Grand Perro Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 Witam. Proszę dogomaniaków o pomoc. Otóż od niedawna zastanawiamy się nad kupnem kolejnego psa. Mamy dwa małe tolerancyjne psiaczki. Staruszki. Chcielibyśmy kupić szczeniaka Granda. Jest to średni pies doskonale odpowiada naszym wymaganiom i warunkom. Proszę o: [LIST] [*]Informacje ogólne [*]Linki do for internetowych [*]Linki do wszystkich stron które znacie gdzie znajdę interesujące zagadnienia na temat rasy [*]Linki do filmików i zdjęcia(akceptuje linki do fotek) grandów i na ich tematy [*]Wasze doświadczenie z rasą [*]Wyprawka-Czyli co powinno się tam znaleźć i od razu linki do rzeczy które proponujecie [/LIST] Prosiła bym też o zdanie co uważacie o agility z grandem. Wiem nie jest to pies, który by wymiatał na torze. Liczymy się z tym. Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam, Weronika :loveu: Quote
Izura Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 Ja mam dobrego linka- www.google.pl . Mówię Ci, świetnie się w tym szuka, łatwo znaleźć, bardzo dużo informacji. Kupujesz psa i zrzucasz na obcych ludzi znalezienie jakichkolwiek informacji o nim? Ok, info jakieś takie szczegółowe, pytania do osób, które mają i znają rasę. Ale takie od zera? Jak rybki kupowałam to sama szukałam info a o wiele łatwiej się zając neonkami niż psem. Quote
Grand Perro Posted March 25, 2012 Author Posted March 25, 2012 [quote name='Izura']Ja mam dobrego linka- www.google.pl . Mówię Ci, świetnie się w tym szuka, łatwo znaleźć, bardzo dużo informacji. Kupujesz psa i zrzucasz na obcych ludzi znalezienie jakichkolwiek informacji o nim? Ok, info jakieś takie szczegółowe, pytania do osób, które mają i znają rasę. Ale takie od zera? Jak rybki kupowałam to sama szukałam info a o wiele łatwiej się zając neonkami niż psem. A dlaczego jesteś taka nie miła? W google nie znalazłam prawie wcale informacji i dopiero po wprowadzeniu w angielskiej przeglądarce znalazłam coś po za wikipedią. Chciałam dowiedzieć się czegoś więcej od ludzi którzy wiedzą coś na temat rasy. W internecie są informacje na temat sierści, wielkości, czasem wadze, czy charakterze. Ale co przeważnie widzę? Zobacz sobie ten link: http://www.psiaki.pl/rasy/rasa_info.php?ID=216 Prosiłam o pomoc a nie o wyśmianie mnie bo chcę dowiedzieć się coś więcej o psie moich marzeń. Po za tym pies to zupełnie co innego niż rybki. Więc przestań to porównywać. Nie rozumiem chciałaś się popisać czy mnie poniżyć? Która opcja pasuje lepiej? Quote
Balbina. Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 [quote name='Izura']Ja mam dobrego linka- www.google.pl . Mówię Ci, świetnie się w tym szuka, łatwo znaleźć, bardzo dużo informacji. Kupujesz psa i zrzucasz na obcych ludzi znalezienie jakichkolwiek informacji o nim? Ok, info jakieś takie szczegółowe, pytania do osób, które mają i znają rasę. Ale takie od zera? Jak rybki kupowałam to sama szukałam info a o wiele łatwiej się zając neonkami niż psem. Ale jesteś milutka, no nie ma co :diabloti: Ja się na rasie nie znam ,może znajdzie się tutaj jakiś właściciel takiego psiaka. Jedź może na jakąś wystawę(ale większą, na małej może nie być tych psów) i pogadaj z wystawiającymi, powinni dać jakieś rady, ale z tym to też różnie bywa :cool3: Quote
Cockermaniaczka Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 http://www.gbgv.pl/ prosze-link do hodowli...Mysle ze wiekszosc pytan nalezy zadac hodowcy,on doskonale bedzie znal rase i zycie z takim psem. Quote
Grand Perro Posted March 26, 2012 Author Posted March 26, 2012 Balbina12 napisał(a): Jedź może na jakąś wystawę(ale większą, na małej może nie być tych psów) i pogadaj z wystawiającymi, powinni dać jakieś rady, ale z tym to też różnie bywa :cool3: Dziękuje. To mi pomogło :) Pojadę na następną wystawę grupy 6 ;) Dzięki Quote
Grand Perro Posted March 26, 2012 Author Posted March 26, 2012 Witam, Chciała bym się dowiedzieć czy waszym zdaniem moje warunki odpowiadają tej rasie :loveu: Mam mieszkanie w bloku(48m kwadratowych). Mamy windę. Mamy już 4 zwierzaki dwa koty i dwa psy.(Są zadbane nie powiem :). Oczywiście pomimo nowego lokatora będziemy się starali jak najlepiej opiekować się i tymi seniorami-To ważne nie ma co :) Piesek służył będzie nam głównie jako przyjaciel. Nie wymagamy od niego za dużo. Dla urozmaicenia będziemy chodzić na spacery do pobliskiego lasu, a także ćwiczyć z nim agility oraz oczywiście tropienie i aportowanie :) Chcecie wiedzieć coś jeszcze to proszę śmiało pytać :) Quote
gryf80 Posted March 26, 2012 Posted March 26, 2012 jak macie windę to chyba nic nie stoi na przeszkodzie.ruch musi byc codzienny i pilnować wagi.bassety w agility? Quote
Grand Perro Posted March 26, 2012 Author Posted March 26, 2012 gryf80 napisał(a):bassety w agility? Grandy to bardzo ruchliwe i wymagające psiaki. Wiele osób sądzi że choć nie będą wymiatały na torze to agi jest dobrym sposobem na spędzenie wolnego czasu :) Quote
gryf80 Posted March 26, 2012 Posted March 26, 2012 no to skoro tak to ...pewnie w niedługim czasie będziesz szczęśliwym posiadaczem w/w rasy Quote
Delph Posted March 26, 2012 Posted March 26, 2012 Wybrałaś rzadko spotykaną w Polsce rasę. Z ciekawości zapytam, masz upatrzoną hodowlę? Psa będziesz sprowadzać zza granicy? Pomysł ciekawy, rasy jako takiej nie znam, ale przy wyborze skontaktuj się odpowiednio wcześniej z hodowlą i wypytaj dokładnie o to, co tutaj napisałaś. Często w przypadku ras myśliwskich, szczególnie mało popularnych, hodowcy nastawiają się na psy użytkowe, polujące. To może stanowić niemały problem jeżeli szukacie typowego kanapowca do życia w mieście. Pies z silnym instynktem myśliwskim może uciekać, wymaga też dużo pracy i spożytkowania jego popędów. Jak pisałam, konkretnie tej rasy nie znam, ale warto na to zwrócić uwagę i dowiedzieć się bezpośrednio u znawców rasy i hodowców. Quote
Grand Perro Posted March 26, 2012 Author Posted March 26, 2012 Delph napisał(a):Wybrałaś rzadko spotykaną w Polsce rasę. Z ciekawości zapytam, masz upatrzoną hodowlę? Psa będziesz sprowadzać zza granicy? Pomysł ciekawy, rasy jako takiej nie znam, ale przy wyborze skontaktuj się odpowiednio wcześniej z hodowlą i wypytaj dokładnie o to, co tutaj napisałaś. Tak. Zastanawiamy się nad wzięciem psa z Succession of Baron FCI(Nie jestem do końca pewna pisowni). Nie zastanawialiśmy się nad ściąganiem psa, gdyż jest hodowla w Polsce planująca szczeniaki w odpowiadającym nam terminie :) Tak staramy skontaktować się z hodowcą drogą mailową, porozmawiać głębiej na temat rasy. Jednakże, gdy w dalszym ciągu nie otrzymamy odpowiedzi zamierzamy zatelefonować. Pozdrawiamy :loveu: Quote
Beatrx Posted March 26, 2012 Posted March 26, 2012 najlepiej przejechać się do hodowli i na własne oczy zobaczyć, jak to wszystko wygląda, a także zapoznać się z matką szczeniąt. jej zachowanie dużo powie o przyszłych maluchach. Quote
FredziaFredzia Posted March 26, 2012 Posted March 26, 2012 Wg mnie to dobre warunki. A jakie masz psy? PS. Zmniejsz podpis. bo Ci go usuną. Quote
Grand Perro Posted March 27, 2012 Author Posted March 27, 2012 FredziaFredzia napisał(a):Wg mnie to dobre warunki. A jakie masz psy? York i kundel Quote
Balbina. Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 3 psy i dwa koty na 48m2?:crazyeye: Mam nieco większe mieszkanie i jednego yorka i jak się rozpędzi z piłką to ląduje na ścianie, więc nie wyobrażam sobie tym bardziej pięciu takich zwierzaków :lol: No ale jak dasz radę to ok :p Quote
Grand Perro Posted March 27, 2012 Author Posted March 27, 2012 Balbina12 napisał(a):3 psy i dwa koty na 48m2?:crazyeye: Mam nieco większe mieszkanie i jednego yorka i jak się rozpędzi z piłką to ląduje na ścianie, więc nie wyobrażam sobie tym bardziej pięciu takich zwierzaków :lol: No ale jak dasz radę to ok :p Bądź spokojna damy sobie rade. Mamy mieszkanie dość przestrzenne jak to mówią jednakże duzo czasu i przy domach terenu do biegannia! Pozdrawiam :) Quote
LadyS Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Balbina12 napisał(a):3 psy i dwa koty na 48m2?:crazyeye: Mam nieco większe mieszkanie i jednego yorka i jak się rozpędzi z piłką to ląduje na ścianie, więc nie wyobrażam sobie tym bardziej pięciu takich zwierzaków :lol: No ale jak dasz radę to ok :p A cóż to za różnica? Większość znanych mi, wychowanych psów w domu śpi, ew. ćwiczy z właścicielem, a nie biega, od biegania i zabaw ma spacery. A koty to w ogóle oddzielna historia, kot rzadko leży tam, gdzie pies. Quote
Balbina. Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Dla mnie to jest różnica, nie wyobrażam sobie u mnie 5 zwierząt :) Ale każdy robi jak chce, skoro właścicielce to nie przeszkadza to tym bardziej nie mi. Franek w domu biega z piłką, rozszarpuje zabawki i byłam w domu u kilku psów i żaden nie przesypia całego dnia :razz: Poza tym trochę nie rozumiem- nie wychowany pies biega w domu?? A wychowany śpi? :crazyeye: Matko, chyba znowu zrobię sobie wakacje od dogomanii :roll: Quote
LadyS Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Balbina12 napisał(a):Dla mnie to jest różnica, nie wyobrażam sobie u mnie 5 zwierząt :) Ale każdy robi jak chce, skoro właścicielce to nie przeszkadza to tym bardziej nie mi. Franek w domu biega z piłką, rozszarpuje zabawki i byłam w domu u kilku psów i żaden nie przesypia całego dnia :razz: Poza tym trochę nie rozumiem- nie wychowany pies biega w domu?? A wychowany śpi? :crazyeye: Matko, chyba znowu zrobię sobie wakacje od dogomanii :roll: No całego dnia oczywiście, że nie - bo dużo czasu spędza na ćwiczeniach i na spacerach. I tak - jak ktoś ma więcej niż jednego psa, to musi dbać o to, żeby były wychowane - bo inaczej biegają po ścianach. Zrób sobie wakacje, zrób. Quote
panbazyl Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 48 m to odpowiednio duża buda zarówno dla ludzia jak i zwierzaków. W końcu one tam śpią, jedzą i czasem się bawią a ruchowo funkcjonują poza mieszkaniem. W dodatku są tam ludzie którzy kochają zwierzaki i potrafią się nimi opiekować. Podam taki przykład - jakiego byście nie mieli łózka, nie ważne jak wielkiego, to i tak zawsze będzie brakowało miejsca dla właściciela :diabloti: Napisz coś o tej rasie. Nie znam jej. Quote
Sybel Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Prawdę mówiąc malo znam osób, które poświęcaja psom aż tyle czasu, żeby się te psy nie bawiły w domu. I mało który spędza naprawdę dużo czasu na spacerach i ćwiczeniach. U nas jest 78 metrów, normalnie 2 psy, ale jak sis przyjedzie, to 3. Zawsze najpierw idziemy na dłuuugi spacer, żeby Kaktus się wyszalał, ale on po przyjściu szaleje dalej, poza tym z Felkiem chociaż piłeczkę pociućkają wspólnie, co i tak kończy się gonitwą. Ja np. w 26 metrach w ogóle nie zdecydowałam się na psa, mamy szczury, psu by było za ciasno, zresztą lada moment dojdzie łózeczko dziecinne, więc juz w ogóle by masakra byla. Zawsze trzeba ocenić swoje osobiste możliwości, mam na myśli ilość i jakość spacerów. My nie byli byśmy w stanie zapewnić odpowiedniej ilości satysfakcjonujących spacerów, zresztą mieszkamy w centrum Zgierza, gdzie jest po prostu fatalnie, jeden park, gdzie można w łeb dostać najwyżej. Bardzo żaluję, że nie mam psa, ale wiem, że by mu było za ciasno, nam by bylo też za ciasno. W najbliższej rodzinie mam 4 psy, którymi staram się nadrabiać straty. Po prostu trzeba ocenić możliwości uczciwie wobec psa, a nie swojego "chcę - nie chcę". Nie namawiam do rezygnacji z planów, tylko właśnie do takiej analizy prywatnie, bo na forum to my nic nie pomożemy tak prawdę mówiąc. Quote
LadyS Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Sybel napisał(a):Prawdę mówiąc malo znam osób, które poświęcaja psom aż tyle czasu, żeby się te psy nie bawiły w domu. I mało który spędza naprawdę dużo czasu na spacerach i ćwiczeniach. U nas jest 78 metrów, normalnie 2 psy, ale jak sis przyjedzie, to 3. Zawsze najpierw idziemy na dłuuugi spacer, żeby Kaktus się wyszalał, ale on po przyjściu szaleje dalej, poza tym z Felkiem chociaż piłeczkę pociućkają wspólnie, co i tak kończy się gonitwą. Ja np. w 26 metrach w ogóle nie zdecydowałam się na psa, mamy szczury, psu by było za ciasno, zresztą lada moment dojdzie łózeczko dziecinne, więc juz w ogóle by masakra byla. Zawsze trzeba ocenić swoje osobiste możliwości, mam na myśli ilość i jakość spacerów. My nie byli byśmy w stanie zapewnić odpowiedniej ilości satysfakcjonujących spacerów, zresztą mieszkamy w centrum Zgierza, gdzie jest po prostu fatalnie, jeden park, gdzie można w łeb dostać najwyżej. Bardzo żaluję, że nie mam psa, ale wiem, że by mu było za ciasno, nam by bylo też za ciasno. W najbliższej rodzinie mam 4 psy, którymi staram się nadrabiać straty. Po prostu trzeba ocenić możliwości uczciwie wobec psa, a nie swojego "chcę - nie chcę". Nie namawiam do rezygnacji z planów, tylko właśnie do takiej analizy prywatnie, bo na forum to my nic nie pomożemy tak prawdę mówiąc. Znam dziewczynę, która mieszka w pokoju z kuchnią obecnie i ma dwa psy - nie bawią się w domu, ale są po prostu tego NAUCZONE. Prócz zabawy na dworze mają jeszcze prace w domu, która męczy je bardziej, niż to bieganie ;) Ja mam psa wymagającego dużo zajęcia w kawalerce z aneksem, ok 25m2 - idealnie się mieścimy, nie ma problemu np. z noclegiem gości czy przyjściem zwierzaka, bo pies jest nauczony, że w domu nie szaleje, tylko na dworze. Dodam, że mieszkam w samym centrum Wrocławia, z jedną łączką w niedalekiej okolicy - po prostu pies ma zajęcie, niedlugo zaczynamy razem rano biegać, zawsze codziennie trenuje nowe rzeczy, posłuszeństwo, na spacerach też różne aspekty wspólnego życia - bo bez tego mogłabym mieszkać i w 100 metrach, a byłoby tragicznie. Jeżeli ktoś umie zarządzać czasem i nie jest w pracy non stop, to nie widzę przeciwwskazań - o ile sam wie, na co się decyduje. Jedyne, czego bym się obawiała w tej sytuacji, to wziecie srajdka 2 miesięcznego - dlatego też my wzięliśmy półrocznego z hodowli i to był strzał w dziesiątkę. Quote
gryf80 Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 balbina- ja mam 3 psy (cao,pitbull,mix bulteriera)+2 koty w bloku na 56 m2.co prawda teraz sa na wsi,ale 5 zwierzaków w mieszkaniu to na prawde żaden problem Quote
Sybel Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Lady, tyle, ze u nas jeszcze była do niedawna kwestia pracy. Mieszkamy w Zgierzu, pracujemy w Łodzi, więc wyjazd z domu o 8, powrót najwcześniej o 18. No a teraz, jak jestem na L4 ciążowym, to też nie weźmiemy, bo nie mamy gdzie wstawić łóżeczka, a pies by tu zdechł z rozpaczy w ciasnocie. No i nie wiem, czy poród bedzie naturalny, czy cesarka, więc nie wiem, kiedy wrócę do formy. Planujemy dom, wtedy będzie pies (W zasadzie dwa lub trzy ;) ). Quote
Recommended Posts