ulka1103 Posted July 10, 2010 Posted July 10, 2010 a wiecie może po kim jest ta matka ?? nam sie wydaje że albo labrador albo owczarek niemiecki... może ich krzyżówka nawet. Quote
I♥Torro Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 Ja tam badam pieska po łapkach. Jak ma duże, to będzie duży, jak średnie to średni, jak małe to... mały!!! Albo po przodkach, jeśli masz kontrolę nad jego przodkami, to będziesz wiedziała. Quote
I♥Torro Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 Chciałam dodać, iż suka jest podobna do amstaffa, labradora, oraz zwykłego kundelka... Być może że była wielokrotnie mieszana, lub miała kilku ojców. Quote
ulka1103 Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 o amstaffie nie pomyślałam :) może faktycznie też... ona jest bardzo łagodna tak jak amstaffy i labki. są duże szanse i że ta "moja upragniona" mała suczka też bedzie łagodna :) tylko jeszcze musze poczekać żeby zobaczyć czy dużo urośnie. narazie szczeniaki mają 1,5 tygodnia Quote
Talagia Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 I♥Torro szczenie nie moze miec kilku ojców ;))) Quote
Talia Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 Talagia napisał(a):I♥Torro szczenie nie moze miec kilku ojców ;))) Też właśnie chciałam to napisać. Zdarza się, że miot ma kilku ojców, ale nie szczenie. Quote
sugarr Posted July 16, 2010 Posted July 16, 2010 Przez użytkownika I♥Torro zwątpiłam w przydatność for dyskusyjnych. Ludzie czytają "rady" które nie są przypuszczeniami, tylko konkretnymi stwierdzeniami, bez żadnych podstaw, bez żadnego uzasadnienie... I niestety ze względu na taki twierdzący ton wypowiedzi mogą w to wierzyć... A takich bzdur jakie tutaj i na innych wątkach wypisuje ten użytkownik nie widziałam nigdzie. Ludzie proszę, w sprawie wyboru psa czy tego jak duży urośnie - kierujcie się do księgarni i weterynarza, a nie na forum, bo ktoś może Wam "pomóc" w podjęciu najgorszej decyzji w życiu Quote
taks Posted July 16, 2010 Posted July 16, 2010 sugarr - I♥Torro ma 11lat i baaardzo chce zaistnieć na dogo;) a bzdury faktycznie piramidalne:shake: Quote
sugarr Posted July 17, 2010 Posted July 17, 2010 W zasadzie tak przypuszczałam, chciałam tylko żeby dla osób nowych na forum, które tutaj szukają rad, było jasno napisane - nie wszystkich trzeba słuchać, nawet jeżeli brzmią jak "znawcy". A użytkownik, mam nadzieję że jeszcze poplecie trochę bzdur, w końcu się znudzi i przestanie :) Quote
Martens Posted July 20, 2010 Posted July 20, 2010 I♥Torro napisał(a):Chciałam dodać, iż suka jest podobna do amstaffa, labradora, oraz zwykłego kundelka... Być może że była wielokrotnie mieszana, lub miała kilku ojców. ROZPACZ. Ty się dziecko zapoznaj z najbardziej podstawowymi zasadami biologii, dopiero zacznij się wypowiadać, jakbyś wszystkie rozumy zjadła :shake: A rozpoznawanie przyszłej wielkości psa po łapach szczeniaka - cóż, bywa mocno zawodne :p Quote
merrickmayfair Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Witam. mam pieska znajde. Siega gdzies do połowy łydki, ma 2,5 miesiaca. nie waży duzo bo tylko 4,1kg ale ma strasznie długie i drobne łapki, ogólnie jest dość lekkiej bydowy. Czy można przwidziec jaki pies z niego wyrośnie? Niestety nie mam jak załączyć zdjęcia ale może ktoś pomoże. jest trochę wilkopodobny tylko z kłapniętymi uszkami :) Quote
merrickmayfair Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Podbijam ;) o wadze nawet nie mam co pisac bo moja mala to baaaardzo drobna sunia, istny chudzielec :diabloti: chciałabym zapytać czy można coś wywnioskować po wysokości w kłębie, jak dużo jeszcze urośnie. Teraz moja sunia ma prawie 4,5 miesiaca i ok.42 cm w kłębie ;) Quote
furiates Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 Witam, kilka dni szukam po ogłoszeniach psa, natknąłem się na takie ogłoszenie z takim pieskiem. Czy ktoś mógłby ocenić jaki to będzie pies? Z góry dziękuje. Obecnie ma 4 miesiące. Quote
Kafka2009 Posted June 13, 2011 Posted June 13, 2011 Może nie być duży (wysoki), ale może być mocno zbudowany. Ciężko jednak ocenić. Piesek siedzi, a fajnie byłoby zobaczyć jego łapki. Quote
sheeruun Posted September 3, 2011 Posted September 3, 2011 No więc chciałbym zasięgnąć porady na temat prawdopodobnej przyszłej wielkości mojego psa :) Tenor jest kundelkiem w wieku 5 miesięcy. Waży 12,5kg i ma 45cm w kłębie. O jego przodkach nic nie wiem, ponieważ został wzięty ze schroniska. Aktualne zdjęcie: Tak na oko.. będzie duży? Zawsze chciałem dużego psa i mam nadzieję, że wyrośnie spory.. :roll: Quote
Martens Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Duży to raczej nie - moja sunia w tym wieku ważyła ok. 17 kg, jako dorosła 23. Ale średni na pewni, myślę, że pod 17-18 kg podejdzie, to nie taki mały ;) Quote
MorenaMoore Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Ma 3 miesiące, waży nieco ponad kilo i mierzy ok. 18 cm w kłębie. Czy wiadomo jaki duży urośnie? Jest kundlem. Quote
Martens Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Myślę, że to będzie maluch; mój staffik w tym wieku podchodził pod 5-7 kg - jako dorosły waży 15-17. Quote
MorenaMoore Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Okey, dziękuję bardzo. Planowałam małą rasę towarzyszącą - kanapowca (pomeraniana, spaniela tybetańskiego), a znalazłam takiego przywiązanego sznurkiem do przystanku. Brzydal z niego, w dodatku agresor, ale nie oddam. No bo jak można... :) Postaram odezwać się za kilka miesięcy w temacie i napisać jak wyrósł. Jeszcze mam takie pytanie - piesek ma chyba krzywicę, co mu podawać do jedzenia żeby mu pomóc? Nie je ani mokrej, ani suchej karmy (kupiłam u weterynarza suche kulki royal canin, które olał), ani gotowanej zupy - kategorycznie odmawia. Zjada za to szyneczkę:roll:, ale wiem że tak nie można karmić. Dostał do dzioba jakiś płyn, dwie kupy wyglądały jak spaghetti i w czwartek mam przyjść na szczepienia. Quote
Sybel Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Maks 5 kilo, jak sądzę (no 10, jeśli dobrze nabity mięśniami) Jeśli byłaś z nim u weta, to powienien był powiedzieć, czy peis ma krzywicę, czy nie i co najlepiej podawać. Pownien pewnie dostawać jakieś minerały na wzmocnienie kości i stawów, ale dobrane przez weta. Royal to nie jest dobra karma (wiem, bo sama karmiłam i zrezygnowałam) Jeśli nie chce jeść suchego, można poszukac informacji o diecie BARF - mięso, warzywa, kostka mączna, owoce (chociażby Martens stosuje na Jej Potworach). Quote
MorenaMoore Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Bardzo dziękuję! Cenne informacje bo ja jestem zielona w temacie szczeniąt. Poprzedniego psa brałam ze schronu już jako ponoć 7-latka i inaczej to wszystko wyglądało... Piesek jak go znalazłam miał prześwitujące przez skórę brzuszka jelita i na tym wet chyba się skupił - coś jakby wnętrzności miał powleczone tylko taką błonką cienką:/ Karmę tą mi zaproponował, więc kupiłam :/ ...i dziękuję bo myślałam, że to jakaś świetna. Ja wyczuwam na żeberkach takie koraliki, ogólnie żebra są bardzo wypchnięte, piesek biega mocno bokiem. Quote
Sybel Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Młody pewnie był źle karmiony. Najlepiej by było zrobić mu badania krwi, zobaczyć, czy wszystko ok pod kątem wątroby, nerek, białych krwinek. Do tego badania moczu (też nerki) i kału (robaki). Wet powinien go obejrzeć, pomacać, może rozważyć RTG łap i kręgosłupa, ale to jak pies troszkę dojdzie do siebie. Quote
MorenaMoore Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Przeczytałam o diecie. Hm , do tej pory nigdy nie dawałam psu kości, a już szczególnie od kurczaka bo ponoć wbijają się jak igła. Po żołądki i serca zaraz skoczę - może to mu zasmakuje :) :razz: Co do jednodniowej głodówki u starszych psów równie wielki szok przeżyłam jak to przeczytałam. Naprawdę można bez obaw podać np. nogę surowego kurczaka ?? W czwartek poproszę o dokładną kontrolę psa :) Jeszcze raz dziękuję i napiszę potem czy zjadł :) Quote
LadyS Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 W tym wieku i przy tej wielkości chyba jeszcze nie podaje się kości jako takich,ale trzeba pytać Martens - można mielić za to i podawać zmielone. Kości kurczaka wbijają się jak igły, ale wtedy, gdy są gotowane, pieczone - podlegają przeróbce termicznej. Przeczytaj, jak składać psu dietę na BARFie, żeby nie spowodować od razu galopującej biegunki albo zaparcia. Co do samej diety - miałam przez półtora miesiąca rocznego, 2,5 kg yorka pod opieką i jadł BARFA - bardzo dobrze radził sobie z koścmi z kurczaka, gęsi, kaczki i indyka. Quote
Recommended Posts