Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ja nie pisałam że będę zbierała pieniądze na Polarka na moje konto jak to było dotyczczas? Że w przypadku Polarka bez sensu jest angażować w to fundację?

Maia napisał(a):
Jeśli ktoś zadeklaruje wpłatę na PW wyślę mój numer konta. Do tej pory tak robiłam rónież wtedy gdy zbierałam pieniądze na wyciągnięcie Trisi i Polarka ze schroniska, na transport i na utrzymanie w DT i hoteliku.

Dziękuję Ci, że zapytałaś Kastor o ewentualne udostępnienie ich konta na wpłaty na Polarka, ale doszłam jednak do wniosku, że to nie będzie potrzebne. Polarek był doraźnie leczony, fakturę- 413 zł już opłaciłam z pieniędzy Trisi i Polarka, wpłaty które teraz otrzymam mam nadzieję że pokryją chociaż w części ten wydatek ze wspólnej skarpety Trisi i Polarka.

Posted (edited)

Trochę zaszło tu nieporozumienie, Maia wyraźnie napisała, że bedzie zbierać pieniądze na Polarka na swoje konto, tak jak dotychczas na pw miała dla wpłacających podawać numer konta.
W przypadku kiedy przejmie wpłaty Kastor nie wiem jak to bedzie wyglądać...wydaje mi sie ze bedzie trochę zamieszanie.

Edited by Vicky62
Posted

Fundacja została poproszona o użyczenie konta i wyraziła na to zgopdę. Fundacja nie ma żadnego interesu w użyczaniu konta - kontro jest bez odsetek, a za każdy przelew Fundacja ponosi opłatę, której nie odlicza od zebranej kwoty. Dodatkowo wkład pracy w księgowości.
Nie mam czasu na czytanie wątków, dla których użyczamy konta więc nie wiedziałam, że nie ma jednomyślności w tej sprawie.

W tej sytuacji wycofujemy zgodę na użyczenie konta. Nie działamy wbrew woli kogokolwiek.

Posted

Nie mam odpowiedzi co z lekami i karmą dla Polarka,jeżeli ma być bez leków to bez sensu była cała diagnoza,co do karmy to mówiłam Mai że on nie chce zbytnio jeść suchej ale lekarz mówi że jest to niezbędne że musi sie przyzwyczaic.Każdy nastepny dzien bez leków i karmy pogarsza jego stan.

Posted

Bardzo mi przykro,ale nie pasuje mi wpłacanie na prywatne konto,ponieważ darowizny odliczam od podatku.
Szkoda,ze tam gdzie się lunie do końca jest porozumienie miedzy ludżmi tracą zwierzaki.
Mogę wpłacić 200zł na Polarka-ale na konto jakiejś fundacji z powodów w/w

Posted (edited)

Na wątku Trisi i Polarka jest pusto, posty piszę jakby do siebie. Nie mam ochoty, ani siły na kłótnie i stawianie na swoim, przepraszam, ale wpłacajcie gdzie chcecie, nie będę się upierała na siłę, mam zbyt dużo własnych obowiązków i kłopotów, nie chcę tracić energii na spory na jakie konto mają być wpłacane pienądze. Opłaciłam rachunek za pobyt Polarka z pieniędzy które były na moim koncie- to były pieniądze zbierane na Trisię i Polarka. Z tych pieniędzy muszę też kupić jak najszybciej karmę dla Polarka no i tabletki, bo piesek nie może czekać...

Edited by Maia
Posted (edited)

Spokojnie nie ma co się denerwować, myślę że Kasia jak i ja nie miałysmy pojecia że są osoby wpłacające, które darowiznę odliczają od podatku.
Dlatego te nie chciałyśmy robić zamieszania co do wpłat dla Polarka,ja uważałam zeby zostawić wszystko jak było, ale skoro jest problem z odliczeniem od podatku, to może fundacja zgodzi się nadal przejąć Polarka.

Maia podaj mi kto wpłacił ostatnio pieniążki na psiaki, uzupełnię w pierwszym poście.
Chyba że takich wpłat ostatnio nie było.

Edited by Vicky62
Posted

Uważam że konto fundacji tez może być. Niektórzy wolą wpłacać na fundację niz na konto prywatne. Zrobiłyście wydarzenie na FB i tutaj mogło być podane to konto. Z tych pieniędzy można opłacać faktury u weterynarza. Wiadomo że nie musi wystawiać za każdym razem na drobne kwoty nawet ze względu na opłaty za przelew czy prace księgowej. Może być wystawiona jak nazbiera się więcej. Jak bedzie jadł karmę specjalistyczną to można też opłacić ewentualnie z pieniędzy które wpłyną do fundacji.
Wiem że można odliczać darowizny lecz ja tego nie robię. Nie ma co się denerwować i unosić bo będzie to ze szkodą dla Polarka.
Deklaracja marcowa wysłana.

Posted

Karmę też można opłacić na fakturę. Chyba fundacja może udostępnić nr konta dla Polarka i pod takim tytułem można robić wpłaty .
Szkoda ,że nie chcecie odliczać darowizny.Przecież pieniądze wracają ,a nie ma ich za dużo.
Ja w tym roku odliczę darowiznę.

Posted

Na moim koncie są następujące wpłaty:
Ewa Ś. - 20 zł
Karol K. - 26,17zł
agat21 - 30 zł
Joanna S. - 50 zł
Marta A. - 10 zł
Bakusiowa - 20 zł
Marta K. - 50 zł

poza tym dostałam do ręki - 50 zł od Moniki

suma- 256,17zł

Dziękuję za wpłaty :loveu:

Posted

Poker napisał(a):
Karmę też można opłacić na fakturę. Chyba fundacja może udostępnić nr konta dla Polarka i pod takim tytułem można robić wpłaty .
Szkoda ,że nie chcecie odliczać darowizny.Przecież pieniądze wracają ,a nie ma ich za dużo.
Ja w tym roku odliczę darowiznę.

Czy można odliczyć wpłacając co miesiąc na konkretnego psa? Pytam bo mam taki przypadek.

Posted

Nie wiem czy doczytałyście, ale fundacja Kastor wycofała zgodę na użyczenie konta i miała rację, bo czytając to, co tu pisałyście -w głowie się nie mieści..

Ja ze swojej strony bardzo przepraszam dziewczyny z Kastora za zawracanie głowy i za całe to zamieszanie, ale to nie jest moja wina,bo Kasia zmieniła zdanie dopiero po wstawieniu przeze mnie konta Kastora do wpłat tu na watku

Jak tak uradziłyście, to same odkręcajcie, bo to niepoważne

Posted

Randa, a co takiego napisałyśmy,że aż w głowie Ci się nie mieści.
Wyraźnie napisałam,ze nie miałam pojęcia że darowizny są odliczane od podatku...i o to chodziło z tą fundacją.
Dla mnie nie ma znaczenia na czyje konto miały być wpłacane pieniądze, myslałam że zrobi sie bałagan i pogubimy się w tych wpłatach dla kogo? ile? i kto? I dlatego pomyslałam żeby zostało jak dotychczas.

bakusiowa dziękujemy za wpłaty

Posted

Jeżeli wpłata jest robiona na konto fundacji, to można ją odliczać z całego roku i może to być do 6% od rocznego dochodu.
W tytule musi być wpisane słowo DAROWIZNA.

Posted

Vicky62 napisał(a):
Randa, a co takiego napisałyśmy,że aż w głowie Ci się nie mieści.

Ano nie mieści mi się w głowie, że szukacie pomocy dla psa, a jak tą pomoc ktoś oferuje, to mówicie,że niepotrzebna.

To fundacja zrobiła Wam wielką uprzejmość, a tu ani dziękuję, tylko, że Maia zmieniła zdanie.

Każdą pomoc się bierze w takiej sytuacji, a już zwłaszcza od Kastora, który znany jest z rzetelności

Pomijając już, że fundacja uwiarygadnia wydarzenie.

To fundacji chce liczyć nasze wpłaty i rozliczenia mając tysiące innych, a Wam się nie chce, bo bałagan może się zrobić? ?? Vicky62, sorry, ale nie rozumiem takiego myślenia

Maia doskonale wiedziała o darowiźnie bo jej o tym pisałam na PW

Ale nie ma co dyskutować, Wasza decyzja, a za Polarka trzymam kciuki

Posted

Randa dobrze napisała, że fundacja uwiarygadnia wydarzenie. Ludzie chętniej wpłacają. Dziewczyny, trzeba odkręcić niefortunną decyzję o nie korzystaniu z konta fundacji i poprosić jeszcze raz.

Posted

Nie przeczę że Randa może mieć rację.
Ja w kwestii zbierania pieniędzy na psy w potrzebie jestem zielona.Nigdy tego nie robiłam więc mam prawo nie wiedzieć jak jest lepiej czy na fundację, czy na prywatne konto.Dzięki za wyjaśnienie i jeśli czymś uraziłam w swoim poście fundację Kastor to przepraszam.

Posted

Randa napisał(a):
Ano nie mieści mi się w głowie, że szukacie pomocy dla psa, a jak tą pomoc ktoś oferuje, to mówicie,że niepotrzebna.

To fundacja zrobiła Wam wielką uprzejmość, a tu ani dziękuję, tylko, że Maia zmieniła zdanie.

Każdą pomoc się bierze w takiej sytuacji, a już zwłaszcza od Kastora, który znany jest z rzetelności

Pomijając już, że fundacja uwiarygadnia wydarzenie.

To fundacji chce liczyć nasze wpłaty i rozliczenia mając tysiące innych, a Wam się nie chce, bo bałagan może się zrobić? ?? Vicky62, sorry, ale nie rozumiem takiego myślenia

Maia doskonale wiedziała o darowiźnie bo jej o tym pisałam na PW

Ale nie ma co dyskutować, Wasza decyzja, a za Polarka trzymam kciuki

A mi się nie mieści w głowie jak niektórym przychodzi łatwo krytykowanie innych. Randa podziękowałam Ci za to, że rozmawiałaś z Kastorem.
W ogóle pomyślałam, że jeśli tak nieporadnie zajmuję się pomocą dla Polarka i nie korzystam z pomocy jaką inni mi oferują, chętnie mogę przekazać pieniądze uzbierane na Trisię i Polarka które są na moim koncie osobie która lepiej się tym zajmie...
To prawda, że wiedziałam o tym odpisywaniu darowizny, ale pomyślałam sobie że ludzie jeśli już coś wpłacają są to kwoty przeważnie po 20- 30 zł i niewiele osób potem to jakoś odlicza. Druga sprawa to Polarek potrzebuje karmy i leków już, karma 5 kg to koszt 129 zł właśnie będę ją zamawiała również z pieniędzy Trisi i Polarka. No i niestety stan pieska za bardzo się nie poprawił mimo kroplówek, także rokowania są bardzo ostrożne. Wiadomo co mu jest, zadnych wiecej badań nie trzeba mu robić, jego nerki nie pracują, - karma i leki mogą mu jedynie trochę przedłużyć życie, zepsutych nerek nie da się naprawić.

A co do wiarygodności wydarzenia, nikt o tym nie pomyślał jak zrobiłam wydarzenie na fb, aby wyciągnąć Trisię i Polarka ze schroniska. I jakoś się udało. Jak ktoś nie wierzy, że Polarek potrzebuje leczenia i karmy niech nie wpłaca.
Napisałam do Kastora o ponowną zgodę na umieszcenie ich konta. Zrobią co zechcą, jak już pisałam nie będę się upierała i ni elubię się kłócić i obrażać.
Uważam, że nic złego nie zrobiłam a w moim interesie było jedynie to, aby Polarek miał zabezpieczenie finansowe i nie nadużywał budrzetu który jest też Trisi, bo ona nawet nie ma deklaracji stałych które w całości opłacały by jej miesięczny pobyt w DT i co miesiąc dokładam właśnie z tych wspólnych pieniędzy psiaków.

Bakusiowa tak dostałam od Ciebie 50 zł w tym deklaracja 30 zł i 20 zł na Polarka. Dziękuję

Posted

Maia, ktoś wpłaca na Polarka 20 zł , 30 zł na innego psa i w skali roku robi sie niezła sumka.Mi wyszło za ubiegły rok ok.1000 zł wpłat na fundacje i stowarzyszenia. Z tego 18 % to niby nie dużo ,ale jest.
Ale nie ma po co się wkurzać.Trzeba wytłumaczyć , nie każdy jest biegły w przepisach.

Posted

Napiszę moje zdanie o Polarku ponieważ przebywam z nim na co dzień.Maiu nerki Polarka jeszcze trochę pracują w przeciwnym razie już by go nie było a piesek na razie cieszy się życiem i tak jak wetka powiedziała w klinice teraz potrzebne tylko leki i karma,żeby w ogóle miał jakąś szansę.Te badania muszę zrobić ponieważ musimy wiedzieć czy te 20 godz które z nim spędziłam na kolejnych kroplówkach coś pomogły.I czy czasem nie rosną wskaźniki mocznika,bo wtedy do tragedii może dojść w każdej chwili.Potrzebne są tylko 2 pomiary za 15 zł.Jeśli to problem to ja zapłacę,pomijam i tak moje koszty transportów do wetów to już ma pies gratis w DT.Też myślałam że będzie mógł jeść gotowaną karmę,ale lekarze mówią że przy takich nerkach to gwóźdź do trumny-nie chcę mu go wbijać.

Posted (edited)

Niezbyt fajnie to wyszło, ale, że Randę znam od kilku ze wspólnych, udanych akcji i psia dola jest tu najważniejsza, ponownie udostępniamy konto Fundacji KASTOR.

Fundacja KASTOR
ul. Siewna 23/23
31-231 Kraków

PKO BP: 71 1020 2892 0000 5902 0455 7542

Dla zagranicy
SWIFT (BIC): BPKOPLPW

paypal/ e-mail:
[email protected]

Wpłacając pieniądze na konto Fundacji w rubryce tytuł przelewu proszę pisać: Darowizna dla Polarka lub Darowizna dla Polarka - Randa (np)

Ze zgromadzonych środków będzie można pokryć koszt na które będzie wystawiona faktura np leczenie weterynaryjne, zakup karmy, środków na odrobaczenie, czy akcesoriów itp. Faktury muszą być przelewowe - nie należy za nie płacić. Fundacja pokryje należność przelewem z konta bankowego.

NIP: 9452164992 - konieczny dla wystawiającego fakturę na Fundację.

Osoba, która będzie dokonywała zakupu, czy zapłaty za leczenie proszona jest o wcześniejszy kontakt ze mną na PW lub telefonicznie 501 545 399.

Wszystkie wpłaty dla Polarka i wypłaty, będą uwidocznione w sprawozdaniu rocznym na stronie Fundacji, do którego link poniżej
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AhJXzeASu27NdDhhdkVvSDdYemNPcjNKcFRCWFBZM1E&hl=en_GB#gid=3

a także w oddzielnym rozliczeniu tylko dla Polarka. Link do tego rozliczenia zostanie wklejony tu na wątku oraz w wydarzeniu na F.B. po jego utworzeniu.
Bardzo prosimy sprawdzać swoje wpłaty, jak również wypłaty i w razie wątpliwości kontaktować się ze mną na PW - rzadko wchodzę na wątki, a PW są sygnalizowane e-mailem i mam bieżącą kontrolę nad zgłoszeniami.

Edited by elik