Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Skoro tak w miarę szybko stan się poprawia to może być to o czym mi dzisiaj mówiła moja wetka - wynik pozytywny w kierunku przeciwciał mógł być wynikiem poszczepiennym. Czasami tak bywa. A wymioty i biegunka - zatruciem toksynami robali, bo są nadal silnie zarobaczone. Jest więc jakas szansa, że to nie parwo. Oby tak było.
Ale surowica i tak konieczna. Dzięki...
Jutro będę dzwoniła w jedno miejsce - może się uda. Musimy przeciez jeszcze oddać GoniP - może potrzebować (także - oby NIE).

• Replies 285
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem, ile osób wyraziło chęć pomocy :Rose:
nie tylko na wątkach, ale też na pw
wszystkim dziękuję za wsparcie, za starania, wydzwanianie, pisanie - za szukanie surowicy, gdzie tylko możliwe
to jest właśnie ta piękna strona dogomanii :)

Posted

uf, czyli największe niebezpieczeństwo za nami
Panienki zaabsorbowały do pracy parę dobrych serc :loveu: dziękuję i ja za to stronę dogomanii

to teraz wracać laski do zupełnego zdrowia i siup do domków

Posted

Dopiero przed chwila odkrylam ten watek i sie ciesze ogromnie ,ze pieski wracaja do zdrowia.Byc moze to nie byla parvovirosa ,albo corona virus,
Pragne przypomnic ,ze wolno surowice transportowac tylko w lodoweczkach lub chlodziarkach.Nie mozny poczta wysylac i przewozic pociagiem w ktorym nie ma chlodziarki.Szkoda pieniedzy i wysilku ,gdyz pod wplywem wyzszej temperatury virusy gina,i mozna podac surowice ,ktora i tak nie zadziala.

Prosze dla przypomnienia przekazac jakie i od kiedy mialy te kudlate pociechy objawy?Ile razy byly odrobaczone?Ile czasu minelo od odrobaczenia do pierwszego szczepienia?

Posted

Ajula napisał(a):
Pani Romo, surowicę przywiezie z Niemiec doświadczona osoba osobiście - na pewno będzie ją transportować tak jak trzeba :)

super,ale wyczytalam na watku ,ze ktoras dogomanianka wspominala o poczcie i i pociagu (w pociagu maja lodoweczki ale czy by przetrzymali surowice ?)Ich dobra wola.

Posted

xxxx52 napisał(a):
super,ale wyczytalam na watku ,ze ktoras dogomanianka wspominala o poczcie i i pociagu (w pociagu maja lodoweczki ale czy by przetrzymali surowice ?)Ich dobra wola.

tak, różne opcje były tak na szybko rozważane, ale ostatecznie surowica przyjedzie samochodem :)

Posted

xxxx52 napisał(a):

Prosze dla przypomnienia przekazac jakie i od kiedy mialy te kudlate pociechy objawy?Ile razy byly odrobaczone?Ile czasu minelo od odrobaczenia do pierwszego szczepienia?

Dla przypomnienia:
- Batumi- I odrobaczenie- 30,31.03; 1.04
środek na pchły i kleszcze - 5.04
I szczepienie - 6.04.
7.04- Batumi źle się poczuła ( wymioty o zabarwieniu żółtym i biegunka o tym samym kolorze ) dostała zastrzyki i 8.04 już wszystko ok.

- Basra i Roxi - tak jak Batumi w tym samym czasie szczepienie , odrobaczenie i środek na pchły
11.04. obie dziewczynki poczuły się źle- wymioty o zabarwieniu żółtym i także biegunka w kolorze żółtym.Dostały leki: p/wymiotne i p/zapalny. Została zatrzymana biegunka i wymioty
12.04 po południu- znowu wymioty i biegunka u Basry kolor się nie zmienił za to u Roxi wymioty były już w kolorze " słabej herbaty" (beżowe ) i biegunka taki sam kolor- beżowy. Pojechałam do weta i wtedy maluchy dostały już antybiotyk, p/zapalny i p/wymiotny i wetka stwierdziła, że Basra zostaje na kroplówce.
Około 19 pojechałam z Roxi jeszcze raz bo gorzej się czuła.Została nawodniona i nie pamiętam co dostała za zastrzyki, ale dowiedziałam się ,że Basra zostaje na noc w klinice.
Około 21.30 dostałam tel., żeby przyjechać po Basrę , że jest to robaczyca bo "wyszły z niej glizdy i kawałki tasiemca "
13.04 malce zaczęły dopiero wymiotowywać około godz.13 i pognałam do weta.
Wetka stwierdziła, że robimy test na parwo - poprosiłam, żeby zrobiła go Roxi bo ona była w gorszym stanie, a Basra pomimo wymiotów czuła się lepiej( jeżeli można to tak określić )
No i wyszedł test na parwo dodatni.
Dostałam zestawy kroplówek do domu i pojechałam.Zadzwoniłam do Anety i "machina" pomocy ruszyła.
A resztę to wiecie jak było.
Chciałabym podziękować wszystkim cioteczkom za zorganizowanie tak szybkiej pomocy dla naszych dziewczynek:Rose::Rose::Rose:, nie wiem co bym zrobiła gdyby nie wasze zaangażowanie

Posted

To dobrze ze psiaczki zdrowieja

przede wszstkim pieski odrobacza sie nawet wielokrotnie ,ale przerwy musza byc min tygodniowe,poza tym na ten maly oslabiny organizm po srodkach na odrobaczenie nie podaje sie po tak krotkim czasie P/pchlom i kleszczom ,a na dodatek podano na drugi dzien szczepienie to ten organizm ,watroba nie wytrzymal.Po srodkach na odrobaczenie czy p/odpchleniu przerwa jest min 7 dni

Gdy psy maja parwo wymiotuja biala wydzielina i biegunki sa typowe dla parwo strasznie cuchnace ,pojawia sie krew.te cuchnace biegunki mowia nawet bez testow.Nie kazde wynioty czy biegunki to oznacza parwo czy corona-virus.Parvo trwa od 3-7 dni

Moze byc tak ,ze pies oslabiny srdodkami p/robakom ,p/pchlom za szybko zaszczepiony moze zachorowac na parwo gdyz system imunologiczny psiaka oslabiony jest do tego stopnioa ze nie produkuje przeciwcial ,nie walczy z virusem,tylko ten virus zaczyna sie w tym organizmie oslabionym rozprzestrzniac.Pies moze umrzec ,albo bedzie przechodzil parvo lagodniej bez zajsc smiertelnych.Dlatego psy znalezione,porzucone z niewiadomych warunkow jakie psiaki mialy ,wpierw wielokrotnie odrobaczymy i po 10 -14 dniach o ile psiak pozbedzie sie stresu i dojdzie do siebie szczepimy.Znam przypadki ,ze szczepienie nalezalo przesunac o okolo miesiac.
ja pamietam mialam psiaka co 6 razy musialam odrobaczyc ,gdyz ciagle wychodzil sluz i byly slady krwi tez wymiotowal ,ale sporadycznie ,pasta nie pomogla ,drontal nie pomogl,dehinel,panacuor tez nie. Oddalam kal do laboratoruim i lekarz na podstawie wynikow podal zastrzyk (piesek mial cala game robali w tym tasiemca hakowego)

T nastepnym szczepieniem prosze uwazac ,szczegolnie szkodliwe jest p/wsciekliznie.
Dlatego tak wazna jest kwarantanna i nie adoptowanie psow odrazu po pierwszym szczepieniu,gdyz nawt stres moze byc przyczny ze piesek zachoruje na dana chorobe zawarta w szczepionce.
jeszcze gorzej jest z kotami ,te istoty umieraja bardzo szybko ze stresu.te mruczki ,potrzbuja az miesiaca czasu po szczepieniu zeby dom opiekuna opuscic,bo moze sie zdarzyc ,ze u nowego opiekuna od razu zachoruje.Widzimy to na przykladach smirtelnosci w schroniskach .Kot przychodzi do nas zdrowy ze schroniska ,a pozniej po kilku dnaicz jest chory ,albo umiera.Koty nienawidza zmiany miejsca zamieszkania.

Posted

Batumi w nowym domku!:lol:

Pojechałyśmy dzisiaj sprawdzić domki.
Pierwszy nadaje się na czarne kwiatki.
W drugim czekało na Batumi nowe posłanko, miski, obróżka i smyczka oraz żarełko.Mała glizda będzie mieszkać z małą 2,5-letnią Julitką

Posted

LidkaWejman napisał(a):
Kolejne kupy... oj długa noc przed nami.....No i jeszcze jedno....Musze kupić jutro nawilżane chusteczki dla niemowląt, bo pupę Edziowi trzeba wycierać czasem po wyjściu na dwór:)

Edek mała bulwa!
skądś znam podcieranie tyłka - Lidka wystarczy w zupełności zwykła chusteczka! mam nadzieje, że rozwolnienie jest ze stresu, jak nie konieczna będzie głodówka i wet :-(
fajnie, że Batumi juz w nowym, dobrym domku :-) cieszę się bardzo!!

Posted

LidkaWejman napisał(a):
Kolejne kupy... oj długa noc przed nami.....No i jeszcze jedno....Musze kupić jutro nawilżane chusteczki dla niemowląt, bo pupę Edziowi trzeba wycierać czasem po wyjściu na dwór:)

hehe sorry za offa...pomyliłam z wrażenia wątki, a Edzio...ech ten Edziu do zakochania jest ta mała świnka wietnamska...

Posted

Batumi i Roxi wróciły z kliniki:lol: Bardzo się ucieszyły widząc nas.
Dostały jeszcze na 3 dni antybiotyk Synergal i specjalistyczna karmę RC Gastro Intestinal Junior.Faktura za leczenie będzie wysłana pocztą ,jaki koszt leczenia - nie wiem

Posted

KateBono napisał(a):
Batumi i Roxi wróciły z kliniki:lol: Bardzo się ucieszyły widząc nas.
Dostały jeszcze na 3 dni antybiotyk Synergal i specjalistyczna karmę RC Gastro Intestinal Junior.Faktura za leczenie będzie wysłana pocztą ,jaki koszt leczenia - nie wiem

super :-)
bardzo się cieszę, że dziewczyny wygrały tą walkę!! i sa już zdrowe i w najlepszym miejscu z możlwych :-)