andzia69 Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 sasha napisał(a):andzia,ja też trzymam na nią grosz w skarpecie jakby się wycudował dt i jechałaby na dalszą diagnostykę...a jak jej oczęta i te płytki-dostaje coś na to? oczko raz bardziej zaropiałe...raz mniej:( na płytki dostała acard - 1/4 tabl. co 2 dzień, w poniedziałek będzie miala robione wyniki krwi, żeby zobaczyć czy coś się poprawiło... Quote
Alicja Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Andziu , jak będą jakieś lekarstwa do kupienia , ja choć grosik ale Ci dorzucę , niewiele mogę ale jakby coś to napisz , bo nie zawsze zaglądam Quote
PaSja Hera Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Pandzia jet niesamowita.Poszlam z nia wczoraj do lasu.Nie bylo takiej chwili,zeby nie bylo miedzy nami kontaktu.Caly czas zerkala na mnie ,kazda moja chwile zwatpienia w lesie,w szumie spadajacych lisci doskonale wyczuwala.Tracala pyszczkiem w lydke.Cudowna jest:loveu::loveu::loveu:. Quote
majqa Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Jestem, jestem Andziu, przepraszam... :-( Już się poprawiam... Słuchaj, do pt. najpóźniej zrobię Pandzi bazarek. Może być? Choć ciutkę się zrehabilitowałam? Quote
andzia69 Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 dzisiaj było 2 młodych chłopaków, którym Pandora się podobała...tzn. adoptowałby ją jeden z nich i...Pandzia była bardzo grzeczna:) nie burczała, nie mruczała na nich...widać typ młodego "normalnego" człowieka dobrze się jej kojarzy...Niestety pan nie przewidział jednego - jej nie można zostawić samej na 2 dni...a on często wyjeżdża, więc po 1 - nie miałby kto zakrapiać jej oczu, po 2 - to suka, która zachowuje max. czystość i pewnie by trzymała więc nic z tego...w każdym bądź razie lubi niektórych mężczyzn - takich w typie naszych opiekunów... Quote
majqa Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 [quote name='andzia69'](...) Pandzia ma guza na wątrobie.... (...) nie można nawet stwierdzić czy guz jest operacyjny czy nie bez dokladnego USG...trzeba też leczyć te "płytki' bo moze dojść do zatoru...jestem totalnie załamana tym biednym psiakiem:( gdyby ktoś zechciał jakiś grosik dla suni przeznaczyc, to może dałoby radę ją do w-wy na diagnostykę i ew. operację zawieźć:( (...) Andziu, dowiedz się proszę, z dużym plus minus, jaki jest orientacyjny koszt tego USG i operacji żeby wiedzieć jaka kwota jest do uzbierania. Quote
bira Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Jaka troskliwa ciocia :-) A oczko faktycznie brzydkie... Quote
andzia69 Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 doddy napisał(a):Oczko niuni wygląda fatalnie :( wiem:placz: caly czas się "gluci" pommimo przepłukiwań solą fiziologiczną i stosowaniem żelu:( ...może jakies inne leki? no, ale u nas nie ma okulisty:(:( wszystko to do 4 liter:( jutro Pandzia rano jedzie na badania krwi.... a ja w czwartek na 9 muszę być w Lublinie:( ze Zgredziem:placz: i na razie razem z tz pilnujemy zgredka, żeby znowu się nie zaczął dusić...ech, życie:-( Quote
andzia69 Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 [quote name='majqa']Andziu, dowiedz się proszę, z dużym plus minus, jaki jest orientacyjny koszt tego USG i operacji żeby wiedzieć jaka kwota jest do uzbierania. w tym temacie Doddy mogłaby coś powiedzieć, bo ona zna w-wskie ceny...no ale poki nie ma dla niej żadnego dt to chyba sobie możemy pomarzyć o diagnostyce... Quote
doddy Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Mogę jutro popytać o ceny. Wizyta okulistyczna - normalnie 60zł. Dla nas 30zł. Myślę, że USG i wizyta okulistyczna by się przydała... tym bardziej, że najlepsi weci od tych 2 diagnostyk przyjmują obok siebie. Quote
arabiansaneta Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Ale to czarne maleństwo, które się do niej przytula, jest prze-przesłodkie! Quote
majqa Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 A z tym oczkiem... nie macie okulisty ale może wet przepisałby jakiś dwu, trzy składnikowy lek (krople, które miałby w sobie antybiotyk i steryd). Visine to cienizna. Tu naprawdę jest pole do popisu. Quote
sasha Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 andzia,a jaki żel ona dostaje do tego oczka,ona ma zespół suchego oka,tak?Nie mam chyba co pytać o to czy jeszcze jakiś lek na to potrzebny,bo okulista jej nie widział prawda? Quote
majqa Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 doddy napisał(a):Mogę jutro popytać o ceny. Wizyta okulistyczna - normalnie 60zł. Dla nas 30zł. Myślę, że USG i wizyta okulistyczna by się przydała... tym bardziej, że najlepsi weci od tych 2 diagnostyk przyjmują obok siebie. Zapytaj, proszę jeśli masz taką możliwość. Quote
doddy Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Dzwoniłam na Gagarina. USG jamy brzusznej u dr Marcińskiego to koszt 106zł. O kosztach operacji mogę rozmawiać dopiero po USG bo nawet nie wiadomo w którym płacie jest guz. Quote
majqa Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Okulista mówisz - 30zł. USG - 106zł. Najpóźniej w pt. zrobię bazarek, mam jakieś fajne rzeczy, będzie krótki, jeśli to nie pójdzie tu, na dogo, opchnę to na allegro (być może tam się uda ugrać lepszą cenę). Postaram się uzbierać to 136zł tylko... co dalej... jak to rozwiązać technicznie... :-( A do tego ten cholerny czas, ta sunia go nie ma. :-( Quote
doddy Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Pewnie udało by się domówić wetów na 1 dzień, ale co dalej? U Pandzi ważna jest wielopłytkowość... to może najszybciej ją wykończyć. :( Quote
sasha Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 majqa,80 zł z tej kwoty,którą napisałaś mam na już...tylko co dalej... Quote
majqa Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Na co stawiają weci z tą wielopłytkowością? Przyczyna? Guz? Coś innego? Coś wymaga dodiagnozowania? Quote
andzia69 Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 ona wcześniej dostawala lek z antybiotykiem Tobratex plus żel...ale podobno nie mozna stosować tego leku z antybiotykiem non-stop - miała podawane przez 2 tyg. Teraz tylko żel Vidisic plus przemywanie solą... znalazłam cos takiego: "Metoda „wodna” Ukojeniem dla podrażnionych spojówek i „suchego oka” jest właściwe nawilżenie rogówki i spojówki, by oko mogło być dobrze chronione przed czynnikami obcymi i chorobotwórczymi. Do tej pory jedynym rozwiązaniem były „sztuczne łzy” – preparaty do zakraplania. Nawilżają one powierzchnię oka, odnawiając warstwę wodną, ale nie uzupełniają ubytków warstwy lipidowej w filmie łzowym. To właśnie one są, zdaniem specjalistów, w 80 procentach przyczyną zespołu „suchego oka”. Liposomy na start Teraz na polskim rynku pojawiła się nowość - Tears Again – spray z liposomami, obecny już od dwóch lat w krajach Unii Europejskiej. Preparat zawiera naturalne fosfolipidy w formie liposomów w sprayu. Uzupełniają one i odtwarzają uszkodzoną warstwę lipidową filmu łzowego - zewnętrzną warstwę chroniącą oko. Jednocześnie odgrywają istotną rolę w regulacji ostrości wzroku. Zdrowa warstwa lipidowa gwarantuje właściwe nawilżenie oczu i nie dopuszcza do rozwoju zespołu „suchego oka”. Nowa koncepcja leczenia - naturalne lipidy w formie liposomów to szansa dla osób, u których tradycyjne metody terapii nie przyniosły oczekiwanego efektu. Niewątpliwym udogodnieniem jest forma i sposób aplikacji – preparat w sprayu rozpylasz na zamkniętą powiekę. Tears Again jest wydajny – opakowanie 10 ml wystarcza na około 100 aplikacji. Jedną aplikację stosuje się nie częściej niż co 4 godziny." ale nie wiem, czy w przypadku psów można to stosować...że teoretycznie dluzej dziala i częstotliwość jego podawania jest rzadsza...no ale wetem nie jestem... Quote
andzia69 Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 majqa napisał(a):Na co stawiają weci z tą wielopłytkowością? Przyczyna? Guz? Coś innego? Coś wymaga dodiagnozowania? jedna z teorii to przebyte ropomacicze:( ...no ale nic pewnego nie wiadomo...jutro badania krwi, więc napiszę czy coś się polepsza... Quote
majqa Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 andzia69 napisał(a):jedna z teorii to przebyte ropomacicze:( ...no ale nic pewnego nie wiadomo...jutro badania krwi, więc napiszę czy coś się polepsza... Dziękuję. Doddy, a nie macie nikogo w W-wie, kto byłby ekhm... na tyle blisko z wetem okulistą, by mieć śmiałość i dopytać o te Tears Again? Andziu, w przypadku tego specyfiku ważna dla weta jest substancja czynna = skład, bo Tears Again to nazwa handlowa. Quote
sasha Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 a może jakieś krople do nawilżania z kwasem hialuronowym,bez konserwantów i fosforanów np.Hylo-gel(albo Hylo-comod)z 2% kw.hialuronowym,sama takich używam od czasu operacji... Quote
doddy Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Ja się obawiam patrząc na oko, że tam nie tylko problemem jest zespół suchego oka :( Quote
Recommended Posts