Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Anisha']Popieram, popieram, popieram. Jeśli koszt to 260 zł w okresie 1,5 miesiąca (bo tyle mniej więcej daje 6 tygodni) to potrzebujemy na przykład w lutym połowę kwoty i w marcu drugą połowę - gdyby 10 terrieromaniaków zechciało się "zrzucić" wyszłoby po kilkanaście złotych miesięcznie. Wydaje mi się, że jest to do zrobienia. :roll: O ile tylko faktycznie Bonharen coś daje, bo ja o tym pojęcia nie mam. Ale na pewno dorzucę się do składki jeśli Aluzja oceni, że warto Dziadkowi tę kurację zafundować.
Wszystko ok. Tylko pamiętajmy, że to nie jedyny koszt jaki Aluzja ponosi.
Anisha Policzyłaś tylko jeden lek , a Aluzja kupuje karme, chodzi do wet , kupuje inne leki , to też kosztuje. Każdy wie , że nie mało.

• Replies 246
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Monio - nie denerwuj sie, jako ze sama mam w domu psa z problemami stawowymi, to staram sie byc na biezaco w temacie - my bonharenu jeszcze nie stosujemy, ale z opinii innych wynika, ze bardzo pomaga przy problemach zwyrodnieniowych i stawia na nogi psy, ktore juz praktycznie nie chodza (bonharen jest dostepny tylko w Czechach, w Polsce jego odpowiednik Hyalgan jest o wiele drozszy). 6-tygodniowa kuracja wystarcza na dlugi okres czasu.

Posted

[quote name='Minio']Wszystko ok. Tylko pamiętajmy, że to nie jedyny koszt jaki Aluzja ponosi.
Anisha Policzyłaś tylko jeden lek , a Aluzja kupuje karme, chodzi do wet , kupuje inne leki , to też kosztuje. Każdy wie , że nie mało.
Minio, policzyłam ten lek jako koszt i składkę extra, a nie jako wszystko, na co Aluzja może liczyć w temacie opieki nad Dziadkiem. Mam nadzieję, że w kwestii kosztów codziennego utrzymania (zwłaszcza teraz, kiedy Dziadek jest dopiero stawiany na nogi) też jeszcze może na nas liczyć, oczywiście na zasadzie pełnej dobrowolności, no i - nie ukrywajmy - naszych finansowych możliwości.
Dlatego z myślą o ogólnych kosztach utrzymania rano pytałam Aluzji jak się ma stan Dziadkowego konta - ale nie odpowiedziała... :shake: Ja też nie chcę, żeby Aluzja własną rodzinę ograbiała z kasy na rzecz schorowanego psa, ale dziuba tak przekonująco napisała o bonharenie, że może warto by było o tym wspólnie pomyśleć? :roll:

Posted

Jestem ZA :multi::multi::multi:. Myślę,że warto. Sama leczyłam swoje kolano po artroskopii Hyalganem . I wiem co znaczy dobry lek.

A mam nadzieję, że Aluzji nie opuścimy w jej trosce o Dziadka :loveu: - eredelowcom to nie przystoi :roll:...Podjęliśmy wspólne wyzwanie i przecież mamy serce na na jeden raz...

Posted

Ahoj,
co do Dziadkowych spraw.Jak zwykle w dzien byczy sie w przedpokoju.Rano lapie mnie za reke z radosci i patrzy w oczy.
Co do Dziadka i Xenii hehe ..chyba by musial miec wspomaganie hydrauliczne ..on ledwo stoi na tych patyczkach a co dopiero mowic o akcji ekstremalnej.Z drugiej jednej strony hahaha w starym piecu diabel pali.
Finanse Dziadka powiedzmy sobie szczerze sa na wyczerpaniu..ale spokojnie ja go nie wyrzuce.:eviltong:;):cool3:
PO zakupie karmy zostalo okolo 140 zl..Jutro czeka mnie kolejna wizyta u lekarza i wykup lekow.Troche pieniedzy zostawiam na niespodziewane wydatki.
Co do tego leku...bedac u weterynarzy zapytam sie co o tym sadza.Jesli wyraza sie pozytywnie to wybierzemy sie do Czech by go kupic,
Uwazam,ze jednak nalezy byc ostroznym.Weterynarze ,u ktorych jest prowadzony to dobrzy specjalisci.A Dziadek jest troszke taki "wrak" wiec z kazdym lekiem przy jego powiekszonej sledzionie z guzami,zapalniemi pecherza ,zuzyciem pompki i innymi awariami nalezy byc bardzo bardzo ostroznym.
Pozdrawiamy i spadam ...robota sie pali w rekach:-)))

Posted

[quote name='borsaf']Kardusiu, czy lek jest refundowany, czy na 100%?

Borsaf
- kolanko miałam reperowane prawie dziesięć lat temu i wtedy dostawałm "hyalgan" na tzw. zieloną receptę. Zabij - ubij - ale nie pamiętam czy dopałcałam coś do niego. Pamiętam horendalną jego cenę na 100 % (była na opakowaniu ) - na początku 150 -160 zł a pod koniec mojej kuracji 180 zł jedna ampułko-strzykawka :-o. Ale tyle lat .... i chyba pomogło, bo ortopedzi przymierzali się do klasycznej operacji i twierdzili, że tylko ona mnie postawi na nogi ;).

Niestety teraz nie wiem - czy jest refundowany. Może w aptece odpowiedzą...

Posted

A ja bym była ostrożna z takimi lekami ze względu na wiek naszego Dziadka.. Jeżeli to byłby młody psiak to uważam takie kuracje za świetną sprawę, ale w tym przypadku..

Sama mam psa z problemami stawowymi, bardzo dużo przeszliśmy razem. Teraz ma 9 lat i uważam, że jest w super formie. Jednak przychodzą dni kryzysu i jakoś staramy sobie radzić jak najdłużej bez leków, dlaczego? Kiedy psa się podreperuje farmakologicznie to i chęć do szaleństw wraca. U młodego psa to korzyść, u starszego takie coś może bokiem wyjść.

Ja myślę, że w takich przypadkach powolutku trzeba odbudowywać zdrówko, odkarmić i wzmocnić mięśnie. To co jednak piszę odnosi się doświadczeń, które ja miałam. Myślę, że najlepiej jak wet oceni co Dziadziusiowi jest najbardziej potrzebne.

Ja w tym miesiącu już wysłałam to co zostało mi w skarbonce po leczeniu Ludwisia. W lutym też wyślemy. Dziadek musi twardo stanąć na nogi!

Mam nadzieje, że doczekamy się też zdjęć :)

Posted

nie jestem w stanie przeczytac calej historii dziadka, ale bardzo sie ciesze, ze trafil do ciebie aluzjo :calus:, trzymam kciuki za was i prosze o nr konta (najlepiej dewizowego)

Posted

Fjolka - zaraz Ci prześlę nr konta do Aluzji na które wpłacamy, ale niestety nie jest ono "dewizowe". Myślę,że nie powinnaś mieć problemu z wpłatą - ale chyba jednak bezpośrednio w banku - to przewalutują. Nie wiem czy elekronicznie pójdzie bez problemu:niewiem:?

Posted

Witamy,
w tej chwili Dziadek nakarmiony,nafaszerowany tabletkami spi..juz nie w osobnym pomieszczeniu, nie na ganku ale..blizej kuchni:-)

Dzis kolejna wizyta u weterynarza-kolejne tez leki.Lyka je bo mysli ,ze to zarelko.
Czuje sie troszke slabszy przy tej pogodzie .Mimo to snuje sie za mna po calej kuchni z nadzieja na cosik:-)
Xenia i reszta bandy przyjely go jak swojego -bez zadnych dasow i narzekan.Baaaa ,,,, nawet Mini szczypacz etatowyDziadkowi dupska nie wytrymowala a robi to kazdemu....
Dziadek wiec zyje i jest naprawde wdziecznym obiektem do glaskania.
Troche pocieszna jest jego gluchota ale poniewaz to kolejny pies niedoslyszacy ( wiekszosc staruszkow niedomaga od tej strony)....wchodzi sie do domu a on lezy ,stajemy za nim a on nic i nagle...NOS ...NOS mowi mu PRZYSZLi...i zaczynaja sie dzikie tance.Aczkolwiek nalezy brac poprawke na dzikosc tanca Dziadka:-))Kazdy tanczy jak moze:-))

Tak wiec Dziadek zyje chociaz kaszle i kaszle -spracowane serce daje znac o sobie.

Co do tego leku ,o ktorym pisaliscie tutaj pytalam lekarza i okazalo ,ze wsrod calej garsci ,ktora przyjmuje jest odpowiednik tego o czym byla mowa i to akurat w jego wieku powinno wystarczyc.

ufff
Pozdrawiamy
A i A i A i Aluzja

Posted

Aluzjo - cieplutko mi się na sercu zrobiło....wyobrażam Go sobie u Was :p.
Musi pociesznie wyglądać jego niezdarny taniec radości - gdy Was widzi :p.
Ściskam go mocno - ale też nie za mocno, coby Dziadkowi nic nie pękło :roll:...

Pozdro dla calej AAA Aluzji :bye:

Acha ... to fajnie, że dostaje leki też i na te stawy :lol:.
Chyba musimy w lutym też małą zrzutkę zrobić :roll:.... Hej ludziska - co Wy na to????

Posted

To ludzisko jest "za", :p ale dopiero w połowie miesiąca - najpierw muszę zająć się kredytami :placz: . Ale jeszcze w lutym na pewno coś podeślę dla Dziadka.

Posted

Fajnie :loveu: - Anisha, może zmobilizujemy jeszcze parę osób do udziału w następnym "odcinku" naszej akcji ??? I chyba nie tak ważny termin wpłaty - ważne abyśmy nie zapomnieli o Dziadku i Aluzji :roll:...

Posted

Jak to dobrze Aluzjo ze jesteś:loveu:
Dziadzio - całkiem podobnie głuchutki jak nasza seniorka Wiki - ma 13 lat- jej tak sie ciągnie od lata..:cool1: nic starośc idzie.. :roll: każdego to czeka i zwierzaki i ludzi.. trzeba ją przyjąć z szacunkiem najlepiej w rodzinnym gronie i ciepełku wiec ja też jeszcze coś dośle dziadziowi --- zrobie zbiórke po rodzinie ---ale tak jak Anisha dopiero w połowie miesiąca...

Posted

a przepraszam,ze tak rzadko pisze ...wreszcie realizujemy pokoik Anielki..wlasnie spadla mi deska na glowe :mad: chcialam byc szybsza niz ustawa przewiduje .Dobrze,ze Andrzej wyszedl bo by mnie jeszcze opieprzyl:-)

Dzis wkleje to co zobaczyli weterynarze u Dziadka podczas pierwszej wizyty.
Z powodu jakies bledu w programie nie sa wpisane wszystkie leki ale to nie ma znaczenia.Rowniez data "obdukcji" jest pozniejsza niz pierwsza wizyta [oniewaz byla wystawiona do potrzeb prokuratory prawie 2 tygodnie po przyjezdzie Dziadka.

Swojadroga dZiadek jest ...no wiec Dziadek jest lazik ...turla sie a raczej kolebie-kuchnia -jadalnia-kuchnia-jadalnia-kocyk i tak caly dzien:-)Siersc zaczela mu sie blyszczec i boki nie sa zapadniete.
Mysle,z Dziuba ,ktora go widziala nie poznalaby go:-))
Pozdrawiamy

nie wiem jak teraz widac....