E-S Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 Boże, pojutrze coś więcej będzie wiadomo .... trzymam kciuki z całych sił !!! Quote
IVV Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 jogolcia@pdx napisał(a):Anito - to świetny pomysł... dzisiaj przetłumaczę - dzięki :lol: Jolus wiem ,ze jestes zajeta -mialas szanse przetlumaczyc moze ? Quote
jogolcia@pdx Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 IVV napisał(a):Jolus wiem ,ze jestes zajeta -mialas szanse przetlumaczyc moze ? Zdecydowałam się poczekać z tłumaczeniem na wyniki badań ... Quote
jogolcia@pdx Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 Ale na pewno przetłumaczę, jak tylko coś będzie wiadomo :oops: Quote
sonia71 Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 Hunter -jutro już bedzie wiadomo-trzymam kciuki oby wszytkie wyniki i twoje i Patki były dobre.:) Quote
IVV Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 tak bym chciala by byl juz wyleczony i we wlasnym domu... Quote
jogolcia@pdx Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 IVV napisał(a):tak bym chciala by byl juz wyleczony i we wlasnym domu... To też przyjdzie IVV - ja wierzę mocno, że przyjdzie... Quote
IVV Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 juz dzis powinny byc wyniki ...a moze warto tez jego tarczyce sprawdzic ? Quote
zadra Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 Niestety test TLi u Huntera jest powyżej normy, co nie pozwala na postawienie pewnego rozpoznania. W takich przypadkach kiedy objawy kliniczne ( i badanie kału na strawność ) pasują idealnie do podejrzewanej ZNT obowiązuje następująca procedura, Na okres 1-2 mies wdraża się leczenie enzymami , dietą wysokostrawną oraz wprowadza sie na okres 6 tyg. specjalny antybiotyk, który niweluje przerost flory bakteryjnej jelit. Po tym okresie jesli nastąpi przyrost masy ciała leczenie się kontynuuje, przy braku wzrostu wagi powtarza się ponownie badanie TLi, oraz rozszerza się diagnostykę o dalsze wskażniki tj. oznaczenie poziomu hormonów tarczycy, Vit B12, Biotyny, biopsję jelit. Obecnie po rozpoczęciu podawania ww. leków wykonamy badanie Parazytologiczne kału, oraz cytologię ( Hunter był odrobaczany parę tygodni temu , ale jest to badanie tanie i pokaże czy przypadkiem nie ma jakiś bardziej egzotycznych parazytów ).Teraz kamyk do dyskusji - Czy nie można było zrobić tych wszystkich badań od razu. Odpowiedż - oczywiście tak, ale koszty takiego postepowania są ogromne , więc przyjęliśmy drogę pragmatyczną i nierozrzutną. Na koniec trzeba dodać, że w przypadkach ZNT, które nie są problematyczne w diagnozie właściwe leczenie ( enzymami ) nie zawsze owocuje poprawą w stanie zwierzecia a właśnie ta jednostka chorobowa wydaje sie tutaj najbardziej prawdopodobna mimo niejednoznacznych wyników. Quote
zadra Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 Co do kosztu badania to dopiero za dwa tygodnie dostaniemy f-rę z Niemiec. Quote
IVV Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 ....:( dalej wszystko poomacku ....i dalej nic konkretnie nie wiadomo.... a moze mu zrobic to badanie na tarczyce ? podpiszcie petycje http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6370 Quote
funia Posted January 17, 2011 Author Posted January 17, 2011 to co mam robić ? CZekam na decyzje . Quote
IVV Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 mysle ,ze trzeba ta tarczyce tez sprawdzic ... Quote
funia Posted January 17, 2011 Author Posted January 17, 2011 Handzia przekazała na moje ręce 20 zł na Huntera badania .Mam je tylko nie wiem w końcu kto konta uzyczał:oops: Quote
MaDi Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 IVV napisał(a):mysle ,ze trzeba ta tarczyce tez sprawdzic ... Tarczyca to raczej inne objawy. Quote
sonia71 Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 ja użyczyłam tylko jednorazowo ,coś tam miałyście z Paypalem nie tak,.IVV wpłata juz jest. Quote
zadra Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 IVV napisał(a):....:( dalej wszystko poomacku ....i dalej nic konkretnie nie wiadomo.... a moze mu zrobic to badanie na tarczyce ? podpiszcie petycje http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6370 Można badanie na tarczycę zrobic juz teraz.Jesli nawet ma podwyzszony poziom hormonów tarczycy procedurę opisaną powyzej będzie musial przejść z uwagi na to,że dominujace objawy są ze strony przewodu pokarmowego.Nie jest to przypadek prosty diagnostycznie i trzeba pamiętać, że jedna patologia nie wyklucza drugiej. Cierpliwość w sprawie Huntera jest potrzebna.Badanie na tarczycę możemy zrobić nawet w tym tygodniu. Quote
funia Posted January 17, 2011 Author Posted January 17, 2011 MaDi napisał(a):Tarczyca to raczej inne objawy. Niekoniecznie .....Licha sierść ,wyłysiała końcówka ogona ,marznięcie i te kupska .Poczytałąm troche i moim skromnym zdaniem to nie wykluczone ... Quote
MaDi Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 funia napisał(a):Niekoniecznie .....Licha sierść ,wyłysiała końcówka ogona ,marznięcie i te kupska .Poczytałąm troche i moim skromnym zdaniem to nie wykluczone ... Nie doczytałam o ogonie...fakt to bywa objawem problemów tarczycy. Mój psiak miewa okresy( teraz jest to unormowane),że gubił niemal cała sierść zostawał mu podszerstek, do tego apatyczność i słaby apetyt. Pomyślcie jak on wyglądał:shake: pisze o Małym( w avatarze).Diagnoza m.in. niedoczynność tarczy, leczenie pomogło. Quote
zadra Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 MaDi napisał(a):Nie doczytałam o ogonie...fakt to bywa objawem problemów tarczycy. Mój psiak miewa okresy( teraz jest to unormowane),że gubił niemal cała sierść zostawał mu podszerstek, do tego apatyczność i słaby apetyt. Pomyślcie jak on wyglądał:shake: pisze o Małym( w avatarze).Diagnoza m.in. niedoczynność tarczy, leczenie pomogło. U Huntera wystepuje "wilczy apetyt" Quote
MaDi Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 zadra napisał(a):U Huntera wystepuje "wilczy apetyt" I straszna chudzina... Quote
IVV Posted January 18, 2011 Posted January 18, 2011 sprawdzcie ta tarczyce ,tak by ta ewentualnosc kompletnie wykluczyc Quote
Recommended Posts