Jump to content
Dogomania

Cztery psy zabrane z interwencji,ze skandalicznych warunków, w super domkach!

Recommended Posts

Posted

[quote name='agniesia']Ale widać że jest przerażona samochodami,rowerzystami,odgłosami nawet ludzkimi i najbezpieczniej czuje się w budzie.[/QUOTE]
Cóż się dziwić - Ona nie miała szansy świata oglądać (nawet przez niby kojec) z lewej deski, z prawej deski, z tyłu komorka, a z przodu niby dom
Jestem w szoku, jak te psy szybko odżywają ............

• Replies 432
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Salma ładnie chodzi na smyczy.Jest bezkonfliktowa w stosunku do koleżanek,razem jedzą z jednej miski,bez warczenia czeka na swoja kolej, ładnie je z ręki, nie rzuca się na jedzenie.Toleruje kota nie przejawia w stosunku do niego agresji,tylko go obwąchuje merdając ogonkiem.Jeszcze utrzymuje dystans ale wszędzie za mną chodzi i się cieszy!!!Już sama,merdając ogonkiem wychodzi z kojca nie muszę jej wyprowadzać na smyczy i cały dzień chodzi po podwórzu.

Posted

erka napisał(a):
(...) Dobre dusze starały sie zainteresować niedolą psiaków gminę, która , jak to zwykle bywa sprawę olała, miejscowego proboszcza, który nawet nie wysłuchawszy do końca , wyprosił za drzwi. (...)

Jaki 'święty' człowiek :angryy: Co on robi na tym stanowisku?! Chyba pomylił zawód.

Posted

Gosiapk, to jest niestety norma w tym środowisku, gdyby było inaczej, to los psów na wsiach tez byłby inny. Wystarczyłoby, gdyby na kazaniach czasami cos powiedzieli o traktowaniu zwierząt, też w końcu Bożych stworzeń. Ale co mają powiedzieć, jak sami nie świecą przykładem i mamy wiele przypadków znęcania sie nad zwierzętami przez kler właśnie .

Agniesia, bardzo się cieszę,że Salma okazuje sie tak fajną sunią, będzie łatwiej jej znaleźć dom:).

Jeżeli ktoś mógłby wspomóc nas w utrzymaniu tych psiaków i opiece wet., to bardzo prosimy o wpłaty na konto/ dziękujemy ŚTOZ za jego udostępnienie :)/, z dopiskiem "psy z N.Słupii":

Świętokrzyskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami „Zwierzak”
ul. Św. Leonarda 1/4
25-311 Kielce
PL 68 1240 1372 1111 0010 2812 7861
SWIFT: PKOPPLPW

Posted

agniesia napisał(a):
Salma ładnie chodzi na smyczy.Jest bezkonfliktowa w stosunku do koleżanek,razem jedzą z jednej miski,bez warczenia czeka na swoja kolej, ładnie je z ręki, nie rzuca się na jedzenie.Toleruje kota nie przejawia w stosunku do niego agresji,tylko go obwąchuje merdając ogonkiem.Jeszcze utrzymuje dystans ale wszędzie za mną chodzi i się cieszy!!!Już sama,merdając ogonkiem wychodzi z kojca nie muszę jej wyprowadzać na smyczy i cały dzień chodzi po podwórzu.

Skąd te psy z łańcucha wiedzą jak się chodzi na smyczy?

Posted

malagos napisał(a):
Nasz dziekan za ubiegłoroczny mój donos za wyciecie koło zabytkowego naszego kościoła zabytkowej 300-letniej lipy nadal ma do mnie zal - po kolędzie łaził i u ludzi się żalił na mnie .......... A psy to nieczyste stworzenia i trzeba trzymać na łańcuchu -tak uczy na mszy.

Psy nieczyste stworzenia? Czy on jest księdzem katolickim czy immamem? Bo poglądy ma jak islamista :crazyeye:, a o świętym Fnaciszku z Asyżu w życiu nie słyszał. :crazyeye:
Święty Franciszek nazywał braćmi i siostrami wszystkie zwierzęta. U dominikanów pies jest uznanym symbolem wierności. Papież Benedykt XVI ma swoje ulubione koty, które mieszkają w jego apartamentach. Ten niedouczony laik powinien się trochę poduczyć.

Posted

Mag.da mówiła, że u niej Pychol i Frajda też chodzą na smyczy. Doszłyśmy do wniosku,ze psiaki z łańcucha są przyzwyczajone,że coś mają na szyi , a gorzej jest z tymi wolnymi ptakami.

Posted

erka napisał(a):
Mag.da mówiła, że u niej Pychol i Frajda też chodzą na smyczy. Doszłyśmy do wniosku,ze psiaki z łańcucha są przyzwyczajone,że coś mają na szyi , a gorzej jest z tymi wodnymi ptakami.

Ależ Erosława, przecież wodne ptaki nie mają obroży na szyi, jesli już, to na łapie obrączkę...

Posted

wegielkowa napisał(a):
Ależ Erosława, przecież wodne ptaki nie mają obroży na szyi, jesli już, to na łapie obrączkę...

Ależ moja droga, obrączka to też forma uwięzi, nieprawdaż?

Posted

erka napisał(a):

Uploaded with ImageShack.us

Wieś świętokrzyska. Właściciel psów - organista z tutejszej parafii .
Psy, dorosłe i szczeniaki w skandalicznych warunkach, na krótkich łańcuchach, bez bud, oczywiście nigdy nie spuszczane. Nawet w upały bez wody, a do jedzenia właściciel serwował im jedynie suche bochenki chleba, w folii(!), bo "przecież pies sobie folie rozerwie!"
To,że nie są teraz w najgorszej kondycji zawdzięczają dobrym duszom z tej miejscowości, które nie mogły patrzeć na gehennę psów, dokarmiały je sytematycznie i szukały dla nich wszędzie pomocy.
Dobre dusze starały sie zainteresować niedolą psiaków gminę, która , jak to zwykle bywa sprawę olała, miejscowego proboszcza, który nawet nie wysłuchawszy do końca , wyprosił za drzwi.
O sprawie poinformowano już we wrześniu TOZ, niestety jedynym efektem ich działań było postawienie przez właściciela dla jednej suni niby budy blaszanej. O interwencję proszona była pani pełnomocnik wojewody świętokrzyskiego ds ochrony zwierząt, obiecała, że psy odbierze, ale na tym się skończyło, bo podobno właściciel nie chciał się ich zrzec.
Informacja dotarła do niezrzeszonych dogomaniaków z Kielc. Gotowi bylismy podjąć się opieki nad psami, gdyby tylko udało sie je odebrać.
Poprosiliśmy o interwencję przedstawicieli ŚTOZ, którym bardzo dziękujemy za podjęcie natychmiastowych działań:).
Wczoraj pojechaliśmy razem na miejsce, w asyście policji. Na szczęście udało się wymóc na właścicielu zrzeczenia się praw własności do wszystkich psów.

Trzy dorosłe psiaki , dwie suki i pies oraz huskowata szczeniorka zostały umieszczone w hoteliku i dt.
Będziemy jednak potrzebowały wsparcia w utrzymaniu psiaków, sterylizacji suk, szczepieniach.

Jeżeli ktos może pomóc, to bardzo prosimy o wpłaty na konto/dziękujemy ŚTOZ za jego udostępnienie:)/ z dopiskiem " psy z N.Słupii":

Świętokrzyskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami „Zwierzak”
ul. Św. Leonarda 1/4
25-311 Kielce
PL 68 1240 1372 1111 0010 2812 7861
SWIFT: PKOPPLPW

K ...... ląc mi się chce

Posted (edited)

Ja też akurat do klubu nienoszących dołączę!
Niestety poniedziałkowa sterylka z powódów organizacyjnyh jest odsunięta.

Reszty sytuacji: organisty, proboszcza i innych nie chce mi się już komentować! ZENADA i już, w imię boga?, kościoła? Nijak nie pasuje do doktryny!
Mogę natomiast podać fakt, iż w dniu interwencji przed spotkaniem z resztą (z nudów, czekając aż dojadą, przyznaję) bylam w UG Nowa Słupia usłyszałam, że nikt nic nie wie o bezdomnych zwierzętach, bo ... "pan, który się zajmje problemem" wyjechał do Kielc - a to brzmiało jak świętość. Czekając na policję powtórzyłam manewr, czyli już z konkretem pojechałam do gminy, oczywiście nie ujawniając personaliów kontrolowanego (wówczas taki status miał) Dalej zero zainteresowania - dzisiaj mija termin wysłyania programów walki z bezdomnością do zaopiniowania .... ciekawe jaki ma Nowa Słupia

Edited by Majaa
Posted

Majaa napisał(a):
(...) bylam w UG Nowa Słupia usłyszałam, że nikt nic nie wie o bezdomnych zwierzętach, bo ... "pan, który się zajmje problemem" wyjechał do Kielc - a to brzmiało jak świętość

Skoro nikt nic nie wie w UG NS o sprawie ciągnącej się od kilku ładnych lat, to widać, że 'pan, który się zajmuje problemem' pojechał do Kielc kilka lat temu ... i nie wrócił.

Posted

Gosiapk napisał(a):
Skoro nikt nic nie wie w UG NS o sprawie ciągnącej się od kilku ładnych lat, to widać, że 'pan, który się zajmuje problemem' pojechał do Kielc kilka lat temu ... i nie wrócił.

To jakieś kłamstwo - w Kielcach go nie ma ;) Gdyby taki pan był obecny w naszym mieście, szybko by się rozniosło.
Naściemniał i na Karaiby się wybrał.

Posted

Gosiapk napisał(a):

do takich wniosków już dawno doszłam ................ tylko co to zmienia, oprócz krótkiego uśmiechu na twarzy? Jestem cholernie ciekawa jaki to program przyjęła gmina NS .............. (A jakie koncepcje mieli to słyszałam przy okazji łapania psow na Iłżeckiej w Starachowicach)