Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wróciliśmy z lecznicy. Jasio miał punkcję, została odbarczona jedna komora (w miejscu gdzie rozchodziła się skóra). Weterynarz wyciągnął 7 cm śluzu z krwią - efekt albo rozpadu guza albo z zatok wydzielina. Obyło się bez narkozy, Jasio to niesamowicie cierpliwy i grzeczny pacjent.
Teraz trzeba podjąć decyzję co do dalszego postępowania. Możemy albo podać endoksan i zobaczyć czy zmiana przy leczeniu się zmiejsza, lub położyć Jasia w narkozę i oczyszcić wszystkie komory (tyle już nie igła, ale nacięcia). Narazie znów ma podany steryd, jest antybiotyku - do przyszłego tygodnia mamy czas.
Punkcję robił dr Sikorski z Lecznicy pod Żabką. Pytałam przy okazji o obostrzenia przy podawaniu endoksanu - dowiedziałam się że takie są zalecane środki ostrożności, choć wielu opiekunów pacjentów tego nie przestrzega, a i sami weterynarze często o tym nie mówią.

Natomiast Jasiem zainteresowała się też dr Magda z Fauny i dziś Jasio miał jeszcze bezpłatną konsultację. Przy tak wysokiej leukocytozie też skłania się ku endoksanowi, nawet jeśli białaczka nie byłaby 100 % pewną diagnozą. Proponuje też inny schemat, który wykorzystywała przy leczenie pacjentów z nowotworami, a dokładnie endoksan naprzemiennie z encortonem. Chciałaby też się zastanowić nad leczeniem przyczyny powstawania zmiany - na tle rozrostu guza z jamy nosowej czy też typowo bakteryjne zakażenie? Jestem umówiona na kontakt w przyszłym tygodniu. Myślę że warto skorzystać z każdej pomocy i doświadczenia, szczególnie że jest to osoba o wielkim sercu dla zwierzaków i dziś sama zaproponowała wizytę Jasia, wiedząc że nie mamy jak zapłacić.
Przy okazji dowiedziałam się, że w Faunie w razie potrzeby można ściągnąć histopatologa ze sprzętem na miejsce i w razie kolejnej punkcji zrobić od razu badanie histopatologiczne.

Teraz pozostaje sprawa wizyty u dr Garncarza. Punkcja w takim zakresie jak dzisiaj (igłowa) niestety nie rozwiązała problemu niedrożności kanału nosowo-łzowego, a sam dr Sikorski podejrzewa że tu w grę wchodzi także deformacja tego fragmentu tkanek (Jasio ma ślady po starym pogryzieniu na dolnej powiecie i uchu). Szczególnie że od marca miał juz dwa razy zapalenie spojówek. Wizytę muszę dziś odwołać lub potwierdzić.

Magdyska - postaram się dziś usiąść przy rozliczeniach.

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ajlii- dobrze (ja w weekend- zazwyczaj nie mam internetu ale postaram się zajść do znajomych i tam skorzystać).

Kolejna wpłata:
20 zł.- Malibo57- za bazarek tabletkowy

Więc u mnie jest +65 zł.

Posted

Dzięki Ajlii za wyczerpujące sprawozdanie z dzisiejszych Jaśminowych wizyt. Wizytę u Garncarza jak najbardziej potwierdź. W końcu z tym kanalikiem trzeba zasięgnąć opinii specjalisty. Ciekawi mnie też co powie Garncarz na temat diagnozy białaczki.

Posted

KWL napisał(a):

Co do bazarku, jak najbardziej mogę wystawić na dwa tygodnie z zaznaczeniem że niektóre fanty będą wysłene po powrocie fantodzierżycielki :-)

Co do bazarku, to muszę serdecznie przeprosić i wycofać się czasowo z oferty - nie dam rady wybrać,sfotografować, pomierzyć fantów i odpowiadać na dodatkowe pytania. Po prostu, czas mi się skończył.
Może wskoczę na następny bazarek.

Posted

Tu jest link to albumu Jasia: https://picasaweb.google.com/106740573589182334352/Jasmin?authkey=Gv1sRgCLPM4NKwzP-RZg&feat=directlink

Będę tu wrzucać zdjęcia. Narazie jest tylko zdjęcie z dnia dzisiejszego (widać ślady zabiegu), potem uzupełnię resztę. KWL powinien dostawać na maila info o pojawieniu się nowych fotek, zobaczymy jak będzie działać ta funkcja programu. Pozostałych fanów Jasia zapraszam do zaglądania do albumu - zdjęcia będą się pojawiały w miarę możliwości, zazwyczaj w weekendy.
Przeglądarka do zdjęć Picassa najlepiej działa pod Interner Explorer. Przy Operze nie wszystkie funkcje są dostępne. Pozostałych przeglądarek internetowych nie znam.
Instrukcja do Picassy jest dostępna w internecie (to usługa google). Zdjęcia można powiększać przy oglądaniu.

Posted

Dzięki za nowe zdjęcia. Ja jestem i bedę Jaśkową fanką :)
Dzielny chłopak, ja się boję zastrzyku, a punkcji w ogóle sobie nie wyobrażam, a na żywca.... ała, ała.

Posted

Fiera napisał(a):
Może głupie pytanie, ale gdzie ten "mały koci bazarek" z banerka? Może coś bym dla moich kotków zakupiła dla dobra Jaśminka :)

Najchętniej na pw, bo czasu nie starcza na zaglądanie regularne na wątki wszystkich biedaczków, którym usiłuję jakkolwiek pomóc...

Posted

[quote name='ajlii']Tu jest link to albumu Jasia: https://picasaweb.google.com/106740573589182334352/Jasmin?authkey=Gv1sRgCLPM4NKwzP-RZg&feat=directlink

Będę tu wrzucać zdjęcia. Narazie jest tylko zdjęcie z dnia dzisiejszego (widać ślady zabiegu), potem uzupełnię resztę. KWL powinien dostawać na maila info o pojawieniu się nowych fotek, zobaczymy jak będzie działać ta funkcja programu. Pozostałych fanów Jasia zapraszam do zaglądania do albumu - zdjęcia będą się pojawiały w miarę możliwości, zazwyczaj w weekendy.
Przeglądarka do zdjęć Picassa najlepiej działa pod Interner Explorer. Przy Operze nie wszystkie funkcje są dostępne. Pozostałych przeglądarek internetowych nie znam.
Instrukcja do Picassy jest dostępna w internecie (to usługa google). Zdjęcia można powiększać przy oglądaniu.

Ajlii czy M$ i Picassa mają z jakiegoś powodu u ciebie specjalne względy ? Boakurat jak dla mnie to kombinacja dwóch nieciekawych produktów których od lat unikam. ( proszę o wybaczenie za szczerość, IE działa na mnie jak czerwona płachta na byka) Ja właśnie uporczywie używam Opery ze względu na funkcje blokowania niechcianej zawartości ( i parę innych features które mi mocno życie ułatwiają ).
IE używam tylko wtedy kiedy mnie do tego wołami zaciągną. Dużą ilością wołów... kurde cholernie dużą ilością wołów...
Jeśli mogę coś zasugerować to www.photobucket.com Nie marudzi na przeglądarki, coś tam reklamuje, ale działa dość szybko i intuicyjnie. Gugiel się skończył na Kill'em all :evil_lol:

[quote name='Fiera']Może głupie pytanie, ale gdzie ten "mały koci bazarek" z banerka? Może coś bym dla moich kotków zakupiła dla dobra Jaśminka :)

Mały koci bazarek jest dostępny po kliknięciu w baner w moim podpisie który reklamuje ekhm no tak "Jaśmin zaprasza na mały koci bazarek"

[quote name='mysza 1']Mogę prosić o numer konta do wpłat na Jaśminka? czy na FB ma wydarzenie? Zwykle mozna z tego uzbierać kilkaset złotych.

Finansami zarządza Magdyska25, a z tego zapytania wynika że powinniśmy mieć także uwaga: "facebook event managera" niniejszym ogłaszam casting na to stanowisko na warunkach:
- absolwent znanej uczelni z co najmniej stuletnią praktyką w reklamie :-P
- wiek do 10 lat góra bo powyżej to za chiny nie da się nabrać na nasze podchody :-P
A całkiem poważnie, proszę jeśli ktoś sobie radzi i lubi FB i chciałby Jaśkowi pomóc to dostanie pełnomocnictwo i błogosławieństwo do uczynienia tego. Tylko niech się znajdzie taki ktoś...

Posted

Myślę, że bez facebook event managera też da radę ;) zajmuje to kilka minut. Trzeba jednak miec konto do wpłat, najlepiej organizacji, żeby można było podać publicznie.
Fajne wydarzenia robi na dogo Paulina_mickey na przykład.

Posted

Mysza, napisałem to z pewną ( no dobra dużą - w całym poście bardzo dużą ) ilością przesady :-) jednak uważam że na FB można coś ugrać tylko potrzebna jest osoba która będzie grała dla Jaśka

Posted

WItamy :-)
Jeszcze raz podziękowania dla wszystkich za obecność i zaangażowanie w pomoc Jaśminkowi. Oby tak się nam dalej układało.

Posted

Ja mogłabym się podjąć promaowania Jaśka na FB, ale żeby realnie coś z tego wyszło to przydałoby się konto fundacyjne, bo w końcu chodzi o zebranie kasy a nie "pitu-pitu". Czy jest szansa na takowe?

Posted

Jasiek czuje się dobrze... naprawdę dobrze, bo dziś rano podskakiwał i bawił się w łapanie rąk (reaguje na klaskanie, bo prawie nie widzi).
Z miejsca wkłucia przy punkcji cały czas podcieka śluz. Ale za to z oka nie wyjmuje już kawałków śluzu jak wcześniej (już tylko łzawi). Najwyraźniej zmieniło się miejsce ujścia wydzieliny. Sama punkcja przyniosła mu chyba ulgę, bo nie dość że ma lepszy humor i chęci do zabawy, to nie próbuje się ciągle ocierać głową o wszystko.

Posted

ajlii napisał(a):
Jasiek czuje się dobrze... naprawdę dobrze, bo dziś rano podskakiwał i bawił się w łapanie rąk (reaguje na klaskanie, bo prawie nie widzi).
Z miejsca wkłucia przy punkcji cały czas podcieka śluz. Ale za to z oka nie wyjmuje już kawałków śluzu jak wcześniej (już tylko łzawi). Najwyraźniej zmieniło się miejsce ujścia wydzieliny. Sama punkcja przyniosła mu chyba ulgę, bo nie dość że ma lepszy humor i chęci do zabawy, to nie próbuje się ciągle ocierać głową o wszystko.

dzielny Jaśminek,
super wieści, oby było coraz lepiej!

Posted

KWL napisał(a):
Ojej, wszyscy się przestraszyli castingu na facebook event managera ? To odwołuję.

najwidoczniej :evil_lol:

Cieszę się, że Jasio ma się lepiej.
Jak Magdyska się pojawi to poproszę o konto.

Posted

Dzisiaj przy pielęgnacji zmiany (miejsca po punkcji i miejsca z ubytkiem skóry) udało się wymasować ogromne ilości wydzieliny. Najpierw lał się śluz, potem śluz z krwią, a na koniec skrzepy. Obecnie została połowa zmiany, wszystko co było w tej komorze lub miało przetokę z innych - zostało usunięte. Generalnie wygląda to tak, że na samej głowie jest płasko i miekko, a tylko między oczami zostały twarde, nienaruszone komory.

Jasiek jest niesamowicie dzielny! Pozwala na wszystkie zabiegi.

Zastanawiam się nad poważnie nad posiewem z tego śluzu. Napewno ma to związek z bakteriami (antybiotyki w mniejszym lub większym stopniu ograniczały rozrost zmiany). Choć nad samą przyczyną dumają weterynarze - czy to faktycznie wynik rozpadu guza czy zatkanej zatoki, czy jeszcze co innego. Jasiek jest ogólnie zagadką...

Posted

ajlii nie chcę się tu wtrącać w leczenie Jaśka, bo tu nie od tego jestem, ale czy myślisz, że jest nadzieja, że to jednak nie jest guz???
Dzielny Jasiek, BARDZO DZIELNY, mizianka dla niego przesyłam i reszty stada też :)