funia Posted February 3, 2011 Author Posted February 3, 2011 dowiedziałam sie w aptece Kreon 10.000 ( 50 kapsułek)kosztuje 42'10 zł .WIec nie pamietam jaka była cena enzymu weterynaryjjnego .I co jest Tańsze . Jeśli chodzi o gotowanie dla Huntera jestem w stanie mu gotować ,ale koszt wyzywienia bedzie porównywalny albo drozszy od RC . Przykładowo Pierś z kurczaka ważaca 60 dkg kosztuje 9 ,22 zł . Kilogram kosztuje 15,49 zł ( kupiłam dzisiaj i biore cene i wage z opakowania )Zaokraglamy do 10 zł bo piersi są rózne .RYż mały wydatek ,ale w skali miesiaca juz nie jest kwota drobną .Powiedzmy około 2zł na dobe .Nie wiem dokłądnie . Wychodzi nam 12 zł doba ( przy kurczaku ) bo inne mieso tez jest wskazane mnozymy przez 30 dni w miesiącu i wychodzi nam 360 zł .Jeśli dam mniej miesa a wiecej ryzu bedzie miał biegunke bo u niego duzo nie trzeba . Karma RC kosztuje około 180 zł za worek Zadra zamówi ja w cenie Hurtowej bo detal jest drozszy .Z rozmowy z wetem wywnioskowałam ,ze lepiej dać karme RC bo jest wysoce strawna i enzym ,który dostaje w tej chwili niż gotować i nie wiadomo jak bedzie ze starwnoscią owych skłądników . Prosze o przeanalizowanie finansów i dobra psa ja się dostosuje . Jeśli zadecydujecie bede mu gotować .Decyzja musi byc podjęta szybko bo sucha karma ,która dostałam bezpłątnie wystarczy na chyuba trzy dni ... Quote
baster i lusi Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 jeśli ma już fajne kupy to może lepiej nie zmieniać,by znów jakiegoś rozstroju nie dostał.Może w najbliższym czasie się unormuje .A zmieniać enzym to ryzyko. Quote
IVV Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 mysle ,ze trzeba napisac na watku zamojskim o problemach finasowych ,jest tam duzo dziewczyn moze dorzuca po kilka zlotych Quote
Tola Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='IVV']mysle ,ze trzeba napisac na watku zamojskim o problemach finasowych ,jest tam duzo dziewczyn moze dorzuca po kilka zlotych[/QUOTE] Sprubuje zrobic bazarek z serduszkami, ale to w sobotę. Będę prosiła o podrzucanie i rozsyłanie. Quote
IVV Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 dzieki Tolu Funiu czy mozesz zmienic tytul watku i umiescic cos o sytuacji finansowej i ile dokladnie nam potrzeba na jego utrzymanie . Quote
funia Posted February 3, 2011 Author Posted February 3, 2011 Dobrze >Zaraz zmienie . Mam pytanie bo nadal nie wiem na czym stoje . Enzymy mam tylko na piatek i sobote rano, karma do soboty bodajże ,nie dostane już bezpłatnie wiecej . Nie bedę jeżdzić co trzy dni po karme ,chce mieć zabezpieczonego psa na miesiąc i z karmą i enzymami . W sobote kupuje karmę i enzymy ( 180 zł +50 zł )= 230 zł ,które dolicze do hotelowania .( hotelowanie obnizyłam na 250 zł ). Zeby pies otrzrzymał karmę na sobote musi byc szybko zamówiona . Druga mozliwośc pies zostaje na mojej karmie Arion ( kurczak z ryżem ) i gotowanie 3 razy w tyg.bez enzymów . Quote
handzia Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='jogolcia@pdx']a wygląda jak - co miesiąc....[/QUOTE] Tamte 20 zł które dałam Funi było jednorazowo. Teraz jak poczytałam o jego chorobie postanowiłam zadeklarować 10 zł miesięcznie. Chętnie dałabym więcej ale mam jeszcze inne deklaracje:) Tak więc deklaruję 10 zł co miesiąc. Quote
sonia71 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 oj,Hunterku -kto by pomyślał że tak się potoczą twoje losy już poza schronem...a nie mogło być pięknie w nowym domku ,w zdrowiu i szczęściu...,eh, Quote
beataczl Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='Tola']Sprubuje zrobic bazarek z serduszkami, ale to w sobotę. Będę prosiła o podrzucanie i rozsyłanie.[/QUOTE] ja sie ,,pisze" na ten bazarek zapisuje Hunterka Quote
jogolcia@pdx Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 IVV - nie zazdroszczę sytuacji - sama z płatnościami za cztery psiaki, i teraz jeszcze koszta prawie jak za piątego...jak Ty dasz radę? ;-( Quote
IVV Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 no ,ale przeciez to nie tylko moj pies ...moze ktos pomoze Quote
sacred PIRANHA Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 myślę, że w obliczu takiej sytuacji powinnysmy wszystkie dac sobie spokój ze swoimi sympatiami i antypatiami i wspólnymi siłami zmaksymalizowac szanse tego psa na adopcje jak równiez wszystkie stanąc na głowie żeby zdobyć kase na weterynaryjne koszty utrzymania tego psa Bazarki, elektroniczne plakaty, papierowe plakaty, allegro cegiełkowe (wystawione przez kogos kto ma pojęcie kto to robił nie raz), naprawde wybitne foty, nauczenie tego psa roznych rzeczy- wszystko to zwiększy jego szanse na adopcje a wszystko jest w tej chwili wazne bo psiak z racji chorby na sszanse duzo duzo mniejsze... Quote
handzia Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Sesję z piątku przenosimy na poniedziałek bo na jutro i wekeend brzydką pogodę zapowiadają. Ma wiać i padać, no i słońca nie uświadczysz, a przy ładnej pogodzie jednak ładniejsze zdjęcia wychodzą...Tak więc niestety siła wyższa:roll: Quote
IVV Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 mysle ,ze trzeba sobie dac spokoj z naszymi antypatiami i wspolnymi silami wyadoptowac tego psa ...on nigdy nie znajdzie domu bez wspolpracy wszystkich ...to jest bardzo trudny przypadek...prosze o zawieszenie wzajemnych negatywnych emocji... zrobmy cos w koncu razem Quote
MaDi Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 Prześlijcie mi na maila [email][email protected][/email] gotowy opis z tym ślicznym łączonym zdjęciem, wrzucę go na fundacyjna stronę. Quote
funia Posted February 4, 2011 Author Posted February 4, 2011 Wysłalam rano sms do Zadry z prośba o zamówienie karmy .Pokryje koszty karmy i enzymów na ten czas ale licze na właaczenie się osób z Zamoscia w zboiórke pieniedzy na ten cel Prosze potraktowac to powaznie . Ps .Jęsli chodzi o pomoc to pozostaja plakaty i reklamy i zbierannie pieniedzy .Zdjęcia beda i to dobre . .Zresocjalizowany jest .Nadaje sie i do bloku i do domu . Potrafi siadac ,przybiegac na zawołanie ,przynosić i zostawiac pilke .Jest grzeczny i posłuszny . Quote
funia Posted February 4, 2011 Author Posted February 4, 2011 Aha no i chodzi na smyczy ładnie .W miesicie czu na polu jego zachowanie jest ok. Quote
sacred PIRANHA Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 ok to czekamy na ładne foty, kto napisze tekst? ma ktoś talenta w tym kierunku?:-) nie wstydzic sie, przyznawac:-) Moim zdaniem w tekscie musi byc zawarty krotki opis jego choroby (w sensie że to na całe życie, że musi byc na diecie i brac enzymy,koszt tego i ze psiak moze z tym zyc do konca zycia całkiem normalnie), opis psa (jaki jest z charakteru - wesoły, żywiołowy, pozytywnie nastawiony do otaczającego świata itp, do jakich warunkow mieszkaniowych sie nadaje) no i jego marketingowe chwyty czyli komendy które wykonuje, im więcej tym lepiej. Myślę, że trzeba zrobić równie dobre papierowe i elektroniczne plakaty zawierające również prośbe o pomoc finansową - jak każdy z nas z wątku porozsyła po swojej skrzynce e-mailowej to troche tych mailow pojdzie...plus papierowe...pare miast Polski tu jest wiec zaklejmy Polske Hunterem:-) Quote
MaDi Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 [quote name='funia']Wysłalam rano sms do Zadry z prośba o zamówienie karmy .Pokryje koszty karmy i enzymów na ten czas ale licze na właaczenie się osób z Zamoscia w zboiórke pieniedzy na ten cel Prosze potraktowac to powaznie . Ps .Jęsli chodzi o pomoc to pozostaja plakaty i reklamy i zbierannie pieniedzy .Zdjęcia beda i to dobre . .Zresocjalizowany jest .Nadaje sie i do bloku i do domu . Potrafi siadac ,przybiegac na zawołanie ,przynosić i zostawiac pilke .Jest grzeczny i posłuszny .[/QUOTE] Funiu jesteście w stanie sprawdzić jak zachowuje się pozostając w domu? Macie może klatkę kenelową aby go tego uczyć( bez szkód dla obu stron;))? Quote
sacred PIRANHA Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 [quote name='funia']Aha no i chodzi na smyczy ładnie .W miesicie czu na polu jego zachowanie jest ok.[/QUOTE] tzn że spokojnie mija się z psami i ludzmi na chodniku w miescie? jak spotyka/widzi innego psa w mieście to jest pozytywnie nastawiony? przepraszam, że tak wypytuje szczegółowo ale nie widziałam psa wiec chce sobie wypracować jego rzetelny obraz Hunter jest psem przewlekłe chorym co wiadomo zmniejsza jego szanse na adopcje wśród rzeszy innych psiaków szukających ds, musismy zatem dodać mu maksymalnie dużo zalet żeby jakos zniwelować ten minus ;-) Quote
IVV Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 dzieki dziewczyny ,ze jestescie i chcecie pomoc :) Quote
baster i lusi Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 cioteczki nie chcę się wtrącac bo uważem że jeśli nie pomagam to nie chcę mieszać.Ale z tymi lekami na całe życie to może być tak że niekoniecznie.Znam psa który musiał brac kreon a teraz go nie bierze i jest wszystko w porządku.Więc i tutaj może być podobnie.Ato jego wątek [url]http://www.dogomania.pl/threads/176979-1-5-roczny-mix-amstaffa-b%C5%82aga-o-pomoc...pilnie-DT-albo-deklaracje[/url]... Quote
zadra Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 [quote name='baster i lusi']cioteczki nie chcę się wtrącac bo uważem że jeśli nie pomagam to nie chcę mieszać.Ale z tymi lekami na całe życie to może być tak że niekoniecznie.Znam psa który musiał brac kreon a teraz go nie bierze i jest wszystko w porządku.Więc i tutaj może być podobnie.Ato jego wątek [url]http://www.dogomania.pl/threads/176979-1-5-roczny-mix-amstaffa-b%C5%82aga-o-pomoc...pilnie-DT-albo-deklaracje[/url]...[/QUOTE] dzieje się tak w przypadku tz.przerostu flory bakteryjnej jelit,który podobnie jak zewnątrz wydzielnicz niewydolność trzustki jest przyczyną syndromu złego wchłaniania.W odróznieniu od ZNT jest to schorzenie odwracalne,choć daje identyczne objawy. Quote
zadra Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 Zbieram rzeczy na bazarek dla Hantera.Postaramy sie zrobić to jak najszybciej. Quote
Recommended Posts