Avaloth Posted July 8, 2011 Posted July 8, 2011 Przy nas też raczej przerażony nie był, jadł z ręki w miarę normalnie, dotykałam go kilka razy. Ale nie wiem czy przeniesienie do boksu będzie mu służyć, jeśli nie da się go raczej brać na spacery to będzie mieć jeszcze mniejszy kontakt z człowiekiem.. Quote
Noelle Posted July 8, 2011 Author Posted July 8, 2011 można robić tak, jak zrobiła dziś Mona. Bertę i Berkszę zamknęła w środku budynku, a ona siedziała z Jaworem na zewnątrz, dawała mu kiełbasę i głaskała. ;) Quote
Ola164 Posted July 8, 2011 Posted July 8, 2011 Może przy takim bliższym kontakcie szybciej się przełamie... Quote
abero Posted July 9, 2011 Posted July 9, 2011 Berta i Berksza są mega-proludzkie, dadzą mu dobry przykład. Quote
Mona_S10 Posted July 9, 2011 Posted July 9, 2011 Jawor to sie tylko na jedzenie nakręca. W boksie podszedł i powąchał ale jak sie zbliżyć to ucieka. Miałam problem żeby go zamknąć bo właśnie kurcze wcale nie siedział na zewnątrz, na szczęście dziewczyny zjawiły sie na czas i pomogły :) Swoją drogą to on ma mieciutkie futerko jak dla mnie. Jak sie ma jakiegoś smaczka to można go wygłaskać do woli, więc będziemy próbować, moze w końcu stwierdzi że warto podejść nie dla jedzenia ale żeby od tak dać się pogłaskać :) Quote
Liwia8 Posted July 16, 2011 Posted July 16, 2011 Dziewczyny, słabo orientuję się w dogo i nie wiem, czy jest tu wątek ogólny schronu. A że potrzebuję pomocy w psiej sprawie to pzowalam sobie napisać tu. Jeśłi to możliwe chciałabym uzyskać informacje o czterech psach (suki). 1. Berksza. 2. Średniej wielkości, młoda suka ze stojącymi uszami, dziwnie umaszczona (mnei skojarzyła sie z kurą :) - czern i braz, po kilkanascie wlosow, wymieszane neiregularnie - siedzi od czerwca w schronie, A5. 3. Małe coś, brązowe, dłuższe raczej niż wyższe, jedno ucho stoi, drugie wisi - siedzi toto w A7. 4. I czwarta, najtrudniejsza do opisania bo są tam co najmniej dwie podobne. Siedzi w B9. Czarna, podpalana, mała. Siwizna na pyszczku, chyba też na głowie. Oceniona na 6 lat, myślę że błędnie. Strasznie przestraszona - w karcie ma adnotację, że pogryzła pracownika. Siedzi od jesieni 2010. Bardzo byłabym zobowiązana na za jakieś info o tych psiakach. Ewentulanie wskazówkę, do kogo powinnam napisać i zapytać. Quote
Rumi. Posted July 16, 2011 Posted July 16, 2011 Liwia8 napisał(a):Dziewczyny, słabo orientuję się w dogo i nie wiem, czy jest tu wątek ogólny schronu. A że potrzebuję pomocy w psiej sprawie to pzowalam sobie napisać tu. Jeśłi to możliwe chciałabym uzyskać informacje o czterech psach (suki). 1. Berksza. 2. Średniej wielkości, młoda suka ze stojącymi uszami, dziwnie umaszczona (mnei skojarzyła sie z kurą :) - czern i braz, po kilkanascie wlosow, wymieszane neiregularnie - siedzi od czerwca w schronie, A5. 3. Małe coś, brązowe, dłuższe raczej niż wyższe, jedno ucho stoi, drugie wisi - siedzi toto w A7. 4. I czwarta, najtrudniejsza do opisania bo są tam co najmniej dwie podobne. Siedzi w B9. Czarna, podpalana, mała. Siwizna na pyszczku, chyba też na głowie. Oceniona na 6 lat, myślę że błędnie. Strasznie przestraszona - w karcie ma adnotację, że pogryzła pracownika. Siedzi od jesieni 2010. Bardzo byłabym zobowiązana na za jakieś info o tych psiakach. Ewentulanie wskazówkę, do kogo powinnam napisać i zapytać. a po co Ci informacje o tych psach? bo tak ni z gruszki ni z pietruszki piszesz Quote
Liwia8 Posted July 16, 2011 Posted July 16, 2011 Nie rozumiem - co znaczy ni z gruszki ni z pietruszki? Jeśli to nie jest właściwy wątek na tego typu prośby to chętnie przeniosę się do takiego, w którym moje pytania będą na miejscu. Quote
Rumi. Posted July 16, 2011 Posted July 16, 2011 [quote name='Liwia8']Nie rozumiem - co znaczy ni z gruszki ni z pietruszki? Jeśli to nie jest właściwy wątek na tego typu prośby to chętnie przeniosę się do takiego, w którym moje pytania będą na miejscu. A czemu miały by być nie na miejscy, pytam się bo nie wiem po co się pytasz o te psy... Jakie są Twoje zamiary? Na tym wątku jest dużo wolontariuszy więc możesz się tu dowiedzieć, akurat kilka osób nie ma, bo wyjechały więc trochę wieje pustkami, może pomogą Ci nasze albumy i znajdziesz psy które opisujesz, jeśli tak to wklej zdjęcie i więcej nam to powie :) https://picasaweb.google.com/Paula.rumianek i https://picasaweb.google.com/113605557126613410615/Schroniskowce?feat=content_notification no i na stronie schroniska może znajdziesz: http://a125.fsi.pl/Adopcje/ZWIERZAKI_DO_ADOPCJI/Psy/ Quote
Noelle Posted July 17, 2011 Author Posted July 17, 2011 Liwia8, po co Ci informacje na temat tych konkretnych psiaków? :) znam większość z nich, więc można do mnie pisać jakby co Quote
Avaloth Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Małe brązowe z A7 to Dorcia? czy co? A 'kura' z A5? Stojące uszy to chyba tylko Ucieszka, ale ona jest czarna z białymi wstawkami, mam ją w podpisie, możesz zerknąć, tyle że w schronisku dłużej. Julcia ma jedno ucho klapnięte, drugie stojące i nie jest młoda, Dita ma klapnięte ucha. Jeśli nic nie zmieniło się przez ten tydzień to tam jest jeszcze Łucja, ciemnobrązowa, szorstka, nie pamiętam jakie ma uszy bo dopiero co ją tam wrzucili. Ona ma ok. roku. O Berkszy powie Ci najwięcej abero. Z B9 nic nie znam. A jesteś zainteresowana adopcją, pomocom z znalezieniu domu czy czym? Quote
Liwia8 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Prawdopodobnie adopcją. 8 kotów (w tym duże kocury), dom z ogrodem, niemowlak i 9 letnia labradorka. Dom u mnie po połowie sierpnia - rezydentka musi przejść szczegółowy przegląd, doszczepianie a bramka - zagęszczenie bo zawsze miałam duże psy :) Z imionami kłopot, ze zdjęciami takoż - w bazie, na zdjęciach schroniskowych nie poznałam tych psów. Łucja możliwe, szorstka była ta psina, młoda i od końca czerwca w schronie - może i brązowa, w każdym razie dziwne umaszczenie. Ania się wakacjuje, ale pomyślałam że w międzyczasie zapytam, jakąś wiedzę może ktoś ma na temat tych psiaków. Z B9 - patrząc na zdjęcia - może to być Kasztelanka (co za imię). W pamięci mi się tucze, że Dita też padła w rozmowie z pracownikiem. I Germania :strach: Quote
Avaloth Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 No fakt, Łucja ma taki dziwny kolor, brązowy z czymś, pewnie o nią chodzi. Byłam z nią na spacerze tylko raz, ale na tyle na ile widziałam dominatka z niej będzie niezła. Uciecha jest psem uległym, Łucja ją ustawia ile wlezie, przy każdej okazji, próbowała nawet dominować Ditę, co było z jej strony dość szalone, ostatecznie Dita pokazała jej gdzie jej miejsce. Do ludzi była całkiem przyjazna, acz lekko szalona, nie wiem czy do niemowlaka się nada. Dorcia z A7 to to: https://lh6.googleusercontent.com/-gTCNZ5mLTSk/TgdH-cjpfwI/AAAAAAAAC88/bcG58jttf7M/s512/IMG_5323.JPG O nią chodzi? Jeśli tak jest przeuroczym psem, ale jeszcze dosyć mocno wystraszonym. Jest jednym z 18psów które zostały zabrane z domu zbieraczki psów po jej śmierci, psy siedziały w domu, nie wychodziły na zewnątrz, co za tym idzie spora ich część jest mocno przerażona i nie umiejąca chodzić na smyczy. Ale Dorcia akurat się otwiera dosyć szybko, na smyczy też już nie jest źle. W tym boksie brązowa jest jeszcze Nacia: https://lh4.googleusercontent.com/-wJsrkAy7FQs/TgdHo3udYBI/AAAAAAAAC4o/bQs_7FxFbDY/s720/IMG_5297.JPG Też z tego samego miejsca, ok. 5 cio letnia wariatka, to gdzie przebywała w ogóle się na niej nie odbiło, przekochana, na smyczy dobrze sobie radzi, do psów też bardzo fajna. A Germania (o paskudnym imieniu) wygląda tak: https://lh3.googleusercontent.com/-YMKnNy6KDBU/TgdHWLvbfCI/AAAAAAAAC4A/7Ti2DPRCFg0/s720/IMG_5274.JPG Również jest z tych 18 mikropsów, jest w dużo lepszym stanie psychicznym niż Dorcia i większość pozostałych psów, bardzo fajna sunia, ale nie tak otwarta jak Nacia. Co do Dity- jest bardzo specyficznym psem, jeszcze całkiem niedawno trudno było do niej dotrzeć, była trochę jak autystyk, zamykała się w swoim świecie, teraz już jest super, przychodzi na zawołanie, nawet nauczyła się dawać łapę na komendę co w jej przypadku jest duużym wyczynem i zrobiła sie kochana. Z tym ze do innych psów jest typowym dominantem, uległe rozstawia po kątach, nie wiem co by było gdyby trafiła na innego dominanta, bo takich raczej nie wrzucają do tego boksu ze względu na nią. Szczerze mówiąc jest cudnym psem, nie idealnym i nie najprostszym do prowadzenia, ale cudnym. Mówię to niechętnie, bo sama bardzo poważnie rozważam jej adopcję, na początku września mam zamiar adoptować sukę z krakowskiego schroniska i jeśli tylko Dita dogada się z moim psem chciałabym wziąć ją, bo jestem w niej zakochana od pierwszego spotkania, kiedy to przesiedziałam z nią 20 min w boksie karmiąc bo bała się wyjść na zewnątrz. W każdym razie jest moim nr. jeden do brania. Quote
Liwia8 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Bardzo Ci dziękuję, już mi bardzo pomogłaś. Rozum mi mówił, że Łucja jest za ładna i za młoda jak dla nas, no i ma diabła w oczach. Moja suka była całe życie zdominowana przez drugą - po jej śmierci odetchnęła, bardziej cieszy się życiem, więc za nic w świecie nie chciałabym dominanta jej dobrać. To stary pies i należy się jej komfort, a że potrzebujących jest tak wiele to na pewno znajdziemy kompromis. Dorcia - może to i Dorcia, ja tylko uszy pamiętam, lewe klapnięte, prawe stojące. Dity zatem Ci nie ruszam :) Zostaje cudak w ostatnim boksie, ta trzęsąca się bieda. Tylko czy ona zawału nie dostanie, jak zobaczy większego od siebie kocura-dresiarza? :( Ale ona ma coś w oczach, co nie pozwala mi o niej zapomnieć. Generalnie nie mam żadnych ludzkich preferencji, jaki to ma być pies. Te, które mam wynikają ze stanu żywizny w domu ( :) ), oraz sąsiada, który 10 lat temu otruł mi szczekliwego dobermana. Dlatego też zresztą wszystkei psy o które pytam to takie, które nie szczekały na mnie. Kiedy będziesz w schronie? Quote
Noelle Posted July 17, 2011 Author Posted July 17, 2011 to teraz moja kolej :D Berksza jak dla mnie nie nadaje się, ze względu na małe dziecko, lecz jeszcze napiszę do abero- regularine zajmuje się tym boksem. Berksza została oddana z powodu ugryzienia (ile w tym prawdy to nie wiadomo), ale bardziej martwi mnie fakt, że suka broni swoich zabawek. warczy, niby w zabawie, ale różnie mogłaby się zachować, gdyby ją dziecko zdenerwowało. Łucja jak dla mnie będzie chciała dominować tamtą sukę - nie róbcie jej tego na starość... jeżeli dłuższe niż wyższe, to Natka, 5letnia, przesympatyczna sunia, którą bardzo polecam! zajmuję się nią i uważam, że znakomicie odnajdzie się w takich warunkach! :) a Dorcia jest jeszcze zbyt wystraszona, ale też można próbować. tylko ona jest mała i trzeba uważać, żeby dorastające dziecko nie zrobiło jej krzywdy. :) polecam jeszcze Melę, czarna sunia z białą krawatką, siedzi w schronisku od 2008r., ma 6 lat, jest przekochana. jak się już ją pozna, to nie można się oprzeć jej urokowi :D jeszcze dużo innych psów mam do polecenia, ale to zależy od Ciebie :) suki z b9 nie znam, myślałam najpierw, że chodzi o Mścisławę, ale niedawno poszła do domu. jeżeli ugryzła pracownika, to warto się zapytać w jakiej to było sytuacji. jeśli ze strachu, tzn., że do domu z dzieckiem niestety się nie nadaje... zbyt płochliwe psy muszą mieć raczej spokojny dom a czy psy też wchodzą w grę, czy tylko suczki? jeśli o Germanię chodzi, to suczka pomimo młodego wieku jest spokojna. na pewno jeszcze się otworzy, ale też ją bardzo polecam, mieszka w boksie a7 wraz z Natką. Quote
Liwia8 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Trzęsąca się ugryzła ze strachu, ale takiego ekstremalnego. Widać po niej, że strasznie się boi a jednocześnie chce do człowieka. Mogłybyście zwrócić na nią uwagę? Bardzo bym prosiła. To starsza sunia, z rodzaju tych niewidzialnych psów... Dzieciak jeszcze nawet nie pełza - ma 5 miesięcy. Moja suka jest mega spokojna, pozbawiona jakiejkolwiek agresji czy nerwowości. Ze względu na nią jakiekolwiek dominujące psy odpadają. Serce ma jak dzwon, na pewno dysplazję i zwyrodnienia kręgosłupa. Opcje mam dwie - młodszy psiak, który moją staruchę rozbiega (ale bez przesady, młodszy to tak 6 letni) albo druga starucha na dożywocie :) Moja druga suka pod koniec życia nie chodziła, trzeba ją było nosić (sporo ponad 40 kilo) - to nie na mój kręgosłup więc duże, stare psy niestety odpadają bo fizycznie sobie nie poradzę. W sumie czy pies czy suka, wszystko jedno, byleby kotów nie zjadło (i nie dało się zjeść), suki nie dominowało i nie darło gębusi non stop. I bardzo chciałaby, aby psiak nie był czarny. Quote
Noelle Posted July 17, 2011 Author Posted July 17, 2011 czy wchodziłby w grę 4letni psiak w typie czarnego owczarka? trochę przestraszony, kotów się boi... jest jeszcze mały psiak Perwuś, spokojny, ma 2 latka, jest czarny. a z suk to jest Agawa, niewyróżniająca się suka. może spotkamy się w schronie to po prostu pokażę Ci te psy i sama zdecydujesz? bardzo zależy Ci na wyglądzie psa? bo jeżeli liczy się bardziej charakter, to warto wybrać psa, który w schronisku jest niezauważalny... a wszystkie są niesamowite i mają w sobie coś niezwykłego, tylko w tłumie innych psów trudno je dostrzec Quote
Liwia8 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Tak jak pisałam post wyżej - raczej nie czarny, w wieku raczej 6+, nie za duży (żebym zdołała nosić kiedy nogi odmówią współpracy). Wygląd i stan zdrowia są mi obojętne, tylko jeśłi pies byłby zakaźny to muszę wcześniej wiedzieć. Kiedy? Quote
Noelle Posted July 17, 2011 Author Posted July 17, 2011 dlaczego raczej nie czarny? jakoś mi to umknęło, przepraszam. ja w schronisku będę np. jutro, aczkolwiek termin możesz podać jaki Ci pasuje, postaram się dostosować :) Quote
Liwia8 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 W jakim przedziale czasowym będziesz jutro? I uprzedzam - w schronie na psach płaczę od ejścia do wyjścia. Na kotach nie mam takiej opcji :) Quote
Rumi. Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 cały dzień będziemy prawdopodobnie, czyli 10-14 i 15-17 Quote
Liwia8 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 w pozostałe dni tez jesteście w tych godzinach? Jak Was poznam? Quote
Noelle Posted July 17, 2011 Author Posted July 17, 2011 napisz mi na pw lub zadzwon z wyprzedzeniem kiedy planujesz byc, bo ja nie jestem codziennie. moj nr : 668 289 029 jak dojedziesz to po prostu pusc sygnalka to wyjde, bo tak to sie mozemy nie odnalezc :) Quote
Noelle Posted July 17, 2011 Author Posted July 17, 2011 jeszcze mam do polecenia Oliwiera. o wiek muszę się spytać, ale psiak cudowny. niestety znow nie wyróżnia się z tłumu, jest szary i ma takie białe podpalania. ale mnie tam on się podoba. :) no i z charakteru taki spokojny, ułożony, lubi się przytulać Quote
Avaloth Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Jeśli starsza to jeszcze Julcia z mojego podpisu, albo Liwia, 8 letni psi anioł, tyle że czarny.. Co do Dity- jeśli przypadłaby Wam do gustu bierzcie ją, nie wybaczyłabym sobie jeśli teraz straciłaby szansę na dom przeze mnie a potem by się okazało że nie dogada się z moim Chesterem i będzie siedzieć dalej. A ja zawsze coś dla siebie znajdę. Ja będę w środę chyba w schronisku, jeszcze dam znać. Jutro i wtorek na 100% nie dam rady. Quote
Recommended Posts