Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szczeniaki mają domy. Niestety mama Dianka nadal nieuchwytna...

Rok temu odkryłam, że na położonej na uboczu posesji koczują dwa psy. Psa-samca udało się oswoić i schwytać , ale sunia to ciężki przypadek ... Było pięć zorganizowanych akcji odłowu suni, próbowaliśmy z Sedalinem , Luminalum, pułapkę … i nic. Sunia jest tak wycofana, zastraszona i zdziczała, że po prawie roku prób oswajania podchodzi do mnie jedynie na odległość 1,5-3 metrów... o dotknięciu nie ma mowy. Ludzie też nie ułatwiają mi zadania: strzelano do niej, były przypadki rzucania w nią kamieniami gdy szukała jedzenia.
Sunia (w typie ON) mieszkała na tej posesji od szczeniaka i póki żył tam poprzedni właściciel nie miała źle. Jednak kiedy zmarł dwa lata temu spadkobiercy , którzy odziedziczyli dom nie uznali suni za część spadku... tylko za niepotrzebny ciężar. Raz w tygodniu ktoś sprawdzając czy dom stoi zostawiał jej np. pół kilo kurzych łapek , albo miseczkę suchej karmy... Za dom ma rozpadającą się szopę na narzędzia. Jak dowiedziałam się o sytuacji Diany to dzień w dzień przez prawie rok nosiłam jej karmę. Zimą starałam się dwa razy dziennie chodzić z ciepłym jedzeniem i gorącą wodą. Jak miała cieczkę dawałam jej tabletki antykoncepcyjne , raz się udało, za drugim razem nie. Ponieważ przyplątał się tam duży rudy pies , który nie pozwalał wejść na posesje i najprawdopodobniej objadał sunie... Do końca nie byłam pewna czy jest szczenna i gdzie są szczeniaki, ponieważ je wielokrotnie przenosiła i nie pozwalała podejść do gniazda. Dopiero dzisiaj szczeniaki wyszły... i mogłam je zobaczyć...

Trzeba je stamtąd jak najszybciej zabrać... Już powoli tracę nadziej ,że uda mi się złapać sunie, żeby ją wysterylizować i oswoić, ale dla szczeniaków jest jeszcze szansa.

Będę wdzięczna za wszelką pomoc bo robi się coraz zimniej.

Szczeniaki wyrosną na duże psy. Mają ok . 6 tygodni , jedzą już samodzielnie (dzisiaj to udowodniły).

Potrzebne:

- jedzenie dla suni

Pomoc dla szczeniaków
:

- 30 kg karmy Purina dla szczeniąt -zasponsorowanej przez katarzyne005:loveu:
- 50 zł od bali51 i 70 zł od .blueberry.= 120 zł - pierwsze szczepienia (przelane na konto weterynarza)
- I i III odrobaczenie szczeniaków na mój koszt
- worek karmy Brit Junior- 15 kg na mój koszt
- szampon dla szczeniaków od .blueberry.
- witaminy dla Dianki od ewy36
- odrobaczenie suni - na mój koszt
- II odrobaczenie suni- na mój koszt
- III odrobaczenie sunia- mój koszt

Wpływy i wydatki:

- 1 bazarek- bela51- 25 zł (przeznaczone: pokrycie zakupu podkładów- 30,25 zł,zakupiono josera economy- 85,80 zł)
- 2 bazarek bela51- 119 zł ( przeznaczone: na szczepienie 80 zł+ zakup karmy dla szczeniaków Purina 3 kg- 26 zł + jedzenie dla suni 24,99 zł+ II odrobaczenie 20 zł= 148,99 zł)
- 3 bazarek bela51- 45 zł ( zakupiono karmę dla szczeniaków Purina 3 kg - 26 zł + zakupiono karmę dla szczeniaków Purina 3 kg- 26 zł+ Can-vit fioletowy 10 zł + szczepienie na wściekliznę 25 zł = 88 zł)
- 4 bazarek bela51- 53 zł (zakupiono jedzenie dla sunie 24,99 zł +zakupiono jedzenie dla sunie 24,99 zł = 49,98 zł)
- 5 bazarek bela51- 55 zł (zakupiono jedzenie dla sunie 24,99 zł +zakupiono jedzenie dla sunie 24,99 zł +Can-vit fioletowy 10 zł= 59,98 zł)
- bazarek J_ulia- 133 zł ( zakupiono jedzenie dla suni 24,99 + zakupiono jedzenie dla suni 24,99+ Can Vit niebieski 10 zł= 59,98 zł )
- bazarek J_ulia - 60 zł ( zakupiono jedzenie 3x11.49= 34.47 zł + zakupiono jedzenie dla suni 24,99+ Can Vit niebieski 10 zł + Provera 5 mg 17,90 zł= 77.36 zł)
- bazarek J_ulia - 81 zł (zakupiono jedzenie dla suni 24,99 + zakupiono jedzenie dla suni 24,99 +zakupiono jedzenie dla suni 24,99 + zakupiono jedzenie dla suni 24,99+zakupiono jedzenie dla suni 24,99 + zakupiono jedzenie dla suni 24,99 +Can Vit niebieski 10 zł + Can Vit zielony 10 zł= 169,94 zł)
-----------
minus 205,30

Chłopak o umaszczeniu podobny do berneńczyka - adoptowany:loveu:

Biały dziewczynka-jak owczarek podhalański - adoptowana :loveu:

Siwa dziewczynka-kaukazowata- adoptowana :loveu:

Sunia czarna podpalana kundelek przypominający wilczastego on-ka(po matce)-
adoptowana :evil_lol:

• Replies 870
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

blueberrykiss napisał(a):
Melduje się na wątku. Ja już nie mam siły do tego wszystkiego :(

Dziękuje.
Ja też nie :( szczególnie że prawie rok robiłam wszytko by temu zapobiec, złapać ją wysterylizować i oswoić :( A tu kolejne bidy...

Posted

Alicja napisał(a):
Ale się trafił kluskowaty kłopot :(

Niestety ;( dodam , że to duże kluskowate kłopoty... maja ok . 5-6 tygodni , a są już duże....

Posted

izabela1234 napisał(a):
Julcia ja również się melduje i biorę sie za poszukiwania DT kurcze szkoda mi matki....

Mnie też :( Najgorsze jest to,że rok temu ona miała szanse na dom... ale nie można jej było w żaden sposób złapać i po domku...

Posted

J_ulia napisał(a):
Niestety ;( dodam , że to duże kluskowate kłopoty... maja ok . 5-6 tygodni , a są już duże....

i będą duże niestety

pakiet ogłoszeń by sie przydał ..

Posted

Sliczne maluchy, ale to nie zmienia faktu. ze to nastepne bidy, ktorym trzeba będzie szukac domków.
A poza DT, to o jakiej jeszcze pomocy myslisz J_ulio ? Potrzebujesz zapewne pomocy finansowej, powietrzem pieski życ nie beda .

Posted

bela51 napisał(a):
Sliczne maluchy, ale to nie zmienia faktu. ze to nastepne bidy, ktorym trzeba będzie szukac domków.
A poza DT, to o jakiej jeszcze pomocy myslisz J_ulio ? Potrzebujesz zapewne pomocy finansowej, powietrzem pieski życ nie beda .

W pierwszej kolejności trzeba je będzie zabrać z posesji, później potrzebne będą pieniążki na odrobaczenie, pierwsze szczepienie i jedzenie... A z pieniędzmi strasznie krucho ostatnio.

Co do ogłoszeń ja nie wiem czy to sunie czy pieski, na razie nie ma jak to sprawdzić , bo Diana reaguje agresją jak chce się za blisko do szczeniaków podejść. Mnie raczej by nie uszkodziła , ale jestem trochę unieruchomiona z powodu kolana i póki co szczeniaki dogląda mój ojciec , który się Diany boi.

Posted

ANETTTA napisał(a):
sa juz maluchy wiec teraz trzebaby działac i odłowic wszystkie matke też :shake:

W pierwszej kolejności szczeniaki. Diana jest na tej posesji w miarę bezpieczna. Odkąd ją dokarmiam przestał się włóczyć i trzyma się posesji, a stamtąd nikt jej na szczęście nie przegania. Diana to "ciężki kaliber" rok oswajania, 5 prób odłowienia, a efekty...

Diana jest w typie ON jutro wystaram się o jej zdjęcia.

Posted

:comp26:ło matyldo kolejne szczeniakowe bidy:shake:...zgłosiliscie je na wtaek szczeniakowy?kasa nie pomoge ale jak trzeba by jechac je wyłapac to słuze pomoca...załamka:wallbash: totalna...

Posted

zozolina napisał(a):
:comp26:ło matyldo kolejne szczeniakowe bidy:shake:...zgłosiliscie je na wtaek szczeniakowy?kasa nie pomoge ale jak trzeba by jechac je wyłapac to słuze pomoca...załamka:wallbash: totalna...

Szczeniaki myślę ,że uda się wyłapać bez problemu. Jak się pójdzie w 2- 3 osoby. Tylko najpierw trzeba je mieć gdzie umieścić :(
Pomoc przyda się kiedy po raz kolejny będziemy ... łapać sunie... a z tym to jest problem...

Posted

ja też jestem Julia, to o tych ślicznych psiakach wspominałaś?! Nieciekawa sytuacja,:shake:, pozostaje mi trzymać kciuki za Was, mam nadzieje że szybko uda Wam sie złapać całą rodzinkę a maluchy szybko znajda domy :kciuki:

Posted

zozolina napisał(a):

w czeladz oszczeniła sie suka ma 4 szczeniaki 3 psy i sunia

zabrałam z poprzednich miotów 2 psa i sunie :shake:

dzisiaj dzwoniła prosiła aby jej pomóc suka ma te 4 szczeniory co pisałam powyzej

trzebaby je zabrać i uspić ...

mam namiary na kobitke
niestety ja nie moge spełnic jej prosby a wiem żę czasu mało szczeniory mają juz tydzień ...

Posted

Aneto ja ci nie pomogę, bo jestem unieruchomiona w domu póki co przez kolano i brak auta. Ledwo dzisiaj do "moich" szczeniorków doczłapałam...

Z tego co mówiłaś kobieta ma faceta z autem... wet 2 przecznice od domu ... umowa była jak była... a Ty nie jesteś firmą zleceniowo-przewozową. Trzeba jej dobitnie uświadomić, że nikt już w sprawie JEJ psów nie będzie biegał.