Jump to content
Dogomania

Ekipa z zielonego dżipa, czyli Avril, Iwan, Tekila i Kali :D

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Posted

Właśnie wróciliśmy od weta, znów.
W zeszłym tygodniu Tori miała biegunkę, później do biegunki doszła krew.. Wet, antybiotyki, jakieś pasty osłonowe na jelita i przeszło. Ostatni raz z nią u weta byłam w tę sobotę. Od wczoraj wieczorem na spacerach i dziś po kąpieli Torika się dusiła. Chrząkała, kichała, krztusiła się.. No to była wizyta i okazało się, że przez zeszłotygodniowe osłabienie związane z biegunką Tori się zwyczajnie przeziębiła i ma zwykły psi kaszel. Dla nas to wyglądało groźnie, ale Tori nigdy nie chorowała, Iwan też nie, więc zwyczajnie nie wiedzieliśmy, jak to jest z tym psim kaszlem. Taki brzydki jest, no. Znowu antybiotyki i trzymajcie za nią kciuki, choć mam nadzieję, że nie ma za co ich trzymać :D

U Iwana bez zmian.
W sobotę poszliśmy z Toriką i z Iwanem na długi spacer i zaszliśmy do koleżanki z klasy dać jej zeszyty. Mieszka ona na małym osiedlu, a na takich 'zamkniętych' blokami osiedlach czego jest pełno? No dzieci.
Dzieci te bardzo zainteresowały się Iwanem, Tori wcale nie była fajna. Zaczęły go głaskać, a większość z nich nawet przytulać. Iwan ogólnie ma ludzi gdzieś, więc ani się zbytnio nie cieszył, ani mu to nie przeszkadzało. Oczywiście nie obeszło się bez durnych spojrzeń z balkonów i okien ludzi, którzy bez przerwy tylko 'kamerują' i matek, pt. ''Pies morderca i dzieci! WTF?!".

:lol:

Zdjęć niestety nowych nie mam, coś mam z aparatem.. Obiektyw się zrypał. Nie mam kasiury na naprawę, a sama nic z tym nie zrobię, niestety.

Zamówiłam nowe hamaczki dla szkodników. Muszą być jakoś na dniach.
Właśnie mi chłopcy oszaleli i chyba bawią się ze mną w 'podnieś poidło'. Zrzucają je, sok się wylewa, a ja podnoszę, wycieram podłogę i powtórka co jakieś 5 minut :D

4 października chłopak idzie na prawko, za kilka miesięcy już będzie samochód, więc mam nadzieję na jakiś spacerek. Saththa, mam nadzieję, że propozycja nadal aktualna i spotkamy się w jakimś psim parku i zrobimy jeszcze jakiś spacerek po lasku :) Może ktoś jeszcze będzie chętny? :)

Posted

Lucky. napisał(a):
ja chętna, ja chętna !
ale nie wiem jak Meg będzie reagowała na Iwana :(

To super! A Meg nie lubi psów, psów dużych, czy rottków, czy co? :)

Będę chciała zabrać też Torikę, ale ona do psów to nie bardzo. Będzie szła sobie po prostu za nami i będzie miała frajdę z samego tego, że gdzieś z nami pojechała, ale Iwan to lubi psiaki bardzo.

Posted

omry napisał(a):

Hmm a może czarnych?:)

Tak tak ja czekam, aktualna jestem ;)

Hmmm a czy mnie się coś nie potegesowało w głowie i czy nie były 2 suczki?:hmmmm?

EDIT sklerozaaaaaaa wrrr
Banerek cudo:)

Posted

omry napisał(a):

Będę chciała zabrać też Torikę, ale ona do psów to nie bardzo. Będzie szła sobie po prostu za nami i będzie miała frajdę z samego tego, że gdzieś z nami pojechała, ale Iwan to lubi psiaki bardzo.

Boi się, ale ona ma swój świat. Po jakimś czasie się przyzwyczai i nie będzie uwagi zwracała.
Za to lubi suczki ]:->

Posted

Lucky, Iwan jest nachalny, więc może się bać jeszcze bardziej, ale spróbować nie zaszkodzi :)

Saththa, my mamy Torikę i Iwana, rodzice Maćka mają jeszcze dwie yorczyce. Może one też pojadą, Doksa to szajbuska, biega jak głupia, a Tekila to karzeł - niewypał, no ale się zobaczy :)

Posted

ale jest raczej uległy ? bo nie wiem czy zębów nie pokaże na niego. Jej co ja mam z psa :P
nie mam pojęcia jak ona zareaguje, ostatnio mi do mieszanki Onka sama z siebie podeszła w pokojowych zamiarach :o

Posted

omry napisał(a):
Lucky, Iwan jest nachalny, więc może się bać jeszcze bardziej, ale spróbować nie zaszkodzi :)

Saththa, my mamy Torikę i Iwana, rodzice Maćka mają jeszcze dwie yorczyce. Może one też pojadą, Doksa to szajbuska, biega jak głupia, a Tekila to karzeł - niewypał, no ale się zobaczy :)

ło matko to w sumie są trzy :lol: jakoś się nie ogarnełam;)

Posted

Lucky. napisał(a):
ale jest raczej uległy ? bo nie wiem czy zębów nie pokaże na niego. Jej co ja mam z psa :P
nie mam pojęcia jak ona zareaguje, ostatnio mi do mieszanki Onka sama z siebie podeszła w pokojowych zamiarach :o

Nawet mogłaby się na niego rzucić z zębami, on nic nie zrobi.
Jakiś czas temu, jak zobaczył rottweilerkę i mi zwiał, to jak przybiegłam, to ona kąsała go w kark, a on dalej się do niej cieszył. Tyle sierści mu wygryzła, taki był ośliniony.. Ale psy, najczęściej te wolnobiegające, nad którymi nikt nie panuje, się go zwyczajnie boją i atakują. On chce się przywitać, a one na niego z zębami, ale nigdy przy takim czymś nie pokazał zębów, ani nawet się nie zniechęcił :D
Raz tylko się odwinął, jak chciał się pies na niego rzucić, ale wtedy to się nawet ucieszyłam, że w razie co to się obroni, że potrafi odróżnić prawdziwy atak, który mu zagraża, od kąsania.

Nie ma się co bać. Ja Cię już mogę zapewnić, że on się w Meg zakocha :)

Saththa napisał(a):
ło matko to w sumie są trzy :lol: jakoś się nie ogarnełam;)

No, to trochę przerażające. Trzy jorasy. Do tego dwa z nich głupie :D

Posted

to ja się zaopatrzę do tamtego czasu w fizjologa i możemy się jakoś spotkać :) do lasu albo parku, tylko żeby pogoda była i najbardziej odpowiadałby mi weekend. :)

• 2 weeks later...
Posted

Wybieramy się w czwórkę na ferie do Szklarskiej Poręby na kilka dni. Ja, chłopak, Tori i Iwan. Tori jest już staruszką i straszny z niej zmarźluch, więc postanowiłam, że trzeba kupić jej jakieś ubranko, ponieważ będziemy zwiedzać i spacerować wiele godzin codziennie. Chodziłam po zoologach, ale nic ciekawego z błękitami.

Trzy opcje:

Jak myślicie?

Jeszcze mam jedno pytanie. Iwanowi kupimy puszki, ale Torika nie lubi takiego jedzenia, ona je gotowane i nie wiem, co z jej jedzonkiem. Ma ktoś może jakieś rozwiązanie? ;)

Posted

ja uważam, że takie ubranka są niepraktyczne, deszcz/śnieg to to przemoknie i nic one jej nie dadzą, jedynie jeszcze bardziej mogłoby być jej zimno :)
z tego co się orientuję najlepsze są ubranka z ortalionu podszyte od spodu polarkiem :)
może ugotować więcej jedzenia, i lodówkę turystyczną wziąć, a później odmrażać ?

Posted

Tori ma już polar czerwony, ale czerwony nie pasuje nam do obroży i smyczy :D
Nie przemoknął nigdy, szczerze, a zimą niemal zawsze w nim wychodzi. Pierwsza kurtka jest od środka obszyta polarem, a z zewnątrz ortalion, żeby nie przemakała właśnie. Nie podobają mi się kombinezony :shake:

No mamy taką lodówkę, tylko ciekawe czy tam w tym ośrodku pozwolą nam sobie odmrozić żarełko :)
Ale pensjonat przyjazny psiakom, gadałam z właścicielem chyba, bardzo fajny facet więc chyba nie byłoby problemu.

Posted

Chyba jednak zdecydujemy się na ten pierwszy, właśnie z tego względu, że jest z zewnątrz ortalion.
Ogólnie to wolę bluzy, druga opcja bardzo bardzo, ale to może innym razem na takie mniej mokre spacerki :)

Posted

[quote name='Saththa']hmmmm mnie się tez wydaje, ze ortalion. Parę godzin dziennie spacerów... jak jej ten polar przemoknie :shake:[/QUOTE]

No właśnie się boję, więc zdecydowanie ortalion.
Był ktoś z Was może w Szklarskiej? Dzwoniłam do wypatrzonego pensjonatu, właściciel fajny, żadnej dopłaty za psa, mówi, że też mają sporego starszego psiaka, ale boję się trochę jak to jest w tamtejszych knajpkach, czy można wchodzić z psami? My to w Polsce zacofani jesteśmy pod tym względem, bo wiem, że np. w Czechach czy na Słowacji można z psami niemal wszędzie.