Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='xdreadx']Do 6 miesiąca była normalnie odrobaczana przy każdym szczepieniu, później tylko 2 razy:P[/QUOTE]

To i tak mało - nasz jest u nas cztery miesiące i był odrobaczany 2 razy... Sucz rzeczywiście jest szczupła, dość umięśniona - ale przede wszystkim bym ją odrobaczyła czymś porządnym, o szerokim spectrum, a do dawałabym jej do miski tylko tyle, ile ma zjeść - miska wystawiana na 15 minut o dwóch stałych porach dnia.

• Replies 567
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]xdreadx [/B] faktycznie ma szczupłą klatkę piersiową i nosek, ale wychudzona to nie jest :)

bywacie w Gdyni? Jak Fiona reaguje na zabawowe 4 miesięczniaki? :)

Posted

[quote name='ladySwallow']Dwa razy od kiedy? Odkąd skończyła 9 tygodni? :-o:-o Do 6 miesiąca powinno się odrobaczać praktycznie co miesiąc, a potem co 3 miesiące... No "trochę" to zaniedbaliście...[/QUOTE]

Bez przesady.
Już od dawna się nie ładuje tyle chemii w psy - od tego są badania kału itp., jeśli jest "czysto", to nie ma powodu, żeby psa odrobaczać.
A opcji, że psa odrobacza się co 3 miesiące to nawet bym nie brała pod uwagę.

Posted

No i tak właśnie dostaje, 2 razy dziennie o stałych porach a tak poza tym miska jest zabierana. Często zjada wszystko ale nie zawsze. No podobno powinno się odrobaczać raz na 3 miesiące bo częste odrobaczanie nie działa za dobrze na organizm psa. A co polecisz do odrobaczenia?

Fiona wygląda tak: (tamte fotki to takie nijakie wyszły)
[IMG]http://i40.tinypic.com/oucy2c.jpg[/IMG]

Posted

Fiona bardzo chętnie by się bawiła z każdym psem, tylko że czasami mniejsze osobniki typu york i inne się jej boją bo jest trochę mało delikatna i bardzo żywa;) W Gdyni nie bywamy bo w sumie nie ma po co ale jak coś to kiedyś można się wybrać na spacer z psem;)

Posted

[quote name='xdreadx'] Fiona wygląda tak: (tamte fotki to takie nijakie wyszły)
[IMG]http://i40.tinypic.com/oucy2c.jpg[/IMG][/QUOTE]

Słodziuchna jest :))
i bardzo kształtna :)

Posted

[quote name='xdreadx']Fiona bardzo chętnie by się bawiła z każdym psem, tylko że czasami mniejsze osobniki typu york i inne się jej boją bo jest trochę mało delikatna i bardzo żywa;) W Gdyni nie bywamy bo w sumie nie ma po co ale jak coś to kiedyś można się wybrać na spacer z psem;)[/QUOTE]

a ile ma cm wzrostu? :D to się okaże czy Luna dużo mniejsza :P

Posted

[B]szmaja[/B], rzadziej mogłabym sobie odrobaczyć, gdyby pies nie spał z nami w łóżku i nie chodził po zasranych do cna trawnikach :roll: Poza tym - skoro nie odrobacza się regularnie, to powinno się przynajmniej robić regularnie badania kału - czyli to albo to. A nie nic.
Fiona jak dla mnie ma sylwetkę po prostu sportową, ale skoro nie zjada wszystkiego - może warto coś pokombinować z karmą? Np. dawać inną, bardziej białkową?

Posted

Fiona jadła już różne karmy, ale właśnie ona ma problem bo szybko jej się nudzą i później już nie za bardzo ją interesują. Teraz kupię jej jakąś dla psów aktywnych, tylko ciężko będzie coś znaleźć bo Fiona od kurczaka dostaje łupież:P A większość tych karm rozsądnej cenie jest na kurze...

Posted

[quote name='xdreadx']Fiona jadła już różne karmy, ale właśnie ona ma problem bo szybko jej się nudzą i później już nie za bardzo ją interesują. Teraz kupię jej jakąś dla psów aktywnych, tylko ciężko będzie coś znaleźć bo Fiona od kurczaka dostaje łupież:P A większość tych karm rozsądnej cenie jest na kurze...[/QUOTE]

A jaka to rozsądna cena? ;) Nasz, też aktywny i ruchliwy, jest na TOTWcie rybnym, ze względu na alergię.

Posted

Co to jest TOTW??:D Rozsądna cena to 10-15zł za kilogram:) Na droższą póki co mnie nie stać:P Dobrą karmą jest brit care, tylko, że właśnie znudziła się Fionie, nutra nuggets też:P

Posted

Taste of The Wild, to jest bezzbożówka. Płacimy 120 zł za prawie 7 kg (6,8 kg). Taka ilosć wystarcza nam na lekko ponad 2 miesiące (pies 10 msc, 5,5 kg).

Posted

[quote name='Jean']a ile ma cm wzrostu? :D to się okaże czy Luna dużo mniejsza :P[/QUOTE]

A Lunka ile ma cm w kłębie? To może jak mrozy odpuszczą zgadamy się na jakimś wybiegu dla psów?;)

Posted

Czytałem o tej karmie. A ta bozita i josera to są jakieś sensowne karmy czy śmieci? Bo sporo dobrego o nich czytałem ale nie wiem na ile to prawda, a cena całkiem przystępna:)

Posted

A to może się skuszę na którąś bo brakuje mi pomysłów:P Fiona najchętniej jadłaby jakieś tanie marketowe śmieci, jak jesteśmy u znajomych to ich labkowi zawsze miskę wyczyści:P

Posted

[quote name='xdreadx']A Lunka ile ma cm w kłębie? To może jak mrozy odpuszczą zgadamy się na jakimś wybiegu dla psów?;)[/QUOTE]

Lunka ma 37 cm, wiec niewielka róznica :)
Chętnie sie spotkamy, aby nawiązała znajomość z Fioną :)

A ja Ci polecam Animonda grancarno.
My zakupiliśmy juniora, ale dla starszaków też jest. Odkąd ją wcina niedojedzona miska zdarza się bardzo rzadko.. Mieszam jej z ugotowanymi warzywami mrożonymi i z płatkami owsianymi. Wcina jak szalona, trzy posiłki. Ostatnio kupiłam jej też tunczyka - smakowało :)
A ta Animonda ma dwa smaki, wątróbkę i indyka, poczytaj może się spodoba :) Cenowo w sklepie internetowym wychodzi 4 zł za puszkę.

• 3 weeks later...
Posted

Która z tych karm będzie dla Fiony najlepsza? :
1. [url]http://zooexpress.pl/go/_info/?id=2126[/url]
2. [url]http://zooexpress.pl/go/_info/?id=1975[/url]
3. [url]http://zooexpress.pl/go/_info/?id=2220[/url]

Posted

Mój je Josere kids i jest ok, ładna sierść, kupy w porządku i w końcu nie ma bąków. :) Smakowo też mu podchodzi, no ale on by chyba wszystko zeżarł :D.

Posted

Jakość karmy jest niewątpliwie ważna i ma duży wpływ na stan psa. Ale jak to jest, że takie burki na wsi jedzą resztki z obiadu, piją mleko od krowy, a reszta to co tam złapią na polu i żyją ponad 15 lat? Z tego wynika, że karma może nie ma tak ogromnego wpływu jak się uważa...

Posted

[quote name='xdreadx']Jakość karmy jest niewątpliwie ważna i ma duży wpływ na stan psa. Ale jak to jest, że takie burki na wsi jedzą resztki z obiadu, piją mleko od krowy, a reszta to co tam złapią na polu i żyją ponad 15 lat? Z tego wynika, że karma może nie ma tak ogromnego wpływu jak się uważa...[/QUOTE]

A skąd wiesz, czy są zdrowe? Bo chyba nikt tych burków nie bada, co? Może, gdyby jadły dobrą karmę, to żyłyby kilka lat dłużej - szczególnie małe psy?

Posted

resztki z obiadu czyli jakieś ziemniaki i chleb to mają węglowodany, a więc energię. mleko od krowy: tłuszcz i wapń. a coś tam na polu to czysty BARF, więc psiaki są zdrowe;p
tylko porównaj takiego psa z tym, co się go nie spuszcza z łańcucha i tylko resztkami karmi;)