Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Argo

ty na świeta jesz gęś???

Argo będzie "szamał" gęś, a ja zraziki (nie w Wigilię oczywiście) :laola:

Już mam ślinotok

No ja myślę, że nie na Wigilię :ekmm: :wink: Ja też już się na karpia nie doczekam, ale się doczekamy, prawda??? :wink: :kciuki:

Buuu.... ale śniegu nie ma :(

• Replies 4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

A tak w ogóle to przyznam się wam do czegoś... :oops:

Otóż zawsze jak jestem w jakimś dużym sklepie gdzie jest stoisko również z rybkami to oglądam homary i tak mi ich strasznie szkoda, że jak bym miała dużo pieniędzy to bym je kupiła wszystkie i wypuściła na wolność...

W ogóle to nie przepadam za owocami morza ale homara to bym nigdy nie tknęła - z przekonania! To takie ładne zwierzątka :D

Ja sie boje takich pajakowato-ksztaltnych cosiow i chocby dla tego bym ich nie tknela :D A co do rybek, to jestem calkowita entuzjastka w sensie patrzenia, natomiast jak musze to zjem. Ale mi od razu moje bocje i pyszczaki przed oczami stoja i jakos sie ciezko przelyka...

Posted
Mój TZ mówi, że ja oszustka matrymonialna jestem :roll: :wink: :lol:

Czyli :P - zamiast milijona zalet :roll: i fad :wink:

masz ich 2 milijony? :lol:

Argo będzie "szamał" gęś, (nie w Wigilię oczywiście)

Będzie, będzie.

Pierwszy raz bo ... jakoś tak się składało, że bywały inne mięsiwa na stole.

A teraz będzie i gęś.

:P

Rybki też uwielbiam - i smażone, i w galarze, i w oleju. :D

Aktualnie mam, w lodówce, pstrąga w galarecie :roll: .

Homarów i tech 'specjałów' morza niezbyt lubię ale nasz pospolity RAK jest PRZEPYSZNY. :D

:D

Posted
Homarów i tech 'specjałów' morza niezbyt lubię ale nasz pospolity RAK jest PRZEPYSZNY. :D

A ja lubie, homara na ten przyklad :oops: , albo languste :roll:

Z gesi to tylko watrobe przetluszczona. 8)

Ludzie to jest niepowtarzalnie, rozkosznie, nieziemsko dobre :oops:

Jak kto nie wie jak smakuje "siodme niebo", niech sprobuje. 8)

Reszta gesi za tlusta dla mnie, tluszcz z niej jak smalec sprzedaja, takie zolte toto, oblesne :-?

Posted

A co w ogóle jada się w Waszych domach, chodzi mi o wigilijną kolację? U mnie MUSI być barszcz (gotujemy go w saganie) i w drugie święto zostają już smętne resztki. Do barszczu uszka z grzybami, karpik smażony i w galarecie, kapusta z grzybami (też pycha!!!), kasza z sosem grzybowym (zawsze słyszałąm, że kaszę trzeba koniecznie zjeść w ten wieczór, bo ponoć finanse się poprawiają. Niniejszym dementuję powyższe, kaszę można jeść, ale korzyści finansowych nie ma żadnych.) No i MUSZĄ też być kluski z makiem. :lol: I jak nam się chce to czasami lepimy pierogi z grzybami. :lol:

Posted
Z gesi to tylko watrobe przetluszczona.

Ludzie to jest niepowtarzalnie, rozkosznie, nieziemsko dobre

...

Reszta gesi za tlusta dla mnie, tluszcz z niej jak smalec sprzedaja, takie zolte toto, oblesne

Będe się rozglądał za wątróbką. Jak do tej pory nigdzie nie widziałem jej w sprzedaży - ostatnim razem w Peweksie. :wink:

Smalec z gęsi hmm... delikatny w smaku. :D

Ale musi być przechowywany w lodówce coby się dał rozsmarować.

A propos smalcu. Gdy go przyrządzamy to dodajemy, dodatkowo, podgardle w trakcie topienia słoninki.

Tak to jest gdy się preferuje kuchnię polska. :wink:

Bila :D

Smakowicie zapowiada się Twój stól świateczny.

:roll:

Posted

I niepoprawne politycznie 8)

Ale faktycznie nieziemsko dobre...

Stale zapominam zrobic "home made podrobke", bo smak foie gras (tak to sie pisze??) troche przypomina mi kurze watrobki z jablkami. Tak sobie pomyslalam, ze jakby je zmiksowac i poddusic zmiksowane na maselku z jablkami, to moze by troche prztpaminaly oryginal :D Francuzi to chyba dodaja jeszcze do tego jakiegos alkoholizmu, nie?

A u nas na Wigilie zawsze jest karp w galarecie, sledzie marynowane, sledzie w smietanie (takiej z pokrojonym w kosteczke jablkiem i cebulka), karp smazony, kapucha z grzybami, paszteciki z pieczarkami, barszcz czerwony, kompot z suszu, makowce, keks i piernik. Ale jestem glodna!!! Ach i jeszcze salatka jarzynowa. I to wychodzi rowne 12 potraw, bo ich powinno byc 12, prawda? :oops:

Zawsze jest to samo i zawsze tak samo pachnie, uwielbiam ten zapach...

Posted

Stale zapominam zrobic "home made podrobke", bo smak foie gras (tak to sie pisze??) troche przypomina mi kurze watrobki z jablkami. Tak sobie pomyslalam, ze jakby je zmiksowac i poddusic zmiksowane na maselku z jablkami, to moze by troche prztpaminaly oryginal :D Francuzi to chyba dodaja jeszcze do tego jakiegos alkoholizmu, nie?

A u nas na Wigilie zawsze jest ...

Zawsze jest to samo i zawsze tak samo pachnie, uwielbiam ten zapach...

Powiadasz coby 'zmiksować' ??

Wątróbkę robi MP :roll: tak - oprószone Mąka Szymanowską kawałki wątróbek kurzęcych rzuca na gorący tłusz /MASŁO/, w którym jest zblanszowana cebulka, troszkę jabłka.

Potem posolić i jeść. :roll:

O tym co jest na wigilijnym stole napisze .... jeszcze.

Ale TEN zapach, ta atmosfera ... :roll:

Posted

Powiadasz coby 'zmiksować' ??

No moze zmiksowanie "przed" byloby zbyt dramatyczne, ale moze po podduszeniu na maselku z jablkami dopiero zmielic. To foie gras, ktore ja jadlam, bylo o konsystencji pasztetu. Nie wiem, czy to stadndard, czy jest tez w jakichs bardziej kawaleczkach...

Wątróbkę robi MP :roll: tak - oprószone Mąka Szymanowską kawałki wątróbek kurzęcych rzuca na gorący tłusz /MASŁO/, w którym jest zblanszowana cebulka, troszkę jabłka.

Potem posolić i jeść. :roll:

Mniam mniam mniam...

Ale TEN zapach, ta atmosfera ... :roll:

Wlasnie, jeszcze zapach pomaranczy... Owockow obieranych znaczy sie :D

Posted
A co w ogóle jada się w Waszych domach, chodzi mi o wigilijną kolację?

A u nas karpik w galarecie (ja nie jadam) śledzie mi.in w śmietanie (ja zjadam tą smietanę tylko) i w occie, albo w oleju (tez nie jadam) Pierożki z grzybami, kapucha z grzybami, barszczyk czerwony z uchami grzybowymi, fasola typu Jaś gotowana i posypana z cukrem (moja babcia to zawsze serwowała, ale dobre to :) ) kluski z makiem z tym, ze mak typu kutia - pychota :eating: Kompot z suszu no ciasta oczywiście ze cztery rodzaje i tak do 24, a po 24 zaczynamy ucztę wędlinowo-mięsną :lol:

Posted
A co w ogóle jada się w Waszych domach, chodzi mi o wigilijną kolację?

A u nas karpik w galarecie (ja nie jadam) śledzie mi.in w śmietanie (ja zjadam tą smietanę tylko) i w occie, albo w oleju (tez nie jadam) Pierożki z grzybami, kapucha z grzybami, barszczyk czerwony z uchami grzybowymi, fasola typu Jaś gotowana i posypana z cukrem (moja babcia to zawsze serwowała, ale dobre to :) ) kluski z makiem z tym, ze mak typu kutia - pychota :eating: Kompot z suszu no ciasta oczywiście ze cztery rodzaje i tak do 24, a po 24 zaczynamy ucztę wędlinowo-mięsną :lol:

A ja też mam karpia, ale smażonego na patelni :P, kapusta z grzybami, zupa z karpia (której zbytnio nie lubie :roll: ), kompot... itp. rzeczy dość wymieniania, ale nie będę się powtarzać :wink:

Posted

Ja nie.

Wiecie, że tydzien temu Galaxia (ta po lewej w moim podpisie) zaatakowała znajomego moich rodziców :o Rozerwała mu sweter... Wszedł, bo myślał, ze labek nic mu nie zrobi :lol:

Posted

:D Witam w ten przymglony, grudniowy dzień. :D

:morning: :morning: :morning: ... sennie jakoś od rana :roll:

Wigilia.

Zupa grzybowa lub czerwony barszcz, sałatka warzywna i z tunczykiem, ryba smażona i w galarecie, śledzie w oleju, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami ... a potem 'północ' :roll:

Wiecie, że tydzien temu Galaxia (ta po lewej w moim podpisie) zaatakowała znajomego moich rodziców :o Rozerwała mu sweter... Wszedł, bo myślał, ze labek nic mu nie zrobi :lol:

Offujesz ?

Jeśli NIE to zapodaj temat na topicu 'Charakter retrieverów' - pomyślimy nad przyczynami.

:)

Posted
:Wigilia.

a potem 'północ' :roll:

I na Pasterkę :lol:

:hmmmm: jakbym zobaczyła laba tez bym tak pomyślała i niestety to zajście wcale nie jest śmieszne :roll:

Posted
No dla mnie też to nie jest śmieszne, ale sam facet z tego sie rył jak nie wiem co :roll:

Argo to prawda :P

O co Ci biega? :confused: :hmmmm:

CO ma być 'prawdą' ?

Mam siem smiać :hmmmm: z reakcji 'faceta' ???

:hmmmm:

Posted
No dla mnie też to nie jest śmieszne, ale sam facet z tego sie rył jak nie wiem co :roll:

Te sie rył, nastepny Wam kłopotów narobi :roll:

Mam siem smiać :hmmmm: z reakcji 'faceta' ???

:hmmmm:

nie z reakcji faceta, :roll: tylko z tego że to nie był Twój sweterek :roll:

A mnie w pracy nasza firmowa 3 miesięczna sunia przegryzła kabel od myszki :lol: Od 15 komp miałam niedostepny :lol:

Posted

Pika :P

O północy, w Wigilię, mam zaplanowaną rozmowę z Argulindą :roll:

Ciekawe CO mi 'naopowiada' ?? :roll:

:wink:

aleb :P - tyż se zarezerwuj parę minutek na pogaduchy z Galaxsią. :roll:

:lol:

Posted
Pika :P

O północy, w Wigilię, mam zaplanowaną rozmowę z Argulindą :roll:

Ciekawe CO mi 'naopowiada' ?? :roll:

A co ma naopowiadac :roll: Spojrzy jedynie takim wzrokiem mówiącym " Ech, brak słów" :roll:

:wink: :lol:

Posted

:D :morning:

" Ech, brak słów" :roll:

:wink: :lol:

Faktycznie. Psiur wzrokiem może powiedzieć wszystko.

Wszak oczy są zwierciadłem ... :roll:

:lol:

Posted
Wszak oczy są zwierciadłem ... :roll:

/.../ sie musisz w psich oczach przeglądac ? :roll:

Przeglądać się nie muszę ale takie 'ruchome' zwierciadełko jest przydatne.

Sprawdź TO w czasie spaceru :roll: z Sabą.

Posted
Przeglądać się nie muszę ale takie 'ruchome' zwierciadełko jest przydatne.

Sprawdź TO w czasie spaceru :roll: z Sabą.

Sprawdzać nie muszę :D

Bo czy te oczy mogą kłamać? :D

_309336_n.jpg

_277569_n.jpg

:wink: