Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Myszka57 napisał(a):

Od tygodnia "kokosi się" przy każdej okazji na działce na trawie i na wersalce (kokoszeniem nazywam jak piesek kładzie się na grzbiet wystawia brzuszek- mruczy przy tym i wydaje różne odgłosy i poza tym próbuje na grzbiecie wykonywać różne ruchy...kiedy mój Kaktus tak robił wiedziałam że jest szczęśliwy) Tyle na dziś na temat Migdałka- jak uda mi się zrobić zdjęcie jak Migdałek się "kokosi" to podeślę na forum.

ja mówię, że sobie psina skórę garbuję ;)

Posted

Ależ cudo.Pięknie się kokosi a kocio jakie zdziwione minki stroi,piękności.Myszka,śliczne naprawdę te zdjęcia co mi wysłałaś,dziękuję.Mój Bolcio nawet jak uda mu się wykokosić to tylne łapki mu sterczą do góry,śmiesznie to wygląda.

Posted

Kochane
Proszę o radę
Wpisałam nr chip Migdałka ( z umowy adopcyjnej) na stronie ogólnopolskiej bazy danych...i nie odnajduje mi psiaka...czy to ja muszę się zarejestrować poprzez internet? podać swoje dane dokonać wymaganej opłaty, której przy tej okazji żądają...czy dzięki temu Migdałek będzie zabezpieczony?
Mój poprzedni pies nie był "zachipowany" stąd mój brak rozeznania w tej kwestii- dziękuję za sugestie

Posted

Tak,Migdałek ma opaskę safe -animal jego nr chipa 967000009235040 na stronie safe-animal
http://www.baza.safe-animal.eu/index.php?action=szukaj próbowałam namierzyć w wyszukiwarce -ale bez rezultatu.Natomiast na stronie można zarejestrować pieska podając jego chip-za opłatą 30 pln..
Chciałabym- kiedy pójdę z Migdałkiem do lekarza- prawidłowo były odczytane dane właściciela -nie tylko na podstawie książeczki zdrowia ,a także w przypadku kiedy by się zgubił(co mam nadzieję nie nastąpi) nastąpiło prawidłowe odczytanie danych.Napisałam mejla do safe-animal..z zapytaniem.Zaraz też zadzwonię do schroniska.

Posted

już wszystko wiem...W schronisku otrzymałam informację ,że w przypadku jak zachipowany piesek idzie do Domu Tymczasowego- miejsce przy chipie dotyczące właściciela pozostaje puste.Ciumaszku ..podałam mejlem do schroniska swoje dane..może tak być?

Posted

Myszka57 napisał(a):
już wszystko wiem...W schronisku otrzymałam informację ,że w przypadku jak zachipowany piesek idzie do Domu Tymczasowego- miejsce przy chipie dotyczące właściciela pozostaje puste.Ciumaszku ..podałam mejlem do schroniska swoje dane..może tak być?

Może być,wszystko co tylko potrzeba,możesz robić.Załatwię wszystko,powysyłam jak potrzeba ale nie teraz,nie teraz...

Posted

Kochany maleńki.Był z nami tylko 7 lat a ile miał naprawdę, nie wiadomo bo został porzucony gdy miał może 7 może 10 lat.I takie paskudztwo go dopadło,jakby mało wycierpiał wcześniej,bo że miał ciężko, zanim trafił do kochanego domku,to pewne.Żal straszny,jedynie świadomość że już go nic nie boli,trochę koi nasz ból.Strata pieska to...ech,brak słów.

Posted

Migdaś ma się świetnie...jak tylko mi się uda zrobić zdjęcia..to prześlę je osobom, które potrafią zamieszczać je na forum.Bardzo bym chciała filmik nakręcić ze wspólnych zabaw Migdałka z kotkiem ,albo z tego jak Migdałek na spacerkach szaleje...ale szaleje to za duże słowo...wychodzi na spacerki 6 razy dziennie a jak na łąkach nad Widawą spuszczam go ze smyczy..to wcale nie chce uciekać tylko trzyma się bliziutko.Pilnuje mnie..nas...bo to mądry pies. Ostatnio bardzo mi się podoba jak go spytam w domu :"Migdał gdzie jest kotek...to podbiega do kota i trąca go nosem...to naprawdę mądry piesek , który ludzka mowę rozumie..a szczególnie słowa:" Migdał idziemy na spacer!" Nie wiecie co po tych słowach wyprawia jak się cieszy jak podskakuje... :-))))))

Posted

pragnę się pochwalić ,że Pan Migdał pod nr chipa 967000009235040 jest już zarejestrowany na safe -animal....na mnie! dopełniłam wszystkiego czego zażądali...to tak na wszelki wypadek..ale nie przewiduję sytuacji ,żeby się kiedykolwiek miał zgubić.Następny krok to szczepienia...a później kastracja...hm ale ten zabieg to w lipcu kiedy będę na urlopie i będę w domu cały czas..

Posted

Szkoda jednak ,ze ten sam numer nie jest odnajdowany w innych bazach danych...(tych które uważają się również za ogólnopolskie.....) ten problem poruszony jest na wątku dogomanii
http://www.dogomania.pl/forum/threads/179440-Aktualizacja-Tw%C3%B3j-pies-ma-chipa-SPRAWD%C5%B9-W-BAZIE-DANYCH
ale Migdałek ma na obroży silikonową opaskę safe-animal....to jest więc pocieszające ,ze będzie wiadomo gdzie szukać.Życzę wszystkim a szczególnie Ciumaszkowi na nadchodzące dni -dużo słońca i odpoczynku........

Posted

Dziękuję,Myszka,za życzenia,dobrze by było gdyby się spełniły a nawet jeśli nie to cieszę się z tych życzeń bardzo.Dziękuję.Jeśli po instrukcjach,jakich mi udzieliłaś,wysłałaś mi na pw jakieś zdjęcia to uprzejmie donoszę,że nic a nic nie pojęłam w jaki sposób mogłabym je obejrzeć.Mizianka przesyłam dla Migdałka.

Posted

Migdaś zaszczepiony- zniósł dzielnie-czuje się dobrze-ma już swoją książeczkę zdrowia- u lekarza odczytaliśmy chipa- omówiliśmy sprawę kastracji-na koniec czerwca...czy przed zabiegiem konieczne ekg?

Posted

Cioteczko, ja dzielnie podczytuje wątek :)
Myszko, w mojej okolicy niestety weci nie robią ekg - idą na łatwizne. Ale wiem, że są wykonywane jakieś badania przed narkoza, tylko nie pamietam czy ekg czy coś innego :/

Posted

To prawda,niestety,weci w naszej okolicy idą na straszną łatwiznę.Dowodem tragicznym jest Filipek,który u weta bywał bardzo często, nie profilaktycznie tylko z konieczności.Niestety,wet nie zorientował się że Filipek tyje nie z powodu łakomstwa tylko dlatego że rośnie w nim potwór,który osiągnął wagę 1,5.Wyobrażacie sobie, 9 kg.jamniś i 1,5 kg guza.Ile on musiał się budować mu w brzuszku żeby osiągnąć takie rozmiary.Miewał właśnie napady bólu i wet stwierdził że to kręgosłup.Najbardziej podłe jest to że guz był bardzo wyczuwalny,wystarczyło żeby wet chociaż raz obmacał mu brzuch...niestety u nas weci leczą na oko.Usg zrobił dopiero na żądanie ale wtedy już było za późno.