erka Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 (edited) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Wieś świętokrzyska. Właściciel psów - organista z tutejszej parafii . Psy, dorosłe i szczeniaki w skandalicznych warunkach, na krótkich łańcuchach, bez bud, oczywiście nigdy nie spuszczane. Nawet w upały bez wody, a do jedzenia właściciel serwował im jedynie suche bochenki chleba, w folii(!), bo "przecież pies sobie folie rozerwie!" To,że nie są teraz w najgorszej kondycji zawdzięczają dobrym duszom z tej miejscowości, które nie mogły patrzeć na gehennę psów, dokarmiały je sytematycznie i szukały dla nich wszędzie pomocy. Dobre dusze starały sie zainteresować niedolą psiaków gminę, która , jak to zwykle bywa sprawę olała, miejscowego proboszcza, który nawet nie wysłuchawszy do końca , wyprosił za drzwi. O sprawie poinformowano już we wrześniu TOZ, niestety jedynym efektem ich działań było zaszczepienie psów na wściekliznę. O interwencję proszona była pani pełnomocnik wojewody świętokrzyskiego ds ochrony zwierząt, obiecała, że psy odbierze, ale na tym się skończyło, bo podobno właściciel nie chciał się ich zrzec. Informacja dotarła do niezrzeszonych dogomaniaków z Kielc. Gotowi bylismy podjąć się opieki nad psami, gdyby tylko udało sie je odebrać. Poprosiliśmy o interwencję przedstawicieli ŚTOZ, którym bardzo dziękujemy za podjęcie natychmiastowych działań:). Wczoraj pojechaliśmy razem na miejsce, w asyście policji. Na szczęście udało się wymóc na właścicielu zrzeczenia się praw własności do wszystkich psów. Trzy dorosłe psiaki , dwie suki i pies oraz huskowata szczeniorka zostały umieszczone w hoteliku i dt. Będziemy jednak potrzebowały wsparcia w utrzymaniu psiaków, sterylizacji suk, szczepieniach. Jeżeli ktos może pomóc, to bardzo prosimy o wpłaty na konto/dziękujemy ŚTOZ za jego udostępnienie:)/ z dopiskiem " psy z N.Słupii": Świętokrzyskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami „Zwierzak” ul. Św. Leonarda 1/4 25-311 Kielce PL 68 1240 1372 1111 0010 2812 7861 SWIFT: PKOPPLPW Rozliczenie: Wpłaty /na konto STOZ/: 10,13 zł - Rajmund N. 25 zł - Jolanta L. 134 zł - Havanka /bazarek/ Wpłaty/ na moje konto/: 200 zł - ang /bazarek/ 205 zł - Ania102/bazarek/ 420 zł - Incia /bazarek/ Razem: 995 zł Wydatki: 300 zł - hotelik Pychola /26.01-24.02/ pokryte z kasy psów kieleckich 300 zł - hotelik Frajdy /26.01-24.02/ pokryte z kasy psów kieleckich 50 zł - dt Salmy /27.01-25.02/ pokryte z kasy psów kieleckich 200 zł - sterylka Frajdy / pokryta z wpłat 1% na AFN/ 250 zł - sterylka Salmy 300 zł - hotelik Frajdy /25.02-25.03/ 50 zł - dt Salmy /26.02-27.03/ 60 zł - szczepienie Salmy 60 zł - transport Frajdy do Łodzi 280 zł - hotelik Salmy /29.03-17.04/ Razem: 1000 zł / tu rozliczone tylko wytłuszczone wydatki/ Saldo: 995-1000 = -5 zł /17.03.2012/ Edited April 18, 2012 by erka Quote
erka Posted January 27, 2012 Author Posted January 27, 2012 (edited) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us A tu super karma dla psiaków, jedyna zresztą jaką od niego dostawały. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Tej suni zafundował wspaniałą blaszaną budę:cool3: . Uploaded with ImageShack.us To sunia i szczenior w zagródce otoczonej wysokim płotem, do której wogóle nie było wejścia, czyli tylko mógł z góry rzucać ten chleb. Aby wydostac psiaki trzeba było wywalić górę klamotów z tej komórki. Edited January 28, 2012 by erka Quote
Majaa Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 (edited) Suczka i Samiec na łańcuchach przed psesją Edited January 28, 2012 by Majaa Quote
Majaa Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 (edited) Edited January 28, 2012 by Majaa Quote
Majaa Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 (edited) Edited January 28, 2012 by Majaa Quote
Majaa Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 (edited) Suka i szczeniak w „kojcu” Edited January 28, 2012 by Majaa Quote
Roszpunka Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 Zapisuję... Majaa, erka - fotki na mailu. Idę zakładać wątek Aiszy, wracam niebawem... Quote
anetaks4 Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Dzień dobry zapisuję wątek ,będę zaglądać . Czy organista poniesie jakieś konsekwencje za trzymanie psów w takich warunkach? Quote
Roszpunka Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Sprawa zostanie skierowana do prokuratury. To mała miejscowość, więc chodzi także o nauczkę dla innych. Quote
agusiazet Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Organista - sadysta jeden! Postaram się po wypłacie wesprzeć finansowo! Tylko chyba jeszcze nie ma konta? Quote
wegielkowa Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 (edited) Cholerny ORGANOWY(:angryy:) z nowej Słupi. Ciekawe, kiedy zrozumie, że to co robi, jest złe? Żeby chociaż się zawstydził i zastanowił. Jest tylko jedna droga, żeby trafiać do tysięcy wiejskich wiernych. Niedzielna msza. Kto ma znajomych wśród kleru, ma duże pole do popisu, bo tam też są ludzie kochający zwierzęta. Nie jest to łatwe, wiem, ale możliwe. Trzeba od czegoś zacząć, żeby efekt końcowy był taki, jak w cywilizowanych krajach. Wierzę, że i u nas się da. Duża suka w dt pod Łopusznem dobrze zniosła podróż w moim aucie, ma super apetyt, przespała noc w budzie na słomie i w Jolczynych kocykach:lol:, dziś jeszcze nie ma ochoty na spacery. Pani Aga kilkakrotnie w nocy wstawała i sprawdzała, czy sunia nie kombinuje, czy nie próbuje wydostać się z kojca, ale wszystko OK. Dziś spotkanie przez siatkę z małymi suczkami P.Agi. Suka warczała, więc na razie się nie będą spotykać. P.Aga chciała wziąć sunię na smycz i pochodzić po całym terenie podwórza, ale gdy podchodzi do kojca, suka znika w budzie. Zdjęcia będą. Pani Agnieszka pyta, jak nazwiemy Jej tymczasowiczkę? Pierwsza propozycja to Rita. Edited January 28, 2012 by wegielkowa Quote
divia_gg Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Roszpunka napisał(a):Sprawa zostanie skierowana do prokuratury. To mała miejscowość, więc chodzi także o nauczkę dla innych. Otoz to, nauczka i przesroga dla innych niech bedzie. Niech wiedza ludzie. Quote
Roszpunka Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Jedynym tłumaczeniem pana buraka organisty było, że inni trzymają psy w podobnych warunkach... Wie już, że będzie pod kontrolą, więc miejmy nadzieję, że szybko sobie psa nie sprawi. A dla suni proponuję Salma (tak mi przyszło do głowy, kiedy ją zobaczyłam) Quote
wegielkowa Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Roszpunka;18496351 A dla suni proponuję [B napisał(a):Salma (tak mi przyszło do głowy, kiedy ją zobaczyłam) No to synek Salmy synek mis hysky musi być Hayek. Quote
Roszpunka Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 [quote name='wegielkowa']No to synek Salmy synek mis hysky musi być Hayek. Zaiste :evil_lol: Quote
wegielkowa Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Roszpunka napisał(a):Zaiste :evil_lol: To słowo miało być krótkie, czy zgubiłaś środek:-o? Quote
Roszpunka Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 wegielkowa napisał(a):To słowo miało być krótkie, czy zgubiłaś środek:-o? A to już według uznania ;) A Ty jesteś pewna, że Hayek a nie Hu...an na przykład? Quote
erka Posted January 28, 2012 Author Posted January 28, 2012 Salma, bardziej pasuje do tej suni. Musimy poprosić panią Agnieszkę o jakies fotki. Na razie jeszcze takie z interwencji. Nic dziwnego,ze sunia sie boi, ona tam była w kompletnej izolacji, wysoki drweniany płot od ulicy, tak,że świata nie widziała. Uploaded with ImageShack.us Trzeba też wymyślić imiona dla suni i psiaka, które są u mag.dy w hoteliku. Ten szary, to psiak. A to suńka. To fotki po jednym dniu pobytu w hoteliku. Mag.da mówi,że psiaki przeszczęśliwe:). Po raz pierwszy biegają, mają cieplutkie budy i jedzonko. Podobno cały czas skaczą , bawią się, nawet nie odpoczywają:). Jestem bardzo szczęśliwa,ze udało sie je zabrać jeszcze przed tymi mrozami:). Nie wyobrażam sobie, jak one by przeżyły, bez możliwości ruchu, bez jedzenia i schronienia, bo blaszana buda , która miała sunia, to chyba działała , jak lodówka. A ta biedna szczceniorka na łańcuchu, przypięta do blaszanego kontenera, wogóle bez możliwości schronienia gdziekolwiek, nawet nie mogę o tym myśleć:angryy:. Quote
Majaa Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 [quote name='Roszpunka']Zapisuję... Majaa, erka - fotki na mailu. Już wrzuciłam wszystkie! Oprócz kilku które erka wrzuciła wcześniej [quote name='wegielkowa']Cholerny ORGANOWY(:angryy:) z nowej Słupi. Ciekawe, kiedy zrozumie, że to co robi, jest złe? Żeby chociaż się zawstydził i zastanowił. Jedyne nad czym się zastanowił, to fakt, że erka, zresztą całkiem słusznie, zagroziła mu skargą do kurii, czego zresztą konsekwentnie będę się trzymać. Do mnie zaczął fikać w radiowozie, że jesteśmy nienormalni, bo ludzie mają gorzej, że spełnił wymagania, jakie stawiali mu wcześniej jacyś "animalsi", psy zaszczepił, a że podnosił głos coraz bardziej, nim skończył swoje wysokich lotów myśli, policjant go delikatnie mówiąc uciszył. [quote name='wegielkowa']Jest tylko jedna droga, żeby trafiać do tysięcy wiejskich wiernych. Niedzielna msza. Kto ma znajomych wśród kleru, ma duże pole do popisu, bo tam też są ludzie kochający zwierzęta. Nie jest to łatwe, wiem, ale możliwe. Trzeba od czegoś zacząć, żeby efekt końcowy był taki, jak w cywilizowanych krajach. Wierzę, że i u nas się da. trudne, ale nie jest niewykonalne. Fotki od Mag.dy - rewelacja Zupełnie inne psy Quote
erka Posted January 28, 2012 Author Posted January 28, 2012 Majaa, on sobie przypisuje, że psy zaszczepił, a o ile wiem, to TOZ przywiózł weta i to zrobił. Jakby nie przeżyły tych mrozów, to przynajmniej odeszłyby zaszczepione:cool3:. Quote
malagos Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Roszpunka napisał(a):A to już według uznania ;) A Ty jesteś pewna, że Hayek a nie Hu...an na przykład? Nasz dziekan za ubiegłoroczny mój donos za wyciecie koło zabytkowego naszego kościoła zabytkowej 300-letniej lipy nadal ma do mnie zal - po kolędzie łaził i u ludzi się żalił na mnie .......... A psy to nieczyste stworzenia i trzeba trzymać na łańcuchu -tak uczy na mszy. Quote
Majaa Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 erka napisał(a):Majaa, on sobie przypisuje, że psy zaszczepił, a o ile wiem, to TOZ przywiózł weta i to zrobił. Jakby nie przeżyły tych mrozów, to przynajmniej odeszłyby zaszczepione:cool3:. Erka przecież ja o tym wiem, ale pisałam o tym tylko w kontekście zachowania człeka, bo człowiekiem to chyba ciężko go nazwać (nota bene zgodziłyśmy się że on raczej człekokształtny w mowie, zachowaniu, wyglądzie) Nie chcę komentować zachowania TOZu. Po prostu powołuje ich w zawiadomieniu na świadków A swoją drogą - czy Erka i Roszpunka zwróciłyście uwagę na fakt wejścia totalnie pijanego faceta do "domu", jak już mieliśmy odjeżdżać, który w tej części był niby niezamieszkały A swoją drogą - czy ktoś wie, pod jurysdykcję której prokuratury kieleckiej podlega Gmina Nowa Słupia? Quote
ewab Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 [quote name='Majaa'] A swoją drogą - czy ktoś wie, pod jurysdykcję której prokuratury kieleckiej podlega Gmina Nowa Słupia? Tak jak myślałam: W obszarze właściwości Prokuratury Rejonowej w Ostrowcu Świętokrzyskim znajdują się gminy: Bałtów, Bodzechów, Kunów, Łagów, Nowa Słupia, Ostrowiec Świętokrzyski i Waśniów. Adres ul. A. Wardyńskiego 15c 27-400 Ostrowiec Św. Quote
wegielkowa Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 malagos napisał(a):Nasz dziekan za ubiegłoroczny mój donos za wyciecie koło zabytkowego naszego kościoła zabytkowej 300-letniej lipy nadal ma do mnie zal - po kolędzie łaził i u ludzi się żalił na mnie .......... A psy to nieczyste stworzenia i trzeba trzymać na łańcuchu -tak uczy na mszy. Malagos, napisz mi, jak się nazywa ten kolędnik:angryy: i co to za parafia, proszę. Dziękuję, Quote
Recommended Posts