Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzięki zolziatko Liza dostała REALNĄ szansę...

Udało się jej dziś porozmawiać z dr Orłem. Zdjęcia wykazały, że blizna wewnątrz powiększa się... 

Dr Orzeł powiedział, żeby zrobić Lizie znów tomograf w Lublinie (u dr Bryzka, którego zna i do którego już zadzwonił i powiedział mu o Lizie). Jeśli potwierdzi się ucisk na mózg to dr Orzeł podejmuje się operacji razem z dr Bryzkiem - w Lublinie. Wg niego jest duża szansa, że po operacji ilość ataków zmniejszy się lub nie będą występować wcale.

Koszt tomografu to 300 zł - anonimowa osoba chce ten koszt pokryć.

Koszt operacji to ok. 500 zł.

Posted

Doktor się nazywa Bryzek. Chyba przekręciłam nazwisko w rozmowie Murko :)
Dr Orzeł mówił, że w Lublinie będzie w ostatni weekend maja i czerwca, więc wtedy mogłaby być ewentualna operacja.

Posted

Doktor się nazywa Bryzek. Chyba przekręciłam nazwisko w rozmowie Murko :)
Dr Orzeł mówił, że w Lublinie będzie w ostatni weekend maja i czerwca, więc wtedy mogłaby być ewentualna operacja.

Ogromnie  się cieszę! Operacja to być może szansa dla Lizy na lepsze życie.

Och,  rozmarzyłam się...

Zolziatko - bardzo dziękuję za pomoc :)

Mam nadzieję, że nazbieramy na operację, od zaraz zaczynam prosić o pomoc.

Lizuniu  - wytrwaj .

Posted

Może by zrobić jej wydarzenie na FB? Często apele o pomoc na operację ratującą życie psa przynoszą spore efekty.
Oby się udało jej pomóc :)

Nie jestem na FB; a faktycznie bardzo przydałby się ktoś, kto poprowadziłby takie wydarzenie...

Teraz ważny każdy przysłowiowy grosik

Posted

Ciesze sie, ze jest dla Lizy nadzieja.

Moze na poczatek zrobimy jakis bazarek cegielkowy ?

Ja przez weekend jestem poza domem, wiec na razie nie dam rady, dopiero po powrocie. Chyba, ze ktos inny sie podejmie ?

Posted

Rozmawiałam z moim zaufanym wetem.Powiedział ,że jest potrzebny rezonans magnetyczny ,a nie tomografia. Poradził też,że najbliżej miejsca pobytu suni w Warszawie operuje dr Jacek Sterna.. O Lublinie nie miał dobrej opinii.

We Wrocławiu operuje   dr Niedzielski i dr Szczypka, rezonans można wykonać na klinikach i u Niedzielskiego. Nie pytałam o koszty.

Posted

Z tym rezonansem to masz chyba  rację - zamojski szczeniak z padaczką - Piracik, który był diagnozowany w Warszawie, miał robiony rezonans, żeby zobaczyć, co dzieje się w głowie malca.

Trochę tez zastanawiam się, dlaczego po pierwszej tomografii ten sam lekarz powiedział, ze nie podejmuje się takiej operacji i odsyłał do Warszawy lub Wrocławia, bo tylko tam wykonywane są tego rodzaju zabiegi....

Wrocław to chyba poza naszym zasięgiem, tyle już tutaj się o tym dyskutowało,  koszty ogromne -  podróż, rezonans to 1000 zł; no i ktoś musiałby to pilotować, umawiać, ktoś musiałby z sunią tam jechać.

W Warszawie tez przydałby się ktoś do kontaktu - Jo37 nie da teraz rady, ma poważne problemy rodzinne.

Ciesze sie, ze jest dla Lizy nadzieja.

Moze na poczatek zrobimy jakis bazarek cegielkowy ?

Ja przez weekend jestem poza domem, wiec na razie nie dam rady, dopiero po powrocie. Chyba, ze ktos inny sie podejmie ?

Dzięki za chęć pomocy

Posted

Tak się właśnie zastanawiam... Jeżeli Jo37 nie da rady, to może znaleźć dogomaniaka z Warszawy i poprosić o pomoc. Chyba nie ryzykowałabym operacji w Lublinie.
Pieniądze jakoś spróbujemy zebrać.

Posted

Tą operację w Lublinie miałby robić weterynarz Orzeł z Krakowa. Ja osobiście mam do niego zaufanie. Operował mojego psa ale to tylko były rzepki, a nie operacja związana z mózgiem.
Czy ktoś z Was ma kontakty do tych lekarzy z Warszawy? I zaufanego dogomaniaka stamtąd?

Czytałam dziś wcześniejsze strony wątku i wychodzi na to, że Liza intensywne ataki ma 4 lata :(

Posted

Tak bardzo się cieszę, że jest szansa dla Lizy.
Pieniądze na pewno uda się zebrać.
W niedługim czasie też zrobię bazarek.

Dr Orzeł wyrwał śmierci mojego kota. Ma bardzo dobrą opinię wśród właścicieli czworonogów, ale i samych wetów jako posiadający wiedzę i umiejętności. Zostałam pokierowana przez dobrego weterynarza z mojego rejonu do niego. To Człowiek przez duże C, ma też świetne podejście do zwierząt. Nie wiem jednak, jak z operacjami mózgu.

Oczywiście, że najlepiej byłoby przekazać Lizę w ręce kogoś, kto się specjalizuje w takich operacjach.
Ale ktoś na miejscu we Wrocławiu czy Warszawie musiałby przejąć Lizę i zająć się wszystkim na miejscu.
Czy uda się znaleźć kogoś takiego? Nie możemy zbyt długo szukać.

Posted

U Niedzielskiego są miejsca w szpitaliku, dr Szczypka nie ma szpitalika. Pobyt stacjonarny na pewno znacznie podrożyłby koszty ,ale myślę ,że pierwsze doby sunia powinna być pod stałą opieką wetów.

Do Warszawy jest bliżej, może porozmawiajcie z dr Sterną jak on to widzi.

Posted

Właśnie rozmawiałam z Jo37  -  jest zdania, ze operacja w Lublinie jest bardziej realna, chociaż oczywiście ma wątpliwości, których w przypadku Lizy jest coraz więcej :(

Przede wszystkim to operacja na mózgu, która do tej pory była odradzana przez zespół lekarzy z Lublina...

Jednak koszt tej operacji  jest bardziej w naszym zasięgu -  a Lizie coraz częściej  brakuje na utrzymanie w hoteliku, leki  i będzie z tym coraz gorzej, bo sunia nie ma żadnych stałych deklaracji, a jest u Murki 5 rok.  

Oczywiście operacja w ośrodku, który ma doświadczenie  w tego typu zabiegach na mózgu byłaby bardziej wskazana, ale  w jaki sposób zebrać tak ogromną  kwotę w sytuacji, kiedy brakuje na utrzymanie suni?

Jo37 jest w stanie zająć się wszystkim na miejscu w Warszawie, ale koszty, które trzeba byłoby zgromadzić na taki wyjazd są raczej niemożliwe do zdobycia (transport do Warszawy ok 400 - 500 zł, rezonans 1000 zł, hotelowanie , póżniej ewentualna operacja - ok 2000 zł  - 3,000 zł)?

A wciąż trzeba pamiętać o tym, ze Liza wróci do hoteliku.

U Niedzielskiego są miejsca w szpitaliku, dr Szczypka nie ma szpitalika. Pobyt stacjonarny na pewno znacznie podrożyłby koszty ,ale myślę ,że pierwsze doby sunia powinna być pod stałą opieką wetów.

Do Warszawy jest bliżej, może porozmawiajcie z dr Sterną jak on to widzi.

Przekażę Jo37 nazwisko dr. Sterny - w międzyczasie nic nie zaszkodzi zapytać...

Jo37 ma problem z internetem, spróbuje zajrzeć tutaj w poniedziałek.

Posted

To może zorientować się jakie byłby koszty we Wrocławiu.

Mój wet powiedział ,ze ogólnie takie operacje robi się bardzo rzadko. Umiejętność i wiedza operatora musi być zbliżona do neurochirurgii.Wet , który często operuje kręgosłupy po złamaniach ma więcej doświadczenia niż zwykły chirurg.

Nie da się suni zawieźć do warszawy taniej? Przecież  kierowcy  z BlaBlaCar często wiozą ludzi za 50 zł ,więc gdyby policzyć opiekuna i sunię , to wychodzi ok.100 zł w jedną stronę