łamAga Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 [quote name='magdabroy']Piszę sobie z bratem: -tez idziesz na te psia wystawe? -Tak :):):):):) -TO ja przygarne Teosia ;) beda sie z Lila bawic ;) -Właśnie Theoś jest mi potrzebny na wystawie, bo pewne osoby chce go bardzo poznać :P I debeściacka odpowiedź mojego brata :evil_lol: -Dżizas.. to Bodzia weź zamiast Teosia - są podobni nie tylko z wyglądu :D a że z deka większy.. nikt nie zauważy :D :roflt::roflt::roflt::roflt: dobre dobre :eviltong: skoro mnie ma za duzej różnicy ani w wyglądzie ani w charakterze to ja proponuje Bodzia wziąć do Lilianki sie pobawią :diabloti: ale pozniej musi do nas przyjśc zeby nas poznac :eviltong: Quote
Baski_Kropka Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 [quote name='dOgLoV']:roflt::roflt::roflt::roflt: dobre dobre :eviltong: skoro mnie ma za duzej różnicy ani w wyglądzie ani w charakterze to ja proponuje Bodzia wziąć do Lilianki sie pobawią :diabloti: ale pozniej musi do nas przyjśc zeby nas poznac :eviltong:[/QUOTE] Haha własnie chciałam to napisać! Że skoro różnicy nie ma to niech Bodzia przygarnie xD Co tam u czterołapnych słychać :D? Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 [quote name='marta1624']No pewnie nikt nie zauważy różnicy :lol: No właśnie chciałabym mieszane jednak, nie całość na barfie, ale moim psiakom surowizna bardzo posmakowała (bo kości dostają , ale mięsa surowego nie). Ostatnio Kaja porwała kilo łopatki ze stołu (mama była happy, na obiad musiała zrobić grilla :diabloti:), miały ucztę, chciały więcej, więc tak myślę czy nie dawać na śniadanie surowego zamiast gotować, a po południu zupę/suche. Dobry pomysł?[/QUOTE] Myślę, że możesz spróbować ;) Tylko obserwuj czy nie ma jakiś rewolucji żołądkowo-jelitowych ;) Bo co innego czasem dostać surowe, a co innego regularnie ;) [quote name='agutka']ha,ha masz większy zamiennik synka :grin:[/QUOTE] No, mam :) [quote name='dOgLoV']:roflt::roflt::roflt::roflt: dobre dobre :eviltong: skoro mnie ma za duzej różnicy ani w wyglądzie ani w charakterze to ja proponuje Bodzia wziąć do Lilianki sie pobawią :diabloti: ale pozniej musi do nas przyjśc zeby nas poznac :eviltong:[/QUOTE] [quote name='Baski_Kropka']Haha własnie chciałam to napisać! Że skoro różnicy nie ma to niech Bodzia przygarnie xD Co tam u czterołapnych słychać :D?[/QUOTE] Zaraz mu to wyślę i zapytam czy chce Bodzia dla Lilianki :D A czterołapne przesiadują na dworze i grzeją dupki w słoneczku :) Edit: Mój brat nie chce tego marudy :eviltong: Quote
łamAga Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 buahahahahahhaa to Bogdam by sie ze Sebkiem dogadal , Sebek też marudzi jak stara baba czasami :eviltong: Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 [quote name='dOgLoV']buahahahahahhaa to Bogdam by sie ze Sebkiem dogadal , Sebek też marudzi jak stara baba czasami :eviltong:[/QUOTE] No to znajdą wspólny język w Opolu :D Quote
łamAga Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 [quote name='magdabroy']No to znajdą wspólny język w Opolu :D[/QUOTE] Tylko wiesz Sebastian jest wstydzioch , Bogdan też wiec moze byc tak ze staną obok siebie postoją i pomyślą " no to zesmy se qurwa pogadali " :evil_lol: Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 [quote name='dOgLoV']Tylko wiesz Sebastian jest wstydzioch , Bogdan też wiec moze byc tak ze staną obok siebie postoją i pomyślą " no to zesmy se qurwa pogadali " :evil_lol:[/QUOTE] Bodek tylko się zaśmiał, jak mu to przeczytałam :evil_lol: Quote
marta1624 Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 A powracając na chwilę do tematu- dajesz wieprzowinę surową? Bo czytałam o jakiejś chorobie u psów na a..... (cośtam). I co z kośćmi z drobiu? Całe? Mielone? I ile mniej więcej na dzień dajesz (tak na oko lub wagowo :)) Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 [quote name='marta1624']A powracając na chwilę do tematu- dajesz wieprzowinę surową? Bo czytałam o jakiejś chorobie u psów na a..... (cośtam). I co z kośćmi z drobiu? Całe? Mielone? I ile mniej więcej na dzień dajesz (tak na oko lub wagowo :))[/QUOTE] Daję kości wieprzowe ;) Z wieprzowiny zakazane są tylko podroby ;) Kości drobiowe też daję całe. Psy sobie dadzą z nimi spokojnie radę ;) Tora dostaje 2% masy ciała, czyli 600g na dobę, więc na jeden posiłek to jest około 300g. U małych ras, 2% będzie za mało, więc dla jamniczki liczyłabym 3%. Quote
łamAga Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 [quote name='magdabroy']Bodek tylko się zaśmiał, jak mu to przeczytałam :evil_lol:[/QUOTE] :evil_lol: się zaśmiał o sie okaże że Oni w najlepsze beda se gadać a to My bedziemy milczec :diabloti: Quote
marta1624 Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 [quote name='magdabroy']Daję kości wieprzowe ;) Z wieprzowiny zakazane są tylko podroby ;) Kości drobiowe też daję całe. Psy sobie dadzą z nimi spokojnie radę ;) Tora dostaje 2% masy ciała, czyli 600g na dobę, więc na jeden posiłek to jest około 300g. U małych ras, 2% będzie za mało, więc dla jamniczki liczyłabym 3%.[/QUOTE] Ok wielkie dzięki :) To już trochę wiem, spróbuje jak im posmakuje i posłuży, ale myślę że będzie nieźle ;) Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 [quote name='dOgLoV']:evil_lol: się zaśmiał o sie okaże że Oni w najlepsze beda se gadać a to My bedziemy milczec :diabloti:[/QUOTE] My się dość nagadamy na dogo itp. ;) Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 [quote name='marta1624']Ok wielkie dzięki :) To już trochę wiem, spróbuje jak im posmakuje i posłuży, ale myślę że będzie nieźle ;)[/QUOTE] Musisz też potem obserwować czy nie chudną. A jeśli tak, to oczywiście zwiększyć trochę dawkę ;) Quote
agutka Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 moja ma 19 kg i dostaje od 800 g do kilograma mięcha i dopiero odpowiedniej masy nabrała:roll: kości tylko raz w tygodniu i cierpi ;) Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 [quote name='agutka']moja ma 19 kg i dostaje od 800 g do kilograma mięcha i dopiero odpowiedniej masy nabrała:roll: kości tylko raz w tygodniu i cierpi ;)[/QUOTE] Dużo :) No ale tak jak pisałam, większe psy jedzą mniej ;) Quote
marta1624 Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 Ja popróbuję, zobaczę ;) Moja na razie waga prawidłowa, a jedzenie nieraz stoi i nie ma kto jeść :) Zobaczymy jak z surowym będzie. Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 Jak coś, to pytaj ;) I dawaj im jajka pod dostatkiem ;) Dobrze robią na sierść :) Quote
marta1624 Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 Jajka dostają już teraz, wszyscy się pytają jak to robię że mają tak lśniącą sierść ;) Nie mogę się tylko przekonać do kości drobiowych, żeby dawać.... Tyle razy straszono mnie o przebiciu przewodu pokarmowego, że się trochę boję :roll: Chyba będę wyciągać :) Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 Naprawdę, surowe drobiowe kości nie są takie straszne jak Ci się wydaje ;) Quote
marta1624 Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 [quote name='magdabroy']Naprawdę, surowe drobiowe kości nie są takie straszne jak Ci się wydaje ;)[/QUOTE] Może się przekonam ;) A wątrobę, żołądki, serca, nerki to spokojnie można? Wołowe, drobiowe, bo wieprzowe to dam najwyżej gotowane po południu ;) Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 [quote name='marta1624']Może się przekonam ;) A wątrobę, żołądki, serca, nerki to spokojnie można? Wołowe, drobiowe, bo wieprzowe to dam najwyżej gotowane po południu ;)[/QUOTE] Wątróbkę tak raz w tygodniu, bo możesz przedobrzyć ;) No i wątróbka u niektórych psów, powoduje rozwolnienie, więc żebyś się nie zdziwiła :D Ja w sumie mieszam wątróbkę z sercami i żołądkami, więc czasem dostaje nawet 2x w tyg., bo w takiej mieszance nie jest sama wątróbka. No i wieprzowa tylko po obróbce termicznej ;) To samo z nerkami wieprzowymi ;) Quote
marta1624 Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 Ok to już trochę wiem. Przeczytałam jadłospisy, trochę wątku Barf, ale jeszcze nie wszystko wiem to tak cię męczę ;) A dajesz ryby jakieś? Bo czytam np. o łososiu, ale co z ośćmi? Quote
*Magda* Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 Tora ryb nie lubi, tak więc z rybami nie pomogę :shake: Jedyne co zje, to tuńczyka z puszki ;) Ale prawie codziennie, daję jej olej z łososia :) Quote
marta1624 Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 A np. wątrobę to bierzesz taką po prostu ze sklepu (ewentualnie płukasz) i do miski dla Tory czy jakoś kroisz? Quote
Recommended Posts