Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

21 grudnia do Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Tomaszowie Maz została przywieziona mała,ruda suczka ze ślepym miotem.
Szczeniąt było siedem.Były w tekturowym pudełku wymoszczonym słomą.
Przerażenie suni, której daliśmy na imię Iza, nie miało granic. Z oczu płynęły jej łzy.
Pani z synem, którzy ją przywieźli twierdzili zgodnie, że psa znaleźli na ulicy. Zachowanie małej Izy wskazywało jednak na coś zupełnie innego.
Zanim kierowniczka schroniska zdążyła zaprowadzić sunię z dziećmi do szpitalnego boksu owi Państwo zwyczajnie dali nogę.
Trzeba widzieć wtedy przerażone psie oczy, żeby wiedzieć co taki pies czuje.
Często zdarza się,że pracownicy schroniska mają ochotę przyłożyć takim "opiekunom". Takich przypadków jest bardzo dużo. Można by wymieniać w nieskończoność-Misio,Sandra,Bary,Lalka,Puszek,Lucek,Tunia,Coco i wiele, wiele innych.
A przecież one też czują ból,strach i rozpacz. Nie rozumieją dlaczego je to spotyka. Przecież tak bardzo się starały,oddały ludziom całe psie serduszka.

Nadchodzi szczególny czas-czas świąt i noc wigilijna. Jeśli wierzyć w to co mówi tradycja, zwierzęta przemówią wtedy ludzkim głosem-głosem rozpaczy.

Co nam wtedy powie mała Iza ? Może lepiej tego nie słyszeć. A może wskaże swego właściciela-barbarzyńcę.
A wtedy przyjdzie nam się wstydzić,że jesteśmy" ludźmi".

Bóg się rodzi moc truchleje...

Edited by ocelot
  • Replies 206
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mshume napisał(a):
Biedna sunia, ktoś posprzątał na święta :( A co ze szczeniakami?

Dzisiaj się dowiem. Przypuszczam, że jak ślepy miot to uśpione.... Pewnie został jeden maluszek.

Posted

Izunia ma jedno małe zostawione. Leży skulona na posłanku i autentycznie ciekną jej łezki z oczu. Jest bardzo przerażona i smutna.
Jest drobną sunią, waży około 7 kg i na pewno nie sięga do kolana. Nie chciała stanąć na łapkach.

Potem jeszcze dorzucę kilka zdjęć. Są jednakowe. i innych psiaków wyrzuconych przed Wigilią.
Staruszek ślepy zostawiony w lesie.
Suczka do której się nikt ni przyznał jak zagryzła kury, a sunia piękna i młodziutka, Pchelka, maleńka ze 4 kg. po wypadku.

Serce mi się kraje, to katolicki kraj.
Dzisiaj też odszedł nasz Misiu. Pies który miał w schronisku lepiej niż w domu. Jedyny znany mi pies, który schronisko traktował jak swój ukochany, jedyny dom.

Posted

Żeby matce nie przysparzać więcej stresu niż go ma, a ma dużo będą w schronisku.
Zostawia się jedno szczenię, żeby je wykarmiła i odchowała. Żeby nie zaburzac jej gospodarki biologicznej i nie przysparzać więcej psychicznego cierpienia.

Iza naprawdę bardzo przeżywa porzucenie, nie wyobrażam sobie , żeby miała w tej sytuacji uśpiony cały miot.

Posted

ocelot napisał(a):

Iza naprawdę bardzo przeżywa porzucenie, nie wyobrażam sobie , żeby miała w tej sytuacji uśpiony cały miot.

W pełni się z Tobą zgadzam. Chociaż mam nadzieję, że nigdy nie będę musiała podejmować decyzji, który:-(

ocelot napisał(a):
I
Serce mi się kraje, to katolicki kraj.

Masz rację Ocelot mnie też się coraz częściej nasuwa "katolicki kraj".
Ale to przecież nie jest tak, że katolik ma się zajmować zwierzętami, po co, ma ważniejsze rzeczy. Wystarczy iść do kościoła i się pomodlić, ew. wyspowiadać. I już...tak postępuje niestety znaczna ich większość.

Chyba prawdziwych katolików to u nas można ze świecą szukać:(

Posted

Energy napisał(a):
W pełni się z Tobą zgadzam. Chociaż mam nadzieję, że nigdy nie będę musiała podejmować decyzji, który:-(

Masz rację Ocelot mnie też się coraz częściej nasuwa "katolicki kraj".
Ale to przecież nie jest tak, że katolik ma się zajmować zwierzętami, po co, ma ważniejsze rzeczy. Wystarczy iść do kościoła i się pomodlić, ew. wyspowiadać. I już...tak postępuje niestety znaczna ich większość.

Chyba prawdziwych katolików to u nas można ze świecą szukać:(

Raz byłam przy takiej decyzji i nigdy więcej nie chcę tego przeżyć. A byłam tylko obecna. Ocalały maluch z 9 dostał na imię Fart.

Posted

Dogo07 napisał(a):
A to są jeszcze jakieś zdjęcia ?
A sunia, jak w ogólnym stanie zdrowia ?

no nie radzę sobie teraz z wrzucaniem zdjęć.
Interia i blokuje, a z TiniPica mi nikną, jak wstawiam link tak jak radziła Rita to maleńkie tylko zdjęcie mi zostaje

Posted

Pudliszona i staruszka z klatki na wątek Tomaszowa
http://www.dogomania.pl/threads/173025-Tomasz%C3%B3w-Mazowiecki-b%C5%82aga-o-wsparcie-w-kilka-os%C3%B3b-nie-daj%C4%85-rady!!!HELP-HELP!!

Pudliszon już tydzień w schronisku, staruszek ślepy od wczoraj porzucony w lesie, tylko węchem się kieruje.
jeszcze z nowych nabytków Pchla po wypadku, suczka co kury zagryzła i nikt się nie przyznał. I choroba psiaka spod szkoly mojej córki co zamiast na lekcje iść siedziała pod szkołą z nim i buczała nie wynalazłam w schronisku.

Nie wiem jaki jest dokładnie stan zdrowia Izy, wydaje mi się ok, zresztą pani Prezes by coś powiedziała.
A widzicie zdjęcie w pierwszym poście?

Posted

Energy napisał(a):

Staruszek wygląda strasznie biednie:(
To wszystko jest okropne:(

Ja wrzucam przez imageshack.

On nie miał siły, albo nie chcial do nas wstać. Albo tak zmęczony, albo tak zniechęcony. W boksach ogólnych nie ma na przeżycie najmniejszych szans:(

imageshack trzeba się logować? a na dogo wrzucasz przez link czy skopiowany link?
Ja was przepraszam, ale ja jestem bardzo niekumata komputerowo.

Posted

[quote name='ocelot']
imageshack trzeba się logować? a na dogo wrzucasz przez link czy skopiowany link?
Ja was przepraszam, ale ja jestem bardzo niekumata komputerowo.

Nie jestem zalogowana, kopiuję link dla forum:lol:

A staruszka też tam i stąd zabrać? Wygląda jak kupka nieszczęścia:(

Widzę zdjęcie z 1 postu, ale małe. Tu powiększone, bardziej się nie dało.

Posted

Energy napisał(a):
Nie jestem zalogowana, kopiuję link dla forum:lol:

A staruszka też tam i stąd zabrać? Wygląda jak kupka nieszczęścia:(

A możesz go tam wrzucić i tu zostawić. jest kupką nieszczęścia. Na żywo wygląda tragicznie.
I w która ikonkę wstawiasz?

Posted

[quote name='ocelot']A możesz go tam wrzucić i tu zostawić. jest kupką nieszczęścia. Na żywo wygląda tragicznie.
I w która ikonkę wstawiasz?

Już przeniosłam, ale zaraz wstawię znowu staruszka czy pudla, bo się pogubiłam;)

Rany ikonkę? zaraz zobaczę...

http://imageshack.us/

kliknij wyszukiwanie zdjęcia z kompa - browse, rozmiar dla forum 640x480, klikam prześlij teraz...i robi się:

http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img811/4926/suniaiza.jpg&via=mupload&newlp=1

zaznaczam kod forum i wstawiam w post.

Staruszek wrócił do postu powyżej;)

Posted

Fajny ten maluszek Izy.
A staruszek w klatce :(.
Nie wiedziałam nawet że tam jest pies.
A czemu on w klatce czy to taka kwarantanna.
On chyba taki większy jest.
Bieda z nędzą.

Posted

Już raz odbyła się na ten temat dyskusja na wątku Gapy z Tomaszowa, więc nie chcę się powtarzać. Zastanawia mnie jedno, co by było, gdyby tak każde polskie schronisko zostawiało suczce po jednym śłitaśnym sceniacku, zgroza. Ten szczeniak zabiera dom jednemu psiakowi, który już gnije w schronie lub idzie na miejsce staruszka, który jest już stary i brzydki więc won. Tak to widzę.

ocelot napisał(a):
Żeby matce nie przysparzać więcej stresu niż go ma, a ma dużo będą w schronisku.
Zostawia się jedno szczenię, żeby je wykarmiła i odchowała. Żeby nie zaburzac jej gospodarki biologicznej i nie przysparzać więcej psychicznego cierpienia.

Posted

Dogo07 napisał(a):
Fajny ten maluszek Izy.
A staruszek w klatce :(.
Nie wiedziałam nawet że tam jest pies.
A czemu on w klatce czy to taka kwarantanna.
On chyba taki większy jest.
Bieda z nędzą.

Staruszek będzie przeniesiony do boksu, jak wymyslą gdzie go umieścić. Ciasno u nas na kwarantannie. W klatce nie zostanie dlugo. Jest wielkości owczarka jak wstanie.

Masz dogo zapchaną skrzynkę. To tu Ci odpiszę. Tosia jest z malutkimi suczkami w boksie, nie powinny jej zrobić krzywdy, ale zabierałabym ja jak najszybciej, niedługo futerko będzie brudne i zmechacone. ona sobie taką malutką, cieplutką budkę wybrala, zimno jej nie jest.