Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Widziałam dwa nowe psiaki, które dzisiaj trafiły na geriatrię. Są w klatkach tam gdzie Miłek. Wielkościowo takie średnie mniejsze. Jeden cały w loczkach, a drugi z gładką sierścią. Ten z loczkami cały się trząsł, ale sam podszedł do drzwi klatki żeby go pogłaskać i bardzo mu się to podobało. Ten drugi mniej przestraszony i też oczywiście wygłaskany na dobry początek ;)

Posted

Dziuniek, odnośnie Ludwisi, to na spacery zabiera ją Marta. Dzisiaj też z nią była. Marta z tego co się orientuję dość często wpada do schronu, więc akurat w kwestii spacerów o Ludwiczkę nie trzeba się martwić :)

Posted

Widziałam dwa nowe psiaki, które dzisiaj trafiły na geriatrię. Są w klatkach tam gdzie Miłek. Wielkościowo takie średnie mniejsze. Jeden cały w loczkach, a drugi z gładką sierścią. Ten z loczkami cały się trząsł, ale sam podszedł do drzwi klatki żeby go pogłaskać i bardzo mu się to podobało. Ten drugi mniej przestraszony i też oczywiście wygłaskany na dobry początek ;)

Chciałam tylko sprostować, że te psiaki to jednak bardziej maluchy niż średnie ;)

Posted

Opiekunka z dt Mai pisze mi teraz na fb, ze "jej zdaniem Maja jest calkowicie slepa" i gdyby wiedziala o tym to nigdy by jej nie wzięła.

i co z nią będzie?.....

Posted

Mały 2068 i Tofik 661 dziś opuściły schronisko. Walka była zacięta ale udało się ;-)

[attachment=6608:10805041_604118763026824_122988782_n.jpg]

[attachment=6609:10690057_604520679653299_8611064892264927514_n.jpg]

Posted

Tofik ma nowotwór śledziony, gruczołu krokowego, ogromną anemię i niewydolność nerek. Czekamy do poniedziałku jednak rokowania są bardzo złe.

Posted

Tofik ma nowotwór śledziony, gruczołu krokowego, ogromną anemię i niewydolność nerek. Czekamy do poniedziałku jednak rokowania są bardzo złe.

Malec ma to samo, oprócz nowotworu:

Pies zabrany w dniu dzisiejszym ze schroniska. Dołączone wypisy - patrz skany 

W badaniu: Nr mikrochipu 616093400031658. Status kondycyjny 3 w/g BCS. Oddech piersiowo-brzuszny w normie. 

Błony śluzowe różowe, CRT około 1 sek. Zmętnienie rogówek. Zmiany w linii przyzębia. Znacznego stopnia fetor ex 

ore. Kanały słuchowe bez zmian zapalnych czy deformacji, widoczny czop z włosami. Utrata słuchu. Osłuchowo 

wzmożony szmer krtaniowy. Szmerów patologicznych w zakresie dolnych dróg oddechowych nie stwierdzam. Serce w 

fonendoskopii bez cech arytmicznych czy identyfikowanych szmerów wew. sercowych. Jama brzuszna do weryfikacji 

usg. Temp. 38,5. Jądra bez zmian w palpacji. Zaburzenia motoryczne z zachowaniem odruchów poprawczych. Odruchy

czaszkowe w normie.

RTG przesiewowe : Sylwetka serca w normie, Obraz śródmiąższowy bez istotnych zmian radiologicznych. Widoczne

zmiany zwyrodnieniowe w zakresie stawów ramiennych z osteochondrozą. Widoczne zaburzenia z cechami 

osteoporozy w rzucie wyrostków kolczystych. Zaawansowana spondyloza kręgów lędźwiowych ze zwężeniem szpar 

międzykręgowych L1-L3.

Obraz krwi z cechami anemii oraz niewydolności przewlekłej nerek. 

Rokowania ostrożne. 

Obraz kliniczny z niewydolnoscią nerek przewlekłą oraz zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa. Możliwe 

współistnienie zmian śluzówkowych w zakresie przewodu pokarmowego potęgowanego i/lub wynikacjącego z 

azotemii.
Posted

Tofik:

Pies odebrany ze schroniska w dniu dzisiejszym. Dołaczone wypisy - patrz skany. Nr schroniskowy : 0661/14

W badaniu: NR MIKROCHIPU: 941000015474380 Status kondycyjny 3 w/g BCS. Oddech piersiowo-brzuszny z 

nieznaczą dusznością wdechową. Zmętnienie rogówek, Błony śluzowe różowo-bladawe, CRT około 1 sek. 

Zaawansowane zmian w linii przyzębia. Węzły na obwodzie bez zmian. Tarczyca w palpacji bez zmian. Osłuchowo w 

zakresie układu oddechowego szmerów patologicznych nie stwierdzam. Serce w fonendoskopii bez cech arytmicznych 

z identyfikacją szmeru skurczowego III/VI stopnia lewostronnego, wysłuchiwalnego po stronie prawej. Jama brzuszna 

do weryfikacji ultrasonograficznej. Widoczne wygolenia po pobraniach, zakładaniu wenflonów. Obrzęk kończyny lewej 

piersiowej poniżej kości ramiennej. Obrzęk bez wzmożonej ciepłoty, ciastowaty. Jądra asymetryczne bez zmian w 

palpacji. Zaburzenia pozycji stojącej. Odruchy poprawcze w normie. Temp. 38,3 

Obraz krwi : zaawansowana anemia z cechami przewlekłego procesu zapalnego. Obraz biochemiczny sugerujacy 

przewlekłą niewydolność nerek. 

RTG przesiewowe: Uniesienie kolankowate tchawicy. Obraz układu oddechowego bez istotnych odchyleń poza 

punktowymi pęcherzami rozedmowymi głównie płatów tylnych. Sylwetka serca z powiększeniem komory prawej i 

lewej. W rzucie pnia płucnego widoczny wzmożony cień w okolicy nakładania na cień aortalny. Widoczna choroba 

zwyrodnieniowa stawów ramiennych. Zaawansowane zmiany w linii kręgów głównie odcinka lędźwiowego ze 

zwężeniem szpar miedzykręgowych oraz spondylozą.

Obraz kliniczny związany z niewydolnocią motoryczną dla zaburzeń w kręgosłupie. Widoczna anemia pochodząca 

najprawdopodobniej z zaburzeń neoplastycznych z powikłaniem i/lub współistnieniem niewydolności nerek. 

Rokowania ostrożne do złych.
Posted

Usg wkleję, jak dostanę.

Dostałam: Tofik

Prostata wielkosci ok 42/33,6 mm - powiekszona.Miązsz o cechach 

zwyrodnienia drobnotorbieowatego - w miaższu widoczne dosc liczne torbiele wielkosci do ok 6,0 mm.

P. moczowy dobrze wypełniony bez uchwytnych złogów i cech deformacji sciany.

Nerki lewa i prawa symetryczne wielkosci ok ok 57-60 mm w osi długiej .Miązsz o cechach pzebudowy dgeneracyjnej 

i cechami mineralizacji rdzenia .W nerce lewej ujawniono garb nerki nie wykluczona zmiana nowotworowa.

Guz śledziony wielkości ok 35,8/ 30,9 mm, hipoechogenny o dość jednorodnej strukturze umięjscowiony na cz. 

głowowej narządu.

Pozostały miazsz bez uchwytnych zmian.

Wątroba o podwyzszonej echogenicznosci , ziarnista , szorstka.Zmian ogniskowych , przerzutowych nie ujawniono.

Krawedź przeponowa regularna , ostra o zachowanej ciągłości.

P.zółciowy bz.Przewody żółciowe bz.Naczynia nieposzerzone.

W rzucie nadnerczy i trzustki zmian nie ujawniono.

W.chłonne niepowiekszone .Widoczne odcinki p.pokarmowego bz .Perystaltyka zachowana.

Wolny płyn w jamie otrzewnej nieobecny sonograficznie.
Posted

ja wciąż myślę o Leonku, tym malutkim powykręcanym piesku:

Leoś od weta trafi di Dziuniek, o ile nic nie pomerdałam.

A do adopcji w sobotę (lub niedzielę, bo ja w poniedziałki mam pomroczność jasną), poszedł Żwirek :) :)

Posted

Leoś od weta trafi di Dziuniek, o ile nic nie pomerdałam.

A do adopcji w sobotę (lub niedzielę, bo ja w poniedziałki mam pomroczność jasną), poszedł Żwirek :) :)

o wow, jaka wspaniała wiadomość, jeśli potrzeba jakiejś pomocy dla Leosia, to ja chętnie się dołożę, tylko proszę o info:)

Posted

[quote name="pj." post="15921034" timestamp="1416823645"]

Asiuniab wysłałam Ci pw.
A Żwirek to jakaś zaplanowana adopcja czy tak 'z ulicy' ?[/quote
Dopisałam powyżej- adopcja ze strony achronu czyli to o co nam chodzi, ludzie czytają opisy i robią adopcje,

Posted

Do domu pojechał Żwirek :smile:, z ogłoszenia na stronie achronu
Aa juz wiecie:-)

Jest u fajnej osoby, będą informacje jak mu się wiedzie

i to jeszcze do fajnej osoby, super :)