Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej :)
Już co nie co wiem na temat obiedance, ale chciałabym się Was zapytać: jakie kluby w Warszawie polecacie?, kto z Was bierze w tym udział?, na czym dokładnie to polega?, czy są jakieś dodatkowe wymogi dotyczące psów (np wiek)?, jaka jest cena w różnych klubach i terminy zajęć??? Mam 5-cio miesięczną sunię husky i chciałabym pójść z nią na obiedance... :)
Pozdr.,
Justyna

• 1 month later...
  • 3 months later...
Guest Mrzewinska
Posted

Aniu, zawody organizuja dzialacze ZK, dla czlonkow ZK.
Masz kundelka, mozesz byc czlonkiem ZK i tez sie mozesz w prace szkoleniowa i organizacyjna zaangazowac.
A jesli nie masz na to ochoty, nie chcesz placic skladki czlonkowskiej - to zorganizuj sobie zawody ze znajomymi, wyznaczcie wlasnego sedziego, przygotujcie wlasne dyplomy. Nic nie stoi na przeszkodzie.

Zofia

• 1 year later...
Posted

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie żeby zacząć trenować z moją labką obedience, jak na razie amatorsko .. wszystko zależy jak nam to będzie szło. Chciałabym prosić o rady od czego zacząć, jakie umiejętności pies musi mieć dla klasy 0?
Pozdrawiam i będę wdzięczna za wszelkie rady.

Posted

Witajcie :)
Ja wraz z moją 2 letnią sunią w typie berneńczyka trenuje obedience praktycznie od zawsze :) Będziemy chciały wziąć udział w zwodach w zerówkach w Szczecinie jeżeli będą :) Mam pytanie o co chodzi z tą socjalizacją ? I skokiem przez przeszkodę - chodzi o to że moja psina przeskakuje przez nią jak ją przywołuję ?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam Magda i Szila :loveu:

Posted

[url=http://pl.youtube.com:80/view_play_list?p=1E8B2D9BEA96F734]YouTube - Broadcast Yourself.[/url]

tu obejrzyj sobie przebieg klasy zero , chyba 3 czy 4 filmiki , moze to ci da jakis pogląd co i jak.

Posted

Socjlizacja wygląda tak: podchodzisz do sędziego, zatrzymujesz sie, pies w pozycji zasadniczej(czyli siad przy nodze - może też być stój ale wówczas powinnaś zgłosić to sędziemu), przedstawiasz siebie i psa, zgłaszasz gotowość przystąpienia do ćwiczeń. Pies ma spokojnie siedzieć, sędzia może podejść do niego, pogłaskać. Jeśli pies wykazuje niepokój, zmienia pozycję - sędzia może ukarać odejmując punkty, natomiast jeśli pies zachowuje sie agresywnie - kara jest surowsza, dyskwalifikacja.
Skok przez przeszkode - zatrzymujesz sie z psem w pozycji zasadniczej w odległości od przeszkody wskazanej przez komisarza, na komende pies ma przeskoczyć przeszkode w obie strony i wrócić, również na komende, do nogi.
Szczegółowo ćwiczenia są opisane w regulaminie, np. tu:
[url=http://www.obedience.pl/page/0/3/0/]Www.Obedience.Pl v. 2.2 beta[/url]
Na dole masz wyszczególnione poszczególne klasy, kliknij na tę która Cię interesuje.

• 1 year later...
Posted

Oczywiście, że jest. Chyba nie wyobrażasz sobie, że ktoś dopuści do startów młodziutki psy w fazie rozwoju. Minimalny wiek to 15 mies., co można przeczytać tutaj: [URL]http://www.zkwp-szkolenie.pl/dyscypliny/agility/agility_regulaminy/dodatkowe_przepisy_zkwp_do_regulaminu_agility_fci.pdf[/URL]

Posted

Wydaje mi się, że nie ma żadnej granicy. Mój pies startował jak miał jedenaście miesięcy, widziałam na zawodach też młodsze. :)

• 2 years later...
  • 5 months later...
Posted

Zawody ZKwP są tylko dla jego członków, więc trzeba się wybrać do najbliższej siedziby i dopełnić formalności. A na koncentrację na zawodach chyba pomaga ćwiczenie w jak największej ilości różnych miejsc, z różnymi rozproszeniami.

Ja mam natomiast inne pytanie, może trochę zabawne, ale nurtujące ;) - czy za podniesioną łapkę podczas oddawania aportu odejmuje się punkty?

• 3 weeks later...
Posted

Podniesiona jest aż do aportu, czy tylko od tak, nisko nad ziemią? Jeśli to jest prawie nie zauważalne, to myślę, że problemów nie ma. Byle pies ładnie doniósł aport, przytrzymał i oddał. :)