Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Umka']gdzie zgłosic? do ToZ-u :p
moze znacie jakies instytucje od takich spraw:roll:

Można tutaj :lol:
http://www.strazdlazwierzat.com.pl/

Bardzo dobra robota kochani przebrnełam wczoraj przez cały wątek - gratuluję i wierzę, że Kazio bedzie w najlepszym domu teraz w takim jest choć to DT:lol:
Dziekuję w imieniu Kazia za walkę o jego zycie, zdrowie i lepsze jutro.

• Replies 770
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no tak...Kazik olbrzymi pieszczoch...jak tylko odchodze i przestaje go glaskac podnosi wolno jak na slowmoutchion swa glowe i mowi swoimi oczami...ale jak to?dlaczego juz mnie nie kiziasz????
dzis zaniepokojila mnie wydzielajaca sie ropa z okolic siusiaka- trzeba Kazika jak najszybciej wziac do veta zeby Go obejrzal...jutro chce to uczynic...i ta lape czy wszystko dobrze sie goi...bo taka zaczerwieniona...
/???/mam nadzieje ze to tylko moje przwrazliwienie...i oby tak bylo
pozatym dzis Kaziik wydal z siebie dwa odglosy...jedno przy wychodzeniu z budy zachaczyl lapa i zaskowyczal...:-(
a drugie ...chmmm
mielismy dzis spotkanie z psem wlasnie jak przyszlam z pracy odwiazalam kazika i wyruszylismy na spacerek...
dochodzac do drogi zobaczylam biegnacego w naszym kierunku psa wielkosci wilczurka...taki mieszaniec haski-wilczek a za nim wlascicielke...ktora wolala niech Pani sie nie rusza...jej klusek nie za bardoz reagowal na swa pania i ruszyl w nasza strone...niby merdajac ogonem...ale boziu ja sparalizowalam sie i krzycze do Kobiety niech Pani wezmie swojego psa bo ja nie odpowiadam za Kazika!/mialam Go oczywiscie na smyczy...chcialam psiaka odstraszyc ale On kompletnmie nic sobie nierobil...natomiast byl bardzo zainteresowany przywitaniem z kazikiem...Kazik wyczuwajac chyba moja chisterie warknal oszczegawaczo...ale psiak nic tez z tego sobie nie zrobil...i nadal merdajac ogonem poczal witac sie z kazikiem...zamarlam...zaczelam do kazika- bo tyle tylko moglam w tej sytuacji...powtarzac: dobry pies tak, dobry...Kazik Kazik natomiast spokojnie dal sie obwachac- kulturalnie sie przywital i nawet nie wiem czy nie zamerdal ogonem:loveu: uff...kamien z serca- ale pietra mialam jak 150% i jeszce takowego napedzilam wlascicielce psa...

Posted

a no i 2 kleszcze:crazyeye: :mad: zywe lazace jeszce nie pijace sciagnelam i zatluklam:mad: :angryy: :mad:
mam nadzieje ze kazik w lanscecie zyskal jakies preparaty na swa skore i nic mu niegrozi...

Posted

allcia napisał(a):
a no i 2 kleszcze:crazyeye: :mad: zywe lazace jeszce nie pijace sciagnelam i zatluklam:mad: :angryy: :mad:
mam nadzieje ze kazik w lanscecie zyskal jakies preparaty na swa skore i nic mu niegrozi...

W mojej obecności wcierali mu Frontline :)

Posted

allcia napisał(a):

No kleszcze to zmora, ale na pocieszenie jest ta krotka tymczasowo siersc kazika:lol:
A tak wogole to naprawde jest sliczny...
Pozdrawiam Z węgrowa:painting:

Posted

Piękny pies o smutnych oczach, tak szybko się socjalizuje...uwierzyl już że los się do niego uśmiechnął..........
Ale co się z nim stanie w schronisku?
:placz: :placz:

Posted

Kaziula moze lepiej sie poczuje i Ty sama Alu jak bedziecie u "niezaleznego" weta! mam nadzieje czas na to pozwoli zeby Kaziula przebadac :) Dziewczyny prosze o pogrzebanie w szafach i w szafkach w celu odnalezienia kilku rzeczy ktore mozna wystawic na bazarku. trzeba pomoc i odciazyc troche Ale i Marcina!
Edyta a Ty gg masz od czego? chyba nie po to zeby je wlanczac;)

Posted

Nie bedzie schroniska! szprotka prosze poczytaj ze Ci ludzie o ogromnych sercach zaproponowali DT na dobre i na zle ;) jest u nich aby doszedl do zdrowia fizycznego i zarowno psychicznego. Skupic sie musimy teraz na zniwelowaniu patologii w zyciu Kazika pozniej bedziemy sie glowic i szukac dla niego domu stalego!

Posted

Ja przepraszam, ale tak krytykujecie tę lecznicę, że mam wrażenie, że go do rzeźni zawiozłam a nie na leczenie. Jakoś nikt z pomocą gdy trzeba było się nie spieszył. Ze zbiórki na AFN (a jest 90 zł) to w innej lecznicy mogliby tylko Kaziowi temperaturę za te pieniądze zmierzyć. Kazałam go zawieźć do Lancetu bo to lecznica z którą fundacja współpracuje a która za leczenie Kazika zaobowiązała się zapłacić. Nie będę tu podawać przykładów ilu naszym schroniskowym psom uratowałali życie i że w wielu przypadkach za darmo - bo to nie ma sensu.

Mam nadzieję, że cegiełki uzyskane z allegro pozwolą umieścić Kazika w lepszej klinice, czego mu życzę z całego serca bo pokochałam tego psa bardzo.

Posted

lamia moze ja sie zle wyrazilam - moim zdaniem konsultacja musi byc, bo jak widac z Kaziem nie wszystko jeszcze okej:p ja lancetu nie znam i nie moge sie wypowiedziec z doswiadczenia swojego nie mialam nigdy problemow z zadnymi klinikami ani wetami - moge opierac sie tylko na relacjach osob 3. Lancet jak i klinika na SGGW sa dobrymi "osrodkami weterynaryjnymi" choc jak wiadomo i w tych najlepszych czasem zdazaja sie male wpadki. przepraszam jesli swoimi wypowiedziami przez przypadek moglam cos zlego zasugerowac:oops: Lamia czytalam Twoja wypowiedz kilka stron wczesniej o tej sytuacji i jak Ty sie zaniepokoilam choc nie bylam na miejscu. Jedno jest pewne ze Kazika trzeba leczyc!

Posted

lmia:
W mojej obecności wcierali mu Frontline :smile:

uf dzieki- kamien z serca

Umka jeszcze raz stokrotne dzieki za prostowanie histerii...:lol:
/chodzi mi o to umieszczanie kazika w schronisku!-coz za pomysl wogole???/

jesli ktos faktycznie moglby cos wygrzebac na bazarek to lepiej w tym kierunku skierowac swoje achy i ochy...Kazik bedzie bardzo contente i szybciej powroci do zdrowka...i szybciej bedziemy mu szukac domku na stale..wiec prosze zajmijacie sie rozpropagowywaniem watku Kazika
ja zaraz wrzuce linka do cegielek na allegro

a i jeszcze jedna wiesc...wlasnie dzi marcin mnie uswiadomil ze wczoraj na spacerze kazik znalazl sobie kosc no i ten najpierw glosne Kazik FE! a nastepnie spontanicznie siegnal i wyciagnal mu ja z pyska
Kazik istny baranek- choc w kasze zapewne nie daje sobie dmuchac- /powrkiwanie/ na innych oszczekujacych Go sasiadow:cool1:
oki zmykam na lalegro i zaraz wkleje tu link na aukcje

Posted

Umka napisał(a):
lamia moze ja sie zle wyrazilam - moim zdaniem konsultacja musi byc, bo jak widac z Kaziem nie wszystko jeszcze okej:p ja lancetu nie znam i nie moge sie wypowiedziec z doswiadczenia swojego nie mialam nigdy problemow z zadnymi klinikami ani wetami - moge opierac sie tylko na relacjach osob 3. Lancet jak i klinika na SGGW sa dobrymi "osrodkami weterynaryjnymi" choc jak wiadomo i w tych najlepszych czasem zdazaja sie male wpadki. przepraszam jesli swoimi wypowiedziami przez przypadek moglam cos zlego zasugerowac:oops: Lamia czytalam Twoja wypowiedz kilka stron wczesniej o tej sytuacji i jak Ty sie zaniepokoilam choc nie bylam na miejscu. Jedno jest pewne ze Kazika trzeba leczyc!

Kazik obecnie nie wymaga hospitalizacji, co nie oznacza, że nie potrzebuje wizyt i kontroli weterynaryjnej.
Co do Lancetu, nie jest to ani lepsza ani gorsza lecznica od innych (na temat SGGW też swoje zdanie mam). Kazik został zabrany z lecznicy dlatego, że juz nie było potrzeby go tam trzymać, po drugie dlatego, że nie został rano wysikany, ale nikt włącznie ze mną nie zadal dokładnie pytania dlaczego. Ala z Marcinem na wejście usłyszeli tylko "przepraszamy był duży ruch" i to wszystko. W medycynie czy to ludzkiej czy zwierzęcej określa się priorytety, podam przykład - kiedyś przyjechałam do Lancetu na czyszczenie uszu spaniela, mimo, że byłam umówiona na konkretną godzinę, zostałam przyjęta po 4. Powód przywieźli psy z wypadku, cała klinika zalana krwią, piski i skowyty, a ja co miałam się obrazić, że uszy spaniela czekają.

Ala pisała mi o problemach zdrowotnych z Kazikiem, jeśli nie ma zaufania do Lancetu (co rozumiem, bo ja też nie do każdej jeżdżę) to można poszukać innej tyle, że płatnej z cegiełek bo w innej fundacja nie ma otwartego kredytu. Do lancetu można wrócić na czyszcznie zębów Kazika, bo zaproponowali.

Posted

Lamia ja Ci padam do stop :modla: za to co zrobilas i robisz w dalszym ciagu dla Kazika:loveu: :B-fly: :loveu:

czyszczenie zebow jesli do tego Kazik doczeka-oczywiscie idzie ku dobremu i nabiera sil to mysle ze przy tej okazji trzebaby bylo rowniez pomyslec o innym zabiegu typu moze usuniecie tych guzow z glowy lub moze kastracja/istnieja sugestie przy tych sklonnosciach Kazika do wydzielania sie ropy-choc ponoc to naturalne u psow/-nie wiem bo ja mialam dotychczas tylko sunie i spotykalam sie jedynie niestey z ropomaciczem/- zeby psa nie nadwyrezac wielokrotnie narkoza...ale wszytko jeszcze przed nami i mam nadzieje ze wszelkie ustalenia co do zabiegow w swoim czasie...
w tej chwili zabiore Kazika do veta i zrobie mu badania krwi ogolne- rowniez moczu i zobaczymy jaka bedzie diagnoza i wyniki...wtedy bedzie mozna myslec co dalej.

Posted

problem z allegro

lamia
zastanawiam sie czy Kazika mozna na tej stronie przytuliska jakos umiescic- czy to jest jakis problem?/tzn bo na tym allegro napewno trzeba podac linka do historii psa...a tu na dogo na pierwszej stronie istnieje jak wol grubymi literami i cyframi wypisane konto ANF...
i przydalby sie jakis odnosnik do Sfory...czy cos? nie wiem jak to oceniacie-wiecie chodzi mi o potencjalan wiarygodnosc osob wplacajcych ew na Kazika i kupujacych cegielki na allegro
bo ja chcialabym umiescic konto sfory na allegro.
Lamia jak myslisz jak to zrobic?
Chcialabym uniknac jakiegos zamieszania w kwesti odbioru przez osoby trzecie. Bo na allegro bedzie widnialo konto i nazwa fundacji Sfora...moze poprostu poprosic pasje zeby zmienic ten post z pierwszej strony i napisac ze Kazik jest pod opieka fundacji Sfora???
czekam na sugestie w tym temacie...

Posted

allcia napisał(a):
problem z allegro

lamia
zastanawiam sie czy Kazika mozna na tej stronie przytuliska jakos umiescic- czy to jest jakis problem?/tzn bo na tym allegro napewno trzeba podac linka do historii psa...a tu na dogo na pierwszej stronie istnieje jak wol grubymi literami i cyframi wypisane konto ANF...
i przydalby sie jakis odnosnik do Sfory...czy cos? nie wiem jak to oceniacie-wiecie chodzi mi o potencjalan wiarygodnosc osob wplacajcych ew na Kazika i kupujacych cegielki na allegro
bo ja chcialabym umiescic konto sfory na allegro.
Lamia jak myslisz jak to zrobic?
Chcialabym uniknac jakiegos zamieszania w kwesti odbioru przez osoby trzecie. Bo na allegro bedzie widnialo konto i nazwa fundacji Sfora...moze poprostu poprosic pasje zeby zmienic ten post z pierwszej strony i napisac ze Kazik jest pod opieka fundacji Sfora???
czekam na sugestie w tym temacie...

Napiszę zaraz do administratora strony Sfory, ale co tu mówić jest ona lekko zaniedbana.
Nr konta możecie podać jaki chcecie czy Sfory czy AFN. Jeśli nie będzie wpłat to Sfora za Kazika i tak zapłaci.

Posted

wiec dzisiejszy dzien malowal sie tak:
rano odbylismy wizyte u Pani doktor w Wesolej,ktora z miejsca zakochala sie w Kaziku-byla uzeczona jego kultura i powiedzial ze dawno nie maila do czynienia z takim Geantelmenem- Kazik oddal krew jak rasowy dawca krwi:eviltong:
no a teraz szybkie wyniki przez telefon wiec dokladne parametry jutro:
delikatna anemia
niestety bialko w moczu :-(
co rowna sie srudmioszowemu zapaleniu nerek
i to chyba z najwazniejszych dokladne dane podam jutro jak podjade do Vetki po recepte na te nerki:-(
i jeszcze jedna nie najlepsza wrecz zatrwazajaca nas rzecz...bo Kazikowi lapka goi sie nader ladnie...opatrunki zmieniane, ale dzis bidula z niewiadomych powodow popoludniu przestal dotykac ziemi ta lapa...jak dotarlismy do domu na 3 lapach wszedl po schodach:-( :-( :-(
i bardzo Go boli bo pojekuje- sciagnelismy opatrunek i postanowilismy lape przewietrzyc na noc nie obwiazujac jej...dostal dodatkowo apap zaraz powinien zaczac dzialac i przyniesc ulge w Kazika cierpieniu:placz: :placz: :placz:
Marcin siedzi caly czas przy Nim i kizia Misia-miejmy nadzieje ze zaraz usnie a bol ustapi...lapa nie jest zaczerwieniona a rana naprawde ladnie sie zasklepia...dlaczego ta lapa Go tak boli???? jesli do jutra nie ustapi cos trzeba bedzie podjac w dzialaniu...

Lamia- ja moge wyslac zdjecia Kazika do Huberta...ale jakie materialy jeszcze???nic innego nie mam:shake: i jak myslisz ile to moze zajac takie wklejenie Go na te stronke?

Posted

On myślał, żeby coś napisać o nim jeszcze ewentualnie.

Tu jest strona Sfory:
http://www.sfora.org.pl/

może zrobić tak, że na głównej pojawi się zdjęcie Kazika i tekst z allegro
a jak się kliknie to będą fotki z poszczególnych etapów leczenia Kazika

albo

albo przekopiować fragmenty z dogo + fotki - taki rodzaj dziennika z datami i postami

Myślę, że jak dostanie dokładną instrukcję jak to ma wyglądać to 1 dzień.

Posted

[quote name='allcia'] sciagnelismy opatrunek i postanowilismy lape przewietrzyc na noc nie obwiazujac jej...

Jak ta ranka jest tak na wierzchniej stronie to nie można by było w ogóle jej już właśnie nie owijać ? I czy on bierze jeszcze jakiś antybiotyk ? Niewiadomo ile z tą ranką biedaczek chodził..

Kaziutek misiasty do góry !

Posted

no jestem jestem/niedawno zesmy wrocili
nie najlepiej
to ze zapalenie nerek to juz wiemy-wczoraj tak?/badania wykazaly obecnosc bialka w moczu/- jutro beda leki i zaczniemy podawac na to zapalenie.
dzis Pani obejrzla lape i powiedizala ze zaczelo sie robic zapalenie stawu w tej lapie- z nadwyrezenia i obciazania no i ta rana- dostal zastrzyk-jutor vetka tez obejrzy mu lape
koszt dzisiejszej wizyty 35-
wczorajsze badania 80
a i dzis mial tez zmierzona temperature- podwyzszona ale na szczescie
nie zadna goraczka.
Apetyt powrocil bo wczoraj niestety nie bylo:shake:
z lapa ostroznie- nie stawia...
mam nadzieje ze zapalenie stawu szybko ustapi...

Sharepeia - dziekujemy za bazarek:loveu: i oczywiscie zachecamy do licytacji karteczek:p z Kaziczkiem i pieknymi wierszami...