Jump to content
Dogomania

Wątek zbiorczy Fundacji Pomocy Zwierzętom Bezdomnym "Szara Przystań" !!!

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Łazienkowy pies jest już u mnie. Cholernik z niego niemożliwy, myslałam że w nocy go utłukę. Myślę sobie drapać po drzwiach nie będzie, no bo niby jak ? z jedną łapą przednią ...? myślę sobie piszczeć nie będzie bo przecież ciągle sam siedział...a ten gnojek i piszczał i szczekał i drapał po drzwiach i jeszcze pogryzł jakąś starą smycz ;/Chcąc nie chcąc nawrzeszczałam na niego kilka razy co oczywiście nic nie dało więc dwa razy pomachałam mu szmatą przed pyskiem i kazałam kłaść się na miejscu wtedy z kolei zlał się ze strachu, myślał pewnie że dostanie wciry...po drugim szmacianym machnięciu w miarę do niego dotarło o co mi biega. Spałam dziś AŻ dwie godziny ! harcore.
Pozatym zjadł troche kolacji wczoraj i rozbiegał się na ogrodzie na całego :) udawałam że go gonię a ten uciekał i chował się za autami i się cieszył :) Za patykami biega jak szalony i nawet przynosi, nieporadnie ale przynosi :) Raczej lgnie do ludzi, nie ma lęku dopóki nie podniesie się głosu. Na grzbiecie jest bardzo niefajnie wygryziony, ma mnóstwo pcheł, dostał antybiotyk i kropelki. Postaram się dziś zrobić mu zdjecia bo wczoraj było ciemno.

Posted

Wiesz, ja nic nie chciałam gadać... ale tak sobie po cichu myślałam, że grzecznego i miłego psa nikt by nie zamykał w łązience żeby miec spokój :D

Z odpowiednim podejściem na pewno psiaczek się nauczy wszystkiego :) ludzie wstawiają psa do domu i oczekują, ze on sobie po prostu BĘDZIE. A potem się okazuje, ze to żywe zwierzę które o dziwo trzeba wychowywać...

Posted

[quote name='ma-ja']Wiesz, ja nic nie chciałam gadać... ale tak sobie po cichu myślałam, że grzecznego i miłego psa nikt by nie zamykał w łązience żeby miec spokój :D

Z odpowiednim podejściem na pewno psiaczek się nauczy wszystkiego :) ludzie wstawiają psa do domu i oczekują, ze on sobie po prostu BĘDZIE. A potem się okazuje, ze to żywe zwierzę które o dziwo trzeba wychowywać...[/QUOTE]

Ja myślę że to nie to, bo przeciez z opowiadań wiem że jak był sporadycznie spuszczony z tej linki to grzecznie kładł się na miejsce i nikomu nie wadził, był bezproblemowy. Tak samo jak siedziałam z nim chwilę wczoraj to położył się koło mnie i obserwował. No nic, trzeba sobie jakoś z wredotą poradzić :) Mam nadzieje że za 2-3 dni jak pozbędziemy się pcheł i przeprowadzi się do domu to przestanie tak wariować.

[quote name='Formica']Jutro składamy papiery o OPP. Proszę trzymać kciuki, bo po raz kolejny chyba nie zniesem...[/QUOTE]

trzymam !

Posted

Siostra mojej znajomej z okolic Tych poszukuje dużej suczki, dość młodej i łagodnej, bo w domu jest 10-letnie dziecko. Suczka mieszkałaby na podwórku (to domek z ogródkiem), z możliwością wchodzenia do domu. Nie znam tej osoby, ale znajoma zapewnia mnie, że psiak u jej siostry miałby dobrze. Ludzie nie są dogomaniakami, więc obiecałam, że pomogę poszukać. Proszę o kontakt na PW.

Posted

POSZUKUJEMY KLEMENSA !!!
Dnia 7 stycznia w Czeladzi uciekł Klemens.
Został zabrany do DT, z którego miał za kilka dni jechać do DS.

Był na spacerze, na niego i opiekunkę wlazł jakiś pijany facet i ją przewrócił, Klemens się wystraszył i uciekł razem ze smyczą ! Dlatego powinien zwracać uwagę ludzi.

Klemens to średniej wielkości psiak w typie szpica, biało-czarno-brązowy, ma puchatą sierść. Jest bardzo łagodny w stosunku do ludzi.

Kontakt: 660-756-993

Osoby z Czeladzi, Będzina, Sosnowca i okolic bardzo prosimy o pomoc w szukaniu psiaka !

Posted

[quote name='koelka']Siostra mojej znajomej z okolic Tych poszukuje dużej suczki, dość młodej i łagodnej, bo w domu jest 10-letnie dziecko. Suczka mieszkałaby na podwórku (to domek z ogródkiem), z możliwością wchodzenia do domu. Nie znam tej osoby, ale znajoma zapewnia mnie, że psiak u jej siostry miałby dobrze. Ludzie nie są dogomaniakami, więc obiecałam, że pomogę poszukać. Proszę o kontakt na PW.[/QUOTE]

W naszej fundacji raczej nie znajdą psa do budy. Szukamy psom najlepszych domów, a nie podwórek. Wyjątkiem może być dorosły pies, o którym wiadomo ze woli być na dworze niż w domu, ale takich jest niewiele.
Proszę zerknac na naszą stronę do psów do adopcji, tam jest suczka z kojca która szuka pilnie pomocy.

Posted

Sunia z kojca jest łagodna i spokojnie mogłaby mieszkać na podwórku, ale zdecydowanie nie na łańcuchu, czy bardzo ograniczonej przestrzeni życiowej. Nie chcemy by trafiła z deszczu pod rynnę ;)

Posted

Albiś już "u siebie" - w stolicy :-)

Poza tym:

U Znikotka bez zmian, sypia w kartonie z kocami na szafie, ożywa i ujawnia się noca, zagląda do pokoju, popatruje i wycofuje się "do siebie", za dwa tygodnie rozpoczynają się u nas ferie zimowe, znowu go będę trzymać w klatce wtedy, tye, że tej w dużym pokoju, z nami... klatka jest wielka, będzie miziany systematycznie, moze zrobimy krok naprzód...

Messer odpuścił już nowemu i wrócił do swojego noramlnego zachowania. Lekko kuleje i nadal nie używa w pełni łapki, ale nie przeszkadza mu to skakać na szafy i wylegiwać się wysoko...

Cechami diabła tragicznego są godność i lodowata mądrość. Jest dumnym straceńcem; zna swój los, ale nawet gdyby mógł się ocalić, ukorzywszy się przed Panem i wyznając winę, woli cierpieć. Nieposłuszeństwo jego budzi respekt. „Non serviam” (Nie będę służył) jest jego dewizą..."
Z taką postacią mamy do czynienia w "Mistrzu i Małgorzacie". Szatan w ludzkim wcieleniu nosił imię Woland, ale demony z jego świty się do niego "Messer" - Panie, Mistrzu.

Nasz Messer z ciężko połamaną łapą, pogodzony ze swym losem, czekał na ostateczne rozwiązanie swojego cierpienia w jednym ze schronisk. W milczeniu znosił wielki ból i stres, a godność i duma, z jaką poddawał się oględzinom i badaniom wprawiała wszystkich w osłupienie. Dziś już praktycznie zdrowy, bez upokarzającego go gipsu, robi piorunujące wrażenie swoją wewnętrzną siłą i uprzejmą tolerancją wobec otoczenia. Świadomy swojej siły i wartości, zaszczyca swoją obecnością i obdarza łaskawie towarzystwem tych, którzy wkupili się w jego łaski.
Messer obdarza miłością, bywa łasy na pieszczoty, ale nade wszystko cechuje go godność. To kot niezwykły i niebanalny. Wierny towarzysz i myśliciel. Kot dla wyjątkowego człowieka!

Mina już nie płacze za wolnością i przestrzenią, za to bardzo prosi o głaski. Kotka czasem poburczy na innego kota, ale generalnie woli się wycofać.

Kajko to kot miziak. Upomina sie o głaski, lubi kolanka i pod kołderkę chętnie się schowa, poudeptuje piersi leżącego i pomruczy... czasem sobie pogada, chętnie posiedzi też na klawiaturze... Zapowiada się fajny towarzysz z niego. Trzeba go tylko wykastrować...

A tri Cotka zostanie zaszczepiona. Domek w KAtowicach już na nią czeka, ale zdecydowałam, że bez szczepienia nie wydam...

Posted

[quote name='Formica']Sunia z kojca jest łagodna i spokojnie mogłaby mieszkać na podwórku, ale zdecydowanie nie na łańcuchu, czy bardzo ograniczonej przestrzeni życiowej. Nie chcemy by trafiła z deszczu pod rynnę ;)[/QUOTE]

ja też pomyślałam o tej naszej kojcowej suni, myślę że gdyby miała dobry, kochający dom to w mieszkaniu na podwórku nie byłoby nic zlego :)

A u mnie Dżeki rządzi ;) fajny z niego psiak, dowiedziałam się że uwiązany siedział 1,5 roku wyobrażacie sobie ? myslałam że to było kilka tygodni... Chciałabym jeszcze żeby pojawił się na stronce i facebooku :D

Posted

[quote name='ma-ja']Marta wstawię Dzekiego, tylko musisz mnie poganiać :) w ogóle się nie krępuj tylko mi przypominaj ;)[/QUOTE]

Dziękujemy :)

Posted

Sukces ! Pierwsza zedytowana :D

majka12741 napisał(a):
Z niecierpliwością czekamy na lutową Akcję:) My tzn ja I Czarek, bo wiecie on dalej u mnie jest:D

Wiemy wiemy, Czaruś to nasz stały lokator ;)