Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Koszmaria']i uważam ze o ile psów nie ma brzydkich,to koty się zdarzają.np.persy,egzotyki.paskudztwa o chorobliwym wyglądzie na czterech łapach.[/QUOTE]Rzecz gustu.
Mnie się właśnie tylko persy, egzotyki i manksy nie podobają (jedyne kocie rasy, którym budowa utrudnia życie), za to wśród współczesnych rasowych psów z mojego punktu widzenia co drugi to kaleka = brzydal ;). Mopsy, buldogi angielskie i francuskie, mastify neapolitańskie i angielskie, shar pei, bernardyny, bassety, cavaliery, jamniki, pekińczyki, boston terriery, owczarki niemieckie, wilczarze irlandzkie, dogi niemieckie...

Właśnie dlatego pisałam, że do kotów hodowcy i miłośnicy tych zwierząt mają chyba większy szacunek. Nie robią z nich kalek na skalę masową tylko po to, by komuś się podobały :roll:

Co do agresji o podłożu chorobowym - w pełni się zgadzam. W ogóle agresja może mieć rozmaite źródła, jak stres, nuda, samotność, złe wspomnienia, strach albo ból. Ale najłatwiej powiedzieć, że "wredny" i "złośliwy", a potem przenieść opinię na cały gatunek.

• Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='behemotka']Rzecz gustu.
Mnie się właśnie tylko persy, egzotyki i manksy nie podobają (jedyne kocie rasy, którym budowa utrudnia życie), za to wśród współczesnych rasowych psów z mojego punktu widzenia co drugi to kaleka = brzydal ;). Mopsy, buldogi angielskie i francuskie, mastify neapolitańskie i angielskie, shar pei, bernardyny, bassety, cavaliery, jamniki, pekińczyki, boston terriery, owczarki niemieckie, wilczarze irlandzkie, dogi niemieckie...

Właśnie dlatego pisałam, że do kotów hodowcy i miłośnicy tych zwierząt mają chyba większy szacunek. Nie robią z nich kalek na skalę masową tylko po to, by komuś się podobały :roll:

Co do agresji o podłożu chorobowym - w pełni się zgadzam. W ogóle agresja może mieć rozmaite źródła, jak stres, nuda, samotność, złe wspomnienia, strach albo ból. Ale najłatwiej powiedzieć, że "wredny" i "złośliwy", a potem przenieść opinię na cały gatunek.[/QUOTE]

ależ ja wiem że są psy,których wygląd predystynuje do określonych chorób.
ja wiem.
ale dla mnie każdy pies jest przepiękny.jeśli wygląda chorobliwie[nie przylegające powieki,wielkość,brak sierści itp.itd] to wzbudza to moją czułość.
persy i egzotyki tej czułości nie wzbudzają za to.są szkaradne.manxy,twisty też.
ja swoje koty kocham,ale nie cały koci ród.[najgorzej jest z prezentami.rodzina myśli że jak mam koty to chcę sobie wizerunkami kotów wytapetować mieszkanie.fuj.]
za to wszystkie psy świata są do zacałowania:PP

Posted

Większość historyjek o złośliwości kotów niestety bierze się z nieznajomości ich zachowań i psychiki.
U kota ciężej wykryć,że coś jest "nie tak" ze zdrowiem.
Ja wiem,ze jak któryś z moich podopiecznych załatwi się nie w kuwecie to natychmiast mam go wsadzić w transporter i pędem do weta.
Zawsze okazuje sie,że kocisku coś dolega.
Pies jest łatwiejszy do obserwacji.
Ma więcej zrozumiałych dla nas objawów chorobowych, jest bardziej kontaktowy.

Posted

[quote name='kropka77']Większość historyjek o złośliwości kotów niestety bierze się z nieznajomości ich zachowań i psychiki.
U kota ciężej wykryć,że coś jest "nie tak" ze zdrowiem.
Ja wiem,ze jak któryś z moich podopiecznych załatwi się nie w kuwecie to natychmiast mam go wsadzić w transporter i pędem do weta.
Zawsze okazuje sie,że kocisku coś dolega.
Pies jest łatwiejszy do obserwacji.
Ma więcej zrozumiałych dla nas objawów chorobowych, jest bardziej kontaktowy.[/QUOTE]
no to masz z górki-mi jeden kot klockiem poza kuwetę protestuje.jak się cos nie podoba to qooo...badania wychodzą ok.
teraz już wiem że muszę jedną kuwetę dołożyć i sprzątać wszystkie 1-2razy dziennie.
srańskiem dawał do zrozumienia że obecność tymczasa go nie bawi...

Posted

Nie, no masz rację.'Zapomniałam o tym okresie z naszego życia.
Kocica na pierwszego tymczasa reagowała podobnie.
Potem już się przyzwyczaiła.
Zresztą robiła to zawsze w obrębie ubikacji.
Kocur jak uzna,że w kuwecie jest za dużo "dobra" jak dla niego też potrafi wystawić tyłek na podłogę- również tylko w ubikacji.
O chorobie wiem w momencie znalezienia niespodzianki np. na łózku..

Posted

Ciężko mówić o wyższości psów nad kotami czy odwrotnie- obydwa zwierzaki mają swoje zalety i wady- i strasznie chciałabym mieć także kotowatego pod swoim dachem, niestety mocno obawiałabym się reakcji mojego psiego potwora na nowego miauczącego towarzysza... ale kiedyś pewnie spróbujemy takiego połączenia ;) Koty też mają swój urok ;)

Posted

[quote name='kropka77']Nie, no masz rację.'Zapomniałam o tym okresie z naszego życia.
Kocica na pierwszego tymczasa reagowała podobnie.
Potem już się przyzwyczaiła.
Zresztą robiła to zawsze w obrębie ubikacji.
Kocur jak uzna,że w kuwecie jest za dużo "dobra" jak dla niego też potrafi wystawić tyłek na podłogę- również tylko w ubikacji.
O chorobie wiem w momencie znalezienia niespodzianki np. na łózku..[/QUOTE]
kiedy Paprosz zrobił mi na kanapę.
robił pod drzwiami[dość długo.lęk separacyjny.],ale na kanapę?
na szczęście morfologia+nerki+wątróba wyszły w normie.wet i zdrowy rozsądek podpowiedział że to może dlatego że jeszcze miał wtedy jajka;)

Posted

[quote name='mam psa']z tego co wiem koty tak sygnalizują że jest im źleeee :([/QUOTE]
a ja z tego co wiem zrobiłam mu później badaniaaaa...i nic nie wyszłoooo...co można przeczytać w dalszej części mojej poprzedniej wypowiedziiii...

Posted

[quote name='Koszmaria']no to masz z górki-mi jeden kot klockiem poza kuwetę protestuje.jak się cos nie podoba to qooo...badania wychodzą ok.
teraz już wiem że muszę jedną kuwetę dołożyć i sprzątać wszystkie 1-2razy dziennie.
srańskiem dawał do zrozumienia że obecność tymczasa go nie bawi...[/QUOTE]
:rolleyes:

Posted

mi żaden kot na łóżko nie siknął:P
ale na klapę od skórzanej torby owszem.takim kocurzym sikiem.
ocet kilka razy-nie pomógł.
urine off kilka razy aplikowany-nie pomógł.
dalej jak się powącha to sztyni kocim terytorium...

Posted

Mam w domu i psa i kota. Osobiście nie uważam by istniała jakaś wyższość jednego nad drugim :) Oba mają swoją naturę i swój charakter, mają również między sobą sojusz.
Znam swojego psa, znam jego charakter i wiedziałam, że gdy pojawi się kot, to Blaki nie "przetrzepie" mu futra, ale też nie da sobie wejść na głowę ;) Kota mam stosunkowo od niedawna, jest bardzo towarzyski i ciekawski, równie szalony i jak przytulasty.
Oboje są równie kochani, zawsze witają domowników w drzwiach, potrafią się razem bawić oraz uroczo przytulić :)

[quote name='kropka77']Większość historyjek o złośliwości kotów niestety bierze się z nieznajomości ich zachowań i psychiki.
[/QUOTE]

to prawda ;)

Posted

Gdy przynieśłiśmy kota do domu, jeżył się, syczał, prychałm warczał na psa , po jakimś czasie zaczął tolerować jego obecność, a potem - nawet się bawić. I bywało wesoło: [IMG]http://farm6.static.flickr.com/5246/5289444685_d2a1b003b2.jpg[/IMG]

[IMG]http://farm6.static.flickr.com/5050/5290047794_0556ae119e_z.jpg[/IMG]
Pies jednak zostawił ostatecznie kota w spokoju, bo ten nie żałuje na niego swoich pazurków i zębów. Teraz to raczej kot zaczyna zabawę, a pies... wycofuje się rakiem :)

Ale widać, że są zżyci, kot zawsze się ociera o psa, jak o nasze nogi.

W jednym tylko kot przewyższa psa: nauczył się otwierać sobie drzwi, ale chętniej siada i miauczy, leniwiec ;)

Posted

ooo świetne zdjęcia :D

[quote name='daguerrotype']Ale widać, że są zżyci, kot zawsze się ociera o psa, jak o nasze nogi.
[/QUOTE]

u nas też :) kot często przechodzi pod psem albo wywraca się obok psa brzuchem i zaczepia go łapkami ;)

Posted

[QUOTEMam w domu i psa i kota. Osobiście nie uważam by istniała jakaś wyższość jednego nad drugim :) Oba mają swoją naturę i swój charakter, mają również między sobą sojusz.[/QUOTE]

ponieważ nie da sie ich porównać :) , my mamy dwa koty i psa i świetnie się kolegują

Posted

Ja mam kota i w tej chwili dwa psy (suki w gruncie rzeczy). Oczywiście wszystkie są kochane, chociaż mam tego pecha że wzajemnie szczerze się nienawidzą. Tylko że koty to jednak nie jest to. Dlaczego? Ano z przyczyn praktycznych. Z kotem nie pójdę pobiegać na dwór, z psami - jak najbardziej. Kocura nawet przyzwyczajaliśmy do smyczy, ale co by się nie działo, zapierał się wszystkimi łapami i tylko patrzył, jak zwiać do mieszkania. Trzeba było odpuścić, przecież nie będę się znęcać nad zwierzakiem ;). Kota niczego nie nauczę. Nie, żeby był głupi - w życiu! - ale jemu po prostu NIC się nie chce. Sensem jego życia jest jedzenie i spanie, w tej właśnie kolejności. Kot mniej tęskni. Moja Afra wariuje ze szczęścia, kiedy wracam po 30 minutach. Kot po trzech dniach niewidzenia przychodzi i zaczyna się od niechcenia łasić. Psy są znacznie lepszymi przyjaciółmi. Kiedy leżałam chora w łóżku, Afra oddalała się ode mnie praktycznie tylko na siku i jedzenie.

No i kuweta. Jasne, można sprzątać, stosować najcudowniejsze odmiany żwirków, ale... i tak śmierdzi!

No tak, ale koty są ładniejsze i zgrabniejsze. Fajnie się patrzy na to, jak się poruszają, nawet mój, który jest wybitnie niezdarny jak na kota ;). Ogólnie uważam, że koty znacznie lepiej spełniają funkcję "ozdoby" domu.

Posted

[quote name='Wavix']No i kuweta. Jasne, można sprzątać, stosować najcudowniejsze odmiany żwirków, ale... i tak śmierdzi!
[/QUOTE]

my mamy jakiś żwirek wytwarzany z drewna i świetnie pochłania wszelkie zapachy, w łazience w ogóle nie śmierdzi kuwetą, wręcz przeciwnie, jak się wsypie nowego żwirku po czuć drewno :lol:

Posted

A mój kot nie korzysta z kuwety :) Korzystał, gdy był mały, z czasem mu się jednak odwidziało i załatwia się już tylko na dworze, za każdym razem sygnalizując, że chce wyjść.

Może jest wyjątkiem, może jest trochę "psi", ale potrafi się fajnie bawić na dworze, czai się i poluje na nogi, no i można się z nim pogonić. Czasem przyłączy się, gdy idę z psem na spacer, raz wyszedł z nami całkiem daleko na pole :)

Gdybym jednak mogła mieć tylko jedno zwierzę w domu - wolałabym psa. Z tego względu, że mimo wszystko z psem nawiązuje się bliższą więź, choć kot nieustannie daje nam powody do śmiechu :)

Posted

komendy typu 'siad','chodź','leżeć' są [U]absolutnie[/U] u kotów wyuczalne!
ale to wymaga chęci;-)

[B][URL="http://www.dogomania.pl/members/106945-daguerrotype"][B]daguerrotype[/B][/URL],Ty się nie boisz że kot wychodząc na zewnątrz po prostu zginie-pod kołami auta np.?
nie mówiąc już o białaczce i FIV które może złapać od dzikich kotów...
[sorry za pogrubienie,wyszło tak jakoś;/]
[/B]

Posted

[B]Czarna_Owieczka[/B], taki wynalazek o zapachu drewna to by się nam przydał.

Acha, przy okazji kuwety przypomniałam sobie chyba największą wadę Afry... Jakby to delikatnie ująć: zdobyła sobie ksywkę "kupojad". To kolejny argument za tym, że kuweta MUSI być regularnie sprzątana ;). A ja na samą myśl... fuuuu...