Asia & Ginger Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Freja napisał(a):No mysliwi kochają cockery :) w końcu to rasa myśliwska ! Może i kochają, ale ja bym nigdy nie dała psa dla myśliwego, chyba że poluje tylko i wyłącznie na ptactwo (chociaż nie popieram polowań w ogóle), a to dlatego, że mam znajomych myśliwych i wiem, jakie obrażenia psy odnoszą na polowaniach (wydłubane oczy, wyprute flaki, odgryzione albo połamane łapy, porozrywana skóra - to tak w skrócie). Nigdy nie dałabym swojego psa na polowanie na grubą zwierzynę i lisy. To zbyt niebezpieczne. :shake: Quote
arabiansaneta Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Spaniele są używane tylko do wypłaszania ptactwa z zarośli, co bardzo lubią i co jest zgodne z ich naturalnymi odruchami. Rzecz w tym, żeby myśliwy był etyczny i nie traktował psa jak "sprzętu". Quote
Freja Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Też nie pozwoliłabym Jokusia zabierać na polowania, bo to róznie bywa... mi i tych kaczek szkoda :( ale wśród mysliwych sa też tacy, którzy więcej chodza po lesie i podpatrują zwierzaki niz tak na prawdę polują... Quote
Asia & Ginger Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 arabiansaneta napisał(a):Spaniele są używane tylko do wypłaszania ptactwa z zarośli, co bardzo lubią i co jest zgodne z ich naturalnymi odruchami. Rzecz w tym, żeby myśliwy był etyczny i nie traktował psa jak "sprzętu". Wiem o tym doskonale. ;) Jednak nigdy nie wiadomo, co takiemu myśliwemu przyjdzie do głowy... Quote
Freja Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 ratujmy schronisko w Białej Podlaskiej, grozi mubrak dotacji , zamknięcie !!! Co wtedy się stanie z takimi pieskami jak Joki ???? wszystko tu: http// bialapodlaska.schr...osci-3785.html !!! POMÓŻMY !!!! Quote
cavani Posted February 5, 2011 Author Posted February 5, 2011 Kochani, spokojnie! Pan nie szuka psa do plowań bo takie odpowiednio wyszkolone już posiada. Szukał psa w potrzebie na portalach ogłoszeniowych i trafił na Jokiego. Twierdzi, że ma środki i warunki żeby jakiemuś pomóc i nie musi to być wcale rasa myśliwska, choć nie ukrywa, że takie psy są jego pasją. Joki cały dzień spędzałby na dworze, bo "pies musi biegać" a na noc byłby w domu. Tylko że Joki to pies typowo domowy i wszystkie pozostałe chętne rodziny, takie warunki mu zapewnią. Nie czułby się dobrze z dala od człowieka - to straszny pieszczoch, który chce być cały czas blisko. Teraz też nie leży na swoim posłanku, tylko bliziutko u moich stóp. Jednak myślę, że można by panu zaproponować innego psiaka, który dobrze czułby się w takich warunkach. Widać, że pan lubi psy - przyszedł w eleganckich wyjściowych spodniach, a od razu usiadł przy Jokim na podłodze i zaczął go dopieszczać. Quote
arabiansaneta Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 To ta kaukazka Saba może by mu pasowała? Quote
jostel5 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Dowiedziałam się właśnie,że Saba to mix leonbergera z beniem.U Kreski o tym dyskutujemy.Już ją wysłałam ,gdzie trzeba...:) Tu macie link do Kreski-Grety:http://www.dogomania.pl/threads/193664-Chora-Kreska-Greta-w-BDT.Potrzebne-pieni%C4%85dze-na-karm%C4%99-i-leczenie!!!-Ratunku!?p=16259983#post16259983 Quote
wiosenka Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 :lol: fotka super, każdy patrzy w inną stronę świata, i kolorystycznie Joki wpasował się do tego zestawu...troszkę szkoda, że tyle chętnych ;) Quote
arabiansaneta Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Tyle, ze trikolorka i czarna podpalana to panienki, więc na muszkieterów trochę mało sie nadają! Quote
Freja Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Ja sobie cockera nie wyobrażam na dworze cały dzien, to wprawdzie pies mysliwski ( z nazwy :)) ), ale pieszczoch i potrzebuje człowieka, pieszczot, podusi i zabawy :) Quote
arabiansaneta Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Szczególnie taki przytulak jak Joki! Quote
wiosenka Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Czy Joki nie potrzebuje jakiegoś bazarku? A może na konkretne psy ze schroniska z B.Podlaskiej? Idzie wiosna można by zrobić porządek w szafach a przy okazji pomóc psiną?:roll: Quote
Asia & Ginger Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 [quote name='Freja']Ja sobie cockera nie wyobrażam na dworze cały dzien, to wprawdzie pies mysliwski ( z nazwy :)) ), ale pieszczoch i potrzebuje człowieka, pieszczot, podusi i zabawy :) Dokładnie tak jak piszesz Freja. :lol: Cocker po prostu lubi towarzystwo człowieka i chce być przy nim cały czas. Mieszkam w domu z dużym ogrodem i jeśli wypuszczę moją Gingerkę samą, to chwilę pochodzi i wraca, bo sama się nudzi, a jeśli ja też jestem na podwórku (chociażby zajęta swoimi sprawami i nie zwracam na nią uwagi), to cały czas dotrzymuje mi towarzystwa. :p Jokuś na pewno też jest taki i pozostawiony cały dzień sam na dworze nie czuł by się szczęśliwy. Ale są również spanielki, które bardziej cenią swobodę i dla nich domek z ogrodem byłby wskazany. A może Panu myśliwemu zaproponować innego spanielka? Takiego, że tak powiem trochę "trudniejszego" (jeśli oczywiście nie ma małych dzieci w domu) albo bardziej "samodzielnego"? Nie chodzi mi od razu o jakiegoś agresora, ale Pan jest myśliwym, ma swoje psy, więc i ma doświadczenie, chciałby psa, który w dzień przebywałby na podwórku, a w nocy w domu, więc do głowy przyszły mi w tej chwili dwa spanielki. Ta sunia, ponieważ nie wiadomo tak naprawdę, czy mieszkała w domu, czy na dworze: http://www.dogomania.pl/threads/200859-Piękna-cocker-spanielka-w-okropnym-stanie-w-schronisku.Szukamy-domu. I ten spanielek, też poszukiwany domek z ogrodem (psiak młody, aktywny, super ogaduje się z innymi psami): http://www.dogomania.pl/threads/200595-Cocker-Spaniel-Brego.Zbieramy-na-hotel.-DT-daje-czas-do-konca-lutego!-POMOCY Oprócz tych dwóch znalazłoby się kilka innych spanieli, dla których są pożadane domki z ogrodem i bez małych dzieci. Quote
jostel5 Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 [quote name='wiosenka']Czy Joki nie potrzebuje jakiegoś bazarku? A może na konkretne psy ze schroniska z B.Podlaskiej? Idzie wiosna można by zrobić porządek w szafach a przy okazji pomóc psiną?:roll: Joki,z tego,co się orientuję,jest zabezpieczony finansowo dzięki "cavalierkom";),ale inne psiaki w schronie nie mają NICZEGO oprócz miski żarełka ,budy i łańcucha.Schron potrzebuje pieniędzy na wszystko,na przykład na leki i szczepionki. W tej chwili na dogo są robione różne bazarki na różne psiaki z naszego schronu,ale to kropla w morzu potrzeb! Każdy bazarek się przyda,każdy pieniążek jest potrzebny! Wiosenko-dziękuję!:iloveyou::Rose: Quote
Freja Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 a może przekazać schronisku w Białej Podlaskiej 1% z naszych podatków ? Dajcie na forum konto ! Quote
Freja Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 Przekażmy w tym roku 1% z naszych podatków na to konkretne schronisko i jeszcze pomysł wart do skopionwania: u nas w moim miasteczku młodziez z liceum zorganizowała akcję: zbierali koce, miski,smycze, obroże, składali się na worki karmy i zawieźli dwa samochody darów dla schroniska. Pomyślcie o tym, a może szkoła objęłaby patronat ? moze wtedy i ilość adopcji byłaby większa ? Bo jak się któreś z dzieci przywiąże do jakiegoś podopiecznego :) Quote
jostel5 Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 A,proszę bardzo!:) Oto KRS : PROSIMY o 1% dla bezdomnych 01-01-2011 Prosimy Wszystkich ludzi z dobrym sercem i wrażliwością na krzywdę innych mieszkańców tego świata o przekazanie 1% podatku dla porzuconych, bezdomnych, chorych, potrąconych w wypadkach i niechcianych zwierząt. Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt AZYL prowadzące Schronisko dla bezdomnych zwierząt w Białej Podlaskiej uprzejmie informuje, że jest Organizacją Pożytku Publicznego (OPP - KRS 0000006967) i stara się ratować wszystkie małe i duże bezbronne istoty, często krzywdzone przez ludzi, którzy zapominają o tym, że sierciuchy też czują ból i umieją kochać bezgranicznie i szczerze mimo krzywd jakie zadaje im człowiek. POMÓŻ NAM RATOWAĆ TYCH, KTÓRZY SAMI NIE POPROSZĄ. NIE CZEKAJ TO NIC NIE KOSZTUJE. KRS 0000006967 Wszystkich, którzy zechcą przekazać 1% podatku na naszą działalność prosimy o wypełnienie zeznania podatkowego za rok 2010 i w odpowiedniej rubryce wpisanie naszego numeru KRS 0000006967 . Quote
jostel5 Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 Freja napisał(a):Przekażmy w tym roku 1% z naszych podatków na to konkretne schronisko i jeszcze pomysł wart do skopionwania: u nas w moim miasteczku młodziez z liceum zorganizowała akcję: zbierali koce, miski,smycze, obroże, składali się na worki karmy i zawieźli dwa samochody darów dla schroniska. Pomyślcie o tym, a może szkoła objęłaby patronat ? moze wtedy i ilość adopcji byłaby większa ? Bo jak się któreś z dzieci przywiąże do jakiegoś podopiecznego :) Już to robimy! :) "Moje" dzieciaki mają w schronie zaadoptowanego wirtualnie psiaka (już trzeciego!) ,w grudniu,przed świętami ,zawieźliśmy psiakom prezenty-luki bagażowe w autokarze były nimi zapchane do granic możliwości! Dwa psy poszły też do adopcji...Mam mądre i wrażliwe dzieci!:) Quote
Freja Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 jostel5 GRATULUJĘ DZIECI ! Żeby wszyscy rodzice mieli takie podejście nie byłoby psiej i kociej niedoli ...Mnie wychowywano przed wielu laty w dzieciństwie podobnie i stąd moja wielka miłość do psów,koni, kotów...w moim życiu nie było dnia bez psa :) cztery łapy a teraz 12 łap zawsze tupają w pobliżu mnie... Moje psy to był ster, piesek w typie foksterierka ( adpotowany jako biedulek "z ulicy" przez moją babcię ), cocker spaniel czarno-srebrny z białą gwiazdką na czole i teraz 3 spanieli :) Quote
jostel5 Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 Freju,dzięki za miłe słowa,ale-to są moje szkolne dzieci!;) Wiek gimnazjalny,więc tym bardziej jestem z nich dumna...:) Własnych dzieci nie mam,ale gdybym miała-byłyby na pewno pozytywnie świrnięte:)... na tle zwierzaków...:) Quote
jazzgotka Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 Witam wszystkich fanów Jokiego, jak wszystko pójdzie dobrze(nie może być inaczej) w niedziele Joki zawita u nas w domku, prawde mówiąc to aż tydzien i nie mozemy sie juz doczekać. Bradzo sie ciesze że tak wielu dobrych ludzi zyczy Jokiemu jak najlepiej, mam nadzieje ze nasz dom będzie tym wymarzonym dla psiaka po jego złych doswiadczeniach. Obiecuje prowadzić wątek o Jokim w dalszym ciągu, musze tylko nauczyć się wklejac fotki. WIELKIE I SZCZERE podziekowania dla mamy chrzestnej Jokusia **FREI** za wyprawke na nową drogę.... i ogromna miłość do psiaków, pozdrawiam wszystkich cieplutko :-) Quote
Recommended Posts