Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pociesz się, że ja cały czas muszę przyswajać jakieś nowe wiadomości i nowe wynalazki naszego systemu legislacyjnego, a ostatnio jeszcze śledze interpretacje urzędów skarbowych żeby się obronić w razie kontroli:razz:

Posted

Imbir1 napisał(a):
pociesz się, że ja cały czas muszę przyswajać jakieś nowe wiadomości i nowe wynalazki naszego systemu legislacyjnego, a ostatnio jeszcze śledze interpretacje urzędów skarbowych żeby się obronić w razie kontroli:razz:

Julia, a ja tak niecierpię naszej księgowej... najbardziej upierdliwa kobita w całej firmie... Ty chyba taka nie jesteś, co? ;) ;) ;)

Posted

hehe, chyba nie, ale jak jeszcze troszkę poczytam to też się taka zrobie, wierz mi, że ona napewno nie robi tego złoślie, ale np brak jakiegoś znaczka w opisie na fakturze i już fiskus się na czepia, niestety trzeba dbać o szczegóły, bo po kilku latach, jak są już cali wyszkoleni, wpadają na kontrolę, a człowiek może nie pamiętać czego dotyczył zakup i czy Vat odliczasz czy ładujesz np. w koszty (wiem nudna jestem:oops:)

Posted

Imbir1 napisał(a):
hehe, chyba nie, ale jak jeszcze troszkę poczytam to też się taka zrobie, wierz mi, że ona napewno nie robi tego złoślie, ale np brak jakiegoś znaczka w opisie na fakturze i już fiskus się na czepia, niestety trzeba dbać o szczegóły, bo po kilku latach, jak są już cali wyszkoleni, wpadają na kontrolę, a człowiek może nie pamiętać czego dotyczył zakup i czy Vat odliczasz czy ładujesz np. w koszty (wiem nudna jestem:oops:)

jesssu... oj bym się na księgową nie nadawała... już i tak chora jestem jak mam faktury wystawiać- tylko jakies 800 na rok, plus jakieś drugie tyle not obciążeniowych i uznaniowych, ale dla mnie to i tak o te trochę za dużo...

Posted

hehe, jak masz inny vat niż 22% to strasznie trzeba uważać z wystawieniem faktur, musi być symbol klasyfikacji wpisany, a jeszcze pytanie czy dobry jest uzyty:razz:, my mamy 3 stawki vat-u:cool3:, a tak wogóle to ja wyliczam płace i muszę się z Zus-em szarpać jeszcze do tego:razz:

Posted

Imbir1 napisał(a):
hehe, jak masz inny vat niż 22% to strasznie trzeba uważać z wystawieniem faktur, musi być symbol klasyfikacji wpisany, a jeszcze pytanie czy dobry jest uzyty:razz:, my mamy 3 stawki vat-u:cool3:, a tak wogóle to ja wyliczam płace i muszę się z Zus-em szarpać jeszcze do tego:razz:

Oj tak, część faktur idzie na 22 %, część na 7%, a jeszcze część na ZW....
Dla mnie to czarna magia... Tym bardziej, że przepisy mamy takie, że co rok inaczej faktury wystawiamy, jednego roku np wszytskie obozy młodzieżowe fakturowaliśmy na 7%, w zeszłym roku część na 7, reszta na 22... Koszmar...Pilnować się trzeba co chwilę, bo jak nie - telefon od księgowej wszytskim ciśnienie podnosi :roll: :roll: :roll:

Posted

Dobry pracusie;)
A ja dziś stwierdziłam, że zrobie interes swojego życia, tylko jeszcze nie wiem co:megagrin: i tak myślę, ze jeszcze rok, dwa i będe obrzydliwie bogata8-) Jejku, ja chyba głupieję na satrość;)

Posted

cześć dziewczyny:multi:

Kolejny dzień minął i całe szczęscie:evil_lol: Imbirku u mnie też co chwilę są nowe normy których trzeba sie nauczyć, a ja że jestem nowa muszę nauczyć ich wszystkich :roll: . Dobrze że kobiety które tam pracujące są w porządku, wszystko tłumaczą i mówią , bo bez tego było by bardzo trudno.
Ale jaką mamy kierowniczkę:diabloti: ....to szkoda słów.

Ja za chwilę lecę się pouczyć, bo może będę jutro pytana:placz: ....no normalnie czuję sie jak w szkolę:shake: