aga_ostaszewska Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 [quote name='Wind'][B]Anisha,[/B] Staram sie jak moge, aby i goscie dostapili zaszczytu umoczenia ust w przygotowanym i "zaoszczedzonym" winku :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: W.[/quote] Hahaha... czyli juz przeszla Ci awersja do winka ... (?) ... a jak sprawa sie ma z serkami plesniowymi? :lol: Quote
Wind Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 [quote name='aga_ostaszewska']Hahaha... czyli juz przeszla Ci awersja do winka ... (?) ... a jak sprawa sie ma z serkami plesniowymi? :lol:[/QUOTE] Sofji i niebieskiego sera nie pilam i nie jadlam od czasu obozu ... bleeeee ... patrzec na oba te produkty nie moge, a gdy przypomne sobie nasze wspolne wieczorki w ciasnawym pokoiku, to do dzisiaj kreci mi sie w glowie :evil_lol: W. Quote
bajadera Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Jeśli chodzi o wina, to dwa lata temu spróbowaliśmy win austriackich z Burgerlandu. Poezja. Jak jesteśmy tam, to zawsze przywozimy spory zapas. Mamy taką ulubioną winotekę w jednym badzie na granicy z Węgrami. Bardzo na granicy - orne pole 10 m od wejscia to już Węgry. A wina to czerwone ze szczepu Blaufrankisch i białe Gruner Wetliner (to też nazwa szczepu). Oba wytrawne i cudowne.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
bajadera Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Te co my konkretnie przywozimy sobie to nie. To są najczęściej wina z winnic w środkowym Burgerlandzie. Na Polagrze w zeszłym roku w Poznaniu spotkałam firmę z Krakowa, która importuje wina z tych szczepów, ale z północnego Burgerlandu (rejon jeziora Nezyderskiego). Też zacne. A w ogóle szczególnie to czerwone jest doskonałe, nawet w wersji wina supermarketowego za chyba 3 euro butelka (w Billi), zamykanego zakrętką, a nie korkiem. Postawiłam taką butelkę w pracy na jakąś okazję i mój szef stwierdził, że chyba mnie zacznie w delegacje do Austrii wysyłać.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Czerwone wino ze szczepu Blaufrankisch ma bardzo głęboki czerwony kolor, wpadający w purpurę. Jest wytrawne, ale nie kwaśne, dośc silnie garbnikowe. I co ciekawe mają 13,5 %. Moje ulubione to Familie Toth, J. Heinrich lub R.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
Nitencja Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 Wojtus !!! :loveu: Robilam dzis na obiad Twoje placuszki + pyszna salatka i kartofelki i oczywiscie zimne pifo. Wszyscy brali dokladke :) Ha ! Jestem z siebie dumna ;-) bo ja jestem totalne antytalencie kuchenne. CO do wersji NIkit z paluszkami krabowymi, to musze jechac do Katowic po makaron ryzowy bo krabki mam. Tak to jest jak sie na zad........mieszka:mad: Quote
Ali26762 Posted November 29, 2006 Author Posted November 29, 2006 [B]Nitencjo[/B], ile wyszło Ci placków z tego przepisu? Quote
Nitencja Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 Ali robilam z dwoch piersi bo u nas duza rodzina pod jednym dachem mieszka ;-) i z podwojnej porcji wyszlo ok 20 placuszkow takiej sredniej wielkosci. Quote
Ali26762 Posted November 29, 2006 Author Posted November 29, 2006 Acha. Przyjmuję wobec tego, że z podwójnej porcji można wykarmić dużą rodzinę :) Czyli na moje 3 osoby muszę robić z podwójnej, bo mój chłop to wołoduch :D Quote
Ali26762 Posted November 29, 2006 Author Posted November 29, 2006 Zrobiłam. Z podwójnej porcji. Zostały tylko 3... :D Nawet Derylowi smakował placuszek (musiałam na kimś przetestować ;) :D ) A serio - bardzo dobre, polecam! Quote
Wind Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 A czy do tych placuszkow dodaje sie jeszcze np. wody? Czy wystarczy tylko jajko i majonez. I jeszcze jedno. Czy majonez mozna zastapic np. jogurtem? :cool3: Quote
Funka Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 Witam! :) Ależ smakowity wątek! :cool3: [quote name='Flaire']Jak będziesz kiedyś w Warszawie, to wezmę Cię na najlepsze różane bułeczki! :-)[/quote] Flaire, błagam! Powiedz, gdzie te bułeczki można dostać? :modla: Uwielbiam różę! Quote
Flaire Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 [quote name='Funka']Flaire, błagam! Powiedz, gdzie te bułeczki można dostać? :modla: Uwielbiam różę![/quote]Słodki, słony na Mokotowskiej. Chyba najdroższa cukiernia w Warszawie, ale akurat te różane bułeczki nie są tak drogie, bo są malutkie. :-) Pycha!!! Quote
Wojtek Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 [quote name='Wind']A czy do tych placuszkow dodaje sie jeszcze np. wody? Czy wystarczy tylko jajko i majonez. I jeszcze jedno. Czy majonez mozna zastapic np. jogurtem? :cool3:[/quote] Wody nie dodajemy, a jeśli zastąpisz majonez jogurtem to nie wiem co z tego wyjdzie (?). [B]Wind[/B], moja rada - zrób ja w przepisie, a jak nie posmakuje to eksperymentuj - bo o to w kuchni przecież chodzi. I nie bój się tradycyjnych produktów - majonezu, jaj ;) - to najlepsze! Ja np. najczęściej smażę na smalcu takim wytopionym z wiejskiej słoniny. Dzieciaki przychodza i pytają się co tak ładnie pachnie :diabloti: To 100 razy lepsze niż rafinowany olej. Jak moja babcia mawiała - "co to wojna, żeby na oleju smażyc?!" I dożyła 90tki, a mój dziako 92lat :loveu:... Bardzo lubię pichcic, (oczywiście tylko w łikendy, bo na codzień robi to moja kochana żoneczka :loveu: ) ale obowiązkowo z butelką wina, niekoniecznie wlewanego do gara... ;) Pewnie mam to po pradziadku, który był kucharzem u hrabiny w Równem na Wołyniu. Chyba ostały się jeszcze po nim jakieś przepisy - wkleję w oryginale - ubaw po pachy!!! :megagrin: [B]Nitencjo[/B], bardzo się cieszę, że Ci smakowało! Quote
Wojtek Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 [quote name='Funka']Witam! :) Ależ smakowity wątek! :cool3: Flaire, błagam! Powiedz, gdzie te bułeczki można dostać? :modla: Uwielbiam różę![/quote] Funka, ale takie bułeczki można samemu zrobic... Quote
Kardusia Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 [B]Wojtku [/B]- :lol: a ja Twoje placusie mam na jutro w menu :loveu:. Aż mi ślinka leci...:eviltong:. Wczoraj o nich opowiadałam moim znajomym. Oczywiście wszyscy proszą o przepis :p. A czy [B]ktoś[/B] próbował mojej czosneczkowej sałatki :roll:??? Nie bójcie sie czosnku :shake:. No chyba,że........ [B]ktoś[/B] ma coś w sobie z małego wampirka :evil_lol::diabloti:;). Quote
Nitencja Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 Kardusia a gdzie TWoja czosnkowa salateczka...chyba przeoczylampodaj mi stronke gdzieo na jest :) Uwielbiam czosnek - ja zawsze robie dipy czosnkowe do miec i chipsow. Potem wszyscy zieja :evil_lol: Quote
Ibolya Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 [quote name='Wojtek']..... .......................................Bardzo lubię pichcic, (oczywiście tylko w łikendy, bo na codzień robi to moja kochana żoneczka :loveu: ) ale obowiązkowo z butelką wina, niekoniecznie wlewanego do gara... ;) Pewnie mam to po pradziadku, który był kucharzem u hrabiny w Równem na Wołyniu. Chyba ostały się jeszcze po nim jakieś przepisy - wkleję w oryginale - ubaw po pachy!!! :megagrin: [B]Nitencjo[/B], bardzo się cieszę, że Ci smakowało![/quote] [B][COLOR=Blue]Wojtek[/COLOR][/B][COLOR=Blue] mój Tato pochodził z Równego na Wołyniu.[/COLOR] Quote
Kardusia Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 [B]Nitencjo[/B] - na pierwszej stronie jest spis treści :lol:. Znajdziesz tam wszystkie smakołyki :sabber:...A moja sałateczka jest naprawdę fajna i szybka w przygotowaniu. Polecam... no w końcu niechże ktoś jej spróbuje ;). Quote
INA Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 [B]Kardusiu[/B] moja droga ależ ja raczyłam się tą sałateczką, bo uwielbiam wszystko co z czosnkiem a jak jeszcze jest curry:sabber: mam w swoich przepisach bardzo pdobną ale nie ma ananasa z anansem jest jeszcze lepsza :lol: oczywiście dopisałam ją do swoich przepisów. Kucharka że mnie marna :oops: ale zwróciłam uwagę na przepis Wojtka i zachęcona dodatkowo zachwytami Nitencji i Ali zrobię to niebawem.. a na deser będzie bananowiec.:p Dziś na obiad robiłam też coś z netu to były : - kotleciki zapiekne z pieczarkami i serkiem mniam pycha:p Quote
mona_27 Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Dziś zdecydowałam się zrobić obiad eksperymentalny,no i wybrałam placki [B]Wojtka[/B]. Po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się jak to może smakować - mięso, mąka ziemniaczana i majonez :roll:, ale ale zamieszałam "rozczyn", usmażyłam i sru z tym na stół, zrobiłam jeszcze do tego suróweczkę z marchewki iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii PALCE LIZAĆ !!!!!!!!!!! [B]Wojtek[/B] twoje placuszki są fantastyczne!!!!! przepis póściłam już dalej:lol: zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem sałatki Kardusi, bo ten przepis też ciekawie wygląda, ale to dopiero jutro :evil_lol: Quote
Wojtek Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Qrcze, ale fajnie że Wam smakuje! Szkoda, że to nie "moje placki" - patent na nie ma zapewne jakiś chińczyk. Niektórzy dodają curry, inni też robią je ze schabu i przyprawami do świniny... :sabber: Quote
jovanna Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 [B]SAŁATKA Z kURCZAKA JOVANNY[/B] :D skladniki: - piers gotowana kurczaka - ananas - mini kolby kukurydzy firmy OLE' - puszka kukurydzy (mozna nie dawac) - majonez - pieprz i sol do smaku Kurczaka pokroic w drobne kosteczki , pokroic tez plastry ananasa (a soczek wypic :D), kolby kukurydzy OLE tez pokroic na plasterki, dodac kukurydze z puszki i 2 lyzki majonezu (albo wiecej jak kto woli), pieprz i sol do smaku, wymieszac to wszystko, mozna wlac odrobine wody z kolb kukurydzy (jest kwasna ) i zycze smacznego ;) Quote
Ali26762 Posted December 5, 2006 Author Posted December 5, 2006 [B]Flaire[/B], upiekłam hamerykańskiego bananowca, ale w za dużej blaszce. Chcąc ratować wysokość ciasta postanowiłam przełożyć go masą cytrynową i posmarować po wierzchu, jak wystarczy. Wystarczyło i okazało się to strzałem w dziesiątkę - goście pochłaniali "zmasowanego" i posypanego wiórkami czekoladowymi bananowca, aż im się uszy trzęsły :D Quote
Wind Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 Kochani, szukam przepisu na tradycyjna, pyszna szarlotke :-) Najlepiej ze smazonymi jablkami (ale niekoniecznie ;)). Taka co rownie dobrze mozna podac na cieplo z odrobina bitej smietany i lodami, jak i taka co rownie pyszna jest na zimno do goracej kawy :cool3: No wiec kto sie podzieli? :cool3: Quote
Recommended Posts