowadził bardzo aktywny tryb życia, drugi dwudziestolatek, powiedzmy średnio aktywny a trzeci będzie "aktywny inaczej":evil_lol: Ci nasi umowni 20 latkowie będą również inaczej reagowali na identyczne sytuacje...
Jak Majeczka była u Iwonki, to badał ją weterynarz który określił jej wiek na 10 lat...Mój wet.jej nie zdążył zobaczyć, bo akurat był na urlopie...Tak więc mamy opinię jednego weta i przyjęliśmy jej wiek na ponad dziesięć lat ale ile ma tego ponad?Trudno powiedzieć...
Niepokojące objawy u żywiołowego shih- tzu w średnim wieku (bo Majeczka to jest w podeszłym)to ospałość, brak apetytu,długo utrzymujące się dyszenie, nadmierne pobieranie wody takie miseczka za miseczką, wszelkie biegunki i wymioty które utrzymują się przez cały dzień...Wysoka temperatura - 39,9 to już niepokojący sygnał...
Shih- tzki z reguły wylewnie traktują gości (Kobi jest wyjątkiem a wyjątki potwierdzają regułę) Jak już emocje opadną shih- tzki się uspokajają..:lol:
Jednak to prawda, że wybierają sobie swojego ulubionego człowieka - moje wszystkie trzy oczywiście wybrały mnie i chciałyby mi wszędzie towarzyszyć..W łazience i WC obowiązkowo...:evil_lol:Co nie znaczy, że nie kochają TZ-ta ...
Bianeczko ja myślę, że ci nasi czworonożni podopieczni są bardziej cwani niż nam się zdaje...;)I zachowują się tak, jak im to w danej sytuacji przynosi najwięcej korzyści oraz w zależności jaki mają akurat humor...;)
Malagos - nie leń się - wstawiaj świeże (a najlepiej jeszcze gorące) fotki Majeczki....

Posted

Masz rację Alpina co do charakteru naszych "braci mniejszych".Cwane to,że szkoda mówić !!!!!I humorki różniaste i grymasy .....,aby tylko zwrócić na siebie uwagę !Maja sunia udaje,że ją boli łapa i trzyma ją w górze jak tylko ma dość spaceru.Muszę ją wtedy brać na ręce i nieść do domu.W mieszkaniu wszelkie dolegliwości jakoś cudem ZNIKAJĄ !!!!A jak usłyszy dzwonek do drzwi to pędzi na złamanie karku i w górze jest tylko ogonek !..........No i gdzie te zdjęcia?..........Czekamy !!!!!

Posted

aniac50 napisał(a):
Masz rację Alpina co do charakteru naszych "braci mniejszych".Cwane to,że szkoda mówić !!!!!I humorki różniaste i grymasy .....,aby tylko zwrócić na siebie uwagę !Maja sunia udaje,że ją boli łapa i trzyma ją w górze jak tylko ma dość spaceru.Muszę ją wtedy brać na ręce i nieść do domu.W mieszkaniu wszelkie dolegliwości jakoś cudem ZNIKAJĄ !!!!A jak usłyszy dzwonek do drzwi to pędzi na złamanie karku i w górze jest tylko ogonek !..........No i gdzie te zdjęcia?..........Czekamy !!!!!

A moja Katia nigdy nie ma dość spaceru :diabloti:. Biegałaby godzinami bez opamiętania, bez względu na pogodę i porę dnia :cool3:.

Ja też proszę o zdjęcia Majeczki :loveu:

Posted

Rzeczywiście, zlocik się odbyl i raczej zdjecia zlotowiczów się robiło. Ale Majeczka była ogólnie podziwiana przez wszystkich i każdu musiał wysłuchać jej historii. Gosciła sie razem z nami i wszystkimi psami w ogrodzie, jak prawdziwa dama.
Ale za chwilke zdjecia Majeczki :cool3:

Posted

Ejże ciotki nie dobrzyce - jaka pra, pra babka? Najwyżej mogła by być jego matką a nawet siostrą...Starszą...:eviltong:
Wymyśliły sobie pra i pra...Zaraz dostaniecie szturchanica...:x
Majeczko kochana ciocia Alpina czuwa..;)

Posted

Alpina napisał(a):
Ejże ciotki nie dobrzyce - jaka pra, pra babka? Najwyżej mogła by być jego matką a nawet siostrą...Starszą...:eviltong:
Wymyśliły sobie pra i pra...Zaraz dostaniecie szturchanica...:x
Majeczko kochana ciocia Alpina czuwa..;)

No co ...............:diabloti: To Malagos wspomniała , że Majeczka ma 100 lat :evil_lol:

Posted

Zmysł napisał(a):
Ja nie wiem, czemu te śmiechy z Majki.
To całkiem przystojna pani, owszem, jest już stateczna, ale to trzeba uznać za pozytyw.

Bo my mamy takie specyficzne poczucie humoru :lol: Ile można płakać czytając historie różnych psiaków . A Majeczka ma nowy domek , jest szczęśliwa , a że ma ksywe zęby ...............:evil_lol: co tam zęby ;)

Posted

BIANKA1 napisał(a):
Bo my mamy takie specyficzne poczucie humoru :lol: Ile można płakać czytając historie różnych psiaków . A Majeczka ma nowy domek , jest szczęśliwa , a że ma ksywe zęby ...............:evil_lol: co tam zęby ;)

Ale w sweterku z golfikiem:multi:

Posted

Zmysł napisał(a):
Ale w sweterku z golfikiem:multi:

Właśnie . :lol:
A mnie w sklepie pokazali pelerynkę przeciwdeszczową :crazyeye:
Sama nie wiem ..............Kobi chyba by wyglądał jak tego ....no ........, a zresztą nie powiem :shake: