Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Scrafi ma dom. Ciagle bezdomna jest malutka Molly i ona zle znosi schronisko oraz inne psy. Tina jest akuratna,nie otyła i nie zachudzona. Ma ogromne oparcie psychiczne w jednej z pan pracujacych w schronisku,taka "córeczka",jakos przylgnęły do siebie,(spacerki,przysmaczki), a Tina ja uwielbia. To taka mała pociecha w jej schroniskowym zyciu.

• Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
Posted

no tak, noe tak :( ale to chyba ta choroba sieroca :) tj syndrom osamotnienia się tak objawia, bo mój też miał tak na początku. Teraz zdarza się nam zostawić jakieś mięso na wierzchu czy kanapki i w ogóle ich nie tknie. Także ja bym to ludziom potencjalnym tłumaczyła, że to z tęsknoty, a z czasem pies nabierze pewności ,że to jego dom i że jego pan/ pani wróci i będzie spokojnie spał.

Posted

Nikoniecznie. Sa psy z silnym lękiem separacyjnym,które sie do niego nie przyzwyczają i rozwalaja rzeczy do końca zycia,dopoty daja radę.Taki lęk nie musi miec nic wspolnego z porzuceniem i z przeszłoscią,właśnie w schronie czesto takie psy ladują,bo właściciele sie chętnie takich psów pozbywają.

Posted

To chyba nie wystawia dobrych referencji Tince. ChoćK w jej wypadku pewnie ie wiadomo na ile to jest silne :9 Ale może dobrze byłoby tu przy okazji napisać jak potencjalny właściciel ma sobie z tym radzić; jak oswajać psa z tym że wychodzi na jakiś czas i zobaczyć czy przynosi to jakieś postępy. Może jestem optymistką, ale jak tak oglądam "zaklinacza psów" to wydaje mi się, że nie ma rzeczy niemożliwych jeśli chodzi o pracę nad psim charakterem :)

Posted

Myslę,ze bez problemu. Tylko ludzie spoza psiego kregu maja mocno negatywne nastawienie do klatki. Wola psa do schronu oddac (nawet swojego),niż "więzic" go w klatce czy "męczyć" kagańcem.

Posted

a to może fikcja literacka. Ja wiem,ze ona jest z budowy,a na temat jej przeszłości przed budową, nie wiadomo nic.
Może dziewczyby uznały,ze to niemozliwe,wyrzucić taką Tinkę,więc opiekun musiał zejśc z tego swiata.

Posted

Nie, nie - nie o Ciebie tu chodzi, ale o opisy na FB, które są często "pod publikę" robione. Przyznam, że tyle się już tego naczytałam, że też jak robię wydarzenie, to nie raz pisze w ten sam deseń, bo wiem co porusza i przyciąga. Ostatnio niestety wynikła mała awantura związana z takim opisem (który nota bene skopiowałam z dogomanii)- na FB ludzie strasznie zaczęli najeżdżać na schronisko (co Wolentariusze Promyka mogą potwierdzić).
No ale na szczęście wywołana burza przyniosła pieskowi dom :D

Posted

Oj,psy w Trójmiescie nie mają co narzekać,widziałam Celestynów,Węgrów i Małoszyce i Gdynie za czasow TOZu,a zapewne tych najgorszych i tak nie widziałam,bo tam już nikogo nie wpuszczają.

Posted

Chyba przyjadę Cię odwiedzić mała psinko - Tinko :) A jak przyjadę, to co mam mówić ? Udawać że chcę sobie wybrać psa czy przyznać się, że widziałam ogłoszenie Tinki i chcę ją zobaczyć ? ;)

Posted

Albo zwyczajnie,chcesz zobaczyc Tinę i tyle ;)
A Tina chyba czuje sie zadomowiona i to za bardzo,gdy jest jej opiekunka schroniskowa,wybrana pańcia. Bo wtedy może pobyc w biurze schroniskowym i robić za ochroniarza. Wczoraj podeszłam z Pająkiem w objęciach,a ta małpa skakała jak młodka i chciała mi Pająka spacyfikować,a przynajmniej ściągnąć z rąk. Bo wszedł do JEJ biura. Widziałam w jej oczach ogień. Oczywiście jest bardzo posłuszna i przestała na komendę,ale widać,że czuje sie o niebo lepiej niz na początku,pewnie przez to,że podlizała się właściwej osobie ;)

Posted

annavera napisał(a):
A w schronisku chodzi na spacerki czy wszyscy teraz biegają za Dziką Róża ?

za Różą biegają dwie osoby. Jest bardzo dobra współpraca z Promykiem,informuja o każdej wilczastej suce.
A Tinka chodzi,chodzi,raz nawet odwiedziła mnie w pracy,wygladala,jak każdy piesek wychodzący z pańcią na spacer.
Została wytypowana na przedstawicielke sopockich schroniskowców w czasie Mszy w intencji zwierząt. Rok temu poszła stuletnia Niunia,z guzami,taki piesek-motylek i oczywiscie znalazła dom.