Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja miałam wielką Tośkę (Onkę) i to była moja pierwsza tymczasia (dożywotnia) i od niej się moja przygoda z dogo zaczęła. A potem to imię dostała jubileuszowa detowiczka nr 40 (nie ode mnie, od swoich Ludzi) :)

A widzicie (elik i ewu), Waszym typem jest mała czarna, a moim łaciatka. Jakie to szczęście, że ludzie różne psie gusta mają! ;)

• Upvote 1
Posted

Co się dzieje u anecik i Tomisia? Ktoś wie?

Dzwonimy do siebie:)

Niestety Tomi potrzebuje Opiekuna , który ma więcej czasu bo opieka na nim jest bardzo czasochłonna.

Anecik była znowu wczoraj u weta, piesek dostał nowe medykamenty.

Obawiam się,że Tomi musi znaleźć nowe lokum bo anecik ma w pracy wielogodzinne dyżury , których nie da się pogodzić z opieką nad Tomim.

Nieocenione cancer i Kama rozpostarły skrzydła nad Tomim i dziewczyny załatwią chłopakowi opiekę i lokum.

Cancer, Kama -dziękuję Wam, jesteście prawdziwymi, najlepszymi Przyjaciółmi.

Anecik siedzi w pracy i się zamartwia.

Przecież z każdej sytuacji jest wyście i nie można zostawić z problemem tej kochanej , dobrej Dziewczyny.

Anecik doceniam ,że pomimo stylu pracy stanęłaś w gotowości pomocy dla Tomiego.

Skąd mogłyśmy wiedzieć,że ma tak trudną przypadłość i ,że nie da się pogodzić opieki z pracą.

Dziękuję Ci Kochana i już się nie zamartwiaj.

Dogomania to masa fajnych, szlachetnych ,życzliwych Ludzi.

Tomi ma swoje Anioły a Ciebie "zmuszę" do wzięcia na tymczas jakiegoś małego drania z ADHD :):) :):)

• Upvote 1
Posted

No tak, anecik jako nowicjuszka w DTewaniu wpadła do głębokiej wody. Dobrze,że wspaniałe duszki czuwają.
Czy Tomisiowi oprócz grzybicy coś jeszcze dolega?

Posted

Nic wet więcej nie mówił ale myślę,że trzeba będzie chłopaka sprawdzić.
Siusiak mu się nie chowa:(

To źle, nie może tak być z siusiakiem.jest coś takiego chyba jak wypadanie prącia.
Posted

Anecik dała znać,że siusiak już się chowa.
Ufff:)

Chociaż jeden problem z głowy.A może on tak reagował na widok Mimi ? HIHIHI
Dokąd jadą te malusie sunie?
Dzwoniła do mnie Polka z Hamburga, oczywiście na ogłoszenie Mimi ( ta małą bije rekordy). Miała 14 lat psa, który odszedł ze starości.Pani z mężem nie mają dzieci i pies dla nich jest jak dziecko.Pani zgadza się na wizytę PA.Ma ją kto zrobić , w Hamburgu mieszka Kocurek
Mam nadzieję ,że zgodziłaby się zrobić wizytę.
Czy wiadomo w jakim wieku są ? I jak duże w stosunku do Karmelka?
Posted

Chociaż jeden problem z głowy.A może on tak reagował na widok Mimi ? HIHIHI
Dokąd jadą te malusie sunie?
Dzwoniła do mnie Polka z Hamburga, oczywiście na ogłoszenie Mimi ( ta małą bije rekordy). Miała 14 lat psa, który odszedł ze starości.Pani z mężem nie mają dzieci i pies dla nich jest jak dziecko.Pani zgadza się na wizytę PA.Ma ją kto zrobić , w Hamburgu mieszka Kocurek
Mam nadzieję ,że zgodziłaby się zrobić wizytę.
Czy wiadomo w jakim wieku są ? I jak duże w stosunku do Karmelka?

Jedna będzie u Elik, druga u mojej znajomej w bdt.

Biała jest wielkości Karmelka , druga drobniutka , mała, trochę wyższa.

Wg mnie  biała jest mamą tej czarnej, maksymalnie  ma  2 lata.

Czarnuszka to jeszcze podrostek, 8-9 miesięcy.

Posted

Tomiemu trzeba będzie zrobić badania krwi.

Dostał Orungal w tabletkach ale rozmawiałam dzisiaj z lekarką( nie wetem) i powiedziała ,że jest to bardzo szkodliwy lek. Kobiety przy ginekologicznych grzybicach dostają 4 tabletki a Tomi ma to łykać cały miesiąc a potem kolejny co drugi dzień.

Nie podważam kompetencji weta ale jeszcze to skonsultuję.

Tomi to okruszek, ma niedowagę , jest wyniszczony, nie można "wylać dziecka razem z kąpielą"....

Doradzono mi żeby podawać mu strzykawką srebro koloidalne, warto też tym przemywać skórę.

Mam, dam anecik.

Strasznie się martwię tym Orungalem:(

Poczytałam , to faktycznie trudny dla organizmu  lek:(

Posted

W moim odczuciu,trzeba jeszcze Tomisia skonsultować z innym wetem i przynajmniej mieć porównanie i być spokojnym,że jest dobrze leczony.Tomiś je jakąś treściwą karmę?

Posted

Orungal to lek niszczący grzyba.

Tomi zmieni weta ale nie ma sensu żeby włączać trzeciego weta przed zmianą dt.

Badania zrobimy w nowym gabinecie.

Ja dzisiaj skonsultuję telefonicznie ten Orungal.

Zadzwonię do Wrocławia do świetnej Pan Doktor.

Posted

Tomiemu trzeba będzie zrobić badania krwi.

Dostał Orungal w tabletkach ale rozmawiałam dzisiaj z lekarką( nie wetem) i powiedziała ,że jest to bardzo szkodliwy lek. Kobiety przy ginekologicznych grzybicach dostają 4 tabletki a Tomi ma to łykać cały miesiąc a potem kolejny co drugi dzień.

Nie podważam kompetencji weta ale jeszcze to skonsultuję.

Tomi to okruszek, ma niedowagę , jest wyniszczony, nie można "wylać dziecka razem z kąpielą"....

Doradzono mi żeby podawać mu strzykawką srebro koloidalne, warto też tym przemywać skórę.

Mam, dam anecik.

Strasznie się martwię tym Orungalem:(

Poczytałam , to faktycznie trudny dla organizmu  lek:(

Przy grzybie ważne jest leczenie zewętrzne skóry.

jam mój tymaczsowicz okazał sie "zagrzybiony" to prócz leków w postaci zastrzków(ale były to leki weterynareyjne a nie dla ludzi)

maiła zalecenie jeszcze by go kąpać w tym szamponie:

Hexoderm 200 ml - szampon dermatologiczny dla psów i kotów
recommended.png
Koty » Pielęgnacja i kosmetyka » Leczenie skóry i włosów|Psy » Pielęgnacja i kosmetyka » Leczenie skóry i włosów
  • hexoderm-200-ml-szampon-dermatologiczny-
Stara cena:23.10
Cena:22.20
Cena zawiera: 23% VAT
Dostępność: stock_high.png
masz pytania?

Skład:
Glukonian chlorheksydyny 3 g
Związki tłuszczowe 2,5 g
Środki myjące do 100 ml

Właściwości i działanie:
Chlorheksydyna należy do dwufenyloalkanów. Związek ten działa zarówno na bakte- rie Gram-dodatnie, jak i na Gram-ujemne. Odznacza się szerokim zakresem działania nawet w znacznym rozcieńczeniu. Nie jest toksyczna. Nie drażni błon śluzowych. Działa poprzez uszkodzenie błony cytoplazmatycznej drobnoustrojów. Ma także silne działanie grzybostatyczne na większość grzybów i drożdży chorobotwórczych (Malassezia pachydermatis). Związki tłuszczowe w postaci kwasu kaprylo-kolagenowego wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co pozwala na ograniczenie patogennej flory, stabilizują pH skóry oraz zapobiegają jej osuszeniu poprzez pozostawienie cienkiej warstwy tłuszczowo-białkowej. Zawarte w preparacie łagodne środki myjące pozwalają na jego częste stosowanie.

Wskazania:
Wspomagająco przy leczeniu przyczynowym bakteryjnych i grzybiczych stanów zapalnych skóry.

Przeciwwskazania i środki ostrożności:
Unikać kontaktu z oczami.

Stosowanie:
Do użytku zewnętrznego.
Na całą powierzchnię ciała lub miejscowo.
Zmoczyć sierść i skórę, polać płynem, rozprowadzić, umyć i spłukać. Czynność powtórzyć, pozostawiając preparat na sierści i skórze przez 5-10 minut.

Stosować od 2 do 3 razy w tygodniu przez 4 tygodnie lub według zaleceń lekarza.

Opakowanie: 200 ml.

Działo bardzo skutecznie

Posted

Rozmawiałam.

Zeskrobiny koniecznie bo to wcale nie musi być grzybica .

Identycznie wygląda pęcherzyca liściasta , podobny jest nużeniec.

Zrobimy to w nowym gabinecie.

Do kąpieli dobry Malaseb.

Gdyby to była grzybica to Orungal jest rzeczywiście najlepszy ale dawkowanie 5mg na kg ciała  a nie 10mg jak zalecono.

Podawać przez pierwszy tydzień codziennie, potem przez trzy dni w tygodniu.

Po ustąpieniu objawów powtórzyć zeskrobiny jeśli będą czyste ponowić badanie za 3 tygodnie.

Jeśli znowu będzie czyste piesek jest zdrowy.

To tok postępowania w przypadku grzybicy, pęcherzyca czy nużeniec to odrębny temat.

Przy Orungalu osłonowo na wątrobę Sylimarol 75 mg.

To wszystko zostanie zrobione, tego dopilnujemy.

Posted

Przy grzybie ważne jest leczenie zewętrzne skóry.

jam mój tymaczsowicz okazał sie "zagrzybiony" to prócz leków w postaci zastrzków(ale były to leki weterynareyjne a nie dla ludzi)

maiła zalecenie jeszcze by go kąpać w tym szamponie:

Hexoderm 200 ml - szampon dermatologiczny dla psów i kotów
recommended.png
Koty » Pielęgnacja i kosmetyka » Leczenie skóry i włosów|Psy » Pielęgnacja i kosmetyka » Leczenie skóry i włosów
  • hexoderm-200-ml-szampon-dermatologiczny-
Stara cena:23.10
Cena:22.20
Cena zawiera: 23% VAT
Dostępność: stock_high.png
masz pytania?

Skład:
Glukonian chlorheksydyny 3 g
Związki tłuszczowe 2,5 g
Środki myjące do 100 ml

Właściwości i działanie:
Chlorheksydyna należy do dwufenyloalkanów. Związek ten działa zarówno na bakte- rie Gram-dodatnie, jak i na Gram-ujemne. Odznacza się szerokim zakresem działania nawet w znacznym rozcieńczeniu. Nie jest toksyczna. Nie drażni błon śluzowych. Działa poprzez uszkodzenie błony cytoplazmatycznej drobnoustrojów. Ma także silne działanie grzybostatyczne na większość grzybów i drożdży chorobotwórczych (Malassezia pachydermatis). Związki tłuszczowe w postaci kwasu kaprylo-kolagenowego wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co pozwala na ograniczenie patogennej flory, stabilizują pH skóry oraz zapobiegają jej osuszeniu poprzez pozostawienie cienkiej warstwy tłuszczowo-białkowej. Zawarte w preparacie łagodne środki myjące pozwalają na jego częste stosowanie.

Wskazania:
Wspomagająco przy leczeniu przyczynowym bakteryjnych i grzybiczych stanów zapalnych skóry.

Przeciwwskazania i środki ostrożności:
Unikać kontaktu z oczami.

Stosowanie:
Do użytku zewnętrznego.
Na całą powierzchnię ciała lub miejscowo.
Zmoczyć sierść i skórę, polać płynem, rozprowadzić, umyć i spłukać. Czynność powtórzyć, pozostawiając preparat na sierści i skórze przez 5-10 minut.

Stosować od 2 do 3 razy w tygodniu przez 4 tygodnie lub według zaleceń lekarza.

Opakowanie: 200 ml.

Działo bardzo skutecznie

Pisałyśmy równocześnie:)

Dziękuję za cenną radę:)

Posted

Zeżarło mi długiego posta:(

Chciałam poprawić błąd i wszystko zniknęło.

A więc od nowa....

Rozmawiałam z Panią doktor weterynarii z Wrocławia.

Zeskrobiny są podstawą dalszego leczenia.

Tomi wcale nie musi mieć grzybicy, identycznie wygląda pęcherzyca liściasta , podobnie wygląda nużeniec.

W przypadku grzybicy Orungal ma doskonałe spektrum działania ale dawkowanie to 5mg/kg ciała  a nie 10mg/kg.

Należy podawać codziennie przez tydzień , potem przez trzy dni w tygodniu.

Osłonowo na wątrobę Sylimarol 75mg, raz dziennie.

Po ustąpieniu objawów ponownie zeskrobiny i po trzech tygodniach powtórzenie badania.

Jeśli dwa razy będą czyste to po problemie.

Kąpiele i higiena b.ważne.