andzia69 Posted May 22, 2011 Author Posted May 22, 2011 w nocy o północy zostala przywieziona jeszcze ze zgłoszenia policji sunia po zmarłej właścicielce...to tak w ramach rozrywek nocą... sunia z wypadku niestety nie przeżyła:( Quote
ewab Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 iJak już pisałam w piątek dziennikarze zaskoczyli nas informacją, że zostali przez miasto zaproszeni na otwarcie schroniska. Zapraszam więc na kolejną relację z wizyty p. Redaktor. [URL]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110522/POWIAT0104/475482096[/URL] "Na spotkaniu dyrektora Mazura z dziennikarzami nie było nikogo z szefostwa ŚTOZ-u. - Nie informowaliśmy o spotkaniu, bo odbiór techniczny będzie za kilka godzin - wyjaśniał dyrektor." Dodam, że na ten odbiór też nie zostaliśmy zaproszeni:-P. "Zwłaszcza, że pozwoli na uruchomienie schroniska dla 100 zwierząt, a potrzeby oceniane są na minimum 300." Ciekawa jestem skąd pochodzą te szacunki. Pomyśleć, że jeszcze w grudniu słyszeliśmy, że miasto w schronisku ma zagwarantowane 40 miejsc dla psów i to w zupełności wystarcza. "Wiceprezydent nie kryje, że miasto szuka alternatywnych rozwiązań i chętnie podpisze umowę z innymi gminami, bo rozbudowa schroniska w Dyminach jest bardzo problematyczna." Znowu straszą??? Quote
erka Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 "Na czwartkowej sesji zadecydowano o zmniejszeniu dotacji celowej dla KCK w wysokości 2.765.000 zł i wykorzystaniu jej na: Obice - 2.000.000 zł; monitoring na stadionie Korony - 750.000 zł; [B]tablicę upamiętniającą 20 rocznicę lądowania Papieża JPII w Kielcach - 15.000 zł "[/B] Andzia69, tez sobie nie życzę wydawania pieniędzy z moich podatków na to wszystko, łącznie z tablicą, za którą można by utrzymac psy w schronisku przez pół mies., ale kogo to obchodzi :cool3:. Quote
Majaa Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 Od razu Czarownico! Jestem, bo jestem, czarownicą świętokrzyską i co mówię (to się spełnia), ale akurat mój ostatni post wynikał w 99 % z wiedzy,a tylko 1 % to było przewidywanie. Co do mego "czarnowidzenia", "nie ma w tym ani krzty magii", po prostu patrzę na całą sytuację z boku, oceniając, pewnie intuicyjnie przewiduję, co może się zdarzyć, znając realia. Quote
Agata P Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Dzisiaj się dowiedziałam ,że mieszkam w RAJU (po rozmowie w gminie) Poszłam jednak do tej gminy i...coraz to lepiej:angryy: najpierw chciałam się na "gębę "czegoś dowiedzieć . Nawet nie wiem od czego zacząc ,więc tak Gmina nie ma podpisanej żadnej umowy z żadnym schroniskiem,bo komuś się nie podobały luksusy jakie miały psy w Dyminach i postanowiono zamknąć schronisko,a pieski miały tam tak dobrze,były zadbane,odżywione i w ogóle ful wypas,na pytanie czy pan tam był dostałam odpowiedź,że tak parę razy i za każdym razem było super:crazyeye: :angryy:Chcieli podpisać umowę chyba z Wrocławiem ale koszt dowiezienia 1 psa to ok 4000 zł:crazyeye: więc zrezygnowali bo...... 1.gmina nie ma problemu z bezdomnością zwierząt:crazyeye:,według nich nie ma takich pani mnie poinformowała,że nie mają prawie wogóle zgłoszeń tz mieli parę,na pytanie co z tymi paroma psami (chodziło o psy,bo kotów bezdomnych nie ma wcale:crazyeye:) pani odpowiedziała,że znalazły im domki we własnym zakresie:roll: 2.Jest właśnie brana "na tapetę jakaś uchwała czy ustawa ja się na tym nie znam jak pomagać tym "kilku" psom,które się czasem trafiają.Głównie chodzi o kastrację/sterylizację i usypianie a ma to wyglądać tak: -Jakiś wet podpisze z nimi umowę na usługi -kastracja /sterylizacja psa który ma właściciela gmina ma dopłacać 50% to by było ok -kastracja psa bezdomnego 100% refunduje gmina tylko na pytanie co potem z tym psem bo nie ma,żadnego miejsca gdzie te psy mogły by dojśc do siebie pan odpowiedział,że będą wypuszczane w macierzyste miejsce,czyli tam gdzie był znaleziony/odłowiony zaraz po zabiegu? ze szwami:roll: nie wiem jak oni to sobie wyobrażają .Rozmawiałam z wetem zastanawialiśmy się wspólnie czy takiego psa ma wypuścić w fartuszku,czy kołnierzu ,paranoja jakaś:angryy: - i najgorszy punkt [B]eutanazja psa bezdomnego chorego [/B]zapytałam czy [I]nie[/I] zdają sobie sprawy,że 99% psów bezdomnych na coś choruje choćby robaczyca czy jakaś inna pierdoła ,a będzie to podstawa do uśpienia bo przecież pies bezdomny i chory kryteria będą spełnione.Właśnie o ten punkt wet nie chce wysłać im swojej oferty bo to jest po 1 nie zgodne z prawem a po 2 to taki wet z powołania.Ale ofert wysłali 6 czy 7 to obawiam się ,że jakiś oszołom się znajdzie co będzie liczył tylko na kasę a zwierzęta miał głęboko w d..ie. Nie ma mowy o leczeniu czy hospitalizacji bezdomniaków z funduszu gminy. Wet ma się tam wybrać w tym tygodniu,zobaczymy co on zdziała.... Ja jestem za mały pikuś,żeby to pchnąc ,nie wiem na razie prosiłam weta,żeby mi pomógł z tym usypianiem,zeby im otworzył oczy,że TO NIE ZGODNE Z PRAWEM ZA UŚPIENIE PSA Z BYLE POWODU MOŻNA DOSTAĆ WYROK I ZAKAZ WYKONYWANIA ZAWODU mam nadzieję,że to zmienią Powinno być [B]eutanazja psa nieuleczalnie chorego lub nie rokującego na wyleczenie [/B]to może by się zgodził to podpisać bo jak to ktoś inny podpisze w takiej wersji ta naprawdę gmina nie będzie miała kłopotu z bezdomnością zwierząt:-(:-( to tak w skrócie ,nie wiem czy ktoś gdzieś słyszał o TAKIM absurdzie ???? Quote
epe Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Agata! To ja Ci powiem - w wielu gminach własnie tak jest!!!:angryy: Brakuje schronisk,gminy chcą się pozbyć "problemu",więc wybierają takie wyjścia: 1.wet wyłapuje,a co dalej robi z psami to zazwyczaj gminę nie obchodzi 2.hycel wyłapuje i patrz pkt.1 Jest zbyt dużo psów bezdomnych,a za mało schronisk!! Gminom żal pieniedzy,aby budowac schrony międzygminne i jest jak jest! Mnie już ręce opadają:-( Quote
Agata P Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 I nie ma na to sposobu??:angryy::angryy::angryy: myślałam,że tylko u nas tak ,do d..py:angryy: inne gminy może chociaż udają,że coś robią a tu nawet to nie to gdzie ta kasa się podziewa,wszystko pod siebie?? Quote
epe Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Agato! Kasa się podziewa własnie u hycli,wetów,lub w schronach przepełnionych,czyli mordowniach! A gminy uwazają,ze wypełniły zadania im zlecone przez przepisy! Oszczędniejsze wybierają wetów,bo zauwazyłam,ze jesli gmina ma umowe z wetem,to taniej płaca,niż np.hyclowi! Kochana! To jest cały proceder -tak bym to nazwała:angryy: I dlatego wielu nie zalezy na zmniejszaniu populacji,bo z czego będą żyć? Ja niedawno to odkryłam na przykładzie mojej Małopolski - przerażenie ogarnia co się dzieje:shake: I właśnie z tego powodu należy zacząć poważną walkę z gminami! Choć jest to też walka z wiatrakami,bo sądy niestety umarzają wszelkie sprawy,nawet super udokumentowane,na łamanie przepisów przez władze gmin:-( Jednym słowem - czego nie "dotkniesz" jest fatalnie! W desperacji pomyślałam,abyśmy my pso i koto-lubni zaczęli wzorować się na tzw.zielonych,zwanych często eko-terrorystami:evil_lol: Swoimi metodami potrafią często wygrywać sprawy o które walczą:razz: Quote
Agata P Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 epe masz rację przerażenie i wielka niemoc ,zrozumiałam dziś,że w walce z tymi bezdusznymi ludźmi takie osoby jak ja nie mają żadnych szans,chyba nikt nie ma,zadne argumenty nie docierają ,a przecież potrzeba tak niewiele ,trochę serca i dobrej woli.Smutne to,że jak zwykle najbardziej ucierpia na tym najslabsi:-( Quote
andzia69 Posted May 24, 2011 Author Posted May 24, 2011 remontu cd.....dzisiaj dostałam te. z UM, ze jutro ekipa remontowa się znowu objawi i dokończy zakonczony oficjalnie remont - mianowicie będą malować gab. wet plus wymieniać w nim zbiornik przelewowy....ciekawa jestem kiedy wymienią zlew i pompę... Quote
Pies Wolny Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Wyrwał naci cały worek, co za debilna 'władzunia'. Jak tu mieć szacunek do takich organów ? Przecież oni sobie świadectwo wystawiają. Rozmawiał ktoś z policją budowlaną ? I w tej sytuacji, pełnomocna niedorzecznik, przyczajona tygrysica, czeka ..... żeby może cycki wystawiać po medaliki, albo czeka na stołek z nowego rozdania (noweli, co jej ludzie nie widzieli). Czy ma ktoś granata, pomogę zawleczkę wyjąć. Quote
Potter Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Halo Kielce, nie poddawać się! :happy1: Ignorować bełkot urzędasów, pełnonocników i innych zawistnych ciot. Zawsze jest łatwiej wygrać rewolucję niż odnosić sukcesy podczas codziennej orki, kiedy "psa z kulawą nogą" nie zainteresują Wasze problemy. Bo żeby było szerokie poparcie, zainteresowanie i zrozumienie, to musi być krew i koniecznie śmierć, to oczywista oczywistość. A teraz jest szara rzeczywistość, pełna kłamstw i intryg tkanych przez urażone urzędnicze szmaty. Jedno jest pewne - prezio przesyłkę z sądu już ma na swoim biurku :diabloti:. Stąd ta wściekła piana. Quote
ewab Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Uff, podpisaną umowę mamy w ręku, a I transza dotacji wpłynęła dziś na konto. Jeszcze "tylko" kasa na hoteliki i kojce. Drążenie sprawy trwa:). Nie poddajemy się, bo nie mamy innego wyjścia. Co byśmy wtedy naszym zwierzakom powiedzieli... W ubiegłym tygodniu dostałam odpowiedź z Biura Rzecznika Praw Obywatelskich. Sprawa dotyczyła łamania praw osób z organizacji pro zwierzęcych - chodziło o utrudnianie nam wchodzenia na teren schroniska. Przyznam, że w świetle korespondencji, jaką otrzymywałam dotychczas od Pełnomocnika Terenowego RPO w Katowicach oraz po osobistych rozmowach z Panią Pełnomocnik, to co przysłał Pan Główny Specjalista było dla mnie kompletnym zaskoczeniem. [IMG]http://img560.imageshack.us/img560/7180/odprpostr1a.jpg[/IMG] [IMG]http://img231.imageshack.us/img231/2137/odprpostr2.jpg[/IMG] Quote
li1 Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Moje stare oczy nie moga przeczytac pisma. Za slaby/blady druk. Quote
arkad Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 [quote name='li1']Moje stare oczy nie moga przeczytac pisma. Za slaby/blady druk.[/QUOTE] [B]ewab[/B] - wgraj scan dokumentu np. na ImageShack , a tu podaj tylko link. W poście zajmuje to dużo miejsca, a tam łatwiej będzie nawet powiększyć dla lepszej czytelności (o ile wrzucisz plik od odpowiedniej rozdzielczości) Quote
Pies Wolny Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 [quote name='Potter']Halo Kielce, nie poddawać się! :happy1: Ignorować bełkot urzędasów, pełnonocników i innych zawistnych ciot. Zawsze jest łatwiej wygrać rewolucję niż odnosić sukcesy podczas codziennej orki, kiedy "psa z kulawą nogą" nie zainteresują Wasze problemy. Bo żeby było szerokie poparcie, zainteresowanie i zrozumienie, to musi być krew i koniecznie śmierć, to oczywista oczywistość. A teraz jest szara rzeczywistość, pełna kłamstw i intryg tkanych przez urażone urzędnicze szmaty. Jedno jest pewne - prezio przesyłkę z sądu już ma na swoim biurku :diabloti:. Stąd ta wściekła piana.[/QUOTE] Prezia tępić - czyn szlachetny ! ..... a na pianę jest metoda. Najlepiej działa po dwunastu piwach i trzydniowym wstrzymaniu ( jednodniowe też wystarczy - szkoda uszu :evil_lol:) Ewab - nam tez kopara opadła i odpadła. Jak Odi się pozbiera z robotą pokaże co dostała, a rozmowy też były 'och i ach, i siekierka w ruchu'. Żenująca żenada. Podpisana umowa i kasa - no jest ..... postęp, tylko ..jakiś taki urzędniczy. Macie szansę na roszczenie o odsetki za opóźnienie. W końcu te 'cholerne' kudłacze coś żarły cały ten czas ..... oczekiwania. PS. Właśnie nadeszła pocieszająca wiadomość :evil_lol: : w Niemczech atak bakterii ..... Coli, stwierdzono 1000 krotne przekroczenia na warzywach - chyba ..ównem podlewają, powrót do natury :diabloti:. Macie jakiegoś kandydata do nakarmienia ? Quote
ewab Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 [quote name='arkad'][B]ewab[/B] - wgraj scan dokumentu np. na ImageShack , a tu podaj tylko link. W poście zajmuje to dużo miejsca, a tam łatwiej będzie nawet powiększyć dla lepszej czytelności (o ile wrzucisz plik od odpowiedniej rozdzielczości)[/QUOTE] Mówisz i masz. Niestety drukarka u Specjalisty marna, bo oryginał tak właśnie wygląda. [URL]http://img560.imageshack.us/img560/7180/odprpostr1a.jpg[/URL] [url]http://img231.imageshack.us/img231/2137/odprpostr2.jpg[/url] Psie Wolny nasi urzędnicy zabezpieczyli swoje .... Data podpisania umowy 19.05.2011, termin przekazania I transzy 25.05.2011 - dotrzymali:p Quote
backbone Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Trochę wyostrzone: [URL]https://lh6.googleusercontent.com/-3Ue9e-ar-b4/Td6PE9Q4QAI/AAAAAAAAAjU/rw-iZvqv_no/odprpostr1a.jpg[/URL] [URL]https://lh6.googleusercontent.com/-8j-T8YintRQ/Td6PLG3_-fI/AAAAAAAAAjY/Lv4vMC6bgBE/odprpostr2.jpg[/URL] Dla wyladowania nerwów, opiszę pewną sytuację z dziś. Mianowicie chodzi o dzisiejszą interwencję - a konkretnie to niestety kolejna taka interwencja "których się nie zapomina". Dziś rano dostaliśmy sygnał od Straży Miejskiej o psie wiszącym na płocie przy Ul. Ściegiennego 165 bodajże. Kierowca pojechał pierwszy raz - psa nie znalazł, ludzie na miejscu nie widzieli niczego takiego. Dopiero później przyjechał do nas (do schroniska) pan który to zgłaszał. Pojechaliśmy za nim, i widok który było mi dane ujrzeć, był makabryczny. Suka ważąca około 30 kg, nabita na furtkę od jednego z ogródków działkowych (niski płot, o wysokości może metra z groszami). W oczekiwaniu na Straż Pożarną siedziałem z biedną psiną. Przyjechali strażacy, wycięli kawałek tej furtki i pojechaliśmy do weta. Niestety nie udało się suni uratować. Odeszła za TM* na stole operacyjnym, niestety straciła za dużo krwi. A morał z tego taki, że czasami dobrze by było żeby ta Straż Miejska zrobiła coś oprócz przekazania nam informacji. My mamy jeden samochód, oni kilkanaście. Mogli podjechać, zaczekać na miejscu na nas. Napewno piesz szybciej trafiłby pod opiekę weterynarza. Zdjęcie może być dla niektórych drastyczne, więc podaję linka a nie wstawiam w post: [URL]https://lh4.googleusercontent.com/-BTMZK9c-QT4/Td63ZUoQL1I/AAAAAAAAAjs/Hu5GtzS5vs4/s800/IMG_0691.JPG[/URL] Quote
Pies Wolny Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Ta straszna Straż Mniejsza to chyba chlebek z jednego pieca z Preziem wsuwają. Ciekawe czy te 'organy' choć zdają sobie sprawę, że 'pomogli' - słów brak. Quote
ania z poznania Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Kochani, chciałabym zaprosić Was na bazarek tekstowy, z którego dochód będzie przeznaczony na szczeniaczki z przytuliska w Mosinie [url]http://www.dogomania.pl/threads/208486-Bazarek-tekstowy-na-szczeniaczki-z-przytuliska-w-Mosinie-do-06.06[/url]. Quote
Potter Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 [quote name='Agata P']epe masz rację przerażenie i wielka niemoc ,zrozumiałam dziś,że w walce z tymi bezdusznymi ludźmi takie osoby jak ja nie mają żadnych szans,chyba nikt nie ma,zadne argumenty nie docierają ,a przecież potrzeba tak niewiele ,trochę serca i dobrej woli.Smutne to,że jak zwykle najbardziej ucierpia na tym najslabsi:-([/QUOTE] A tam, od razu nikt nie ma ;)... W woj. świętokrzyskim 99% gmin stworzyło złe, szkodliwe i łamiące ducha ustawy o ochronie zwierząt (też wadliwej i przestarzałej) prawo miejscowe dot. wyłapywania bezdomnych zwierząt i dalszej opieki nad nimi. W 99% gmin funkcjonują na porządku dziennym i legalnie haniebne przepisy umożliwiające bezkarne mordowanie bezdomnych zwierząt. Jeśli gminy nie chcą dobrowolnie zmieniać swojego prawa lokalnego i stosunku do praw zwierząt, to trzeba je do tego zmuszać siłą. Stowarzyszenie Obrona Zwierząt rozpoczęło akcję zaskarżania uchwał o wyłapywaniu, obowiązujących w świętokrzyskich gminach. Na początek wezwaliśmy do usunięcia naruszenia prawa gminę [B]Końskie[/B] (ta uchyliła swoją starą uchwałę w podskokach i przysłała nam do zaopiniowania nową, o niebo lepszą), [B]Starachowice[/B] (gmina uznała nasze wezwanie za [I]bezzasadne[/I], sprawa trafiła do sądu i została przez gminę przegrana), [B]Jędrzejów[/B] (skarga oddalona z tej przyczyny, iż gmina w tzw. międzyczasie znowelizowała sobie uchwałę i WSA orzekł, iż skarga dot. starej uchwały, która już nie istnieje, sic!). Dzisiaj zaskarżyliśmy 2 kolejne płody myśli urzędniczej: uchwały [B]Pińczowa[/B] i [B]Wodzisławia[/B]. Jeśli chodzi o Pińczów, to skarga dot. uchwały Rady Miejskiej w Pińczowie z dnia 04.06.1999 r., nr IX/72/99, [I]w sprawie wyłapywania bezdomnych zwierząt oraz sposobu dalszego postępowania z nimi[/I]. Zobaczymy co urzędasy na to. Quote
epe Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Potter!:Rose::klacz: Czy już ktoś Ci mówił,że jesteś rewelacyjna?:loveu: Tak trzymaj kochana,a inni proszę brać przykład:razz: To jest jedna z dróg walki,pomagającej psom w durnych gminach! Quote
Agata P Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Potter:klacz::klacz::klacz::Rose::Rose::Rose: Aż mnie zatkało..... Nareszcie jakaś nadzieja,światełko w tunelu dla pińczowskich bezdomniaków. Coś mi się wydaje,że nasza gmina chyba czuła pismo nosem ,że ktoś zamierza dobrać im się do tyłków ,skoro po tylu latach wystosowali pismo do wetów,(udają,że coś robią) Ja na razie czekam ,na wiesci od weta, wybiera się do gminy(był w środę ale nie zastał pani kierownik) bardzo jestem ciekawa co jemu powiedzą..... [B]Dziękuję za to,że pomyślałaś o naszych pińczowskich psiakach i kociakach[/B],:Rose::Rose::Rose: sama nie dałabym rady nic zrobić ,trzeba mieć łeb na karku i znać się na tych "ustawach" a swoją drogą to chciałabym zobaczyć ich miny (przecież u nas nie ma problemu,a ktoś śmie się czepiać:evil_lol:) Quote
andzia69 Posted May 30, 2011 Author Posted May 30, 2011 [url]http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,88614,9688148,Schronisko_wciaz_zamkniete__Kosmetyka_to_za_malo.html[/url] Quote
Pies Wolny Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Wolałbym się w dupę kopnąć niż napisać co mam w pliku txt., który napisałem w dniu podjęcia decyzji o zamknięciu schronu. Czy odbiór robót 'remontowych' się formalnie zakończył ? O dziwo komentarze pod artykułem pokazują jasno, że naród myśli - raczej mam na myśli nieobecność w komentarzach trolli i wszelkiej maści biurw. Macie jakiś plan B ? Quote
Recommended Posts