Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kasi i Lena napisał(a):
Ja bym musiała policzyć:) Ale jakoś mało po ostatnim odwyku:D

Boisz się przyznać, bo pewnie miałabyś najwięcej? :D Pamiętam, że Twoja kolekcja była zacna ;)
rashelek napisał(a):
Hmmm to ja ostatnio kupiłam (czy odkupiłam?) szelachy od Kasi. A wcześniej to Trixie od Marchewkowej, ale zostało wymienione na ElPerro. Także mam dłuższy odwyk i dlatego zasługuję na większe współczucie :(
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego NIEZBĘDNE jest doświadczenie do wykładania towaru w Realu? :???:

Współczuję :candle:

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jako założycielka AOM należy się przedstawić i opowiedzieć nieco o swym nałogu :evil_lol: Misia oczywiście,że możesz się przyłączyć, LUDZIE AOM ŁĄCZMY SIĘ W BÓLU !!! :roflt:

Nazywam sie Karolina, mam 16 lat i od 3 lat jestem nieuleczalnie uzależniona od kupowania obróżek mam ich coś ok. 17 już przestałam liczyć bo mogłabym zejść na zawał serca :( trochę ich sprzedałam,ale i tak kupuje nowe :diabloti:

Posted

Dobra doliczyłam się
6 lupine- jak możecie nie kochać lupine, muszę stworzyć podgrupę w AOM;)
2 rogz
1 red dingo
1 hunter
1 furkidz, ten testowy dla brudasów, więc nic nie powiem więcej
1hilton
4 jakieś no name
Wychodzi że 16

Posted

Ja aktualnie na stanie mam 3 obroże, 2 pary szelek i 3 smycze. Ostatnio opchnęłam 2 smyczki i obrożę i rozdupczyłam automat ;) No a w sferze marzeń pozostaje DS obroża i może jakiś Taksowy komplet by się przydał :hmmmm:
Nie, ja jednak nie jestem uzależniona. Chciałabym być, ale mnie na to nie stać :diabloti:

Posted

Ja w smyczach nie gustuje:) mam tylko 3 flexi, 2 nieużywane całkiem podróbki flexi z pedigrri, 2 zwykle czarne i jedną fioletową. Szelek 3 pary guardów i 2 pary już nieużywanych już szorek, nie mam pomysłu co z nimi zrobić.

Posted

dog193 napisał(a):
Tak, mam foksa ;)
Czemu ci odradzało? Jakie padły argumenty?
Czy jest jakaś różnica w charakterze... powiem ci tak, foksterier krótkowłosy jest rasą starszą, a więc dłużej przebywa z człowiekiem niż szorstkowłosa odmiana. O szorstkowłosych mówi się, że są bardziej zacięte i niezależne niż gładkie. Obie odmiany mają być bystre, czujne, z "błyskiem w oku" i silnymi popędami. Moim zdaniem ten wyraz bardziej zachowały foksy krótkowłose, ponieważ większość hodowców (a nie ma ich wielu) pracuje z nimi zgodnie z przeznaczeniem, podczas gdy hodowle psów szorstkowłosych coraz częściej stawiają na show... Aczkolwiek line użytkowe też są, oczywiście. Generalnie popularność nigdy nie wróży dobrze rasie.... A był okres, kiedy foksteriery szorstkowłose były bardzo popularne, podczas gdy o krótkowłosych raczej mało się mówi poza światkiem myśliwych.
O brodzie już pisałam :eviltong:

Głównie padały argumenty o silnym instynkcie myśliwskim i o dominującym charakterze. Ja w myślistwie spełniać się nie będę na pewno i dlatego chyba dla psa lepiej, żeby trafił w ręce myśliwego, skoro w jego żyłach płynie taka krew. A też nie chce psa typowo na szoł, który nie będzie miał charakteru typowego dla rasy. Pisałam z hodowcami kiedy zastanawiałam się nad rasą drugiego psa i to głównie od nich usłyszałam takie argumenty. Wiadomo, że nawet jakby pies był nastawiony na polowanie itp. to można go tego oduczyć, ale ja wolałabym psa z którym nie będę musiała "walczyć". Moja ciocia ma kundelkę, która jest urodzonym myśliwym i wiem jak trudno takiego psa wychować, a ja chyba nie jestem na tyle stanowcza żeby się tego podjąć. Moja droga w psim świecie dopiero się rozpoczyna i dlatego wolałabym psa z którym będzie mniej problemów, tym bardziej, że foks to była dla mnie też w jakimś stopniu tylko alternatywa. Słyszałam, że te psiaki nie są też zbyt mądre (ale to już nie od hodowców), ale ja osobiście nie wierzę w głupie teriery :)
A broda nie jest wcale taka zła :evil_lol: Swoją drogą niewiele terierów jest bez brody :hmmmm:

Posted

Kasi i Lena napisał(a):
Ja w smyczach nie gustuje:) mam tylko 3 flexi, 2 nieużywane całkiem podróbki flexi z pedigrri, 2 zwykle czarne i jedną fioletową. Szelek 3 pary guardów i 2 pary już nieużywanych już szorek, nie mam pomysłu co z nimi zrobić.

ja też ;) mam tylko 2 zwykłe parciane smycze i jedną automatyczną której nie używam :roll: szelki mam dwie pary guardów w których chodzi tylko Lusia od czasu do czasu

Posted

Ja to mam tak mało że mnie to boli... uzelezniłam sie umysłowo ale nie fizycznie ...:( kasyyy!
2 x hilton
1 x skorkowa w westy
1 x DS
obroze: 4:(
szelki
1 x norwegi DS

smycze:
1 x dingo
2 x hilton
1 x skórzana (sprzedam prawdopodobnie)

nieuzywane (ich nie liczę)
2 x szorki
1 x skorzane

Posted

A ja właśnie inwestowałam w smycze, bo na Mice i tak tych obróż nie widać. Ale ja chcęmuszępgranęmamodaj ten róż :mad:
Justyna, to nasze zbiory są podobnych rozmiarów przez tą samą kwestią. Może załóżmy sobie jakąś osobną grupę wsparcia? :lol:
Idę spać, dziewczęta, bo za chwile mi braknie cierpliwości. Życzę dobrej nocy i słodkich snów :D

Posted

rashelek napisał(a):
A ja właśnie inwestowałam w smycze, bo na Mice i tak tych obróż nie widać. Ale ja chcęmuszępgranęmamodaj ten róż :mad:
Justyna, to nasze zbiory są podobnych rozmiarów przez tą samą kwestią. Może załóżmy sobie jakąś osobną grupę wsparcia? :lol:
Idę spać, dziewczęta, bo za chwile mi braknie cierpliwości. Życzę dobrej nocy i słodkich snów :D

hm dobry pomysł :lol:

Posted

Ja mam jakieś 12-13 obrózek, 1 szelki i 1 smyczkę, ale nie chce mi się wymieniać co i jak ;) Tyle że mój nałóg uaktywnił się jakieś pół roku temu, aż się boje co z tego wyjdzie :P W smyczach też nie gustuję, tym bardziej, że ich za bardzo nawet nie używam. Mam tylko flexi i chcę dokupić taką zwykłą, taśmową jakąś ;)

Kasia dla Ciebie podgrupa -ALM (anonimowy lupinomaniak) :D

Posted

rashelek napisał(a):

to psa pod kosiare i obroże będzie widać :diabloti:
ja też już lecę lulu ;) dobranoc Marta,oby ci się nie przyśniła nowa obróżka :diabloti:
jutro ogłaszam ponowne spotkanie AOM !!! będziecie ?? :diabloti:

Posted

Tak, tak ALM, zawsze byłam inna, ale już nigdy więcej lupine (sama sobie nie wierzę;)) Bo przesadzają z ceną.
Ja też się żegnam, jutro trzeba wcześnie wstać, na jutrzejszym AOM będę, może założymy nowy wątek żeby nie zaśmiecać galerii ślicznej Lenki naszymi chorymi uzależnieniami:evil_lol:

Posted

Ja nie wiem czy będę, bo mam jutro egzamin o 16 :mdleje: Trzymajcie kciuki ;)
Kasia, spoko, Lena się nie obrazi. Już kiedyś mówiłam, że wolę tutaj pogadać, niż zachwycać się fotkami. Jak dorobię się lustrzanki i zacznę robić ładne zdjęcia, to będziemy się nimi zachwycać (choć przez nasz nałóg ciężko mi się będzie czegokolwiek dorobić :evil_lol:)

Posted

A&L napisał(a):
Głównie padały argumenty o silnym instynkcie myśliwskim i o dominującym charakterze. Ja w myślistwie spełniać się nie będę na pewno i dlatego chyba dla psa lepiej, żeby trafił w ręce myśliwego, skoro w jego żyłach płynie taka krew. A też nie chce psa typowo na szoł, który nie będzie miał charakteru typowego dla rasy. Pisałam z hodowcami kiedy zastanawiałam się nad rasą drugiego psa i to głównie od nich usłyszałam takie argumenty. Wiadomo, że nawet jakby pies był nastawiony na polowanie itp. to można go tego oduczyć, ale ja wolałabym psa z którym nie będę musiała "walczyć". Moja ciocia ma kundelkę, która jest urodzonym myśliwym i wiem jak trudno takiego psa wychować, a ja chyba nie jestem na tyle stanowcza żeby się tego podjąć. Moja droga w psim świecie dopiero się rozpoczyna i dlatego wolałabym psa z którym będzie mniej problemów, tym bardziej, że foks to była dla mnie też w jakimś stopniu tylko alternatywa. Słyszałam, że te psiaki nie są też zbyt mądre (ale to już nie od hodowców), ale ja osobiście nie wierzę w głupie teriery :)
A broda nie jest wcale taka zła :evil_lol: Swoją drogą niewiele terierów jest bez brody :hmmmm:

Hehe, to cię nastraszyli :D
Instynkt foksteriera genialnie można przekierować na coś innego :) To są psy z silnymi popędami, więc jeśli tylko się chce, można z nimi osiągnąć bardzo wiele. Przede wszystkim konsekwencja.
Mój pies nie poluje i zapewniam, że nie jest nieszczęśliwy ;)
Chcesz welsha - a przecież welshe też są zacięte, wielu myśliwych ich też używa... Dominujące charaktery można tak samo wskazać u foksów i welshów.

Co do tego, że foksy są głupie - szkoda nawet komentować :) To są psy wybitnie myślące, dlatego też często przechytrzają właściciela, który uważa, że jego pies jest głupi, bo nic się go nauczyć nie da :diabloti:

Niestety większość terierów to brodacze, nad czym ubolewam ;) Krótkowłosych jest mało - gładkie odmiany jacka, parsona, foksa, manchester - więcej nie kojarzę (oprócz TTB oczywiście)

Posted

Kasi i Lena napisał(a):
Tak, tak ALM, zawsze byłam inna, ale już nigdy więcej lupine (sama sobie nie wierzę;-)) Bo przesadzają z ceną.
Ja też się żegnam, jutro trzeba wcześnie wstać, na jutrzejszym AOM będę, może założymy nowy wątek żeby nie zaśmiecać galerii ślicznej Lenki naszymi chorymi uzależnieniami:evil_lol:

trzeba pomyśleć nad nowym wątkiem :roll:

A&L napisał(a):
Ja nie wiem czy będę, bo mam jutro egzamin o 16 :mdleje: Trzymajcie kciuki ;)
Kasia, spoko, Lena się nie obrazi. Już kiedyś mówiłam, że wolę tutaj pogadać, niż zachwycać się fotkami. Jak dorobię się lustrzanki i zacznę robić ładne zdjęcia, to będziemy się nimi zachwycać (choć przez nasz nałóg ciężko mi się będzie czegokolwiek dorobić :evil_lol:)

no to powodzenia ;) trzymam kciuki a moje sucze łapki ;)

Posted (edited)

Wiesz, kierowałam się jedynie opinią hodowców, bo osobiście żadnego "normalnego" foksa nie znam. Poznałam kilka pseudofoksów z naciskiem na pseudo, więc po nich sobie zdania nie wyrobiłam, tym bardziej, że każdy z nich był zupełnie inny.
Alternatywą dla foksa wydał mi się welsh, popytałam na terierkowie, bo tam ich sporo i ludzie twierdzili, że welsh już nie jest tak dominujący i nastawiony na myślistwo. Jeżeli chodzi o wygląd, to zdecydowanie bardziej podoba mi się foks niż welsh i warto byłoby się zastanowić nad zmianą preferencji w przyszłości,bo na tę chwilę bardziej skłaniam się ku ciarnowi. Tylko tu też mam spore oczekiwania od psa, bo musi on być pręgowany i to nie byle jak :P Oczywiście charakter na pierwszym miejscu, dlatego pewnie trochę potrwa zanim znajdę psa dla siebie. Ale moja "kariera" na pewno nie skończy się na dwóch psach, dlatego być może kiedyś jeszcze rozważę tego foksa ;)
Mnie za to krótkowłose psy nie bardzo się podobają, najbardziej lubię szorściaki, co wiąże się z brodą, ale ja mówiłam o na mi nie przeszkadza :)

edit.
Karolina dziękuję :)

hahaha :D

Edited by A&L
Posted

Na zdjęciu mógłby być problem, jakby stały jakoś odwrócone, po pyszczkach ja dałam radę rozpoznawać psy. Na żywo też nie byłoi problemu, nawet bez patrzenia na obróżki :)