Monika_Lucky Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 Mój tata też używa zwykłej smyczy którą podpina do kierownicy obowiązkowo linka amortyzująca a zresztą wstawię zdjęcie bracika to zobaczysz: [IMG]http://img220.imageshack.us/img220/9708/1481ez4.jpg[/IMG] Quote
AguŚ Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 [quote name='Monika_Lucky']Mój tata też używa zwykłej smyczy którą podpina do kierownicy obowiązkowo linka amortyzująca a zresztą wstawię zdjęcie bracika to zobaczysz: [/quote] a gdzie jest ta linka ;>? bo smycz di kierownicy tak a linka gdzie? o jezu wogole sie na tym nie znam a jak zrobi sie cieplo chce ruszyc Quote
SH Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać z psem :lol: Najlepsze temperatury do treningu są w przedziale 10-15 stopni C. Dobre do podglądania sposobu mocowania liny do roweru i szelek są galerie zdjęć z zawodów. Każdy z zawodników ma nieco inny sposób na to. Warto wypróbować kilka i dobrać ten, który konkretnie nam odpowiada. Quote
PATIszon Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 [quote name='SH']Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać z psem :lol: .[/quote] O przepraszam, z psem polnocy tak, ale z moim psem poludnia przy takiej temperaturze dopiero sie rozkrecamy :cool3: [B]Aguś,[/B] czyli jednak sucz zostaje? Quote
Rider-2005 Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 [quote name='SH']Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać z psem :lol: Najlepsze temperatury do treningu są w przedziale 10-15 stopni C. Dobre do podglądania sposobu mocowania liny do roweru i szelek są galerie zdjęć z zawodów. Każdy z zawodników ma nieco inny sposób na to. Warto wypróbować kilka i dobrać ten, który konkretnie nam odpowiada.[/quote] 10-15 stopni C to max temp do terningu psa zaprzęgowego. im mniejsza temp tym lepiej (w granicach rozsądku) Quote
AguŚ Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 [quote name='PATIszon']O przepraszam, z psem polnocy tak, ale z moim psem poludnia przy takiej temperaturze dopiero sie rozkrecamy :cool3: [B]Aguś,[/B] czyli jednak sucz zostaje?[/quote] narazie nikt jej nie chce, bym jeden pan co ma juz huska, dom przy lesnictwie, pracuje w domu i psy nie zostaaj same, ma doswiadczenie, taa tylko moja suka byla mu do rozrodu potrzebna ,dziekuje:cool1: wole nie Quote
Monika_Lucky Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 [quote name='AguŚ']a gdzie jest ta linka ;>? bo smycz di kierownicy tak a linka gdzie? o jezu wogole sie na tym nie znam a jak zrobi sie cieplo chce ruszyc[/quote] CHodzi o linkę amortyzującą? my mamy około 10 -15 cm.linki która poczeiona (zawoązana )do końcówki szelek np.\: [URL="http://img185.imageshack.us/img185/6690/h451jx2.jpg"]<klik>[/URL] [URL="http://img473.imageshack.us/img473/2931/36060291ss9.jpg"]<klik>[/URL] Quote
AguŚ Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 [quote name='Monika_Lucky']CHodzi o linkę amortyzującą? my mamy około 10 -15 cm.linki która poczeiona (zawoązana )do końcówki szelek np.\: [URL="http://img185.imageshack.us/img185/6690/h451jx2.jpg"]<klik>[/URL] [URL="http://img473.imageshack.us/img473/2931/36060291ss9.jpg"]<klik>[/URL][/quote] aa czyli linka to taki kawałek, a reszta smycz? sorki ale nie mam zielonego pojęcia o tym sprzęcie. a do marca chce się nauczyc, kupic, zrobic i jechac:roll: Quote
chicken Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 w[quote name='AguŚ']aa czyli linka to taki kawałek, a reszta smycz? sorki ale nie mam zielonego pojęcia o tym sprzęcie. a do marca chce się nauczyc, kupic, zrobic i jechac:roll:[/quote] Ja swoj osprzet kupilam u Wiosny-wydalam ok 100zl i jestem bardzo zadowlona :lol: A ty ucz swoja suczke na spacerach komend zaprzegowych... Bo musi to umiec jesli chcesz z nia jezdzic;) Quote
PATIszon Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 [quote name='AguŚ'] taa tylko moja suka byla mu do rozrodu potrzebna ,dziekuje:cool1: wole nie[/quote] Wiesz co, powinnas ja czym predzej wysterylizowac. Akurat do wiosny sie zagoi, bedziesz mogla spokojnie zaczac z nia biegac, a poza tym nikt z potencjalnych nabywcow nie zrobi z niej "uzytku". A nie wykluczone, ze sucza troszke sie uspokoi z tymi demolkami... Quote
Monika_Lucky Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 [quote name='AguŚ']aa czyli linka to taki kawałek, a reszta smycz? sorki ale nie mam zielonego pojęcia o tym sprzęcie. a do marca chce się nauczyc, kupic, zrobic i jechac:roll:[/quote] ok :lol: my mamy kawałek linki amoryzującej (alpinistycznej)to zależy od mushera i psa jak im wygodniej:eviltong: pozdrawiam Monia Quote
AguŚ Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 [quote name='PATIszon']Wiesz co, powinnas ja czym predzej wysterylizowac. Akurat do wiosny sie zagoi, bedziesz mogla spokojnie zaczac z nia biegac, a poza tym nikt z potencjalnych nabywcow nie zrobi z niej "uzytku". A nie wykluczone, ze sucza troszke sie uspokoi z tymi demolkami...[/quote] nie chce zpeszyc ale byla wczoraj 1 h sama, dzis 1,5 pozniej 2 h i nic :cool3: obym nie zapeszyła ;o w pn bedzie 8 h sama i tak bedzie teraz bo kazdy do pracy juz niestetyy.... ale jak wychodze daje jej kosci surowe, kupie jeszcze wedzona :p i moze to smieszne,,, papier toaletowy rozrzucilam po pokoju a jak wróciłam bym posiekany w drobny mak :p lubi siekac, rozpruwac:roll: a moja mam sie popłakała i mowiła by jej nie wydawac, mowi ze pomeczylismy sie 2,5 roku to poczekamy do tych 2 lat, bo bylysmy u weterynarzy 2 i mowili ze do 2 lat tak psy robia nie tylko huski:diabloti: Quote
SH Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 [quote name='"PATIszon"'] Cytat: Napisał [B]SH[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=3030391#post3030391"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL] [I]Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać z psem :lol: .[/I] O przepraszam, z psem polnocy tak, ale z moim psem poludnia przy takiej temperaturze dopiero sie rozkrecamy :cool3: [/quote] Zgoda :) Ale porada dotyczyła haszczaka :eviltong: [quote name='"Rider-2005"']10-15 stopni C to max temp do terningu psa zaprzęgowego. im mniejsza temp tym lepiej (w granicach rozsądku)[/quote] Jest w tym sporo racji, ale... Jeśli chodzi o naukę biegania przy rowerze to temperatura poniżej 10 stopni jest na granicy masochizmu :diabloti: Quote
PATIszon Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 [quote name='SH']Zgoda :) Ale porada dotyczyła haszczaka :eviltong: [/quote] Nie, porada dotyczyla psa;) [quote]Jak się zrobi całkiem ciepło to raczej należy przestać biegać [B]z psem[/B] :lol:[/quote] [quote name='Aguś']nie chce zpeszyc ale byla wczoraj 1 h sama, dzis 1,5 pozniej 2 h i nic :cool3: obym nie zapeszyła ;o w pn bedzie 8 h sama [/quote] Tak wlasnie uczy sie psa zostawac samemu w domu. Obawiam, ze ten przeskok z 2godz do 8 w poniedzialek moze byc ponad jej sily.... Obym sie mylila. Wstan godzine wczesniej i pobiegaj z suka. Bedziesz bardziej dotleniona w szkole, a pies...moze wytrzyma....:cool1: A nie ma mozliwosci, zeby wpasc do niej na chwile w dzien? Moze masz jakies "okienko" albo mniej wazne zajecia, z ktorych mozesz sie urwac....:cool3: Quote
Rider-2005 Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 [quote name='SH']Zgoda :) Ale porada dotyczyła haszczaka :eviltong: Jest w tym sporo racji, ale... Jeśli chodzi o naukę biegania przy rowerze to temperatura poniżej 10 stopni jest na granicy masochizmu :diabloti:[/quote] Masochizmu powiadasz :roll: A bieganie Psa przy rowerze w temp od 5 do -5 stopnia C jak określisz ??:cool3: Quote
AguŚ Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 [quote name='PATIszon']Nie, porada dotyczyla psa;) Tak wlasnie uczy sie psa zostawac samemu w domu. Obawiam, ze ten przeskok z 2godz do 8 w poniedzialek moze byc ponad jej sily.... Obym sie mylila. Wstan godzine wczesniej i pobiegaj z suka. Bedziesz bardziej dotleniona w szkole, a pies...moze wytrzyma....:cool1: A nie ma mozliwosci, zeby wpasc do niej na chwile w dzien? Moze masz jakies "okienko" albo mniej wazne zajecia, z ktorych mozesz sie urwac....:cool3:[/quote] no wlasnie nie moge, tylko pn mam tak zawalony, w inne dni to o12 jestem w domu. Quote
SH Posted February 4, 2007 Posted February 4, 2007 [quote name='"Rider-2005"']A bieganie Psa przy rowerze w temp od 5 do -5 stopnia C jak określisz ??[/quote] Jeśli chodzi o psa to bez problemu :eviltong: Gorzej z człowiekiem... Dla jego gardła i płuc to może się okazać wręcz zabójcze :cool1: Oczywiście mam na myśli osobę, która nie jest w regularnym treningu... nowicjusza. A takim nowicjuszem jest AguŚ, jak sądzę :razz: Zauważ, że swoje powyższe porady kieruję do kogoś początkującego. I przestańmy może domonizować kwestię temperatury... Nasze psy urodziły się, i od kilkunastu a może nawet kilkudziesięciu pokoleń rodzą się, w klimacie umiarkowanym i są do niego świetnie przystosowane :eviltong: Nikt przy zdrowych zmysłach nie robi psu ostrego treningu w upalny dzień... no chyba, że ten pies to rhodesian ;) Quote
PATIszon Posted February 4, 2007 Posted February 4, 2007 [quote name='SH'] Nikt przy zdrowych zmysłach nie robi psu ostrego treningu w upalny dzień... no chyba, że ten pies to rhodesian ;)[/quote] Nooo.:evil_lol: Ale dla spokoju napisze, ze jak temp.przekracza 25 odczuwalne to Keniusia woli zdecydowanie trening przy rowerze wodnym...;) W kazdym razie,[B] Aguś[/B] trzymamy kciuki za jutrzejszy dzien. Quote
AguŚ Posted February 4, 2007 Posted February 4, 2007 no ja tez 3mam kciukcie:cool3: a zreszta kanapa i tak do wywalenia, mama powiedziała ze do czasu jak sie nie uspokoi mam spac na polowym, srednio mi sie to widzi:razz: Ostatnio strasznie mnie zainteresowały pieski z Ligoty:-( Nigdy przenigdy nie oddam psa hmm tylko gorzej jak od wrzesnia pojde do pracy na 8 h i co wtedy? moze da rade ją przyzwyczaic, ale czy taki haszczak sie nie męczy tyle godzin siedziec.... wogole moja sunia juz wyliniała:crazyeye: wygląda jak hiena, kazdy mnie sie pyta czy ja karmie tak schudła:cool3: a to przez to futro, hmm ale rok temu dopiero marzec-kwiecien liniała, a teraz juz całkiem wyliniała:razz: Quote
AguŚ Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 czy ktos mógł by napisać podstawowe komendy ? i jak mam uczyć psiaka na spacerze ich? Była bym bardzo wdzięczna ;) Quote
SH Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 Husky to pies z natury towrzyski, ale również... straszny śpioch :lol: Moje baby bez problemu wytrzymują nawet 10 godzin kiblowania w domu. Jest tylko jeden warunek... dostęp do łożka, na którym się wylegują i porcja pysznych smakołyków przed moim wyjściem. A te smakołyki to np. baaardzo suchy chleb :diabloti: No i oczywiscie solidny spacer "przed snem" :eviltong: Inna sprawa, że to już dość dojrzałe kobitki... 11, 8 i 3 latka. Jednak wcześniej też nie sprawiały problemu. Nie znam problemów z wyciem i domolką :shake: Co do komend... pies musi znać w zasadzie 4: naprzód = biegnij = go = heja w prawo = left = ge <dżi> w lewo = right = haw <ho/a> stój = stop = whoa <hoooo> Czasem przydaje się też powoli = slow... w wersji "eskimoskiej" nie występuje ;) To w/g jakich komend będzie reagował dany pies zależy od decyzji maszera. Warto je stosować róznież na zwykłym spacerze, ale tylko wówczas jeśli nie planujesz startu w poważnych imprezach. Jeśli bowiem komenda "go" nie będzie zawsze oznaczała dążenia do osiągnięcia maksymalnej prędkości to pies nie skojarzy jej z tym totalnym speedem, który jest na zawodach. Chyba, że nauczysz psa różniących się znaczeniem "naprzód" (na potrzeby spaceru) i "go" czy "heja" (na zawdody). Poza tym można też nauczyć psa reagowania w pożądany sposób na dowolne słowa... np. raz, dwa, trzy, koniec lub inne :eviltong: Spacer to jest spacer a czas szkolenia to czas szkolenia! Oczywiście można przeplatać te dwa elementy :) W zasadzie przy nauce komend zaprzęgowych obowiazują te same zasady co w tradycyjnym szkoleniu. Pies musi zrozumieć czego od niego oczekujesz, a za każdą poprawną reakcję musi być nagrodzony. Quote
Ewelina & Hera Posted February 28, 2007 Posted February 28, 2007 Mam problem.Chcę startowć w bikejoringu,mam wszystko co potrzeba,ale mój pies gdy zobaczy na ulicy innego psa odrazu do niego ciągnie:placz:.Odp. Koleżanka Evela1994. Quote
SH Posted February 28, 2007 Posted February 28, 2007 Ulica nie jest dobrym terenem na trening :shake: Najlepiej wybrać na poczatek jakieś ustronne miejsce, np. mało uczęszczaną , parkową alejkę lub leśną ścieżkę. Pies musi też mieć wcześniej opanowane podstawy posłuszeństwa. Jak inaczej chcesz kierować rozpędzonym zwierzakiem? Powinien też umieć prawidłowo reagować na kilka w/w komend :razz: Quote
Ewelina & Hera Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 To pisała moja koleźanka,a ja mam bokserkę niestety 7-mio letnią.No i zamierzam w wiosnę z nią wziąć udział w zawodach.Wiecie kiedy jest termin jakis zawodów? Quote
SH Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 Zerknij tutaj [URL]http://www.wataha.info.pl/kalendarz2006.html[/URL] Albo w linkowni w/w strony i na dgm znajdź inne strony maszerskie z kalendarium imprez. Quote
Recommended Posts