Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój tata też używa zwykłej smyczy którą podpina do kierownicy obowiązkowo linka amortyzująca a zresztą wstawię zdjęcie bracika to zobaczysz:
[IMG]http://img220.imageshack.us/img220/9708/1481ez4.jpg[/IMG]

• Replies 322
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Monika_Lucky']Mój tata też używa zwykłej smyczy którą podpina do kierownicy obowiązkowo linka amortyzująca a zresztą wstawię zdjęcie bracika to zobaczysz:
[/quote]

a gdzie jest ta linka ;>? bo smycz di kierownicy tak a linka gdzie? o jezu wogole sie na tym nie znam a jak zrobi sie cieplo chce ruszyc

Posted

Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać z psem :lol:
Najlepsze temperatury do treningu są w przedziale 10-15 stopni C.
Dobre do podglądania sposobu mocowania liny do roweru i szelek są galerie zdjęć z zawodów. Każdy z zawodników ma nieco inny sposób na to. Warto wypróbować kilka i dobrać ten, który konkretnie nam odpowiada.

Posted

[quote name='SH']Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać z psem :lol:
.[/quote]
O przepraszam, z psem polnocy tak, ale z moim psem poludnia przy takiej temperaturze dopiero sie rozkrecamy :cool3:

[B]Aguś,[/B]

czyli jednak sucz zostaje?

Posted

[quote name='SH']Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać z psem :lol:
Najlepsze temperatury do treningu są w przedziale 10-15 stopni C.
Dobre do podglądania sposobu mocowania liny do roweru i szelek są galerie zdjęć z zawodów. Każdy z zawodników ma nieco inny sposób na to. Warto wypróbować kilka i dobrać ten, który konkretnie nam odpowiada.[/quote]

10-15 stopni C to max temp do terningu psa zaprzęgowego.
im mniejsza temp tym lepiej (w granicach rozsądku)

Posted

[quote name='PATIszon']O przepraszam, z psem polnocy tak, ale z moim psem poludnia przy takiej temperaturze dopiero sie rozkrecamy :cool3:

[B]Aguś,[/B]

czyli jednak sucz zostaje?[/quote]

narazie nikt jej nie chce, bym jeden pan co ma juz huska, dom przy lesnictwie, pracuje w domu i psy nie zostaaj same, ma doswiadczenie, taa tylko moja suka byla mu do rozrodu potrzebna ,dziekuje:cool1: wole nie

Posted

[quote name='AguŚ']a gdzie jest ta linka ;>? bo smycz di kierownicy tak a linka gdzie? o jezu wogole sie na tym nie znam a jak zrobi sie cieplo chce ruszyc[/quote]
CHodzi o linkę amortyzującą? my mamy około 10 -15 cm.linki która poczeiona (zawoązana )do końcówki szelek np.\:
[URL="http://img185.imageshack.us/img185/6690/h451jx2.jpg"]<klik>[/URL]
[URL="http://img473.imageshack.us/img473/2931/36060291ss9.jpg"]<klik>[/URL]

Posted

[quote name='Monika_Lucky']CHodzi o linkę amortyzującą? my mamy około 10 -15 cm.linki która poczeiona (zawoązana )do końcówki szelek np.\:
[URL="http://img185.imageshack.us/img185/6690/h451jx2.jpg"]<klik>[/URL]
[URL="http://img473.imageshack.us/img473/2931/36060291ss9.jpg"]<klik>[/URL][/quote]

aa czyli linka to taki kawałek, a reszta smycz? sorki ale nie mam zielonego pojęcia o tym sprzęcie. a do marca chce się nauczyc, kupic, zrobic i jechac:roll:

Posted

w[quote name='AguŚ']aa czyli linka to taki kawałek, a reszta smycz? sorki ale nie mam zielonego pojęcia o tym sprzęcie. a do marca chce się nauczyc, kupic, zrobic i jechac:roll:[/quote]
Ja swoj osprzet kupilam u Wiosny-wydalam ok 100zl i jestem bardzo zadowlona :lol: A ty ucz swoja suczke na spacerach komend zaprzegowych... Bo musi to umiec jesli chcesz z nia jezdzic;)

Posted

[quote name='AguŚ'] taa tylko moja suka byla mu do rozrodu potrzebna ,dziekuje:cool1: wole nie[/quote]

Wiesz co, powinnas ja czym predzej wysterylizowac.
Akurat do wiosny sie zagoi, bedziesz mogla spokojnie zaczac z nia biegac, a poza tym nikt z potencjalnych nabywcow nie zrobi z niej "uzytku".
A nie wykluczone, ze sucza troszke sie uspokoi z tymi demolkami...

Posted

[quote name='AguŚ']aa czyli linka to taki kawałek, a reszta smycz? sorki ale nie mam zielonego pojęcia o tym sprzęcie. a do marca chce się nauczyc, kupic, zrobic i jechac:roll:[/quote]
ok :lol: my mamy kawałek linki amoryzującej (alpinistycznej)to zależy od mushera i psa jak im wygodniej:eviltong:
pozdrawiam Monia

Posted

[quote name='PATIszon']Wiesz co, powinnas ja czym predzej wysterylizowac.
Akurat do wiosny sie zagoi, bedziesz mogla spokojnie zaczac z nia biegac, a poza tym nikt z potencjalnych nabywcow nie zrobi z niej "uzytku".
A nie wykluczone, ze sucza troszke sie uspokoi z tymi demolkami...[/quote]

nie chce zpeszyc ale byla wczoraj 1 h sama, dzis 1,5 pozniej 2 h i nic :cool3: obym nie zapeszyła ;o w pn bedzie 8 h sama i tak bedzie teraz bo kazdy do pracy juz niestetyy.... ale jak wychodze daje jej kosci surowe, kupie jeszcze wedzona :p i moze to smieszne,,, papier toaletowy rozrzucilam po pokoju a jak wróciłam bym posiekany w drobny mak :p lubi siekac, rozpruwac:roll: a moja mam sie popłakała i mowiła by jej nie wydawac, mowi ze pomeczylismy sie 2,5 roku to poczekamy do tych 2 lat, bo bylysmy u weterynarzy 2 i mowili ze do 2 lat tak psy robia nie tylko huski:diabloti:

Posted

[quote name='"PATIszon"']
Cytat:
Napisał [B]SH[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=3030391#post3030391"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL]
[I]Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać z psem :lol:
.[/I]

O przepraszam, z psem polnocy tak, ale z moim psem poludnia przy takiej temperaturze dopiero sie rozkrecamy :cool3: [/quote]
Zgoda :)
Ale porada dotyczyła haszczaka :eviltong:

[quote name='"Rider-2005"']10-15 stopni C to max temp do terningu psa zaprzęgowego.
im mniejsza temp tym lepiej (w granicach rozsądku)[/quote]
Jest w tym sporo racji, ale...
Jeśli chodzi o naukę biegania przy rowerze to temperatura poniżej 10 stopni jest na granicy masochizmu :diabloti:

Posted

[quote name='SH']Zgoda :)
Ale porada dotyczyła haszczaka :eviltong: [/quote]
Nie, porada dotyczyla psa;)
[quote]Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać [B]z psem[/B] :lol:[/quote]

[quote name='Aguś']nie chce zpeszyc ale byla wczoraj 1 h sama, dzis 1,5 pozniej 2 h i nic :cool3: obym nie zapeszyła ;o w pn bedzie 8 h sama [/quote]
Tak wlasnie uczy sie psa zostawac samemu w domu.
Obawiam, ze ten przeskok z 2godz do 8 w poniedzialek moze byc ponad jej sily....
Obym sie mylila.

Wstan godzine wczesniej i pobiegaj z suka. Bedziesz bardziej dotleniona w szkole, a pies...moze wytrzyma....:cool1:
A nie ma mozliwosci, zeby wpasc do niej na chwile w dzien?
Moze masz jakies "okienko" albo mniej wazne zajecia, z ktorych mozesz sie urwac....:cool3:

Posted

[quote name='SH']Zgoda :)
Ale porada dotyczyła haszczaka :eviltong:

Jest w tym sporo racji, ale...
Jeśli chodzi o naukę biegania przy rowerze to temperatura poniżej 10 stopni jest na granicy masochizmu :diabloti:[/quote]

Masochizmu powiadasz :roll:
A bieganie Psa przy rowerze w temp od 5 do -5 stopnia C jak określisz ??:cool3:

Posted

[quote name='PATIszon']Nie, porada dotyczyla psa;)

Tak wlasnie uczy sie psa zostawac samemu w domu.
Obawiam, ze ten przeskok z 2godz do 8 w poniedzialek moze byc ponad jej sily....
Obym sie mylila.

Wstan godzine wczesniej i pobiegaj z suka. Bedziesz bardziej dotleniona w szkole, a pies...moze wytrzyma....:cool1:
A nie ma mozliwosci, zeby wpasc do niej na chwile w dzien?
Moze masz jakies "okienko" albo mniej wazne zajecia, z ktorych mozesz sie urwac....:cool3:[/quote]

no wlasnie nie moge, tylko pn mam tak zawalony, w inne dni to o12 jestem w domu.

Posted

[quote name='"Rider-2005"']A bieganie Psa przy rowerze w temp od 5 do -5 stopnia C jak określisz ??[/quote]
Jeśli chodzi o psa to bez problemu :eviltong:
Gorzej z człowiekiem...
Dla jego gardła i płuc to może się okazać wręcz zabójcze :cool1:
Oczywiście mam na myśli osobę, która nie jest w regularnym treningu... nowicjusza. A takim nowicjuszem jest AguŚ, jak sądzę :razz:
Zauważ, że swoje powyższe porady kieruję do kogoś początkującego.
I przestańmy może domonizować kwestię temperatury...
Nasze psy urodziły się, i od kilkunastu a może nawet kilkudziesięciu pokoleń rodzą się, w klimacie umiarkowanym i są do niego świetnie przystosowane :eviltong:
Nikt przy zdrowych zmysłach nie robi psu ostrego treningu w upalny dzień... no chyba, że ten pies to rhodesian ;)

Posted

[quote name='SH']
Nikt przy zdrowych zmysłach nie robi psu ostrego treningu w upalny dzień... no chyba, że ten pies to rhodesian ;)[/quote]

Nooo.:evil_lol:
Ale dla spokoju napisze, ze jak temp.przekracza 25 odczuwalne to Keniusia woli zdecydowanie trening przy rowerze wodnym...;)

W kazdym razie,[B] Aguś[/B]
trzymamy kciuki za jutrzejszy dzien.

Posted

no ja tez 3mam kciukcie:cool3:

a zreszta kanapa i tak do wywalenia, mama powiedziała ze do czasu jak sie nie uspokoi mam spac na polowym, srednio mi sie to widzi:razz:

Ostatnio strasznie mnie zainteresowały pieski z Ligoty:-( Nigdy przenigdy nie oddam psa
hmm tylko gorzej jak od wrzesnia pojde do pracy na 8 h i co wtedy? moze da rade ją przyzwyczaic, ale czy taki haszczak sie nie męczy tyle godzin siedziec....

wogole moja sunia juz wyliniała:crazyeye: wygląda jak hiena, kazdy mnie sie pyta czy ja karmie tak schudła:cool3: a to przez to futro, hmm ale rok temu dopiero marzec-kwiecien liniała, a teraz juz całkiem wyliniała:razz:

Posted

Husky to pies z natury towrzyski, ale również... straszny śpioch :lol:
Moje baby bez problemu wytrzymują nawet 10 godzin kiblowania w domu.
Jest tylko jeden warunek... dostęp do łożka, na którym się wylegują i porcja pysznych smakołyków przed moim wyjściem.
A te smakołyki to np. baaardzo suchy chleb :diabloti:
No i oczywiscie solidny spacer "przed snem" :eviltong:
Inna sprawa, że to już dość dojrzałe kobitki... 11, 8 i 3 latka.
Jednak wcześniej też nie sprawiały problemu. Nie znam problemów z wyciem i domolką :shake:

Co do komend... pies musi znać w zasadzie 4:
naprzód = biegnij = go = heja
w prawo = left = ge <dżi>
w lewo = right = haw <ho/a>
stój = stop = whoa <hoooo>
Czasem przydaje się też
powoli = slow... w wersji "eskimoskiej" nie występuje ;)
To w/g jakich komend będzie reagował dany pies zależy od decyzji maszera. Warto je stosować róznież na zwykłym spacerze, ale tylko wówczas jeśli nie planujesz startu w poważnych imprezach.
Jeśli bowiem komenda "go" nie będzie zawsze oznaczała dążenia do osiągnięcia maksymalnej prędkości to pies nie skojarzy jej z tym totalnym speedem, który jest na zawodach.
Chyba, że nauczysz psa różniących się znaczeniem "naprzód" (na potrzeby spaceru) i "go" czy "heja" (na zawdody).
Poza tym można też nauczyć psa reagowania w pożądany sposób na dowolne słowa... np. raz, dwa, trzy, koniec lub inne :eviltong:

Spacer to jest spacer a czas szkolenia to czas szkolenia!
Oczywiście można przeplatać te dwa elementy :)
W zasadzie przy nauce komend zaprzęgowych obowiazują te same zasady co w tradycyjnym szkoleniu.
Pies musi zrozumieć czego od niego oczekujesz, a za każdą poprawną reakcję musi być nagrodzony.

• 4 weeks later...
Posted

Ulica nie jest dobrym terenem na trening :shake:
Najlepiej wybrać na poczatek jakieś ustronne miejsce, np. mało uczęszczaną , parkową alejkę lub leśną ścieżkę.
Pies musi też mieć wcześniej opanowane podstawy posłuszeństwa.
Jak inaczej chcesz kierować rozpędzonym zwierzakiem?
Powinien też umieć prawidłowo reagować na kilka w/w komend :razz:

Posted

Zerknij tutaj [URL]http://www.wataha.info.pl/kalendarz2006.html[/URL]
Albo w linkowni w/w strony i na dgm znajdź inne strony maszerskie z kalendarium imprez.