Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 219
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wczoraj w lecznicy okazało się, że niestety jest źle. Okazało się, że wrzód (stan zapalny) powstał na skutek przemieszczeń gwoździ i kości w łapie Gustawa. Kości się rozlazły, gwoździe przestały je trzymać. Łapkę trzeba było złożyć na nowo. I tak biedak musiał przejść kolejną operację. Łapkę znowu otwarto, ustawiono poprawnie kości i gwoździe, dla usztywnienia i ochrony wstawiono metalowy stelaż, który wychodzi przez skórę na zewnątrz. Wygląda to raczej kiepsko i przygnębiająco. :( Na szczęście Gustaw czuje się dobrze. Wczoraj był zamroczony środkami przeciwbólowymi, ale ucieszył się na widok rodziców i chętnie wsiadł do samochodu, aby udać się w drogę powrotną. Mam nadzieję, że stelaż pomoże i łapka nareszcie zacznie się prawidłowo zrastać.

Stelaż dla ochrony i chyba ze względów estetycznych został pokryty taśmą. Gustaw jak go zobaczył, nie był zbyt szczęśliwy.

Biedak z niego, tyle operacji, tyle bólu. Wszystko zaczyna się od początku.

Niestety wzrastają też koszty i czas pobytu Gustawa w DT. Koszt wczorajszej operacji to ok 500 zł. Dowiem się dokładnie ile. Wet powiedział, że czas wzrasta do ok 16 tygodni od wczorajszego dnia. O ile nie będzie dodatkowych powikłań.

Posted

Tak, operował go ten sam wet.
Nie sądzę, aby coś sknocił, choć nie mogę wykluczyć takiej możliwości.
Diagnoza jest taka. Gwoździe przesunęły się, bo Gustaw za dużo się rusza. A on faktycznie jest energiczny i ruchliwy. Jest pilnowany. Ma malutki wybieg, aby ograniczyć ruch, ale i tak potrafi stanąć na dwóch tylnych łapach, kręcić się w kółko ze szczęścia i podskakiwać.
On ma dopiero ok 9 miesięcy. Ciężko upilnować takiego wielkiego szczeniora i zmusić go, aby się nie ruszał.
A to wszystko sprawiło, że naciski na łapę były za duże i gwoździe zaczęły się przemieszczać. Dlatego teraz dodany został ten stabilizator, aby zapobiec przesunięciom.
Gdyby nie stabilizator, Gustaw dostałby kennel i w nim miałby spędzić najbliższe 10 tygodni. Rodzice się nie zgodzili, bo biedak cierpiał by strasznie zamknięty w tym kennelu.

Posted

Ja właśnie wpłaciłam dla Gucia 150zł w sumie, ale bede jeszcze zbierac i rusze sie w koncu z aniolkami, wogole przepraszam, ze tak sie dlugo zbieram z tym wszystkim..

Posted

[quote name='Oczka_']Ja właśnie wpłaciłam dla Gucia 150zł w sumie, ale bede jeszcze zbierac i rusze sie w koncu z aniolkami, wogole przepraszam, ze tak sie dlugo zbieram z tym wszystkim..[/QUOTE]

Cioteczko, ogromnie dziękuję za wpłatę! :loveu:
Spokojnie, Gustaw ma być w DT jeszcze 16 tygodni, więc spokojnie aniołki zdążysz zrobić. ;)

[quote name='ocelot']9 miesięcznego malca nie da się utrzymać bez ruchu. Oj nie.
Gdzie on teraz Rybba jest?[/QUOTE]

Ciągle u moich rodziców. Był plan, aby pojechał do Gajowej do DT, ale rodzice uznali, że lepiej, aby został. Z agresją Łolego i niechęcią Gustawa jakoś sobie radzą, a dla psa na pewno jest lepiej, aby go nie przenosić. Tu czuje się już bezpiecznie.

Posted

[quote name='Awit']Dobrze, że sobie jakoś radzą. A co będzie po tych 16 tygodniach, gdzie pójdzie bidak?[/QUOTE]

Zobaczymy... narazie mamy jedną chętną panią z Bieszczad. Jak będzie bliżej końca rekonwalescencji, to się będziemy martwić.

Posted

U Gucia OK. Łapka się goi, a Gucio rządzi. Pilnuje, szczeka, jest bardzo czujny. To będzie świetny stróż. Do obcych zresztą bywa niezbyt przyjazny. Za to do osób, które zna jest przekochany. No i ma niespożyte ilości energii. Już nie mogę się doczekać, aż łapka się zrośnie i bidak będzie mógł wreszcie się wybiegać.