Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ladySwallow']Zwalczenie konkurencji? Innego nie widzę. No, jeszcze nudy, albo chęć ukrycia własnych niedopatrzeń.[/QUOTE]
tak to wygląda właśnie...choć bezdomniaków jest tyle, że rozpatrywanie tego w kategorii konkurencji jest CHORE!

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dobra niech Wam bedzie, zaglodzilam, zaniedbalam psa, napchalam mu syfu do uszu i wymazlam w odchodach zeby smierdzial jak pojedzie do kogos do domu. Szarpac sie nie bede swoje wiem, swiadkowie odbioru psa sa, przedstawili swoja opinie. Dziekuje za uwage.

Posted

[quote name='furciaczek']Dobra niech Wam bedzie, zaglodzilam, zaniedbalam psa, napchalam mu syfu do uszu i wymazlam w odchodach zeby smierdzial jak pojedzie do kogos do domu. Szarpac sie nie bede swoje wiem, swiadkowie odbioru psa sa, przedstawili swoja opinie. Dziekuje za uwage.[/QUOTE]

a ja dodam jeszcze - a później dogomaniacy siedzą i się zastanawiają dlaczego nie ma juz bdt...

Posted

Klaudio nie ma się co unosić .....jeśli rzeczywiście miałaś tyle uwag do Gwiazdki mogłaś o tym alarmować zaraz po jej przyjeździe!!! Rozmawiałam z Tobą przez telefon ...Nigdy nie zgłaszałaś mi takich rzeczy o których piszesz ........Proszę dziewczyny zakończmy tą kłótnię. Sytuacja wygląda tak :
Gwiazdeczka ma przytyć jeszcze 2 kg według wskazówek weta ?
Sterylizacja umówiona jest na jutro ? koszt ok 300 zł ? uszy koniecznie do ponownej kontroli !!! Koniecznie gotowane jedzenie raz dziennie + karma.
A co ze stawami ? jakie suplementy będzie brała ????
Przychylam się do prośby Beatkaa ....bardzo proszę o podanie numeru telefonu do weta...chciałabym mieć z nim kontakt ponieważ czuje się odpowiedzialna zarówno za Stellę jak i za Gwiazdeczkę.

Posted

Bazyliszku bardzo nie podoba mi się Twój ton jakim tutaj piszesz,nie zarzucaj Fur zaniedbania Gwiazdki.Jeśli choć trochę znałabyś historię psiaków z obory to byłabyś pod wrażeniem ile ta cioteczka zrobiła dla tych biedactw...a uwierz mi,że też ma swoje życie i swoje psy.To trochę niepoważne,że gdy wychodzą niejasności i okazuje się,że psiak schudł u Ciebie to rezygnujesz dalej z pomocy...Nigdy wcześniej nie skarżyłaś się na to w jakim NIBY stanie trafiła do Ciebie Gwiazda,więc zrozum,że nie jesteś teraz wiarygodna.Nie chce by z powodu całej tej sytuacji ucierpiała najbardziej Gwiazdka,bo każda z osób przybyłych na wątek chce jej dobra.Przemyśl to dlaczego pomagasz psiakom i zachowuj się odpowiedzialnie.Chcesz teraz psa wyrzucić z domu?Czy tak postępuje osoba,która kocha zwierzęta?Jak już nie chcesz pomagać to powiedz,ale nie rób łaski z pomagania,prosimy.

Posted

dziewczyny- nie jestem az tak bardzo zorientowana jak wy ale nie ma sie o co kłócić, nikt na pewno nie zrobił Gwiazdce krzywdy, przecież tyle cioteczek dba o nią ale niestety lata wcześniejszych zaniedbań robia swoje i czasami sa nawroty- najważniejsze żeby byc ponad kłótnie (nawiasem mówiąc chciałam kupic Gwiazdeczce odżywkę na stawy ale nie dostałam namiaru na wysyłkę:-()

pozdrawiam

Posted

[quote name='anula42']dziewczyny- nie jestem az tak bardzo zorientowana jak wy ale nie ma sie o co kłócić, nikt na pewno nie zrobił Gwiazdce krzywdy, przecież tyle cioteczek dba o nią ale niestety lata wcześniejszych zaniedbań robia swoje i czasami sa nawroty- najważniejsze żeby byc ponad kłótnie (nawiasem mówiąc chciałam kupic Gwiazdeczce odżywkę na stawy ale nie dostałam namiaru na wysyłkę:-()

pozdrawiam[/QUOTE]
Cioteczko kochana jak tylko Klaudia pojawi się na wątku to poda jaką odżyweczkę Gwiazdeczka powinna dostawać :) Wtedy prześlemy Ci kochana adres :) Jak zwykle z całego serduszka DZIĘKUJEMY w imieniu naszej Gwiazdeczki:multi:

Posted

W oderwaniu od tych wywodów chciałem Cioteczki Wam powiedzieć:

- Furciaczku -wzięłaś Gwiazdkę do Siebie, bo nie mogłaby zgodzić się ze Stellą w jednym boksie u Kasi na BDT- jeszcze raz dziękuję,

- sacred PIRANHA - wpadłaś ze 2 razy na wątek aby stwierdzić i nam przypomnieć że Gwiazdka ma być kilka dni u Fur.... i w domyśle mamy ją jak najszybciej zabierać,

- ladySwallow - też przypomniałaś że Gwiazdka miała być kilka dni,

Czy któraś z Cioteczek pomogła nam znaleść inne miejsce dla Gwiazdki,
nie Kochane - tylko że mamy Gwiazdkę zabierać od Fur.

Mogła Gwiazdka pojechać do Yumanji za 300 zł/mies. (bez karmy),
Dzięki podpowiedzi Ilony Gwiazdka jest u Klaudii - dzięki Klaudio.

O co Cioteczki chodzi.
sacred PIRANHA - Gwiazdka jest też "Twoja" - jest Nasza - jest Dogo- wszyscy zostaliśmy postawieni w sytuacji zajęcia się Suniami Arktyki.

W obecnej sytuacji Dogo - każdy sprawdzony i dobry BDT to skarb,
brakuje nam przecież kasy na wszystko
i co chwilę pojawiają sie inne biedy.

Kochane Cioteczki więcej proszę wyrozumiałości dla osoby która zdobywa dopiero doświadczenie

Posted

wojtuś wyrozumiałość można mieć ale nie jak oczernia się bezpodstawnie osobę, która tu na miejscu na głowie stanęła aby im wszystkim pomóc. Ja pamiętam jak siedzieliśmy ze 4 godziny u weta z rambusiem, Zygmusiem, dobkiem - jak odwoziliśmy Fur padałam ze zmęczenia a ona w domu miała kupe psów czekających na nią, kolejne wizyty, ktoplówki, nerwy, szukanie, odbieranie kolejnych psów. W tym całym "bajzlu" dbała o wszystki psy bez zarzutu. chodziła z każdym na 3 spacery dziennie, poświęcała czas na naukę (Gwiazdka gryzła przy czyszczeniu uszu), wykąpała ją, podawała leki itd. Znalazła czas aby nam tu napisać, wstawić zdjęcia więc ja nie mam wyrozumiałości dla osoby, która tak oczernia.

Posted

[quote name='anula42']dziewczyny- nie jestem az tak bardzo zorientowana jak wy ale nie ma sie o co kłócić, nikt na pewno nie zrobił Gwiazdce krzywdy, przecież tyle cioteczek dba o nią ale niestety lata wcześniejszych zaniedbań robia swoje i czasami sa nawroty- najważniejsze żeby byc ponad kłótnie (nawiasem mówiąc chciałam kupic Gwiazdeczce odżywkę na stawy ale nie dostałam namiaru na wysyłkę:-()

pozdrawiam[/QUOTE]

Wielkie dzięki ! :multi::multi:To ogromna pomoc dla naszej Gwiazdki!;)

Posted

to,że nie pisze na wątku nie znaczy ze go nie śledze - to, że nie dałam prywatnej kasy na Gwiazde i nie pytałam na watku co u suni lub nie przesyłałam jej buziaków oznacza, że nie moge sie odezwac? to tak to działa?
nie musze brać udziału w wątku zeby pomagac, nikt z Was nie ma zielonego pojęcia w jakiej sytuacji była fur po zabraniu psów od Arktyki? każdy sie tylko cieszył ze pieski bezpieczne a to ona zapierdziel miała taki, że szok...furciaczek jak to furciaczek, ona sie nie upomni, nie dopomni, nie poprosi, ona zapierdziela z psami, prawie nie śpi (tak było jak trafiło do niej nagle kilka nadprogramowych psów od Arktyki, psów które były totalnie zaniedbane,które nie zachowywały czystości a ona nie mając dla wszystkich miejsca i nie chcac trzymac rozklekotanych staruszkow w kojcach rozlokowała psy nawet po łazienkach- łaziła i sprzątała, jak po jednym sprzątnęła to po drugim juz trzeba było znowu i tak w kółko),auta nie miała, jeździła z nimi do weta taksówką! na rzęsach łaziła żeby sama ogarnac tyle psów ...stąd moje przypomnienia,że pilnie trzeba Gwiazdke zabrac - nie było w tym żadnych podtekstów, po prostu ja jako mająca bliski, codzienny kontakt z fur dokładnie wiedziałam jak jej jest ciężko to ogarnąć...
i soryy ale kobieta sobie flaki wypruwa,bo psy...bo przecież ona jest na miejscu, kto jak nie ona ma pomóc? a tutaj nagle, że suka przyjechała zaniedbana, za chuda, z syfem w uszach...gdyby nie praca furciaczka to byście jej mogli kroplami z daleka w te uszy strzelac bo suka kłapała na prawo i lewo na początku, nie dała sobie wyczyscic, nic...i co z tego, że sie nie udzielałam na watku? to teraz nie moge sie odzywac? to forum publiczne, kazdy moze sie odzywac gdzie i ile chce a znając furciaczek ona będzie to przezywac jezcze dlugo a Wy jutro obudzicie sie jak gdyby nigdy nic sie nie stało, bo piesek bebzpieczny wiec sobie olejmy całą reszte, norma na dogo
kochane cioteczki więcej prosze zrozumienia dla osoby, która sobie flaki dla psow wypruwa a zarzucają jej totalnie złą opieke nad psem

Posted

[quote name='Bazyliszek']Owszem zgodzę się że na zdjęciach z pierwszych może 2-3 dni była smutna jednak teraz do smutku jej dużo brakuje :) Z tym osowiała to też mogę polemizować zwłaszcza że udowadnia ile ma energii codziennie kiedy trzeba ją opanowywać aby na ławie nie usiadła bo przednie łapy to norma. W dzień spaceru z elinką wcześniej 2 godziny biegała na polu razem z Bazim i dwoma amstaffami moim poprzednim tymczasem i jego obecną współlokatorką więc już była nieco zmęczona a pomimo tego widać na filmiku że jeszcze znalazła siłę aby pobiegać z Lulą :) A co do uszu to właśnie kończymy ich leczenie ponieważ jak przyjechała miała je strasznie zawalone pomimo tego że mi przekazano że już nie musi brać leków i ma mieć je czyszczone co 2 dzień. Teraz już nie ma ropy która była na początku a uszka są czyste :)[/QUOTE]
Klaudia !!!!!!!!!!!!! Rozmawiałam z Panią która od lat zajmuje się owczarkami niemieckimi .......Gwiazdce NIE WOLNO pod żadnym pozorem biegać na 2 godzinnych spacerach !!!! To ją wykończy !!! Ona powienna wychodzić na 15 minutowe spacery - spokojne spacery na smyczy bez szaleństw!!! Ją te spacery dobijają!!! Ona biega, szaleje a potem cierpi!!! Dlatego tak bardzo chudnie i jest taka smutna :( Jeśli tak będzie dalej Gwiazdka wyląduje w najlepszym wypadku na wózku !!!:shake: NIE WOLNO JEJ!!! Koniec z takimi spacerami i szaleństwami :shake: Karma polecona przez weterynarza wogóle NIE wchodzi w grę !!! Możemy zmienić na tą samą którą w tej chwili dostaje ale bardziej kaloryczną! Musi przyjmować tabletki na stawy! W tej chwili tak bardzo chudnie bo biega jak szalona a potem cierpi. Gubi sierść więc też ma to wpływ na spadek wagi!!! Zdrowa sunia On powinna ważyć od 30-32 kg Nigdy więcej bo inaczej zamiast jej pomóc po prostu ją uśmiercimy!!! Z gotowanego jedzenia powinna dostawać kurczęce nóżki + galaretę.
Klaudia ten psiak naprawdę potrzebuje odpowiedniego podejścia! Proszę weź to sobie do serca bo ja jestem przerażona:shake:

Posted

pozdrawiam[/QUOTE]
Cioteczko Gwiazdce będą potrzebne tableteczki na stawy - Firma Dolfos - ARTHRO HA - najlepiej zakupić je na allegro gdyż wychodzą najtaniej.

Posted

Witam,

zostałam zaproszona do tego wątku oraz niejako wywołana do odpowiedzi przez kogoś, kto napisał coś ocenie psa w gronie, w którym znajduje się elinka.

Na początku może powiem, że elinkę widziałam raz na własne oczy i wymieniłam się z nią chyba 1 pw na forum. Tyle mnie w jej gronie.
Po drugie - widziałam Gwiazdeczkę chyba dzień po jej przyjeździe do Bazyliszka, 17 kwietnia w niedzielę. Uwierzcie mi, jej wygląd nie wskazywał na nadwagę. Nie chcę nikogo oskarżać, bo nikogo nie znam i nie mnie oceniać stopień opieki i zaangażowania. Zanim jednak ktokolwiek powie coś za dużo, chciałabym wiedzieć, czy sunia miała robione badania krwi. Przepraszam za głupie pytanie, ale nie mam kiedy przebrnąć przez cały wątek, aby to sprawdzić. Zaś pytam, bo wiele chorób objawia się gwałtownym chudnięciem pomimo właściwej opieki - nerki, trzustka. Poza tym z pewnością stres na to wpłynął - ciągła zmiana miejsc, podróże. Wiele zwierząt reaguje na takie zmiany bardzo gwałtownie i szybko. Może sie zatem okazać, że niepotrzebnie szuka się winnego, jeśli za wszystkim kryje się jakaś choroba?

A Ciebie, Bazyliszku, proszę o chwilę oddechu zanim po napisaniu postu wciśniesz zatwierdź. Przeczytaj go jeszcze raz i pomyśl, czy czegoś, co chcesz przekazać, nie można napisać łagodniej. Słowo pisane ma bowiem to do siebie, że nie idzie w parze z mimiką i nie każdy odczyta je tak, jak Ty byś sobie tego życzyła. Dlatego zanim wyślesz post, przeczytaj go kilka razy.

Posted

Nikt Furciaszek nie ujmuje pracy, jaką wkłada w zwierzęta. Jednak czy ilość włożonej przez nas pracy analogicznie przekłada się na zdrowie naszych podopiecznych? Zwierzęta tak jak ludzie, też chorują. Nie zawsze wszystko da się ogarnąć. Czasami tych obowiązków bierzemy na siebie zbyt dużo.

Gwiazda jest chuda i to nie ulega wątpliwości. Gdzie i dlaczego schudła tego nie wiem. Zdjęcia, które przytaczacie wcale nie świadczą o nadwadze suczki. Wszystko zależy od światła i ujęcia. Wystarczy choćby popatrzeć na to jedno z pierwszych zdjęć Gwiazdki u Bazyliszek.

Sunia na tym zdjęciu wygląda nie tylko na grubą, ale 'dałabym sobie nawet rękę uciąć', że jest szczenna!:diabloti: A przecież wiemy, że sunia wtedy była jeszcze chudsza niż dzisiaj. Na zdjęciu jednak jej brzuszek wygląda na zaawansowaną ciążę. Oto dowód jak fotografia może zniekształcić rzeczywistość. To tyle na temat zdjęć. Jeżeli ktoś nie wierzy w sterczące żebra Gwiazdki to zapraszam do Inowrocławia, najlepiej przekonać można się na własne oczy.

Zarzucacie Bazyliszek, że nie napisała w jakim stanie Gwiazdka do niej przyjechała. Czyżby jednak?

21 kwietnia Bazyliszek pisała o świerzbie i uszach:

[quote name='Bazyliszek']No więc tak okazało się że Gwiazdeczka ma o wiele więcej problemów niż myślałam.
Została zaszczepiona tylko na wściekliznę ze względu na uszy. Nadal ma zapalenie uszu i dostała krople 1 dziennie przez 2 tygodnie. Na stawy lekarstwa odbiorę dopiero jutro. Dzisiaj została odrobaczona i odpchlona. Okazało się również że ma świerzba co mnie bardzo martwi bo kontaktowała sie z moimi zwierzętami. Rachunki wezmę wszystkie razem w następnym tygodniu. Sterylizacja jakość koniec następnego tygodnia. Gwiazdeczka waży 30 kg :cool3:

Może posłużę się tu prostą arytmetyką. Sunia do Bazyliszek przyjechała 16 kwietnia. Powyższy post Bazyliszek napisała 21kwietnia. Gwiazdeczka tego dnia ważyła 30kg.To był piąty dzień pobytu suczki u Klaudii. Pytam więc jak dobrze wyglądający pies może przez pięć dni tak mocno schudnąć? Przypomnę, że Gwiazdka od 21 kwietnia przybiera na wadze, (przybrała już 4kg), a nie chudnie.

O niedowadze Gwiazdki Klaudia sygnalizowała już 22 kwietnia:

[quote name='Bazyliszek']Wet ma mi rachunki przygotować na po świętach więc spokojnie :cool3: A co do wagi Gwiazdki nie wydaje mi się aby powinna chudnąć a wręcz przeciwnie jak się przejedzie po grzbiecie to czuje się jej kręgosłup.

Podważacie starania Bazyliszek, całą jej pracę i serce jakie wkłada w Gwiazdeczkę. Bardzo współczuję Bazyliszek, bo jest to dla niej niewątpliwie przykre. :shake:

[quote name='Beatkaa'] (...)Przemyśl to dlaczego pomagasz psiakom i zachowuj się odpowiedzialnie.Chcesz teraz psa wyrzucić z domu?Czy tak postępuje osoba,która kocha zwierzęta?Nie...więc proszę nie pyskuj na forum,tylko pokaż,że chcesz pomóc.(...)

A ja jednak życzyłabym tego nam wszystkim. Może zamiast kogoś obrażać i skakać sobie do oczu lepiej powstrzymywać swoje komentarze?

[quote name='wojtuś'] (...)
Dlatego Kochane Cioteczki więcej proszę wyrozumiałości dla osoby która zdobywa dopiero doświadczenie

Więcej na ten temat nie będę już się wypowiadać.

Posted

elinka kochana wiesz nie chce mi się czytać tego co piszesz i wybacz,ale nie będą kontratakować na Twoje posty:)Edytowałam tamten post bo nie chce dostać bana i chce dalej pomagać psiakom,będę trzymać język za zębami ale bedę też robić swoje !wojtuś wiem,że chcesz załagodzić sytuację,ale wybacz nie uważam,że pobyt Gwiazdki u Klaudi to wymarzone DT,bo okazuje się,że podstawowe zasady dbania o Gwiazdkę nie zostały zachowane.Ubolewam nad faktem,że tak się stało...Przykro mi,że Gwiazdka tak trafiła i,że teraz w dzień sterylizacji nie wiemy nawet o której jest godzinie,ile dokładnie bedzie kosztować.To po prostu przykre i tyle...:(

fochu
dzięki za śliczne banerki !
Marto,może wpisać jakoś to tytułu,że szukamy deklaracji?Bo pieniążki się kończą i ciężko to widzę...:(

Posted

Badania kwri Gwiazdka powinna mieć zrobione przed sterylizacją! I mam nadzieję że zrobione miała. Klaudio proszę o odpowiedź....
Tak jak napisałam chudnięcie Gwiazdki najprawdopodobniej jest związane z gubienien sierści oraz 2 godzinnymi spacerami. To jest psiak który pod żadnym pozorem NIE powinien i NIE może mieć tyle ruchu i szaleństw. Tym sposobem doprowadzimy ją do kalectwa. Stanu zapalnego stawów. Co ze sterylizacją? Czy dziś się odbędzie ????

Posted

Widzę, że rzeczywiście jest co nawoływać o wyrozumiałość dla początkujących BDT, jakie by one nie były... Myślę, że zarówno fur, jak i inne osoby prowadzące BDT czy zwykłe DT od tej pory będą miały nauczkę, żeby po prostu nie pomagać psom od osób, do których nie mają zaufania - ucierpią na tym tylko psy, ale w sumie jest ich tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Elinko, Twojego postu nawet nie skomentuje, bo to, co piszesz, jest dla mnie nie tylko niepoważne, ale i zalatuje hipokryzją.

Posted

[quote name='vena&vivi']wojtuś wyrozumiałość można mieć ale nie jak oczernia się bezpodstawnie osobę, która tu na miejscu na głowie stanęła aby im wszystkim pomóc. Ja pamiętam jak siedzieliśmy ze 4 godziny u weta z rambusiem, Zygmusiem, dobkiem - jak odwoziliśmy Fur padałam ze zmęczenia a ona w domu miała kupe psów czekających na nią, kolejne wizyty, ktoplówki, nerwy, szukanie, odbieranie kolejnych psów. W tym całym "bajzlu" dbała o wszystki psy bez zarzutu. chodziła z każdym na 3 spacery dziennie, poświęcała czas na naukę (Gwiazdka gryzła przy czyszczeniu uszu), wykąpała ją, podawała leki itd. Znalazła czas aby nam tu napisać, wstawić zdjęcia więc ja nie mam wyrozumiałości dla osoby, która tak oczernia.[/QUOTE]
Kochana bardzo proszę o wskazówki ......wszelkie wskazówki jak postępować z psiakiem z dysplazją ??? Co robić aby NIE krzywdzić psa ? Za każdą wskazówkę będę bardzo wdzięczna !

Posted

elinko nikt tu nie twierdzi że Klaudia zaniedbuje Gwiazdkę ....myślę że to wszystko wynika z nieznajomości rasy oraz braku jakiejkolwiek wiedzy na temat postępowania z psem o takich problemach ze stawami. Proszę Klaudio weź sobie te wskazówki do serca ....my tu nie jesteśmy po to żeby szkodzić tylko po to żeby dać Ci wytyczne jak postępować z Gwiazdą. Dla mnie każda uwaga na temat psiaka jest na wagę złota. My mamy o nią dbać a przez swoją niewiedzę możemy ją tylko i wyłącznie skrzywdzić.