Jump to content
Dogomania

Yeti, prawie akita - tyle czasu jak więzień...(W-wa) MA DOMEK!

Recommended Posts

Posted

Martens napisał(a):
Czemu? Obawia się, że psiak może źle znieść ewentualny powrót do hotelu?

Dokładnie z tego powodu. Yeti uwielbia ludzi i najpewniej szybko przyzwyczai się do DT...Dla niego powrót do hotelu może być tragedią, może nawet wpędzić go w depresję... Jest ryzyko, duże ryzyko. Dlatego najlepiej byłoby znaleźć uparty domek w bloku, tj. doświadczony i zawzięty akurat na Yetusia, żeby przekonał p. Beatę.
Marzenia to, kurde, piękna rzecz...

• Replies 462
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Elurin napisał(a):
Dokładnie z tego powodu. Yeti uwielbia ludzi i najpewniej szybko przyzwyczai się do DT...Dla niego powrót do hotelu może być tragedią, może nawet wpędzić go w depresję... Jest ryzyko, duże ryzyko.

Dokładnie tak samo uważam.
Elurin, a czy jest np. możliwość, aby psiaka "sprawdzić" na miejscu w hoteliku. Mam na myśli chodzenie na smyczy- żeby to sprawdziła osoba, którą Yeti już zna i w otoczeniu do którego jest przyzwyczajony. Żeby nie robić mu rewolucji w mózgu. Nie wiem tylko jak sprawdzić, czy nie załatwia się w pomieszczeniu. Choć z drugiej strony to jest raczej pewne, że skoro pies nie mieszkał nigdy w mieszkaniu to nie wie, że nie należy się w nim załatwiać. Zatem należy jednak założyć, że tego trzeba go nauczyć.

Posted

Na smyczy chodzi ładnie, podstawowe komendy zna. Tylko nie zna mieszkania... Możliwe, że szybko się połapie i załatwiać się będzie na spacerach, a możliwe, że to potrwa. I tu jest ten problem...Sprawdzić można tylko przez DT, a to ryzyko dla psychiki pieska.

Posted

Kacedy napisał(a):
Niom, ja nawet mogę je pootwierać dla ułatwienia :)
Nie wydaje mi się, aby pomysł z "testowaniem Yetiego" w DT był dobrym pomysłem. Po prostu nie wyobrażam sobie sytuacji, że psiak wraca do hoteliku po "testach". Z kolei liczyć na to, że DT przekształci się w DS to chyba zbyt duże ryzyko. Ten pies tyle już wycierpiał. Myślę, że nie zasługuje na kolejny stres. Chyba, że pobyt w DT miałby inny cel- nauczenie Yetiego zachowania czystości w domu oraz ew. ładnego chodzenia na smyczy, co zwiększyłoby jego szansę na adopcję. To wtedy jestem "za".

No przeciez od tego wlasnie zaczelam, ze chodzi o zwiekszenie jego szans na adopcje a gdyby domek DT mial mozliwosc zostac domkiem stalym to jeszcze lepiej.
Ale moim zdaniem trzeba mu dac szanse. Skoro nie ma wylądować na łańcuchu ani też do końca życia zostać w hoteliku to nie widze innego wyjscia jak DT - moze ktos moglby mu poswiecic troche czasu i ucywilizować go tak, żeby nadawał się do mieszkania.

Posted

Co do załatwiania sie w domu, to naprawde mysle , ze nauczyłby sie szybko , tak jak pisałam, 10cioletnia suka zyjąca od szczeniaka w budzie schroniskowej, po przywiezieniu do mieszkania, nie załatwiała sie tam...
A Yeti jest moze dojzałym psem , ale mysle ze najdalej w tydzien by załapał , ze załatwia sie na spacerach , a nie w domu ... ale tego powinni go nauczyć nowi włascicele, bo to wcale nie jest az tak trudne , ze trzebaby było ryzykowac , jego zdrowie psychiczne i uczyć go tego w DT.

I osbiście nie zdziwiłabym sie P. Beacie jesli by pomysłem tygodniowego DT nie była zachwycona

NIe wiem natomiast jak P. Beata , odnosi sie wogóle do oddania go do bloku , czy to chętni sie wycofywali ( Ci z mieszkań ) sami, słysząc ze nie mieszkał wczesniej w mieszkaniu ?

Ja ostatnio miałam sunie w DT przez 3 miesiące, początkowo dzikuske i co przeszłam jak widziałam jak odjezdzała przerażona z nową włascicelką to moje, ale jechała do nowego domu i jest teraz tam szczęsliwa. A ja i tak mam wyrzuty sumienia, jak patrze na fotki z pierwszych dni w nowym domu ... i nie wyobrazam sobie coby sie działo z jej psychiką , gdyby pojechała , nie do nowego domu, ale do schroniska z powrotem , czy gdzie indziej gdzie miałaby ograniczony kontakt z ludźmi... więc branie Yetiego na tydzień nie jest wg mnie dobrym rozwiązaniem,
jak szukać (za zgodą P.Beaty ) DT to wg mnie tylko takiego co by go przyjął do czasu znalezienia domu :( nie ma sensu mieszać mu w głowie .

Posted

Domek z góry ustalony tylko na tydzień czy dwa na pewno odpada :shake: Przydałby się taki, który zatrzyma go do znalezienia domku stałego. Co pewnie byłoby łatwiejsze, gdyby był przyzwyczajony do mieszkania. Z Yetim jest ten problem, że nie jest już małym słodkim szczeniaczkiem, ale i jeszcze nie jest schorowanym staruszkiem w dramatycznej sytuacji, nad którym ktoś się zlituje.. Jego sytuacja jest na swój sposób dramatyczna :-(

Posted

Yeti to pies w sile wieku.
Z opiekunką porozmawiam dopiero jutro (czasu nie mam po robocie), zobaczymy, co powie o DT. Mój ojciec jest przeciwny, ze względu na psychikę psiaka.

Posted

Rozumiem obawy Twojego ojca, ale musimy też brać pod uwagę, że całe życie w klatce także nie działa dobrze na jego psychikę. A na razie są widoki na to, że biedak zestarzeje się w tym hoteliku, jeśli czegoś nie wymyślimy :-(

• 2 weeks later...
Posted

Niestety... Nic nowego...
W dodatku ja się rozłozyłem na jakieś cholerne przeziębienie... A akurat mógłbym do niego wpadać w tym tygodniu, mam czas...

• 2 weeks later...
Posted

Gdyby to coś dało już dawno by tam był. :-(
Już nawet pisałam do jednej organizacji co sie Yeti nazywa ale nawet nie odpowiedzieli. A zajmuja sie szpicami, wiec tak jakby ich działka i w dodatku noszą jego imię i nic. :-(

Duże psy stróżujące nie mają tam powodzenia.
Już prędzej mały spokojny dziadek znajdzie dom niż duży stróżujący w tym wieku. Zwłaszcza samce. :-( Przekopywałam się przez strony schronisk tam jest pełno starszych dużych samców i jakoś nikt ich nie chce.