Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Faktycznie dziewczyna z miau próbuje złapać oba cmentarne pieski.Są, ale nie dają się złapać.Zabiorą sprzęt do łapania i będą dalej próbować.Trzymajcie kciuki, proszę.

Posted

Jasne! Dobry uczynek pociąga następne.Mnóstwo jest ludzi dobrej woli, tylko trzeba ich znaleźć, muszą się dowiedzieć o problemie.Tak jak Wy, dziewczyny,Aga.G i agat21, czyż nie? A terra na szczęście wpadła na mój wątek, potem już poszło.

Sporo na tym wątku było przykrych rzeczy, prawda? Ale nie czujecie się fajnie ze świadomością, że Ergo już bezpieczny, że wszystko się układa? Mnie to zawsze daje jakiegoś "kopa" mówiąc kolokwialnie.Chce mi się żyć, zapominam o kłopotach.Nie zmieni się całego świata, ale jednemu można zmienić cały świat.Jak to się stało w przypadku Ergo.

Daje to wielkiego kopa - masz rację :) Każdy najmniejszy sukces w walce o zwierzaki mnie uskrzydla.

Ale po cichutku pomarudzę jeszcze, bo mi po głowie chodzą te pozostałe psiaki opisane przez Ciebie..

A czy straż dla zwierząt to działa w ogóle na Twoim terenie? Bo statutowo mają całą Polskę wpisaną jako obszar działania, nie wiem tylko, czy wszędzie są w stanie dojechać. Myślę o nich dlatego, że te kolejne interwencje (zwłaszcza u tego gnoja, co trzyma owczarka w klatce) mogą być bardzo trudne, a widok munduru - choćby strażnika dla zwierząt - robi swoje

Posted

Faktycznie dziewczyna z miau próbuje złapać oba cmentarne pieski.Są, ale nie dają się złapać.Zabiorą sprzęt do łapania i będą dalej próbować.Trzymajcie kciuki, proszę.

Oj, żeby się udało! Czy ona jest sama, czy ktoś jej pomaga?

Posted

Po kolei.

Oczywiście, fakturę wezmę, to lecznica do której chodzę, znają mnie dobrze.Bardzo jednak proszę, o ile to nie jest takie pilne, aby dać mi chwilę.To daleko ode mnie, a ja teraz mam dodatkowe obowiązki i ciężko mi z czasem.

Posłanka, legowiska, materacyki do transporterka szyję od dawna, wystawiam na bazarkach na miau.Dla psów szyję rzadko, głównie dla znajomych.To takie materace, a do tego powłoczka, żeby było praktyczne.Dla Ergo już coś mam, zdecydowałam się na kolor czerwony, ładnie mu w nim będzie.Frisbee też czerwone,obroża, ale Murka zrobi z tym, co zechce.Chyba będzie na bazarek.Na wolnym czasie postaram się o coś jeszcze.

Znam prawo, wiem, że każdy ma  obowiązek zgłosić, że zwierzęciu dzieje się krzywda, wiem komu, mam ten fragment ustawy zawsze przy sobie.Zgłosiłam, czytaliście o policjancie, który zmierzył klatkę.Zgłosiłam do organizacji prozwierzęcej Ergo i nie tylko.Efekt znacie.Ale tak teraz myślę, że to jakieś psie bogi czuwały nad Ergo, bo gdyby podzielił los Kamyka?

Będę pomagała na ile mnie będzie stać, ale jestem już za stara, aby działać na szerszą skalę.Specjalizuję się niejako w kotach, tutaj jestem samowystarczalna, nie mam jednak warunków, aby tymczasować jakiegokolwiek psa, chociaż bardzo bym chciała.

A teraz takie OT, Tak się złożyło, że psy, którym jakoś pomogłam w pewnym sensie do mnie wracają.Nie sądziłam, że dowiem się czegokolwiek o Demonie, a tu proszę.Kilka spotykam na spacerze, bo mają domki w moim pobliżu.Pamiętają mnie, naprawdę.To strasznie miłe.

Nie śmiem marzyć,że uda się jeszcze odmienić los jakiejś innej psiej biedy na podkarpackiej wsi, ale kto wie? Marzenia czasem się spełniają, prawda?

Nie ma pośpiechu z fakturą :) masz ogrom obowiązków i jestem pełna podziwu dla tego, co robisz :) A co do psiaków z Podkarpacia, bardzo się cieszę, że masz takie marzenia, by odmienić ich nędzny los  i na pewno wspólnymi siłami część takich marzeń można spełnić. 

Posted

Mądry psiaczek, wszystkiego się nauczy i będzie pociechą i ozdobą swojego domku. :)

Zgadzam się całkowicie:) Ergo ma same zalety. :)

Posted

Mam takie fanty na bazarek d406147031c5.jpg

Buciki są przecudne, wełniane, a figurka kupiona w sklepie z antykami, drewniana, nie chiński badziew, na spodzie jest metryczka.Przekażę to Murce, dobrze? Moja wiekowa cyfrówka nie zrobi dobrych zdjęć.Breloczek blikuje, jest ładny, takie matowe srebro.

Aleksandra, która wpłaciła 100 zł na Ergo to aleksandrowa z miau.Trafiła tu przez mój wątek tamże, kibicuje bowiem bardzo moim zwierzętom.

Aha, do lecznicy pójdę jutro rano, mają czynne od 8-ej do 20-ej.

Chciałam jeszcze napisać, że jest dobra cena puszek Butcher`s dla psów, 5,99 za 1200.Nie wiem, czy kogoś to interesuje,Ja kupiłam.

ewkar bardzo dziękuję. jesteś kochana. a nick aleksandrowa z miau dopisuję do rozliczenia przy Pani Aleksandrze.  Podziękuj jej bardzo.

Puszki, o których wspominasz, pewnie przydałyby się w każdej ilości, skoro tyle tam głodnych psów. 

Posted

Ergo wygląda jak standardowy owczarek niemiecki, tylko czarnej maści i zachudzony, zabiedzony. Nawet ruchy i chód ma jak owczarek. 

Na pewno waży więcej niż 20 kg obecnie. Na moje oko ok. 30, a jak się odkarmi to pewnie będzie ważył ok. 40 kg. W sąsiednim boksie jest pies, który był ważony tydzień temu i waży dokładnie 27 kg (ma budowę wyżła), a Ergo jest od niego znacznie wyższy.

Advocate dostał na przedział wagowy 25-40 kg. Tabletki na odrobaczenie dostał na 35 kg.

Z innych wieści: Ergo dzisiaj trochę biegał :) Spuściłam go ze smyczy, dłuższy czas szedł przy nodze, potem wyszedł do przodu, ale stanął i oglądał się na mnie. Bryknął raz, dwa razy. Ale cały czas wracał mi do nóg. Dwa razy objął mnie łapami za jedną nogą i tak trzymał ;) Jak dziecko uwieszone przy nodze matki :) To chyba jakaś forma jego zabawy, może tak chciał zatrzymać swoją panią przy sobie na chwilę... On tak cudnie patrzy człowiekowi w oczy... Psów nadal się boi, ale do tych, które nie szczekają na niego podchodzi i ciekawie wącha przez kraty z podniesionym ogonem. 

Chętnie też i sam wraca do swojego boksu, podchodzi pod drzwi boksów wewnętrznych i węszy w szczelinach. Spodobało mu sie ciepełko :)

Na posłaniu śpi na bank, bo jest wyklepane i dzisiaj jeszcze mała koopka była sprasowana :)

Czyli wielki miś, który chętnie byłby małym kangurkiem schowanym w kieszonce u mamusi:)

Wspaniałe wiesci Murko bardzo się cieszę, że jest takim dobrym psem i ma dobrego człowieka koło siebie :) który o niego dba.

Posted

Acha, wet mi przysłał SMSa, że mocz jest ok :)

no to świetnie, Powiedz mu proszę, by Ci wysłał wynik na mail i fakturę imienną na psa Ergo z wyszczególnieniem za co ta faktura. Musimy mieć idealny porządek w dokumentach na wątku. :)  tak medycznych, jak i dotyczących finansów.

Posted

Podtrzymuję swoją deklarację dotyczącą fantów na bazarek dla Ergo :). Komu mogłabym je przesłać ? (mogłabym to zrobić w przyszłym tygodniu) :).

Wielkie dzięki. Ustal z Kraków (mar. gajko) i selenga.

Posted

Jasne! Dobry uczynek pociąga następne.Mnóstwo jest ludzi dobrej woli, tylko trzeba ich znaleźć, muszą się dowiedzieć o problemie.Tak jak Wy, dziewczyny,Aga.G i agat21, czyż nie? A terra na szczęście wpadła na mój wątek, potem już poszło.

Sporo na tym wątku było przykrych rzeczy, prawda? Ale nie czujecie się fajnie ze świadomością, że Ergo już bezpieczny, że wszystko się układa? Mnie to zawsze daje jakiegoś "kopa" mówiąc kolokwialnie.Chce mi się żyć, zapominam o kłopotach.Nie zmieni się całego świata, ale jednemu można zmienić cały świat.Jak to się stało w przypadku Ergo.

Taka świadomość jest bardzo bardzo miła. Ewkar nie mam już lików na dziś, a każdy Twój post chciałoby się likować :)

Posted

Selenga, kiedy będziesz robić ten bazarek na fb?

Bo ja bym dorzuciła ten alians, ale nie mam zdjęcia i co gorsze aparatu,

ale może bym podrzuciła go do Agi i Aga by zrobila zdjęcie i przesłała.

Wiem, skomplikowane, ale moją komórką nic sie nie da zrobić.

Przepraszam przeoczyłam :)
Właśnie robię wydarzenie na FB i pewnie jutro w nocy będę robiła bazarek.
Skontaktuję się jeszcze z jedną dogomanką, która robi bazarki i może zrobimy dwa - ona robi dużo bazarków i ma już sporą grupę odbiorców, byłoby łatwiej, bo ja dopiero zaczynam.

MAM PYTANIE: na ile lat wet ocenił Ergo? są rozbieżne dane, raz jest podane osiem lat a raz pięć...

Posted

Po pierwsze, podziękowałam Oli ( aleksandrowa).To bardzo fajna dziewczyna.

Po drugie, psom daję chleb ze smalcem, gotuję jakieś mięsa, jeśli uda mi się kupić taniej.Poluję na podgardle, to tłuste bardzo, ale mięsa też trochę na tym jest.Czasem kupuję kiełbasę dla psów, w jednym sklepie jest dobra.Tanie są wędzone kości schabowe, bo po 1,99 za kilogram, a psy się nimi delektują, że się tak wyrażę.Do suchej nie są przyzwyczajone, ale teraz z konieczności będą ją  musiały jeść.Jakiś czas temu dostałam od dziewczyny z miau cały wór i to dobrej, potem kupiłam tę lepszą Purinę, kończył się termin ważności i była mocno przeceniona.Tę lepszą jadły.Czasem gotuję kaszę czy makaron, dodaję puszkę i musi to im wystarczyć.Moja siostra zbiera też resztki jedzenia, wędliny, kości, nic się nie zmarnuje.Ptaszki też karmię.Mam kilkanaście kotów na utrzymaniu, koty są drogie, naprawdę ciężko to wszystko wykarmić, a ja nie daję marketówek.Wolę dać na jedzenie, a nie na weta.

Po trzecie, pójdę po tę fakturę jutro, znajdę czas rano.

Posted

Dubel.Dlaczego mi ciągle się dubluje?

Bo to nowe dogo takie duplowate jest :)

Czasem nie widać, że post się zapisał i jak klikniesz drugi raz "Odpowiedz" to się dubluje. Ja przed ponownym kliknięciem odświeżam stronę i wtedy widać czy się zapisało czy nie (zwykle się zapisuje)

Posted

Przepraszam przeoczyłam :)
Właśnie robię wydarzenie na FB i pewnie jutro w nocy będę robiła bazarek.
Skontaktuję się jeszcze z jedną dogomanką, która robi bazarki i może zrobimy dwa - ona robi dużo bazarków i ma już sporą grupę odbiorców, byłoby łatwiej, bo ja dopiero zaczynam.

MAM PYTANIE: na ile lat wet ocenił Ergo? są rozbieżne dane, raz jest podane osiem lat a raz pięć...

Cancer43 jest mistrzynia w bazarkach fb-owych.

:)

Posted

Wiecie, co? Jak fajnie jest współpracować, prawda? Dziewczyny z dogo pomogły dziewczynie z miau ( to znaczy mnie), a teraz dziewczyna z miau próbuje łapać cmentarne pieski.Naprawdę wszystkie zwierzęta są nasze.Na miau jest też grupa osób ratujących jeże.

Selenga, przeoczyłam chyba, bo nigdzie nie czytałam, że Ergo ma pięć lat tylko, że osiem.

Tak myślę, że powolutku można go ogłaszać, nie sądzicie? Kiedyś poproszono mnie o napisanie ogłoszenia kotu zmarłej pani.Był sam w pustym mieszkaniu i nic o nim nie było wiadomo, tylko, że stary.Jedyne zdjęcie jakie było to takie, na którym syczy.Napisałam, dziewczyna wrzuciła na jakieś portale i kot znalazł dom w tym samym dniu i to jaki.Pani gotowa była dać mu tyle czasu, ile będzie potrzeba, ponieść koszty weta, kastracji ...itd.Okazało się, że kot jest nie taki stary, że zadbany, regularnie szczepiony i odrobaczany,wykastrowany, z książeczką zdrowia, ma na imię Puszek i jest megamiziakiem.Po co to piszę? Bo nie ma sytuacji beznadziejnych, zwierząt nieadopcyjnych.Są ludzie, którzy lubią podejmować wyzwania, czerpią satysfakcję z pracy z trudnym czasem zwierzęciem.W schronie, paradoksalnie szybciej idą kalekie, starsze koty, bo wzbudzają litość.O pięknych brytkach na przykład ludzie myślą, że taki ładny, to na pewno ktoś go zechce.I brytek siedzi w schronie.

Ergo jest ładny, tylko zaniedbany, wygląda na to, że zdrowy, że mądry bardzo , łagodny i spragniony kontaktu z człowiekiem.Ja bym chciała takiego psa,

Posted

ewkar, Selenga eks właścicielka dała mi zaświadczenia o szczepieniu psa przeciwko wściekliźnie od roku 2010, wszystkie jakie miała. Więc moim zdaniem biorąc to pod uwagę i fakt, jak pies wygląda (ząbki, temperament) itd. on ma pięć lat :) nie więcej. Ergo absolutnie nie jest stary

Posted

W zaświadczeniu p.wściekliźnie, które dała właścicielka, jest napisane, że Ergo ma 8 lat.

Posted

ewkar, Selenga eks właścicielka dała mi zaświadczenia o szczepieniu psa przeciwko wściekliźnie od roku 2010, wszystkie jakie miała. Więc moim zdaniem biorąc to pod uwagę i fakt, jak pies wygląda (ząbki, temperament) itd. on ma pięć lat :) nie więcej. Ergo absolutnie nie jest stary

W zaświadczeniu p.wściekliźnie, które dała właścicielka, jest napisane, że Ergo ma 8 lat.

Inaczej mówiąc dalej nie wiadomo ile na prawdę ma lat :) Pewnie właścicielka sama nie wiedziała...

Posted

Inaczej mówiąc dalej nie wiadomo ile na prawdę ma lat :) Pewnie właścicielka sama nie wiedziała...

Przyjmijmy, ze ma 5 lat, :) Zahir gdy go brałam z ulicy w Kielcach  w 2006  miał 5  lat, a wyglądał starzej niż Ergo. )

Potwierdzam tu i na pierwszej stronie wpłatę od Selenga   25 złotych. Bardzo dziękuję

http://www.dogomania.com/forum/topic/144772-dla-cudownego-ergo-wyrwanego-smierciksiazki-i-cegielkizapraszam-kochane-serca-do-7-styczen-2015-g-2200-pieniazki-z-bazarku-ida-na-konto-skarbnika/zapraszam ponownie

zaglądajcie

na bazarus  pieniazki do kochanych cioteczek , które kupuja na bazareczku

ida w calosci na Twoje konto AgaG

zapraszam

Dziękuję  bardzo w imieniu Ergo. :)

Posted

Czy to zaświadczenie na pewno jest wystawione dla Ergo ?
Czasem na wiochach mają po kilka psów w jednej chałupie ale zaświadczenie o szczepieniu tylko jedno.

Znam taką wieś.