Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='magdabroy']Piszę sobie z bratem:

-tez idziesz na te psia wystawe?
-Tak :):):):):)
-
TO ja przygarne Teosia ;) beda sie z Lila bawic ;)
-Właśnie Theoś jest mi potrzebny na wystawie, bo pewne osoby chce go bardzo poznać :P

I debeściacka odpowiedź mojego brata :evil_lol:

-Dżizas.. to Bodzia weź zamiast Teosia - są podobni nie tylko z wyglądu :D a że z deka większy.. nikt nie zauważy :D

:roflt::roflt::roflt::roflt: dobre dobre :eviltong:
skoro mnie ma za duzej różnicy ani w wyglądzie ani w charakterze to ja proponuje Bodzia wziąć do Lilianki sie pobawią :diabloti:
ale pozniej musi do nas przyjśc zeby nas poznac :eviltong:

Posted

[quote name='dOgLoV']:roflt::roflt::roflt::roflt: dobre dobre :eviltong:
skoro mnie ma za duzej różnicy ani w wyglądzie ani w charakterze to ja proponuje Bodzia wziąć do Lilianki sie pobawią :diabloti:
ale pozniej musi do nas przyjśc zeby nas poznac :eviltong:[/QUOTE]

Haha własnie chciałam to napisać! Że skoro różnicy nie ma to niech Bodzia przygarnie xD

Co tam u czterołapnych słychać :D?

Posted

[quote name='marta1624']No pewnie nikt nie zauważy różnicy :lol: No właśnie chciałabym mieszane jednak, nie całość na barfie, ale moim psiakom surowizna bardzo posmakowała (bo kości dostają , ale mięsa surowego nie). Ostatnio Kaja porwała kilo łopatki ze stołu (mama była happy, na obiad musiała zrobić grilla :diabloti:), miały ucztę, chciały więcej, więc tak myślę czy nie dawać na śniadanie surowego zamiast gotować, a po południu zupę/suche. Dobry pomysł?[/QUOTE]

Myślę, że możesz spróbować ;)
Tylko obserwuj czy nie ma jakiś rewolucji żołądkowo-jelitowych ;)
Bo co innego czasem dostać surowe, a co innego regularnie ;)

[quote name='agutka']ha,ha masz większy zamiennik synka :grin:[/QUOTE]

No, mam :)

[quote name='dOgLoV']:roflt::roflt::roflt::roflt: dobre dobre :eviltong:
ale pozniej musi do nas przyjśc zeby nas poznac :eviltong:[/QUOTE]

[quote name='Baski_Kropka']Haha własnie chciałam to napisać! Że skoro różnicy nie ma to niech Bodzia przygarnie xD

Co tam u czterołapnych słychać :D?[/QUOTE]

Zaraz mu to wyślę i zapytam czy chce Bodzia dla Lilianki :D

A czterołapne przesiadują na dworze i grzeją dupki w słoneczku :)

Edit: Mój brat nie chce tego marudy :eviltong:

Posted

[quote name='dOgLoV']buahahahahahhaa to Bogdam by sie ze Sebkiem dogadal , Sebek też marudzi jak stara baba czasami :eviltong:[/QUOTE]

No to znajdą wspólny język w Opolu :D

Posted

[quote name='magdabroy']No to znajdą wspólny język w Opolu :D[/QUOTE]

Tylko wiesz Sebastian jest wstydzioch , Bogdan też wiec moze byc tak ze staną obok siebie postoją i pomyślą " no to zesmy se qurwa pogadali " :evil_lol:

Posted

[quote name='dOgLoV']Tylko wiesz Sebastian jest wstydzioch , Bogdan też wiec moze byc tak ze staną obok siebie postoją i pomyślą " no to zesmy se qurwa pogadali " :evil_lol:[/QUOTE]

Bodek tylko się zaśmiał, jak mu to przeczytałam :evil_lol:

Posted

A powracając na chwilę do tematu- dajesz wieprzowinę surową? Bo czytałam o jakiejś chorobie u psów na a..... (cośtam). I co z kośćmi z drobiu? Całe? Mielone? I ile mniej więcej na dzień dajesz (tak na oko lub wagowo :))

Posted

[quote name='marta1624']A powracając na chwilę do tematu- dajesz wieprzowinę surową? Bo czytałam o jakiejś chorobie u psów na a..... (cośtam). I co z kośćmi z drobiu? Całe? Mielone? I ile mniej więcej na dzień dajesz (tak na oko lub wagowo :))[/QUOTE]

Daję kości wieprzowe ;) Z wieprzowiny zakazane są tylko podroby ;)
Kości drobiowe też daję całe. Psy sobie dadzą z nimi spokojnie radę ;)
Tora dostaje 2% masy ciała, czyli 600g na dobę, więc na jeden posiłek to jest około 300g. U małych ras, 2% będzie za mało, więc dla jamniczki liczyłabym 3%.

Posted

[quote name='magdabroy']Bodek tylko się zaśmiał, jak mu to przeczytałam :evil_lol:[/QUOTE]

:evil_lol:

się zaśmiał o sie okaże że Oni w najlepsze beda se gadać a to My bedziemy milczec :diabloti:

Posted

[quote name='magdabroy']Daję kości wieprzowe ;) Z wieprzowiny zakazane są tylko podroby ;)
Kości drobiowe też daję całe. Psy sobie dadzą z nimi spokojnie radę ;)
Tora dostaje 2% masy ciała, czyli 600g na dobę, więc na jeden posiłek to jest około 300g. U małych ras, 2% będzie za mało, więc dla jamniczki liczyłabym 3%.[/QUOTE]

Ok wielkie dzięki :) To już trochę wiem, spróbuje jak im posmakuje i posłuży, ale myślę że będzie nieźle ;)

Posted

[quote name='dOgLoV']:evil_lol:

się zaśmiał o sie okaże że Oni w najlepsze beda se gadać a to My bedziemy milczec :diabloti:[/QUOTE]

My się dość nagadamy na dogo itp. ;)

Posted

[quote name='marta1624']Ok wielkie dzięki :) To już trochę wiem, spróbuje jak im posmakuje i posłuży, ale myślę że będzie nieźle ;)[/QUOTE]

Musisz też potem obserwować czy nie chudną. A jeśli tak, to oczywiście zwiększyć trochę dawkę ;)

Posted

[quote name='agutka']moja ma 19 kg i dostaje od 800 g do kilograma mięcha i dopiero odpowiedniej masy nabrała:roll:
kości tylko raz w tygodniu i cierpi ;)[/QUOTE]

Dużo :)
No ale tak jak pisałam, większe psy jedzą mniej ;)

Posted

Jajka dostają już teraz, wszyscy się pytają jak to robię że mają tak lśniącą sierść ;) Nie mogę się tylko przekonać do kości drobiowych, żeby dawać.... Tyle razy straszono mnie o przebiciu przewodu pokarmowego, że się trochę boję :roll: Chyba będę wyciągać :)

Posted

[quote name='magdabroy']Naprawdę, surowe drobiowe kości nie są takie straszne jak Ci się wydaje ;)[/QUOTE]

Może się przekonam ;) A wątrobę, żołądki, serca, nerki to spokojnie można? Wołowe, drobiowe, bo wieprzowe to dam najwyżej gotowane po południu ;)

Posted

[quote name='marta1624']Może się przekonam ;) A wątrobę, żołądki, serca, nerki to spokojnie można? Wołowe, drobiowe, bo wieprzowe to dam najwyżej gotowane po południu ;)[/QUOTE]

Wątróbkę tak raz w tygodniu, bo możesz przedobrzyć ;) No i wątróbka u niektórych psów, powoduje rozwolnienie, więc żebyś się nie zdziwiła :D
Ja w sumie mieszam wątróbkę z sercami i żołądkami, więc czasem dostaje nawet 2x w tyg., bo w takiej mieszance nie jest sama wątróbka.
No i wieprzowa tylko po obróbce termicznej ;) To samo z nerkami wieprzowymi ;)

Posted

Ok to już trochę wiem. Przeczytałam jadłospisy, trochę wątku Barf, ale jeszcze nie wszystko wiem to tak cię męczę ;) A dajesz ryby jakieś? Bo czytam np. o łososiu, ale co z ośćmi?