Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Largo to niespełna półroczny, urodził sę 10.01.2014, szczeniaczek doga niemieckiego - śliczny, słodki, spragniony kontaktu z człowiekiem i ... bardzo chory.

W swoim bardzo krótkim życiu przeszedł już bardzo wiele i nie było to nic dobrego. Teraz jest pod opieką SDA, a jesteśmy jego 5 czy 6 opiekunami (sama się gubię). Mimo to i mimo choroby jest pogodnym, radosnym szczeniaczkiem, który chciałby jak jego rówieśnicy, być kochany, bawić się i biegać.

9b649f86db3abbed.jpg

bffd2b7651d746f4.jpg

Gdyby ktoś chciał i mógł wesprzeć Largo grosikiem, to tu są dane do przelewu (koniecznie z dopiskiem dla Largo):

6c8f65de11d065c7.jpg

I dla tych, co lubią kopiować :)

STOWARZYSZENIE DOGI ADOPCJE

PKO SA O/ZABRZE

43 1240 4849 1111 0010 2325 1499

Mamy pierwsze wpłaty na Largo. W tym miejscu będę je na bieżąco podawać z wyrazami GŁĘBOKIEJ WDZIĘCZNOŚCI za wielkie Serca, które umieją się DZIELIĆ:

p. Nina K. - 40,00 zł
p. Anna K - 20,00 zł
Livka - 50,00 zł
Yolanovi - 20,00
p. Iwona O. - G. - 60,00 zł
Atulek - 10,00
p. Urszula S. - 100,00
p. Sylwia Magdalena K. - 20,00
p. Elżbieta Ewa J. - 100,00
Arim - 20,00
p. Bożena B. - 50,00
Maruda - 30,00
Halszka - 10,00
p. Iwona L. - 100,00
p. Natalia N. - 150,00
p. Ewa Katarzyna W. - 50,00
p. Ewa B - 30,00
p. Karolina Anna B. - 70,00
p. Małgorzata Agnieszka .S - 50,00
p. Joanna Aneta K. - 100,00
p. Grzegorz S. - 50,00
p. Paulina J. - S. - 60,00
p. Marta P. - 50,00
p. Krzysztof T - 50,00
p. Ewa Z. - 20,00
p. Anna S. - 10,00
p. Alicja Maria M - 100,00
p. Marta M. (Dożysko) - 24,00
p. Joanna M.-G. - 30,00
p. Monika Ch. - 50,00
p. Piotr Stanisław Dz. - 50,00
p. Anna E. B (Bogusik) - 50,00
p. Magdalena Stanisława K. - 1000,00
p. Natalia C. - 20,00
p. Andrzej B. - 50,00
p. Ewa K - 50,00
p. Małgorzata L - 200,00
p. Joanna C - 25,00
p. Agnieszka Sz. - 50,00
p. Anna G.-R. - 20,00
p. Beata S. - 50,00
p. Małgorzata Teresa T. - 100,00
p. Elżbieta K. - 100,00
p. Beata Maria K. - 100,00
p. Wioleta M. - 100,00
p. Maryna P. - 30,00
p. Agnieszka K.-P. - 20,00
p. Agnieszka K.-O - 100,00
p. Przemysław Łukasz G. - 50,00
p. Edward Z. - 50,00
p. Marta S. - 35,00
p. Marzena M. - 50,00
p. Justyna Dorota C. - 50,00
p. Natalia E. K. - 50,00
p. Anna Elżbieta W. - 50,00
p. Wirginia W. - 50,00
p. Małgorzata M. P - 20,00
p. Michał Roland K. - 50,00
p. Tomasz Adam D. - 100,00
p. Edyta Joanna B. - 100,00
p. Sylwester J. - 50,00
p. Małgorzata Alicja F. S. - 50,00
p. Joanna B. - 30,00
p. Anna Eugenia K. - 50,00
p. Renata P. - 30,00
p. Renata M. - 50,00
p. Halina P.-H. - 50,00
p. Bernadeta W.-G. - 100,00
p. Weronika Wiktoria W. - 10,00
P. Beata P. - Z. - 100,00 zł
p. Monika W. - 100,00
p. Daria "Duszkowa" - 500,00
p. Renate B. - 80,18
p. Joanna Dobrochna J. - 30,00
p. Beata S. - 150,00
p. K. Z (z zagranicy) - 80,04
p. Iwona O.-G (od Borysa) - 50,00
p. Elżbieta D. - 25,00
p. Danuta Renata P. - 50,00
p. Krzysztof B. - 100,00
p. Weronika Wiktoria W. - 10,00
p. Regina W - 30,00 zł
p. Małgorzata Alicja F - 50,00
p. Agnieszka Z - 20,00
p. Paulina J.-S. - 50,00
p. Urszula S. - 100,00
p. Marzena W. - 20,00
p. Danuta P. - 50,00
p. Małgorzata Alicja F. - S. - 20,00
p. Edward Z. - 50,00
p. Nicoleta S. - 30,00
p. Anna M. Sz. - 100,00
p. Karolina Anna B. - 70,00
p, Marzena T. - 30,00
p. Anna Alicja S. - 35,00
p. Olga Kinga W. - 30,00

p. Arnold - 52,00
p. Aneta Katarzyna M. - 100,00
p. Danuta P. - 100,00 
p. Krzysztof B. - 100,00

p. Danuta P. - 100,00
Livia Patland - 100,00

p. Iwona O. - 50,00 zł
-----------------------------------------
Łącznie wpłaty - 7.276,22

Bazarek Ewa Gałązka - 537 zł.

Wydatki, stan na 12.10.2014
240,00 zł - 4 zdjęcia rtg, badanie krwi, krople do oczu, w przychodni w Milanówku
189,00 zł - karma 15 kg
162,00 zł - 2 zdjęcia rtg i badanie u dr Bissenika
1.460,00 zł - pierwsza operacja.
180,00 zł - karma
326,00 zł - zdjęcie gipsu i szwów, leki,
200,00 zł - rachunek za pobyt w hoteliku
360,00 zł - 2 worki karmy
5.417,00 zł - druga operacja
420,00 zł - korekcja stabilizatora
100,05 zł - leki
355,00 zł - za weta pierwszego kontaktu
41,90 zł - leki z apteki
169,00 - uprząż ortopedyczna
527,00 - ściąganie ropy, kwas hialuronowy, prawa łapka
445,00 zł - 2 worki karmy
302,00 zł - zdjęcie stabilizatora i RTG

Edited by Alla Chrzanowska
  • Upvote 1
Posted

[quote name='yolanovi']Piękny dzieciak. Co jest powodem deformacji łapek i co mozna z tym zrobić?[/QUOTE]

Dziękuję za odwiedziny. Co jest przyczyną jeszcze nie wiemy. Co będziemy robić - operować. Na pewno jedną, być może obie. Na razie lekarz widział tylko RTG (specjalista do którego mamy zaufanie jest na urlopie), w przyszłym tygodniu konsultacja i zapewne operacja. Largo na razie jest w dobrym hoteliku, ale bardzo potrzebny jest DT, który należycie zaopiekowałby się maluchem w okresie rekonwalescencji...

• Upvote 1
Posted

[quote name='yolanovi']Piękny dzieciak. Co jest powodem deformacji łapek i co mozna z tym zrobić?[/QUOTE]

Odchów szczeniaka rasy olbrzymiej to ciężka sprawa. Nie wiemy jeszcze co jest przyczyną, jak dla mnie nieprawidłowe żywienie i brak stałej kontroli wyników krwi, by szybko wyłapać nieprawidłowości. Wyniki krwi, które zrobiliśmy wczoraj nie wskazują raczej na to by chłopak miał problemy z przyswajaniem.
Zrobione zostały zdjęcia RTG obu łap, bo ta lepsza tez jest chora. Nie widziałam jeszcze opisu, ale telefonicznie przekazane zalecenie brzmi: operacja obu łap, jedna po drugiej. Będziemy te zdjęcia konsultować jeszcze z innymi ortopedami ale w sumie wyrok operacji był w naszych głowach już od samego początku, gdy zobaczyłyśmy zdjęcia psa.
Chłopak ma jeszcze zapalenie spojówek, ropa z oczu się leje, miejmy nadzieje, ze chociaż oczka zwykłym leczeniem uda się opanować.

Taki kochany bidulek. AnnaEwa obiecała dzisiaj zdjęcia. Pani Grazyna z hoteliku jest nim zachwycona. Largo rozdaje zaplute całusy, chce się bawic z bojacymi się go małymi psami, woli przebywać w domu niz na podwórku (pewnie to jeszcze brak pewności że to jego podwórko). Zjada wszystko co mu sie pod pysk nawinie - kamienie, folię, kable - nie wiem czy to taka jego natura czy wieczny głód (jest szczuplutki).

• Upvote 1
Posted

[quote name='salibinka']Jestem (z wątku Misia). Czy i jaka jest diagnoza? Jak można/ możemy mu pomóc?[/QUOTE]

Dziękuję serdecznie. Marzę o tym, by znalazł się dla niego (nawet płatny) dom tymczasowy, który zapewni mu należytą opiekę po operacji, ale musi być w Warszawie, żeby Largo został pod kontrolą lekarza, który będzie go operował.

[quote name='anica']Przydreptałam za Allą do dzieciaczka :)
zapisuję....[/QUOTE]

Dziękuję!

Posted

:crazyeye:Jak można mieć w domu psa i nie widzieć że coś się z nim żle dzieje, bo przeciez te łapy nie "zrobiły" sie takie przez jedną noc, to aż boli jak się na nie patrzy. Jak mogę jeszcze pomóc?

• Upvote 1
Posted

[quote name='Nufka']:crazyeye:Jak można mieć w domu psa i nie widzieć że coś się z nim żle dzieje, bo przeciez te łapy nie "zrobiły" sie takie przez jedną noc, to aż boli jak się na nie patrzy. Jak mogę jeszcze pomóc?[/QUOTE]

Iwonko!
I tak zrobiłaś bardzo dużo! Raz jeszcze Cię przepraszam za zamieszanie.

Posted

[quote name='Nufka']:crazyeye:Jak można mieć w domu psa i nie widzieć że coś się z nim żle dzieje, bo przeciez te łapy nie "zrobiły" sie takie przez jedną noc, to aż boli jak się na nie patrzy. Jak mogę jeszcze pomóc?[/QUOTE]

Prawda? Nie wiem czy ktoś był ślepy, czy słuchał nie tych co trzeba, czy w ogóle nikogo nie słuchał, nie wiem....

Posted

Przypełzłam i ja na wątek Largo. Wierzę, że uda się chłopaka wyprowadzić na prostą i będzie biegał na czterech zdrowych łapkach!
Iwonko - nie pierwszy to i nie ostatni taki przypadek. Ostatnio pewna pani nie zauważyła, że pies w jej domu umiera z głodu... Ot, roztargniona troszkę była :angryy: Trudno coś takiego w ogóle komentować.

• Upvote 1
Posted

To jest niewyobrażalne, jak ludzie są durni i nieodpowiedzialni. Pewnie mozna było zapobiec tym deformacjom, a teraz czekają psinę, pewnie skomplikowane operacje, cierpienie i niemało pieniędzy bedzie to wszytko kostowało. No nie potrafię zrozumieć takich ludzi:shake: Zostane na wątku z maluchem, jak będę mogła grosikiem wesprę, nie mam jak inaczej pomóc.

Posted

[quote name='Nette']Przypełzłam i ja na wątek Largo. Wierzę, że uda się chłopaka wyprowadzić na prostą i będzie biegał na czterech zdrowych łapkach!
Iwonko - nie pierwszy to i nie ostatni taki przypadek. Ostatnio pewna pani nie zauważyła, że pies w jej domu umiera z głodu... Ot, roztargniona troszkę była :angryy: Trudno coś takiego w ogóle komentować.[/QUOTE]

[quote name='Martika@Aischa']przybiegam i ja do dzieciaczka :( w lipcu wspomogę malucha bazarkiem.[/QUOTE]

[quote name='yolanovi']To jest niewyobrażalne, jak ludzie są durni i nieodpowiedzialni. Pewnie mozna było zapobiec tym deformacjom, a teraz czekają psinę, pewnie skomplikowane operacje, cierpienie i niemało pieniędzy bedzie to wszytko kostowało. No nie potrafię zrozumieć takich ludzi:shake: Zostane na wątku z maluchem, jak będę mogła grosikiem wesprę, nie mam jak inaczej pomóc.[/QUOTE]

Dziękuję Wam bardzo za to, że jesteście. Wzięłabym go do siebie, po prostu, nie patrząc na nic, ale... Moja trójka i rekonwalescencja pooperacyjna... nie wiem, jak to zorganizować...

• Upvote 1
Posted

[quote name='mar.gajko']Jestem z wątku Bulionka.
Nie wiem jak pomóc. Jakimś grosikiem mogę chyba tylko.
Bida, kurcze, ludzie są tacy podli i bezmyślni. Ale to nic nowego.[/QUOTE]

Dziękuję za to, że jesteś z Largo!

Gdyby ktoś chciał i mógł wpłacić grosik poniżej są dane do przelewu (z dopiskiem [B]dla Largo[/B])
[IMG]http://images10.fotosik.pl/3010/6c8f65de11d065c7.jpg[/IMG]

• Upvote 1
Posted

[quote name='yolanovi']To jest niewyobrażalne, jak ludzie są durni i nieodpowiedzialni. Pewnie mozna było zapobiec tym deformacjom, a teraz czekają psinę, pewnie skomplikowane operacje, cierpienie i niemało pieniędzy bedzie to wszytko kostowało. No nie potrafię zrozumieć takich ludzi:shake: Zostane na wątku z maluchem, jak będę mogła grosikiem wesprę, nie mam jak inaczej pomóc.[/QUOTE]

Sama mam 2 molosy (dogue de bordeaux) i wiem, że prawidłowe odchowanie takiego szczeniora to duże wyzwanie ale mi się jednak wydaję, że to są "sprawy" genetyczne. Jest możliwość kontaktu z hodowcą? rodzeństwem malucha?
Będzie go operował dr. Janicki?

Posted

[quote name='Alla Chrzanowska']Dziękuję serdecznie. Marzę o tym, by znalazł się dla niego (nawet płatny) dom tymczasowy, który zapewni mu należytą opiekę po operacji, ale musi być w Warszawie, żeby Largo został pod kontrolą lekarza, który będzie go operował.
[/QUOTE]

Z dt niestety nie umiem pomóc, ale wesprę groszem, chociaż tyle.
Wspaniały z niego dzieciak.

Posted

[quote name='kasiaprzystał']Sama mam 2 molosy (dogue de bordeaux) i wiem, że prawidłowe odchowanie takiego szczeniora to duże wyzwanie ale mi się jednak wydaję, że to są "sprawy" genetyczne. Jest możliwość kontaktu z hodowcą? rodzeństwem malucha?
Będzie go operował dr. Janicki?[/QUOTE]
mamy kontakt z hodowcą i z właścicielem reproduktora. Żadne z nich nie "przyznaje się do winy". Reproduktor to młody pies, który przez ostatnie pół roku naprodukował ok. 100 szczeniąt w Europie. Znamy też brata Largo, bo nasza wolontariuszka jest wetem i on jest jej pacjentem. Miał chwilowe problemy wzrostowe ale chyba teraz jest ok, bo się nie pojawiają w gabinecie (poproszę ja chyba by do nich zadzwoniła sprawdzić czy jest faktycznie ok).

Nie wiem jeszcze komu go pod nóż damy. Zdecydujemy po konsultacjach.

Posted

[quote name='kasiaprzystał']Sama mam 2 molosy (dogue de bordeaux) i wiem, że prawidłowe odchowanie takiego szczeniora to duże wyzwanie ale mi się jednak wydaję, że to są "sprawy" genetyczne. Jest możliwość kontaktu z hodowcą? rodzeństwem malucha?
Będzie go operował dr. Janicki?[/QUOTE]

[quote name='salibinka']Z dt niestety nie umiem pomóc, ale wesprę groszem, chociaż tyle.
Wspaniały z niego dzieciak.[/QUOTE]

[quote name='Neelith']Bidoczek :( Będę śledzić wątek.[/QUOTE]

[quote name='AgusiaP']Zapiszę biedactwo :([/QUOTE]

Fajnie, że jesteście z Largo. Od razu nam raźniej!

• Upvote 1