Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja Ci wiele nie poradzę, bo mój Poldunio był wszystkożerny, chrupał suchą karme bez problemu i ze smakiem i najlepiej mu służył Renal RC, ja myśle, że mimo wszystko dla Filutka najważniejsze i najbardziej stawiające na nogi jest to, że czuje się kochany, bezpieczny, potrzebny :)

• Replies 719
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Romka napisał(a):
Dziadeczek dziś na mnie szczekał...wszystkie psiaki szczekały jak zapukałam do drzwi i niunio także...

No a co Ty sobie myślałaś, że stary pies nie jest czujny? To Ci Filutek pokazał, na co go stać!

Popadam w coraz większe zdumienie.
Że się Filutek tak dzielnie trzyma, że się zachowuje jak porządny pies, że nie stosuje wobec siebie taryfy ulgowej...
On jest jakiś naprawdę wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju!

Posted

Romka napisał(a):
Dziadeczek dziś na mnie szczekał...wszystkie psiaki szczekały jak zapukałam do drzwi i niunio także...

Może TY Romko zła kobieta jesteś:cool3::diabloti: ?

Posted

[quote name='mamanabank']Edzia, z weteterynarii to jestem całkowicie zielona, tak jak pisałam wcześniej. Najbardziej martwiłam się, czy będę potrafiła zająć się takim dziadziem specjalnej troski.

I właśnie mam pytanie:
Czy mogłabym Dziadkowi kupić inne puszki senior, np. takie
http://allegro.pl/animonda-gran-carno-senior-400gr-kurczak-inyk-i1534907807.html
i takie
http://allegro.pl/animonda-grancarno-senior-ciel-z-jag-400g-w-wa-i1539371138.html
A może jakieś inne możecie polecić? Majusko, Psie Wolny?
a RC podawać jako dodatek?
Śmiało możesz stosować mokrą karmę Animonda, 'przejadłem' tony tej karmy i było ok. Czasem, ale bardzo rzadko, występowała średnio intensywna biegunka, która ustępowała bez ekstra środków. Trzeba wypróbować. Turbo doładowanie znoszące stan ewidentnej kahezji można uznać za zakończone. Recovery można dodawać w ilości 1/4 do 1/3 w stosunku do podstawowej karmy. Po dwu , trzech tygodniach jak wszystko będzie ok. i zjedzony będzie zapas recovery można pomyśleć o małych dawkach Karsivanu, ale bardzo ostrożnie. Może podklinicznie, żeby dać dobre 'tło', nie za dużo. Np. dziesięć dni niska dawka codzienna, potem taka sama co drugi dzień.
Można pomyśleć o badaniu krewki : pełna biochemia, mocznik, kreatynina, faktory wątrobowe. Może jakaś ocena serca, płuc na ew. wodę - usg. (serducho pewnie powiększone - wiek). I tyle. Reszta to zapewnienie Dziaduniowi RADOŚCI ŻYCIA.
Filutek, jak widać, znakomicie reaguje na leczenie i ..... dotyk OPIEKUNKI. TAKIEJ MAMY TO TYLKO POZAZDROŚCIĆ, A I CIOTEK TAKOŻ :loveu::loveu::loveu:

Posted

Dziękuję Psie Wolny.

O badaniach nie tyle myślę, co w uważam, że w najbliższym czasie trzeba wykonać. Serce wg Pani Wet. jest w porządku ale dopytam. Zrobiłam dzisiaj małe zakupy dla Dziadka, ale o tym potem. Martwi mnie dzisiaj Filutek, ma gorszy dzień, odmówił rano jedzenia, znowu poiłam go na siłę strzykawką...
Jeśli po południu się nie zmieni polecimy wieczorem do lekarza.

Posted

To pewnie też nie szczekanie. Dziadzinek jest starowinka i takie chwilowe 'zjazdy' są normalne. Najważniejsze jest, by się nie odwadniał. Może Go rosołkiem ? Trzeba też uszanować wolę Filutka jeśli wybierze krótkotrwałą głodówkę. No cóż, na szczęście nie brałem udziału w projektowaniu tego świata - musiałbym se skopywać regularnie miejsce pod plecami, a i to nie wiadomo czy by starczyło za wszystkie durnoty tego świata. Trzeba, niestety, brać ten świat jaki jest.
Filutek zdecydował o chwilowej głodówce oczyszczającej i tej wersji, z nadzieją na lepsze chwile, się trzymamy !

Posted

Masz rację! Na szczęście! Wieczorną dawką jedzenia nie pogardził. Uff. Reaguję nadwrażliwie trochę chyba, bo strachu mi napędził, bałam się, że to jest powrót do tego, co było na początku.

Posted

mamanabank napisał(a):
Masz rację! Na szczęście! Wieczorną dawką jedzenia nie pogardził. Uff. Reaguję nadwrażliwie trochę chyba, bo strachu mi napędził, bałam się, że to jest powrót do tego, co było na początku.

O ! i bardzo dobrze ! Ja jako duży pies też raz w tygodniu przepuszczam kolejkę na michę - no są problemy z ....... łakomstwem wrodzonym, nie powiem, że nie, ale staram się. Zresztą niczego co ma twarz też nie jem.

Posted

mamanabank napisał(a):
Jak mnie Dziadzio obudzi jeszcze raz o 5.00 rano, to go ukatrupię własnymi rękami :-)

Ja Cię rozumiem...Ale wiesz, one chyba wiedzą, że człowiek tak zaraz po obudzeniu jest niezdolny do katrupienia. A zanim się ogarnie, kawę wypije, to jakoś mu te emocje opadną. Na to liczą, dranie. Łączę się z Tobą w bólu , w każdym razie ( jako ta co poszła spać o 4.30, bo pies "stróżował").

A tak serio - to , że dziadzio budzi to moim zdaniem dobry objaw. Bo to oznacza przytomność umysłu, kojarzenie ( wstałem, to chcę wyjść na siusiu) no i że dziadzio ma potrzeby i jest zdeterminowany je realizować. Tylko czemu o tak bandyckiej porze? Może mu kup zegarek - taki z ogromnym wyświetlaczem.

Posted

mamanabank napisał(a):
Jak mnie Dziadzio obudzi jeszcze raz o 5.00 rano, to go ukatrupię własnymi rękami :-)

taki powrót do przeszłości ;-) ja mam tak co dnia ;-) i nawet o 3. na karmienie mojego ssaka;-)

Posted

A nas o czwartej rano budzi 'zięciu'. Przykolegował się taki jeden mikroprawiebenek do naszej Kruchy i śpiewa serenady domagając się widzenia z Kruchą. I tak już prawie tydzień. Sąsiedzi też mają fit pobudki :evil_lol:

Posted

Figafiga napisał(a):
Psie Wolny ;-) mój ssak to mój 5 miesięczny synek ;-)

No przecież wiem, ....... gratuluję :lol:, wiem, bo gdzieś przeczytałem, a jak bym nie wiedział to można się łatwo domyśleć. Jaki inny głodomór o trzeciej w nocy robiłby takie 'ekscesy'.

W takim razie potem pokażę Kruchę i 'zięcia' - właśnie szukam mu domu. Przyszedł nie wiadomo skąd, dostaje papu i mu się spodobało. Krucha już na Niego wrzeszczy, takie są .... o cholera chyba podpadłem :evil_lol: