Jump to content
Dogomania

Nowa Ustawa. WALCZYMY Z PSEUDOHODOWCAMI !!!

Recommended Posts

Posted

boże biedna suczka :( powinno im się zabrać wszystkie psy :( oczywiście z rodowodem jakiegoś stowarzyszenia więc wszystko zgodnie z naszą beznadziejną ustawą :( po prostu nóż mi się otwiera w kieszeni

Posted

może warto powiadomić ludzi od owczarków? zwłaszcza, ze gość bezczelnie podaje imiona i przydomki rodowodowe - być może fałszywe, podszywa się... ale jak te biedne psy naprawdę do niego trafiły?
Ja pierd*lę co za prostak...

Posted

ewunian może podrobione może nie, jeżeli faktycznie mają rodowody i w ogłoszeniu napisali prawde to mają prawo podawać nazwy hod z których pochodzą ich psy bo za nie zapłacili,a wstydzić to powinni się hodowcy którzy sprzedali im psy i mają w d...e co z tymi psami sie dzieje i w jakie ręce trafiły .99% hodowców owczarków nie wspomina w umowie kupna sprzedazy że zabrania rozmnażania psa/suki w pseudo .Sama 3tg temu kupiłam psiaka DON z super hodowli po VA1 hodowca mnie nie zna ,skąd może może wiedzieć czy czasami nie kupiłam psa do pseudo a i tak w umowie nie ma słówka o tym że nie można go rozmnażać w pseudo .Owczarki to duże psy i większości hodowców zależy je szybko sprzedać żeby nie przejadły swojej wartości.... to smutne ale taka jest prawda.

Posted

No widzę, że sprzedawca powyżej wymieniony ma szeroki wachlarz szczeniaków. Na swoich aukcjach oferuje szczeniaka 20 tygodniowego, 23 tygodniowego, 16 tygodniowe oraz szczenięta 8 tygodniowe.....

Ale po polsku to pisać nie potrafi. Błędy koszmarne....

Posted

[quote name='marlena i arvena']ewunian może podrobione może nie, jeżeli faktycznie mają rodowody i w ogłoszeniu napisali prawde to mają prawo podawać nazwy hod z których pochodzą ich psy bo za nie zapłacili,a wstydzić to powinni się hodowcy którzy sprzedali im psy i mają w d...e co z tymi psami sie dzieje i w jakie ręce trafiły .[B]99% hodowców owczarków nie wspomina w umowie kupna sprzedazy że zabrania rozmnażania psa/suki w pseudo [/B].Sama 3tg temu kupiłam psiaka DON z super hodowli po VA1 hodowca mnie nie zna ,skąd może może wiedzieć czy czasami nie kupiłam psa do pseudo a i tak w umowie nie ma słówka o tym że nie można go rozmnażać w pseudo .Owczarki to duże psy i większości hodowców zależy je szybko sprzedać żeby nie przejadły swojej wartości.... to smutne ale taka jest prawda.[/QUOTE]

Trzeba mieć jeszcze świadomość - o czym niejednokrotnie wypowiadali się prawnicy - że podpisywanie takich umów to jedno, a możliwość (prawna) ich egzekwowania - drugie. Nie sztuką jest podpisać umowę sprzedaży (a więc przekazania komuś na jego użytek psa za pieniądze, z przejsciem praw własnościowych), w której będzie "zabranianie" rozmnażania w pseudo - nawet, jak taki zapis będzie, to bardzo trudno będzie wyciągnąć z tego jakiekolwiek konsekwencje.

Posted

[quote name='Cockermaniaczka']brytan polski nadal do kupienia...zglosilam,ciekawe czy usuna..[/QUOTE]

To ogłoszenie już długo wisi. Chyba na szczęście nie ma chętnych.

Posted

Powiedzcie mi, czy ja jestem głupia i czegoś nie zrozumiałam, czy też ten facet chce mieszać sobie rasy i powstanie yorko-shih tzu.
[URL]http://tarnowiak.pl/ogloszenie/291956/dopuszcze-pieska-rasy-shih-tzu-do-suczki-shih/[/URL]

• 1 month later...
Posted

[quote name='marlena i arvena']ewunian może podrobione może nie, jeżeli faktycznie mają rodowody i w ogłoszeniu napisali prawde to mają prawo podawać nazwy hod z których pochodzą ich psy bo za nie zapłacili,a wstydzić to powinni się hodowcy którzy sprzedali im psy i mają w d...e co z tymi psami sie dzieje i w jakie ręce trafiły .99% hodowców owczarków nie wspomina w umowie kupna sprzedazy że zabrania rozmnażania psa/suki w pseudo .Sama 3tg temu kupiłam psiaka DON z super hodowli po VA1 hodowca mnie nie zna ,skąd może może wiedzieć czy czasami nie kupiłam psa do pseudo a i tak w umowie nie ma słówka o tym że nie można go rozmnażać w pseudo .Owczarki to duże psy i większości hodowców zależy je szybko sprzedać żeby nie przejadły swojej wartości.... to smutne ale taka jest prawda.[/QUOTE]
Znam ludzi, którzy kupili czy dostali ON z metryką.
Myślicie, że kogoś obchodzi gdzie jest pies?
W jakich warunkach, który właściciel go ma czy ten co kupił czy obecny.
Ważne, że poszedł.
Obecnie staram się prostować mu psychikę bo był tchórzliwy, ale za rzadko tam bywam żeby popracować sensownie.

Posted

Od jakiegoś czasu przeglądam różne aukcje i ogłoszenia, w wyjątkowo "atrakcyjnych" cenach niby rasowych piesków jest wręcz na pęczki.
Tutaj wyjątkowo tanie spaniele:
[url]http://lubelskie.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-coker-spaniel-W0QQAdIdZ419185699[/url]
W google pod podanych nr telefonu można znaleźć tanie spaniele w sprzedaży od 4 lat.

[url]http://lubelskie.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-coker-spaniel-W0QQAdIdZ419185699[/url]
Tutaj w ofercie ten hodowca ma również suczkę beagle, wcześniej oferował krycie na allegro, potem szczeniaki beagle, a teraz jak się rasa znudziła, wybrał spaniele.

Takich ogłoszeń jest masa, o innej hodowli napisałam tutaj:
[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/235703-Dero-w-Starej-Rokitni-%28lubelskie%29-pseudohodowla[/url]

Wszystkie wyglądają podejrzanie. To przykre.

Posted

Typowa pseudo...Duzy wybor ras MODNYCH,zmiana ciagle na nowsze psy :angryy:Najgorzej ze nic sie nie da zrobic jesli zarejestrowal sie w jakims ala stowarszyszeniu psa azorka :angryy::shake:
Biedne psy,pewnie suki rodza co chwila :mad:

Posted (edited)

[URL]http://www.piesprzyjaciel.com.pl/regulamin.pdf[/URL]
paragraf 16 tego regulaminu w pkt 2 podpunkt C :
ograniczyć krycie suki do 3 x w ciągu 2 lat kalendarzowych...
Zwróćcie uwagę na ostatnią strone tegoż regulaminu ...kto uznaje sukę za "rasową'.[url]http://www.pspp.com.pl/druki/wniosek_o_wpisanie_psa_suki_do_ksiegi_wstepnej.pdf[/url] lek wet !/komisja chyba ,że ja źle rozumię...
Jestem ciekawa czy bedą reagowac na zgłaszane nieprzestrzeganie regulaminu /np mioty co cieczke/ obawiam sie ,że "zamiotą pod dywan"

Edited by bejasty
Posted

Czyli i tak wychodzi krycie co cieczkę. Suka może już rodzić po ukończeniu 15 miesięcy(przecież to młodzież jeszcze!!!), a rasy wielkogłowe poniżej tego wieku i nie ma dolnej granicy - może to być już przy pierwszej cieczce.

Suka hodowlaną jest suka, która:
a) ukończyła 15 miesięcy, z wyjątkiem suk ras wielkogłowych,
b) uzyskała po ukończeniu 15 miesięcy, ocenę co najmniej bardzo dobrą na
wystawie organizowanej przez Stowarzyszenie lub uzyskała na przeglądzie hodowlanym
ocenę co najmniej bardzo dobrą.

Posted (edited)

[quote name='bejasty'][URL]http://www.piesprzyjaciel.com.pl/regulamin.pdf[/URL]
paragraf 16 tego regulaminu w pkt 2 podpunkt C :
ograniczyć krycie suki do 3 x w ciągu 2 lat kalendarzowych...
[/QUOTE]

Ten paragraf został, delikatnie mówiąc, zapożyczony ze statutu jednego ze związków hodowców kotów, bo z tego, co wiem trzy mioty w ciągu dwóch lat ma prawo mieć kotka.

Edited by Lotty
Posted

Znalazłam fajny artykuł czym różni się hodowla od pseudochodowli psów, oraz jakie argumenty można przeczytać w ogłoszeniach pseudohodowców zachwalające ich szczeniaki:
[url]http://www.psy-przyszłości.pl/pies_rodowodowy.php[/url]

Posted

[quote name='bachar']Czyżby szykowały się zmiany? :)

[URL]http://www.tvpparlament.pl/aktualnosci/beda-zmiany-w-ustawie-o-ochronie-zwierzat/8040469#.UKn3UQcKcpi.facebook[/URL][/QUOTE]

Oby, bo ustawa w obecnym kształcie ma bardzo poważne luki, które są skrzętnie wykorzystywane przez pseudohodowców.

Posted

[quote name='Cockermaniaczka']MIEJMY NADZIEJE ZE COS SIE ZMIENI :multi:[/QUOTE]
ja też mam taką nadzieję :multi: oby tylko dobrze ujęli to wszystko co teraz nawala :)

Posted

Mam nadzieję,że ten poseł już nic nie będzie nowelizował.Stworzył bubel tysiące psów straciły życie inne zostały porzucone .Ale taka jedna madra jego asystenka stwierdziła ,że rewolucja wymaga ofiar(oby sama była tą ofiarą)Lepiej zqcząć lepiej kontrolować to co już istnieje ,a nie tworzyć kolejny bubel prawny

Posted

[quote name='pantolini']Mam nadzieję,że ten poseł już nic nie będzie nowelizował.Stworzył bubel tysiące psów straciły życie inne zostały porzucone .Ale taka jedna madra jego asystenka stwierdziła ,że rewolucja wymaga ofiar(oby sama była tą ofiarą)Lepiej zqcząć lepiej kontrolować to co już istnieje ,a nie tworzyć kolejny bubel prawny[/QUOTE]

Pisz, pisz....
płonne nadzieje - będzie nowelizował jeszcze niejedno

Nowelizacja się robi, bez twojego udziału Krzysiu - i się zrobi - obiecuję - juz wkrótce, nawet juz prawie napisana :)

ale możesz sobie popisac tutaj dla wprawy - to ci tylko zostało, biedaku:evil_lol:

Posted

No, Kasiula! To wirtualnie Cię pozdrowię poprzez forum.:)
Bardzo jesteś dzielna dziewczyna!
Ja tu tylko od czasu do czasu, gościnnie zaglądam.
Beata J. z drużyny palaczek laskowych DeWULotu czyli Kasi, Iwony W., Gośki Ż., no i Beaty J.;)
Trzymaj się!