Ellig Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 [quote name='Ewa Marta']Siostrzyczka Abi? :-)[/QUOTE] Ewuniu to jest border collie, to oznacza tylko tyle ,ze Abi to taki maly psiak w typie border colii. Quote
Ellig Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 Abi ma uczulenie na obrożę przeciw kleszczową KITLIX. Tylko tego jeszcze bylo nam potrzeba. Ma mocno zaczerwienioną skorę, obroza oczywiscie natychmiast zostala zdjeta . Suni , Ania zaaplikowala spot on. Jednak bez zastrzyku sterydowego sie chyba nie obejdzie. Quote
Ellig Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 [quote name='Ellig']Abi ma uczulenie na obrożę przeciw kleszczową KITLIX. Tylko tego jeszcze bylo nam potrzeba. Ma mocno zaczerwienioną skorę, obroza oczywiscie natychmiast zostala zdjeta . Suni , Ania zaaplikowala spot on. Jednak bez zastrzyku sterydowego sie chyba nie obejdzie.[/QUOTE] Za chwilę Ewa z Jackiem jada po Abi i zabierają ją do lecznicy, bo to prawdopodobne uczulenie, bardzo źle wyglada i dr Czajka chce sunię obejrzeć. Quote
Ellig Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 Abi nie ma uczulenia tylko bakteryjne zapalenie skóry, na szczęscie bakterie są nieliczne / lekarz ogladał zeskrobine pod mikroskopem/, szyja suni zostala wygolona i opatrzona / jodyna, bandaż/. Dr M.pobral tez na wszelki wypadek wymaz z rozdrapanej ranki. Abi dostala steryd, ktory dziala przez 5 dni, przede wszystkim po to ,żeby nie odczuwała świądu. Skora zmieniona chorobowo ma być smarowana jodyną i po wysuszeniu miodem. Quote
Gosiapk Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 Teraz to ona jest już tricolor z dwoma różnymi oczami - jak tęcza ;) Quote
Gusiaczek Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 masz babo placek ... :shake: jasne, możemy sobie nawet dowcipkować, ale z problemem zostajecie Wy ... "atrakcji" Wam nie brakuje :shake: Quote
1929 Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 Witaj Abi kruszynko, wracaj szybko do zdrowia !!!:oops: Quote
Ewa Marta Posted April 7, 2014 Author Posted April 7, 2014 Abi przestała się drapać, pięknie przespała noc, opatrunek pozostał na swoim miejscvu, bo zabrakło ciekawskiej Zuli, która jeszcze wczoraj usiłowała się dobrać do kołnierza Abi. Kiedy pojechałam do nich wieczorem, zupełnie nie pamiętała, że taką jej "krzywdę" zrobiłam przed południem. Skakała, rozdawała całusy i była bardzo szczęśliwa. To, co ważne - bez żadnego problemu usadowila się na kolanach Pani Haliny, która przyjechała adoptować Zulę. To dobrze rokuje na przyszłość, kiedy już będzie szukała domku:-) Quote
Aśka Belkowska Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Zajrzałam przypadkiem, ładniutka borderka. ;) Dziewczyny nie zakładajcie jej już Kiltixa, bo rzeczywiście może mieć na obrozę alergię. Sunia mojej koleżanki miała ostatnio drgawki własnie po tej obroży. Najpierw nie skojarzyła, leczyła sunię na zapalenie oskrzeli, ale po zakończeniu serii antybiotyków założyłą obrożę i powtórzyły się drgawki. Quote
Ewa Marta Posted April 7, 2014 Author Posted April 7, 2014 Asiu, wet wykluczył alergię. Poza tym obróżka była założona wcześniej. Jeśli ją założymy, to dopiero po całkowitym wyleczeniu skóry i odrośnięciu sierści i będziemy obserwować. Narazie jest zakropiona fiprexem. Z obróżkami jest tak, że różnie na nie psy reagują. Mój Semik jest bardzo uczulony na kiltix, za to doskonale znosi Foresto. Z kolei Perełka po foresto miała zaognioną skórę przy szyi, a kiltix nie powoduje żadnego podrażnienia. A trzecia Barsa może mieć nałożoną każdą obrózkę i nie ma nawet zaróżowionej skóry. Quote
Aśka Belkowska Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Wyczulona jestem teraz na Kiltix, to nie pierwszy pies, który reaguje na tę obrożę. Wiem, że to osobnicze reakcje, ale jak widac trzeba je brać pod uwagę. Jeden z moich piesków po Frontlinie w kropelce w ciągu kilku godzin dostawał podskórnych wybroczyn na brzuchu. Quote
Ewa Marta Posted April 7, 2014 Author Posted April 7, 2014 [quote name='Gusiaczek']Zaglądam wieczorkiem :) A ja wieczorkiem wgrywam zdjęcia z wczoraj. Chyba już wiemy jak doszło do zapalenia skóry Quote
Gusiaczek Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 o masz .............:shake: http://www.iv.pl/images/70929044072185666795.jpg Quote
Mattilu Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 A czemu po wysuszeniu skory jodyna trzeba bedzie smarowac miodem? Quote
Gusiaczek Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 miód jest rewelacyjnym lekarstwem słynny propolis ... warunek jeden - brak uczulenia na pyłki Quote
Ewa Marta Posted April 7, 2014 Author Posted April 7, 2014 [quote name='Mattilu']A czemu po wysuszeniu skory jodyna trzeba bedzie smarowac miodem?[/QUOTE] Miód ma dużą zawartość cukru, w związku z tym idealnie absorbuje wilgoć i tworzy na skórze osłonę, pod którą bakterie nie rozwijają się. Podobno doskonale goi takie stany, w kórych ze skóry sączy się osocze albo krew. Quote
Mattilu Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Dzieki Gusiaczku, nie wiedzialam. Nikt mi nigdy poobcieranych kolan miodem nie smarowal, a jodyna i owszem ;) Quote
Gosiapk Posted April 7, 2014 Posted April 7, 2014 Choroba skóry w ogóle jej nie przeszkadza w dokazywaniu z koleżanką i kolegą :) Quote
Ewa Marta Posted April 8, 2014 Author Posted April 8, 2014 [quote name='Gosiapk']Choroba skóry w ogóle jej nie przeszkadza w dokazywaniu z koleżanką i kolegą :)[/QUOTE] To jest żywa iskiereczka, a ponieważ działa już przeciwświądowo steryd, to gania jak wariatuńcio:-) Quote
Aśka Belkowska Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 Przejrzałam sobie wątek. Abi wydaje mi się bardzie puszysta na pierwszych zdjęciach. Zrzuca futerko? Bardzo linieje? Quote
Ewa Marta Posted April 8, 2014 Author Posted April 8, 2014 [quote name='Aśka Belkowska']Przejrzałam sobie wątek. Abi wydaje mi się bardzie puszysta na pierwszych zdjęciach. Zrzuca futerko? Bardzo linieje?[/QUOTE] Linieje dosyć intensywnie. Dostaje wiesiołek i mielone siemię lniane na poprawę stanu sierści. Quote
Aśka Belkowska Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 Tak właśnie sądziłam. Dużo w niej borderka. Ktoś będzie miał radochę. Quote
Recommended Posts