Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Lisek trafił do schroniska w ciężkim stanie. Został znaleziony sparaliżowany , nie wiemy co się stało. Zapewne potrącił go samochód lub ktoś go uderzył..
Leżał przerażony, w schronisku nie chciał jeść, nie ruszał się z miejsca, leżał przyklejony do ziemi bardzo smutny i zrezygnowany. Tylne łapki odmówiły posłuszeństwa, do tego zatrzymanie moczu i codzienne cewnikowanie.
Liska zawiozłam do lecznicy, został na leczeniu stacjonarnym. Jest pod opieką Pani rehabilitantki.
Psiak ma poważnie zwichnięty kręgosłup w odcinku lędźwiowym, aż w 70 %.
Można spróbować go nastawić i ustabilizować operacyjnie ale ryzyko jest wysokie. Dostaje już wszystkie potrzebne leki. Początkowo było czucie ale stan nagle się pogorszył, porażenie zaczęło postępować.
Byliśmy już na pierwszej konsultacji pod Wrocławiem u lekarza , który nastawia kręgosłupy bezoperacyjnie. Po wizycie stan zaczął się poprawiać ale tak naprawdę każdy następny dzień jest niepewny, wszystko może się zdarzyć .. Obecnie Lisek nie ma czucia w tylnych łapkach . Planujemy kolejne konsultacje z chirurgiem, być może tomograf. Ale to wszystko wielkie koszty. Bez wsparcia nie damy rady..
Do tego Lisek był potwornie zapchlony i zarobaczony. Na szyi wytarty , sfilcowany ślad po obroży.
Spójrzcie na te smutne proszące oczka, czy można było go tak zostawić ? :(

Potrzebne każde wsparcie, każdy grosz! na hotel, na leczenie, konsultacje, rehabilitacje . Potrzebna jakaś dobra karma.

Lisek czeka również na troskliwy, wyjątkowy dom tymczasowy. To nieduży psiak , spokojny i bardzo wdzięczny. Kładzie główkę na kolanach , chce być blisko człowieka.. Pomóżcie proszę , w lecznicy nie może zostać długo.
Lisek waży 12 kg, ma ok 7 lat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koszt konsultacji oraz badania tomografem komputerowym to w sumie 1000zł , jeżeli lekarz podejmie się operacji stabilizującej kręgosłup to będą potrzebne kolejne 2 tyś .
Dajmy Liskowi szansę ! działać trzeba szybko. Może ktoś mógłby założyć jakąś większą sumę na czas aż ją uzbieramy i oddamy ?

dotychczasowe wpłaty i wydatki:

+50zł - Smyku
+100zł - Ukryty Smok
-180 - wyjazd do Wrocławia
-35zł - podkłady
-90zł - rtg, leki
- 300zł - leczenie stacjonarne w Bielsku od 27.09
- 330zł- konsultacja w Brnie ( w tym transport)
- 860zł - TK i konsultacja w Mikołowie ( w tym transport)
+25zł – moni12
+10zł - CEGIEŁKA DLA LISKA OD WUJEK & CIOCI
+150zł – skarpeta im. Talcott
+30zł - evita2000
+20zł - ania to ja
+10zł - cegiełki dla Liska od ewexoxo
+396zł - taks bazarek
+215zł - Asiun i Rena .zurka - za zakupy dokonanych przez te osoby poza bazakiem u taks
+6zł - cegiełki dla Liska od Magdaleny i TZta
[FONT=&quot]+50zł – Smyku[/FONT]
+30zł - Monika z Katowic
[FONT=&quot]+10zł - BONI-BOBO [/FONT]
+50zł - Agnieszka Co. - bazarek
+20zł - Agnieszka Co. za zakupy u taks
+130zł - ona03 za zakupy u taks
+112zł - bazarek Poker
+30zł - Kado
+20zł - Anna N.
+60zł - bazarek Agnieszka Co.
+20zł - Moni12
+30zł - Kado
+190zł - bazarek Kado
+31zł - Kado

brakuje 0zł

• Replies 217
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

paulinken napisał(a):
Jestem i ja. Biedactwo :( jaki jest plan pomocy?

Plan mniej więcej taki jak w pierwszym poście . Najbliższy tydzień pokaże czy będą postępy i wtedy będziemy decydować co dalej. A teraz skupiamy się na zbiórce grosików dla Liska i szukaniu dla niego DT co będzie bardzo trudne..

Posted

IVV - oj kwotę ciężko przewidzieć , na pewno nie będzie to mało. Leczenie, hotel , rehabilitacja.. Poker - operacje może miec ale nie tak łatwo podjąć decyzję gdyż to bardzo duże ryzyko. Niekoniecznie operacja jest najlepszym rozwiązaniem.
Może to być operacja, może być nastawianie kręgosłupa bezoperacyjne a może tylko rehabilitacja i leki. Każda metoda niesie ze sobą duże ryzyko. Tak jak pisałam przez najbliższy tydzień obserwujemy postępy na lekach , Lisek jest pod czujną kontrolą Pani rehabilitantki , która pracuje nad rozluźnieniem kręgosłupa i utrzymaniem mięśni w dobrej kondycji. Wszystko delikatnie bo w tym stanie nie można za dużo ingerować. Podobno zdarzają się przypadki , że kręg sam wsunie się na miejsce. Ale też może przesunąć się w złą stronę i przeciąć rdzeń.. Dlatego każde rozwiązanie jest niebezpieczne. Ale mamy pierwsze postępy ! Lisek nie musi być już cewnikowany. Myślę , że to efekt po lekach. Najpierw wypróżnił się bezwiednie. A dziś już kontroluje i było siu i kupka na trawce :)
Próbuje momentami podpierać się koniuszkami łapek i psychicznie czuje się nieco lepiej ale dziś jest bardzo niespokojny, być może przyczyną jest ból. Dostał już leki przeciwbólowe. Trzymajcie proszę kciuki za Liska

Posted

Z Liskiem nie jest dobrze :( Od wczoraj ma bardzo silne bóle, dostał dodatkowe leki. Jeszcze dziś jedziemy pod Wrocław do specjalisty , trzymajcie kciuki za Liseczka .. Oby udało się pomóc.

Posted

pinczerka_i_Gizmo napisał(a):

Czy ktos mógłby zrobić bannerek dla Liska? Ja jestem bez odpowiedniego programu jeszcze tydzień i nic nie mogę zdziałać.

Często czytam takie apele, może ktoś wie czy jest jakaś instrukcja robienie banerka podlinkowanego. Nie wszyscy jesteśmy w stanie pomóc bezpośrednio, to może chociaż robiąc banerek.:roll::smile: