Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

  • Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Aaaaa....
ja sie troszkę do fujików zraziłam, bo mam pedalski aparat f455 :/ A żeby było śmeiszniej to, to dziadostwo jest droższe od S5600. :/
[SIZE=1]tata kupował dla siostry, a wychodzi na to, że to ja nim głównie zdjęcia robię.
[SIZE=2]Mi się marzy lustrzanka np. nikon d80 + jakiś fajny obiektyw.
Marzenia są fajne :diabloti:
[/SIZE][/SIZE]

Posted

[quote name='DiDDlina85']hihi skąd ja to znam:) mój wygląda podobnie w taka pogode gdy wracamy ze spacery:)[/quote]

:-)

[quote name='nathaniel']Aaaaa....
ja sie troszkę do fujików zraziłam, bo mam pedalski aparat f455 :/ A żeby było śmeiszniej to, to dziadostwo jest droższe od S5600. :/ [/quote]

Czemu pedalski? ;-)
A z S5600 jestem póki co bardzi zadowolona.

[SIZE=1][SIZE=2][quote]Mi się marzy lustrzanka np. nikon d80 + jakiś fajny obiektyw. [/SIZE]
[SIZE=1]Marzenia są fajne :diabloti:[/SIZE]
[/SIZE][/quote]

A, lustrzanka to też fajna sprawa. Ale filmików nie można kręcić - zawsze są jakieś minusy ;-)

Za chwilę nowe foty...

Posted

[CENTER][B][SIZE=4][COLOR=blue][SIZE=2]:laugh2_2:[SIZE=4]Wika nad morzem!!![/SIZE]! :laugh2_2:[/SIZE] [/COLOR][/SIZE][/B]
:Dog_run:
A dokładniej na posylwestrowej plaży w Świnoujściu.

Przy resztkach fajerwerków... chciała je wszystkie nosić, ale nie pozwoliłam :shake:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images11.fotosik.pl/7/63465fda82be9cef.jpg[/IMG][/URL]

Zapatrzona w dal...
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images13.fotosik.pl/1/a524384f57e46ad1.jpg[/IMG][/URL]

Na brzegu:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images12.fotosik.pl/1/70e7d4669330b89b.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images4.fotosik.pl/274/37238a19644e16f0.jpg[/IMG][/URL]

Piesek na plaży...
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images11.fotosik.pl/7/03777fac8e94bd2d.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images4.fotosik.pl/274/2af74185edde958a.jpg[/IMG][/URL]

Mewy, za którymi fajnie się gania:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images11.fotosik.pl/7/08d07871853ac059.jpg[/IMG][/URL]

A tu - na promie Karsibór:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images13.fotosik.pl/1/98e5294d15519722.jpg[/IMG][/URL][/CENTER]

Posted

[quote name='Tośka_m']Coś piesek suchutki nad tym morzem :evil_lol:
[/quote]

Bo to nie jest Ozzy, ktory jak tylko widzi wode to zaraz do niej wlazi w calosci, tylko grzeczna panienka, prawie sznaucerka, ktora wody powyzej kolan nie uznaje, chyba ze bardzo musi ;-)

Posted

[quote name='Marta i Wika']Bo to nie jest Ozzy, ktory jak tylko widzi wode to zaraz do niej wlazi w calosci, tylko grzeczna panienka, prawie sznaucerka, ktora wody powyzej kolan nie uznaje, chyba ze bardzo musi ;-)[/quote]
Pieknie podsumowałaś rudzielca :lol: On mnie tak przyzwyczail do widoku kompletnie mokrego psa na tle jakiegokolwiek zbiornika wodnego, wiec Wikut taka sucha mi się wydała :evil_lol:

Posted

[quote name='APSA']A ja byłam w tym roku nad morzem :loveu: całe trzy godziny :p
[COLOR=silver]przyjechałam, zebrałam "swojego kwiatka[/COLOR] [COLOR=silver]i wróciłam do W-wy[/COLOR]
[COLOR=silver].[/COLOR]
[/quote]

Pewnie na wydmie szarej Twoja roślinka rosła (jeśli dobrze pamiętam)? :-)

Foty z dzisiejszego spaceru:

Piękny Rufciu buszuje w trawach:
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images12.fotosik.pl/1/b83914f006b3ae44.jpg[/IMG][/URL]

Biegające psy w majowej...eee, znaczy się styczniowej zieleni :-)
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images12.fotosik.pl/1/dc6d343c9c762378.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images11.fotosik.pl/8/d9b4532cc4e78cd8.jpg[/IMG][/URL]

Pędziwiatr:
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images4.fotosik.pl/274/49e8bd77bb8f58bf.jpg[/IMG][/URL]

Tam coś jest! Tam coś jest!
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images4.fotosik.pl/275/ebcbc6d9b7080105.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='Shikka']Surykatka ;)[/quote]

:lol:
Wika tak staje jak obserwuje coś co jest za górką albo za wysokimi trawami, albo z innego powodu z jej poziomu trudno to zobaczyć. Małe pieski chyba robią tak częściej niż duże :-)

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images11.fotosik.pl/8/52ce643095c2179b.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='APSA']Wydma biała, wydma szara... kurcze uczyłam się o tym nie tak dawno i ledwo co pamiętam :shake: Ale to musiała być wydma szara :) A do tego rezerwat roślinności solniskowej, tuż przy nasadzie Helu :)[/quote]

No bo ta Twoja roślinka, to [I]Armeria[/I]? Chyba że pokręciłam coś :oops:
No bo na wydmie szarej zawciągi rosną, ale na solniskach chyba też...A na moich łączkach niektórych też jest. Ale [I]elongata, [/I]a nie [I]halleri. [/I]BTW - to są wg Ciebie gatunki czy podgatunki?

[quote name='Anza&Hacker']
Zdjęcia git!:loveu:
...a kiedy nowe?:mad:[/quote]

Zaraz, zaraz... ;-)

Posted

[CENTER]:diabloti: ;) [B][COLOR=red]PIES MORDERCA POŻERA UPOLOWANĄ OFIARĘ[/COLOR][/B] ;) :diabloti:

Chrup...
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images12.fotosik.pl/2/609d98318e29a0c3.jpg[/IMG][/URL]

Mlask mlask...
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images4.fotosik.pl/275/37f98c32772a718a.jpg[/IMG][/URL]

Chrup chrup chrup...
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images4.fotosik.pl/275/fee0745c74cb1a13.jpg[/IMG][/URL]

Straszna paszcza!
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images12.fotosik.pl/2/7ae99dc693656bc0.jpg[/IMG][/URL]

[B][COLOR=red]Ze specjalnymi pozdrowieniami dla wszystkich barfujących :hand: [/COLOR][/B]

A teraz coś bardziej dla ludzi ;-) Chlebek który dziś upiekłam:

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images4.fotosik.pl/275/e6424ca743e0a473.jpg[/IMG][/URL][/CENTER]

Cieszcie się fotkami, bo pojutrze wracam do Poznania, gdzie mam po pierwsze ograniczone możliwości zgrywania fotek na kompa, a po drugie mniej czasu na fotografowanie...

Posted

[quote name='Marta i Wika']No bo ta Twoja roślinka, to [I]Armeria[/I]? Chyba że pokręciłam coś :oops:
No bo na wydmie szarej zawciągi rosną, ale na solniskach chyba też...A na moich łączkach niektórych też jest. Ale [I]elongata, [/I]a nie [I]halleri. [/I]BTW - to są wg Ciebie gatunki czy podgatunki? [/quote][I]Armeria[/I] :) Tamten teren to chyba coś pośredniego między właściwą wydmą wydmą szarą a właściwym solniskiem - zaczynało się niedaleko od brzegu i najpierw to były bardziej wydmy, dalej płaski, na który nie właziliśmy, bo [I]Armeria[/I] na tym wydmowatym pasie rosła. Nie wiem, czy dalej też :oops:
Według moich źródeł są podgatunki: [I]A. maritima[/I] ssp. [I]elongata[/I], ssp. [I]halleri[/I] i ssp. [I]maritima[/I].

[quote]A teraz coś bardziej dla ludzi ;-) Chlebek który dziś upiekłam:
[CENTER] [URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images4.fotosik.pl/275/e6424ca743e0a473.jpg[/IMG][/URL][/CENTER]
[/quote]:sabber: :sabber: :sabber: zaczynam się ślinić :evil_lol: :eviltong:

Posted

[quote name='APSA']
Według moich źródeł są podgatunki: [I]A. maritima[/I] ssp. [I]elongata[/I], ssp. [I]halleri[/I] i ssp. [I]maritima[/I].[/quote]

No to wg moich też, więc chyba taka jest obowiązująca wersja :-) Ale kiedyś spotkałam się z innym podziałem. Ale to chyba było w czymś starym.
I tak nie mam pojęcia czym się różnią (poza siedliskiem chyba), pewnie jakimiś podsadkami i innymi nieodróżnialnymi dla zwykłego śmiertelnika rzeczami ;-) Na suchych łąkach, to wiadomo że [I]elongata :-)[/I]

[quote]
:sabber: :sabber: :sabber: zaczynam się ślinić :evil_lol: :eviltong:[/quote]

Nieskromnie powiem, że wyszedł genialny :-) A wszystko przez to, że z niewiadomych przyczyn nie dało się dziś u nas chleba kupić. No i trzeba było piec :-)

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images11.fotosik.pl/9/37d3a1e0abd08b85.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='APSA']Odpornością na metale :eviltong:
Koleżanka z zakładu ma w ramach magisterki zrobić porównanie morfologii, może coś wyjdzie. Wydaje mi się, że właśnie podsadkami, liczbą pręcików i innymi takimi "duperelami" ;) mogą się [I]nie[/I] różnić.
Jeszcze z tego co czytałam, wg kogoś (Lefebvre'a) [I]halleri[/I] jest mieszańcem [I]maritima[/I] i [I]elongata[/I]. Poszczególne populacje [I]halleri[/I] mają różny udział tych podgatunków.[/quote]

Rutkowski w kluczu pisze coś o głąbikach, podsadkach i orzęsieniu liści. Ale podejrzewam, że bywa z tym różnie :-)
Wymienia też bardzo rzadką formę przejściową między ssp. [I]elongata [/I]a ssp. [I]maritima [/I]- ssp. [I]intermedia :diabloti: [/I]

[quote]Weź mi wyślij trochę pocztą :evil_lol:[/quote]

Za późno! Już go nie ma :evil_lol:

Posted

Ja niestety wiele rzeczy robię na oko, więc ilości należy traktować umownie ;-)
To jest chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo. Zwykle robię bułki wyłącznie z pszennej mąki, ale ten chleb ze zdjęcia był pszenno-żytni. Może być też mąka razowa lub biała i razowa w różnych proporcjach. Z samej żytniej myślę że by nie wyszło tym sposobem (tzn. bez rozczynu), chociaż nie wiem.

0,75-1 kg mąki (przynajmniej połowa pszennej)
drożdży niecałe pół kostki, w każdym razie nie więcej niż pół
łyżka miodu
łyżeczka soli
łyżka oliwy
woda - ok. 2 szklanek

Wszystko powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące, żeby nie zabić drożdży. Przede wszystkim woda, ale dobrze też lekko podgrzać mąkę (na minimalnym gazie, cały czas mieszając, lub na kaloryferze), naczynia w których się to robi. Mąka nie powinna być wilgotna.

Drożdże rozetrzeć z miodem na jednolitą masę, dodać ćwierć szklanki wody, odstawić na 5 minut aż na wierzchu zrobi się lekka piana (drożdże "obudzą się" i zaczną pracę, bo to właśnie drożdże pracują tu najwięcej). Ciepłą mąkę zmieszać dobrze z solą, dodać drożdże z miodem, oliwę, resztę ciepłej wody. Wymieszać łyżką i wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Ok. 10 minut, można dłużej. Teoretycznie powinno się przestać kleić, ale różnie bywa, zależy od mąki (z białej pszennej często wychodzi takie kleiste że masakra). Potem przykryć naczynie z ciastem ściereczką i postawić w spokojnym, ciepłym miejscu, np. na kaloryferze. I mamy 45 min - 1 godz. wolnego, w tym czasie pracują drożdże.

Kiedy ciasto rośnie, nie może być przeciągów, nie można się kłócić, tupać, krzyczeć, trzaskać drzwiami, bo źle wyrośnie ;-) Powinno mniej więcej podwoić objętość.

Po wyrośnięciu uderzamy w ciasto pięścią, a potem wyrabiamy ok. 10 minut. Włączamy piekarnik żeby się grzał, na ok 220 stopni. Formujemy wg uznania chleby, bułeczki i znów zostawiamy już uformowane do wyrośnięcia - zależnie od wielkości, bułeczki krócej, jakieś 15-20 minut, chleby minimum pół godziny. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy aż opukane od spodu będą wydawały głuchy dźwięk. Bułki ok. 15 minut, chlebek pół godziny. Pieczywo z białej mąki może się nie przyrumienić, więc nie należy się kierować tym że jest białe.

No i cierpliwie czekać aż ostygnie, bo po gorącym brzuszek boli ;-)

Posted

[quote name='APSA']
A jak to się sprawdza? Bo póki są w piekarniku, to chyba ciężko...[/quote]

Hmm, no... jak już standardowy czas pieczenia minie, to można otworzyć piekarnik, wziąć jedną bułeczkę, przewrócić ostrożnie i opukać... ja tak robię przynajmniej. I jakoś się nie oparzyłam jeszcze.

Posted

Czemu pedalski?
[IMG]http://www.pc-kiev.com/showimg.asp?mini=yes&type=1369&code=17080[/IMG]
Słabe możliwości ma niestety ... Ale ja w sumie po roku odkryłam kilka opcji :oops: (mam instrukcje po niemiecku, niby się go uczę, ale ... .)
[SIZE=1]Ale zapowiedziałam,że jak będzie tatek znowu kupował aparat to ma kupić ciężki, z dłuuugą lufą. [/SIZE]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...