Jump to content
Dogomania

Yeti, prawie akita - tyle czasu jak więzień...(W-wa) MA DOMEK!

Recommended Posts

• Replies 462
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ech... Biedak, nadal w boksie. Gdyby go opuścił, wiedziałbym o tym.
Piesek już się niestety przyzwyczaił do obecnego trybu życia. Im później będzie adoptowany, tym trudniej będzie go dostosować do normalnych stosunków.

• 3 weeks later...
Posted

Elurin napisał(a):
Nie wiem, czy są zdjęcia, sprawdzę na stronie Yetiego.

To Yeti ma swoją stronę?:crazyeye: poza blogiem i podstroną strony Akit w Potrzebie?
Dzisiaj zdjęłam część plakacików ze sklepów wet, lecznicy- będzie miejsce na następną bidę :(. Jutro zrobię porządek z ogłoszeniami w necie. Ale chciałabym Yetiego przenieść na stronie Akit w Potrzebie do działu "Znalazły Dom". No i przydałyby się jakieś wieści. Może nie tyle, gdzie mieszka Yeti, co jak się w nowym domku zaaklimatyzował....no i właśnie- jakieś foty NARESZCIE szczęśliwego Yetusia :)

Posted

Nie udało mi się dodzwonić, jak tylko coś będę wiedział - napiszę.
Edit: eksopiekunka Yetiego jest za granica, za tydzień dopiero będzie coś wiadomo.

Posted

Wiedziałam, że w końcu wejdę na ten wątek i znajdę dobre wieści, choć wydawało się, że psiak jest bez szans. Bardzo, bardzo się cieszę :multi: Czekam na wieści z nowego domu :)

Posted

No to dowiedziałem się więcej.
Yeti mieszka w Łomiankach, w domu z ogrodem. Wzięła go samotna matka z 9-letnim synkiem. O psiaku dowiedziała się z Allegro. Yeti mieszka zasadniczo w domu, tylko pod nieobecność opiekunów jest w ogrodzie. Kopie...ale mój ojciec ma się tym zająć. Jest kochany, pieszczoch ponoć okrutny :) . Wyraźnie daje znać, gdy nie podoba mu się to, co przy nim robią (trzymanie, badanie...) - łapie delikatnie rękę.

Na razie zapowiada się to bardzo dobrze.
Zdjęć raczej nie będzie...:-(

Posted

No to wygląda na to, że Yeti znalazł swoje miejsce na ziemi :)
A z tym kopaniem to hmmmm...powiem tylko tyle, że mój Hiro też kopie na działce i sprawia mu to niesamowitą radość. Jako, że nic nie uprawiam (bo to las) to pozwalam mu kopać. Później tylko obserwuję (bo zazwyczaj w wykopanych przez siebie dołkach zakopuje kości i mięsko - na zapas) jak wyciąga "dojrzałe" (żeby nie powiedzieć dosadniej swoje skarby i wcina ze smakiem. Ja myślę, że to pierwotny instynkt i nie ma co z tym walczyć. Bo w ten sposób realizuje swoje zapędy łowieckie (myśliwskie). Bo akita to myśliwy :). Myśli czasami też długo :)
A w Yetim musiało się przez te lata niewoli nagromadzić baaaaaaaardzo dużo niespełnionych potrzeb. Więc jeśli ogródek nie jest typowo uprawowy to może jednak nowa Pani pozwoli Yetiemu na kilka małych dołków :)

Posted

Elurin napisał(a):
Niestety ogródek jest kwiatowy... Ale pani nie zamierza rezygnować z Yetiego.

Skoro ogródek kwiatowy to Pani musi pomyśleć również, a może przede wszystkim nad wygrodzeniem części kwiatowej tak, aby Yeti kwiatków nie podlewał- bo wiadomo, że tego na dłuższą metę nie przeżyją, a z fizjologią raczej trudno będzie "dyskutować"
Najważniejsze, że Pani Yetusia chce zatrzymać pomimo drobnych "psich wad":multi:

Posted

To ja tak doradzę - w kopaniu może na jakiś czas powstrzymać psa położenie w jego dołku jego własnej kupy i przysypanie lekko ziemią. Kiedy pies dohgrzebie się do własnych odchodów, pewnie nieco straci zapał. Ale to tylko doraźne rozwiązanie, trzeba pomyśleć gdzieprzekierować jego nadmiar energii - może więcej zabaw z dzieckiem a na czas nieobecności do ogrodu kong albo kość napełniona czymś smacznym?