Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

[quote name='M&T']Ja osobiście bardzo polecam "Pozytywne szkolenie psów dla żółtodziobów..." Pameli Dennison :D bardzo dokładnie [ale i przejrzyście] opisane jest jak szkolić psa za pomocą klikera i jak sprawić, aby to szkolenie było przyjemnością i zabawą, a ni męczarnią :)

[/quote]

Ktos jeszcze zna te ksiazke? Widzialam dzis w empiku, wygladala zachecajaco, ale bardzo tania nie jest, zwlaszcza ze chwilowo wydatki psie przed nami, to chcialabym wiedziec czy warto ;)

Posted

Ja z mniej kynologicznych książek polecam:
"Moje życie z psem imieniem George" Judith Summers
"Psi Rok" i " Dobry pies" Jona Katza
"Balsam dla duszy miłośnika psów"
To takie miłe dla oka historie dobre "na dobranoc" :)

I bardzooo polecam "Tajemnice psiego umysłu" Corena Genialne! ;)

Ma ktoś [B][/B]"Psy i szczenięta" B.R Larousse ? Warto kupić?

Posted

Polecam "Zapomniany język psów" i "Zapomniany język psów w praktyce" Ian Fennel. Ta książka zmieniła całkowicie moje relacje zarówno z moimi psami, jak i wszystkimi innymi - mieszkającymi w domach moich przyjaciół i spotykanych na ulicy. Obie te książki mam cały czas pod ręką i sięgam do nich zawsze, gdy mam jakiś problem z moimi kochanymi "ogonkami".

• 2 weeks later...
Posted

Ja pochwalę, tak jak co poniektórzy przede mną, "Tajemnice psiego umysłu" oraz " Jak rozmawiać z psem" Stanleya Corena.
"Sygnały uspokajające" Turid Rugaas też warto przeczytać.

Nie wiem czy ktoś już polecał..."Zapomniany język psów" Jan Fennel - świetna książka o tym, jak zbudować pozytywne i poprawne relacje ze swoim psem. O tym jak bez użycia przemocy wytłumaczyć mu kto jets "alfą":p

Całkiem dobrym przewodnikiem po rasach jest ksiązka "Psy" Bruca Fogla, dużo zdjęć, opisy całkiem dobre, sporo ciekawostek.;)

Posted

Ja skieruję do Was pytanie...
Jaką książkę moglibyscie mi polecic odnośnie wychowania/socjalizacji szczeniaka? Taką na dobry początek...

Chciałabym też kupić jakąś książkę o spędzaniu czasu z psem, ale nie wiem czy jest taka jakaś książka godna uwagi?!

Pozdrawiam :lol:

Posted

[quote name='Cindy']
Chciałabym też kupić jakąś książkę o spędzaniu czasu z psem, ale nie wiem czy jest taka jakaś książka godna uwagi?! [/QUOTE]
Jedyne co mi przychodzi co głowy to książka 'Zabawy z psem'
Swoją drogą - polecam. ;)

Posted

[quote name='Cindy']Ja skieruję do Was pytanie...
Jaką książkę moglibyscie mi polecic odnośnie wychowania/socjalizacji szczeniaka? Taką na dobry początek...

Chciałabym też kupić jakąś książkę o spędzaniu czasu z psem, ale nie wiem czy jest taka jakaś książka godna uwagi?!

Pozdrawiam :lol:[/quote]

może "101 psich sztuczek" :)

Posted

101 psich sztuczek mam :p
I polecam, ale zdecydowanie jako dodatek do innych lektur...

Kupiłam ostatnio książkę "Jak być najlepszym przyjacielem psa" napisaną przez mnichów.... Dobry wybór?
Zastanawiałam sie jeszcze nad "Mój pies świadczy o mnie" czy jakoś tak...

Posted

Tak na dobry początek, to ja bym chyba poleciła "Pies i człowiek. Jak żyć zgodnie pod jednym dachem" Jean Donaldson. Wiele się z niej dowiesz, a czyta się świetnie.
Miłej lektury!
A jakiego masz psiaka? Od tego zależą rozrywki.
Dla szczeniaka najlepsze są krótkie zabawy i nie za długie, nie bardzo wyczerpujące spacery - zbyt duży wysiłek nie najlepiej wpływa na rozwój kości... Tak więc na początek bawcie się krótko i często. Warto wybrać się też do psiego przedszkola.
Później możecie pomyśleć np. o agility, szkoleniu dla tropowców, frisbee czy też o konkursach posłuszeństwa. Zależy co najbardziej będzie Wam odpowiadało.

Posted

[quote name='Mołdi']przeglądałem tę książke, jej pełna nazwa brzmi: [B]Tresura psów - I kto tu kogo prowadzi na smyczy? [/B]autor: [B]Gerilyn J. Bielakiewicz. [/B]Są tam działy poświęcone klikerowi, nagrodom, karom i podstawowym komendom itd. Na każdy dział jest poświecone kilka stron, jednak nie ilość się liczy a treść, a że nie czytałem to nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć. Kosztuje niewiele ponad 30 zł i zamierzam ją kupić ale jeszcze się wstrzymuje bo zastanawiam się też nad książką [B]Karen Pryor [/B]pt. [B]Kliker - skuteczne szkolenie psa.[/B] Nie wiem która mam wybrać, dlatego czekam na jakieś opinie oraz na ocenę tego filmu na dvd.[/QUOTE]

Dokładnie miałam ten sam problem. Pojechałam po spodnie. Weszłam do empiku w celu rozeznania się w wydawnictwach. Wpadły mi w oko 2 książki. Przez 30 min zastanawiałam się na którą się zdecydować - mogłam pozwolić sobie na jedną. Całe szczęście decyzji nie udało mi się podjąć, więc kupiłam obie :) Nie żałuję. Tak więc za dużo nie pomogę, a jedynie mogę polecic zakup 2 sztuk ;)

Posted

Psiaka jeszcze nie mam, ale będe miała szczeniaka...
Chciałabym się dobrze do tego przygotować...
Chociaż juz wcześniej miałam psa to jego wychowywali moi rodzice, a teraz to będzie mój pies...

Zastanawiam sie...
Chciałabym kupić jakąś książkę typowo o szczeniaku; jego socjalizacji, pielęgnacji itd.

Posted

Znacie pewnie "Moje psie niebo", "Psią duszę", bo wiersze te krążą od lat po Internecie. Teraz zostały zebrane i w towarzystwie świetnych rysunków Autorki - BARBARY BORZYMOWSKIEJ wydane w książce, która oprócz szlachetnego przesłania ma równie szlachetny cel - wspomóc podopiecznych Fundacji "Zwierzęta Eulalii".

Książka nosi tytuł [SIZE=4][B]"A PIES SIEDZI I PATRZY"[/B][/SIZE]

Zajrzyjcie tu: [URL="http://www.eulalia.pl/"][COLOR=#000000]www.eulalia.pl[/COLOR][/URL] i obejrzyjcie kilka umieszczonych tam stron - prawda, że niezwykłe?
Czuje się w tym serce!!!
Nie mam wątpliwości, że na tym Forum nie ma ani jednej osoby, której nie wzruszy ta książka...
A kto mieszka w Warszawie będzie miał okazję na promocji poznać Barbarę Borzymowską, która bardzo wiele dobrego robi dla zwierząt, a także innych Przyjaciół zwierząt, bo na pewno tylko tacy przyjdą na promocję książki.
Ja tam na pewno będę!
Kto wie - może do zobaczenia :smile:!!!

Jola
[IMG]http://www.eulalia.pl/images/galery/242/1239288000zaproszenie.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Sonik2626']Wiecie może gdzie można kupić książke 101 psich sztuczek ponieważ w każdym sklepie internetowym jest niedostępna???:-(:???:

Z góry dzięki za pomoc;)[/quote]

Ja w empiku ostatnio widziałam :roll:

Posted

Wiesz... Ja widziałam ją w empiku w Łodzi (dokłądniej w manufakturze)... Ale teraz patrzę na ich stronę, że produkt niedostępny...
Książka kosztowała dokładnie 39,90...

Posted

W Empiku zamówić można książkę przez internet - [url=http://www.empik.com]empik.com - salon internetowy[/url]
Przy wyborze opcji z dostawą do salonu, przesyłka jest darmowa ;)