anielica Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Fotki suni str. 1, 2 i 4. Dzisiaj w nocy, ok. 1.00 znalazłam w Lublinie na przystanku przy ul. Witosa (obok Makro) suczkę dobremana. Suczka miała kolczatkę i urwaną skórzaną smycz. Jest młoda (na moje oko z zębów góra 2 lata, z zachowania rok), czarna podpalana, ogon cięty, uszy nie. Jest szczupła, ale nie chuda, nie widać oznak zaniedbania, chociaż zastanawiający jest jej zapach - bardzo podobny do zapachu schroniska, być może była trzymana gdzieś na dworze... Mam niestety podejrzenia, że to nie jest sunia domowa, która zerwała się komuś ze smyczy, ale że została przywiązana gdzieś i zostawiona, a że jest silna, to się zerwała... :-( Niedaleko jest schronisko, może ktoś przywiązał ją gdzieś koło schroniska i stamtąd przybiegła. Ale nie błąkała się, stała twardo na przystanku. Sunia w stosunku do ludzi zupełnie pozbawiona agresji, do samochodu wkładałam ją na rękach, nawet nie pokazała zęba. Za to ma tendencję do brykania, stąd moje podejrzenia, że jest b. młoda. Wygląda na to, że rodziła. Suczka jest w hotelu na Stefczyka. Jutro zrobię zdjęcia i poogłaszam ją, będziemy szukać właściciela, ale niestety mam przeczucie, że ogłoszenia nic nie dadzą... Na razie zostaje w hotelu, i... chyba szukamy domku... Suczka jest przesłodka, bardzo przylepiasta i trochę wariatka. Ja nie jestem miłośniczką tej rasy, a właściwie to się jej boję, ale jestem na prostej drodze do zakochania, mój TZ też... Bardzo fajna sunia. Lublinianie, miejcie proszę oczy i uszy otwarte. Quote
anielica Posted December 4, 2006 Author Posted December 4, 2006 Na razie zaczekam, może znajdzie się właściciel. Jeżeli nie, będę ogłaszała, na pewno również przez allegro, po uprzednim ciachnięciu oczywiście. Quote
anielica Posted December 4, 2006 Author Posted December 4, 2006 Załączam zdjecia suni. Dzisiaj byłyśmy u niej z Tiger, była badana przez lekarza. Ma ok. 2 lat, jest zdrowa i nie ma oznak zaniedbania oprócz tego, że jest brudna, dawno nie kąpana. Z tym rodzeniem - nie wiadomo, trudno to ocenić. Sunia jest bardzo przyjazna i wesoła. Na smyczy trochę ciągnie. Nie zna żadnej komendy, wygląda na to, że faktycznie siedziała gdzieś w kojcu. Próbuje ciągle skakać i bawić się, w stosunku do innych psów też raczej łagodna (na tyle, na ile zaobserwowałyśmy). Dałam ogłoszenia w sieci i w schronisku. Na razie cisza... Więcej zdjęć na stronie 2. Quote
anielica Posted December 4, 2006 Author Posted December 4, 2006 Oj, coś się zdjęcia nie chcą wyświetlać, a imageshock nie działa :-( Quote
Bunia1 Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Śliczna psina, choć podobnie jak Ty nie przepadam za tą rasą. Quote
Karilka Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Och mój Boże, Co za psica piękna! Na allegro itp ją! A i wrzućcie na wątek ogólny dobków!:placz::placz::placz: Quote
aisaK Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 To piękna psiczka...Troche drobniutka, chyba, że tak na zdjęciach widać...Kochana psinka, dobki to wspaniała rasa...rzecz gustu... Quote
Karilka Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Piękna rasa piękna sunieczka... na akagere ją! Quote
anielica Posted December 4, 2006 Author Posted December 4, 2006 Karilka napisał(a):Piękna rasa piękna sunieczka... na akagere ją! a co to jest to akagere? Quote
aisaK Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Ale mnie ta kolczatka boli, brrr... aż mnie szyja boli.... Słodka mordunia...Może znjajdzie się właściciel? Quote
Karilka Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 http://www.akagera.pl/forum/ To dobermanowe forum! Tam ludzie kochają tę rase i szukają domków... Quote
anielica Posted December 4, 2006 Author Posted December 4, 2006 Karilka: dzięki, daję ją tam! aisaK: będziemy na spacerach przekładały jej kolczatkę na drugą stronę, chociaż sunia chyba niezbyt się nią przejmuje, bo ciągnie, że hej. najgorsze jest to, że ona chyba w życiu żadnej komendy nie słyszała, a jest silna, energiczna i ciągle wskakuje na nas dla zabawy. szkolenie konieczne będzie... Quote
anielica Posted December 4, 2006 Author Posted December 4, 2006 Podnoszę sunię, może ktoś szuka... Quote
Tiger Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Sunia jest bardzo milusińska, kompletnie pozbawiona agresji......pozwala sobie zrobić przy sobie wszystko........ Wkładałam jej dziś ręce w paszczydło, ciągnęłam za łapy, itp...........-chciałam sprowokować do jakielkolwiek agresji.....a tu NIC !!!! Do psów też nie wykazuje żadnej agresji - podchodzi tylko po to żeby obwąchać i to zarówno do małych, jak i do dużych piesków..... Jest superaśna i bardzo ładna - drobnej budowy......tylko cuchnie...na pewno nie była w mieszkaniu.... Ja również nie jestem miłośniczką rasy, ale sunia zauroczyła mnie zupełnie! Jest wesoła i rozbrykana , rozpiera ją energia, na pewno nie była nie tylko szkolona , ale nawet nie zna podstawowych komend.... Od jutra mamy zamiar z anielicą spróbować ją nauczyć za pomocą nagród podstawowych komend....... Anielica nie miała sumienia zawieźc jej do schroniska i oddała ją do hotelu w Lublinie, będziemy codziennie do niej chodzić i wyprowadzać ją na spacerki... Jeżeli właściciel się nie odnajdzie , to będziemy dogomaniaków prosiły o wsparcie finansowe na hotelik......:oops: Doba kosztuje 12 zł, ale za tą kwotę psy są odpowiednio żywione dobrą karmą.... Quote
anielica Posted December 5, 2006 Author Posted December 5, 2006 Podnoszę suńkę. Na razie nie mam żadnych wieści, żeby ktoś ją szukał :shake: Quote
Tiger Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Sunia do góry !!!!! Szukamy jej domku!!! WG mnie ktoś ją przywiązał do ogrodzenia schroniska , a ona się zerwała....... to śliczna i fajna sunia....... wymagać jedynie będzie ułożenia, lub nawt profesjonalnego szkolenia........ Ale naprawdę warto w nią trochę zainwestować czasu i grosik bo jest naprawdę urocza!!!! Quote
Masza4 Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Szkoda takiej ślicznej suni! Do schrona nie może trafić, bo wiadomo-pewnie będzie spała na gołych dechach, ta rasa przecież nie nadaje się do takich warunków! Urosła, zaczęła brykać i właściciel pozbył się obowiązku. Jak najszybciej trzeba znaleźć jej domek, nie może wiecznie siedzieć w hotelu... Quote
anielica Posted December 5, 2006 Author Posted December 5, 2006 Podnoszę suńkę, dzisiaj wywieszę ogłoszenia, ze schroniska, gdzie podałam wiadomość na razie cisza... Quote
draculka Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Wrzucę ją do nas na forum dobermanów. Może tą drogą znajdziemy jej nowy dom. Spróbuję porozmawiać z hodowcą dobków z Lublina - może będzie bardziej świecił w temacie tej rasy w swoim mieście. Sunia na rodowodową nie wygląda niestety :shake: Co do nielubienia rasy...wszystkich was rozumiem :p Dobermany to rasa bardzo niefortunnie osławiona i zupełnie nie tak opisywana, jak jest w rzeczywistości. Jak bardzo cudowna...nie będę nikogo przekonywać - każdy ma swoje upodobania. Niemniej jednak jedno zdanie mi się nasuwa do przekonania tych nielubiących: (cyt.) "można żyć bez dobermana, ale po co?" :diabloti: Dla mnie to najukochańsze psy na świecie :loveu: Quote
anielica Posted December 5, 2006 Author Posted December 5, 2006 Bardzo dziękuję za pomoc draculko! Sunia nie jest rodowodowa, to i ja zauważyłam, chociaż na wszelki wypadek sprawdziłyśmy czy ma tatuaż. Moim zdaniem to kolejny efekt jakiejść podlubelskiej hodofli. Zauwazyłyśmy, że suczka trochę krzywo stawia tylne nogi, weterynarz nie zauważył niczego po obmacaniu stawów biodrowych, ale nie widział jej biegającej. Coś tam sunia krzywego ma... A co do nielubienia tej rasy i obawy. Żebyście widzieli jak ja, w środku nocy podchodziłam do niej boczkiem i zakosami, przypominając sobie w pośpiechu poslyszane rady - że nie przodem, że bokiem, że nie głaskać (głaskać :crazyeye:) po łebku, tylko po szyi i takie tam. Oraz odbyłam krótkie szkolenie w myślach odnośnie tego, jak padać przy atakującym psie :evil_lol: No a potem okazało się, że sunia jest bardzo łagodna. I bez problemu zagladałyśmy jej w ząbki, uszy, brałam na ręce. Ale widziałam też jak sprawnie miażdży zębami ucho świńskie - robi wrażenie... Quote
Recommended Posts