Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a ja Ci powiem , że Kano , był doskonałym pływakiem ... kochał wodę ... kiedyś skończyło się ostrym zapaleniu płuc .. pewno labrador czy golden , nie odczuł by różnicy w temp ... był listopad i mrozek
umiejętność pływania , jest cechą osobniczą , na pewno jakieś tam rasy , stworzone do tego , mają większe predyspozycje ... tylko rasy psów , teraz bardziej zkanapowały się i zapewne i znajdzie się labek , który się topi :diabloti:
Klementyna nie lubi wody ... muszę sprawdzić kiedy na kości choćby z kurczaka , czy pływa po wierzchu czy tonie ... wtedy będe wiedzieć , jak Klamki ciało , zachowa sie w wodzie :evil_lol:

Posted

A może tak sobie teraz pomyślałam, uraz Jariego do pływania ma swoje głębsze dno, bo jego pierwsza kąpiel, była raczej niespodziewana ;). To było jakoś w listopadzie, dość ciepły dzień jak na ten miesiąc, ok. 8 stopni C, Jari był u mnie od niedawna i wybraliśmy się na wycieczkę nad Zegrze. Tam jak wiadomo, są stawy i stawiki. Nad jednym był pomost, a pod nim nieruchoma tafla wody przykryta z rzadka roślinami. Człowiek ma jednak ograniczoną wyobraźnię, bo do głowy by mi nie przyszło, że Jari może nie wiedzieć czym jest tafla wody... i pomylić ją z twardą ziemią :p Piko zwiedziwszy pomost, postanowił wrócić do mnie drogą na skróty, czyli w jego rozumowaniu zeskoczyć z pomostu na ziemię, ale zamiast tego wpadł głową w wodę :evil_lol: Musiał mieć niezłego zonka, ale jakoś zdołał rozpaczliwcem dopłynąć do brzegu i jak to doberman otrzepał się i biegał uchachany jak gdyby nigdy nic :eviltong: Trochę się przestraszyłam wtedy, bo był listopad w końcu, a ja się właśnie naczytałam o zapaleniu płuc po niespodziewanych kąpielach, ale całe szczęście wszystko było OK ;).

Posted

miałam mieszańca ONka i kochał pływać a miesznieć karelskiego na niedźwiedzie jedynie brodził po wodzie bez moczenia brzucha

możliwe,ze teraz woli mieć twardy grunt pod łapami

Posted

nad Zegrzem powiadasz ? jak to historia lubi się powtarzać :evil_lol:
Kano , jak widział wodę , to był nieodwoływalny .... dał się odwołać od zjedzenia psa , który sam się o to prosił ...

ale fakt , Jari może mieć uraz :)

przygodę w "nagle pływam" miał w Klaudynie ;) tam łączka , trawka , drzewka , krówki - nawet ja nie wpadła bym na to , że między tym wsiem , jest bajoro .... tak było zarośnięte rzęsą i glonami , że zupełnie wtopiło się w tło trawy ... do tego bajoro było dość głębokie ,mulaste dno i śmierdzące gnojem .... no i tak sobie piesek biegł szczęśliwy po trawce , między krówkami i nagle trach "się topimy" zaplątał się w jakieś chwasty .. ale było piękne lato , gorąco .... można było szyby w samochodzie otworzyć - rany jak śmierdział , pomijam że wybiegł z tej wody zielony .. ale jaki szczęśliwy :cooldevi:

Posted

[quote name='Amber']
A do jakiej wielkości ci je zmniejszyć? I podaj jeszcze raz maila jak możesz ;)
Ja bym wolała jak największe, ale jak Ci będzie wygodnie ;)
[email protected]

[quote name='wilczy zew']Byłaś z psiakiem u weta? Może to być serce.
To do mnie ? Jeśli tak, to Duffel miał niedawno robione badania i wszystko jest w porządku.

Posted

Ewa, foty postaram się przesłać dziś wieczorem :)

[quote name='agamer']Cudne psiaki ;) fajna galeria ;) Zapraszam do mnie :)
Witam i zapraszam na stałe :)

[quote name='merrickmayfair']Jaaaaariiiiii :loveu::loveu::loveu: też chcę takiego psa, od dzieciństwa marze o dobku a Jariego podziwiam już od dłuższego czasu :loveu:
Haha ja też marzyłam od dzieciństwa no i mam ;).

Wstawiam teraz fotki z wczorajszych szaleństw z Julkiem :) Nie dziwcie się, że Julek niby rasowy, a wygląda jak stara szkapa :evil_lol: bo to normalne w tym wieku - doberman nabiera godności z czasem ;) Juluś coś mi się widzi, że będzie kawał psa po byku, bo 6 miechów ma i jest prawie wyższy od Jariego, a do tego jego tatuś nie na darmo ma na imię HUMMER ;). Jariego tata za to jest jeszcze z tych starych dobermanów (ma 9 lat), kiedy one nie były takie wielkie, mama też nie za duża... I bardzo dobrze, bo i tak bydle ma sporo siły :diabloti: Mam tylko nadzieję, że Jari się wda w tatusia, a nie dziadka po stronie matki, bo dziadek to akurat wielki rusek :evil_lol:

Posted

Julek ma chyba kiepskie przedpiersie nie? W ogóle z jakiej on jest hodowli ?
Jari dla mnie ideał dobka. Jest fenomenalnie zbudowany. Mam na osiedlu sukę "dobka" bezpapierowa, cięty ogon - klapciate uszy. Nie niestety ale to nie to. Nie wygląda tak szlachetnie.

Posted

[quote name='Migori']Julek ma chyba kiepskie przedpiersie nie? W ogóle z jakiej on jest hodowli ?
Jari dla mnie ideał dobka. Jest fenomenalnie zbudowany. Mam na osiedlu sukę "dobka" bezpapierowa, cięty ogon - klapciate uszy. Nie niestety ale to nie to. Nie wygląda tak szlachetnie.
Migori, on jest jeszcze bardzo młody ;). To wszystko się zmieni, głowa, głębokość klatki, umięśnienie. Zauważ, że Jari jest o połowę starszy od niego. Zobaczysz (mam nadzieję, że się nie zeżrą do tego czasu :evil_lol:), że jak będzie w wieku Piko, to będzie wyglądał równie dobrze. Julek jest z hodowli Miratio http://www.dobermann.net.pl/ A i Jari mam nadzieję, jeszcze nabierze szerokości z barach i będzie wyglądał tak: :)

To tata:

A to dziadek, ze strony mamy, ten rusek ;)

(Jari do dziadka podobny, co nie? ;) )

A to tata Julka, ja się tam nie martwię, że on mały będzie :lol:

Mam na osiedlu sukę "dobka" bezpapierowa, cięty ogon - klapciate uszy. Nie niestety ale to nie to. Nie wygląda tak szlachetnie.

Ja powiem tak - tylko kopiowany :diabloti: Jak zabronią w PL wystawiać i hodowcy nie będą ciąć to sobie sprowadzę z zagranicy (Rosja, Serbia), a wystawy oleje :p Tak samo robią w Niemczech, Szwecji itp. i się ludziom nic, a nic nie dziwię :roll:

[quote name='merrickmayfair']Żadna konkurencja dla Jariego :cool3: Jari jest idealny :loveu: ja tak planuja dobka za ok. 3 lata jak sie juz z domu wyprowadzę i mam nadzieję,że się doczekam :p
Eksterierowo nie jest idealny tak do końca, ale dla mnie i tak jest :lol: A co do kupna, to ja czekałam ok. 19 lat na Jariego, więc dobrze wiem o czym piszesz... ;)

[quote name='Vectra']ehhhh powiem tylko i spadam do pracy
przepięknie tek w duecie
Pięknie, pięknie, szczęście mam z tym Julkiem, że nawet dobermani kolega się trafił :)

Posted

Świetne zdjęcia i pięknie zbudowany Jari. Mnie bardziej podobają się te mniejsze dobki jak właśnie Jari.Bardzo ładnie ma postawione uszy. Może przekona sie do pływania bo pływanie świetnie rozwija budowę.