mortikia Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Hej :) Już co nie co wiem na temat obiedance, ale chciałabym się Was zapytać: jakie kluby w Warszawie polecacie?, kto z Was bierze w tym udział?, na czym dokładnie to polega?, czy są jakieś dodatkowe wymogi dotyczące psów (np wiek)?, jaka jest cena w różnych klubach i terminy zajęć??? Mam 5-cio miesięczną sunię husky i chciałabym pójść z nią na obiedance... :) Pozdr., Justyna Quote
dog_master Posted April 14, 2007 Posted April 14, 2007 Na czym to polega, to mozesz przeczytac np. na obedience.prv.pl. Ograniczen wiekowych nie ma. Quote
Ewelina & Hera Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 A czy,aby wziąć udział w zawodach trzeba należeć do jakiegoś klubu? Quote
Azir Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Ależ skąd?!!! To sport jak najbardziej dla każdego ;). Quote
Agnisia =) Posted June 5, 2007 Posted June 5, 2007 Jeżeli chcesz startować w zawodach oficjalnych, musisz należeć do ZK. Quote
dog_master Posted June 6, 2007 Posted June 6, 2007 O ile mi wiadomo, to nie ma "nieoficjalnych" zawodow... W kazdych zawodach obedience trzeba byc czlonkiem ZKwP. Quote
Agnisia =) Posted June 6, 2007 Posted June 6, 2007 Chodziło mi o zawody "podwórkowe", nie majace właściwie nic wspólnego z ZK. Quote
Ania z Petitką Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 Jak to CZŁONKIEM ZKwP???????!!!!!!!!!!!!1 A kundelki, przecierz one tez mogą startować??!! to jak mam kundelka, to też muszę płacić składkę członkowską, tylko po to, aby wystartować w zawodach :confused:????????? Quote
Guest Mrzewinska Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 Aniu, zawody organizuja dzialacze ZK, dla czlonkow ZK. Masz kundelka, mozesz byc czlonkiem ZK i tez sie mozesz w prace szkoleniowa i organizacyjna zaangazowac. A jesli nie masz na to ochoty, nie chcesz placic skladki czlonkowskiej - to zorganizuj sobie zawody ze znajomymi, wyznaczcie wlasnego sedziego, przygotujcie wlasne dyplomy. Nic nie stoi na przeszkodzie. Zofia Quote
Iss Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie żeby zacząć trenować z moją labką obedience, jak na razie amatorsko .. wszystko zależy jak nam to będzie szło. Chciałabym prosić o rady od czego zacząć, jakie umiejętności pies musi mieć dla klasy 0? Pozdrawiam i będę wdzięczna za wszelkie rady. Quote
jo_ann Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [url=http://www.zkwp-szkolenie.pl/]klik[/url] dzial dyscypliny -> obedience -> regulaminy Quote
Iss Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 dzięki :) teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy:) Quote
madziulik_13 Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 Witajcie :) Ja wraz z moją 2 letnią sunią w typie berneńczyka trenuje obedience praktycznie od zawsze :) Będziemy chciały wziąć udział w zwodach w zerówkach w Szczecinie jeżeli będą :) Mam pytanie o co chodzi z tą socjalizacją ? I skokiem przez przeszkodę - chodzi o to że moja psina przeskakuje przez nią jak ją przywołuję ? Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Magda i Szila :loveu: Quote
mch Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 [url=http://pl.youtube.com:80/view_play_list?p=1E8B2D9BEA96F734]YouTube - Broadcast Yourself.[/url] tu obejrzyj sobie przebieg klasy zero , chyba 3 czy 4 filmiki , moze to ci da jakis pogląd co i jak. Quote
FigabaS Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Socjlizacja wygląda tak: podchodzisz do sędziego, zatrzymujesz sie, pies w pozycji zasadniczej(czyli siad przy nodze - może też być stój ale wówczas powinnaś zgłosić to sędziemu), przedstawiasz siebie i psa, zgłaszasz gotowość przystąpienia do ćwiczeń. Pies ma spokojnie siedzieć, sędzia może podejść do niego, pogłaskać. Jeśli pies wykazuje niepokój, zmienia pozycję - sędzia może ukarać odejmując punkty, natomiast jeśli pies zachowuje sie agresywnie - kara jest surowsza, dyskwalifikacja. Skok przez przeszkode - zatrzymujesz sie z psem w pozycji zasadniczej w odległości od przeszkody wskazanej przez komisarza, na komende pies ma przeskoczyć przeszkode w obie strony i wrócić, również na komende, do nogi. Szczegółowo ćwiczenia są opisane w regulaminie, np. tu: [url=http://www.obedience.pl/page/0/3/0/]Www.Obedience.Pl v. 2.2 beta[/url] Na dole masz wyszczególnione poszczególne klasy, kliknij na tę która Cię interesuje. Quote
madziulik_13 Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Dziękuję bardzo :) Wiem nad czym musimy jeszcze popracować :) Jeszcze raz BARDZO dziękuję :) Quote
mrowa23 Posted November 21, 2009 Posted November 21, 2009 a ja mam pytanie- jaki jest minimalny wiek psiaka zeby mogl startowac? Quote
Monsun Posted November 25, 2009 Posted November 25, 2009 Nie ma limitu wiekowego, AFAIK. W zerówkach można zobaczyć bardzo młode psy. Quote
Aussie Posted November 28, 2009 Posted November 28, 2009 Oczywiście, że jest. Chyba nie wyobrażasz sobie, że ktoś dopuści do startów młodziutki psy w fazie rozwoju. Minimalny wiek to 15 mies., co można przeczytać tutaj: [URL]http://www.zkwp-szkolenie.pl/dyscypliny/agility/agility_regulaminy/dodatkowe_przepisy_zkwp_do_regulaminu_agility_fci.pdf[/URL] Quote
Aussie Posted November 28, 2009 Posted November 28, 2009 O kurcze, sorki, pomyliło mi się, że to topik o agility a nie mogę zedytować ani usunąć posta :-( Quote
mrowa23 Posted November 29, 2009 Posted November 29, 2009 ja sie wlasnie zaczelam zastanawiac gdzie moznaby ugodzic w faze wzrostu ;) choc jest skok przez przeszkode....hmmm... we wtorek przedzwonie do zwiazku i sie dowiem ;) Quote
jfn Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Wydaje mi się, że nie ma żadnej granicy. Mój pies startował jak miał jedenaście miesięcy, widziałam na zawodach też młodsze. :) Quote
alicja.kolano Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Chciałabym wziąć udział w zawodach. Co muszę pierwsze zrobić? ;) I macie może jakąś radę na to żeby psiak bardziej koncentrował się na przewodniku podczas zawodów ? ;) Quote
evel Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 Zawody ZKwP są tylko dla jego członków, więc trzeba się wybrać do najbliższej siedziby i dopełnić formalności. A na koncentrację na zawodach chyba pomaga ćwiczenie w jak największej ilości różnych miejsc, z różnymi rozproszeniami. Ja mam natomiast inne pytanie, może trochę zabawne, ale nurtujące ;) - czy za podniesioną łapkę podczas oddawania aportu odejmuje się punkty? Quote
Psotkens Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 Podniesiona jest aż do aportu, czy tylko od tak, nisko nad ziemią? Jeśli to jest prawie nie zauważalne, to myślę, że problemów nie ma. Byle pies ładnie doniósł aport, przytrzymał i oddał. :) Quote
Recommended Posts