Beat2010 Posted November 19, 2014 Posted November 19, 2014 Na stronie schronu jest wpisana Zuzia/Doris w dziale "w nowym domu", czyli adoptowana? Bo Maja jest ciągle w dziale ' do adopcji" Quote
mala_czarna Posted November 19, 2014 Posted November 19, 2014 Opiekunka z dt Mai pisze mi teraz na fb, ze "jej zdaniem Maja jest calkowicie slepa" i gdyby wiedziala o tym to nigdy by jej nie wzięła. Quote
JunaN Posted November 21, 2014 Posted November 21, 2014 Widziałam dwa nowe psiaki, które dzisiaj trafiły na geriatrię. Są w klatkach tam gdzie Miłek. Wielkościowo takie średnie mniejsze. Jeden cały w loczkach, a drugi z gładką sierścią. Ten z loczkami cały się trząsł, ale sam podszedł do drzwi klatki żeby go pogłaskać i bardzo mu się to podobało. Ten drugi mniej przestraszony i też oczywiście wygłaskany na dobry początek ;) Quote
JunaN Posted November 21, 2014 Posted November 21, 2014 Dziuniek, odnośnie Ludwisi, to na spacery zabiera ją Marta. Dzisiaj też z nią była. Marta z tego co się orientuję dość często wpada do schronu, więc akurat w kwestii spacerów o Ludwiczkę nie trzeba się martwić :) Quote
JunaN Posted November 21, 2014 Posted November 21, 2014 Widziałam dwa nowe psiaki, które dzisiaj trafiły na geriatrię. Są w klatkach tam gdzie Miłek. Wielkościowo takie średnie mniejsze. Jeden cały w loczkach, a drugi z gładką sierścią. Ten z loczkami cały się trząsł, ale sam podszedł do drzwi klatki żeby go pogłaskać i bardzo mu się to podobało. Ten drugi mniej przestraszony i też oczywiście wygłaskany na dobry początek ;) Chciałam tylko sprostować, że te psiaki to jednak bardziej maluchy niż średnie ;) Quote
JunaN Posted November 21, 2014 Posted November 21, 2014 niestety Paula, ale nie byłam bystra na tyle żeby na to wpaść ;) Quote
malagos Posted November 21, 2014 Posted November 21, 2014 Opiekunka z dt Mai pisze mi teraz na fb, ze "jej zdaniem Maja jest calkowicie slepa" i gdyby wiedziala o tym to nigdy by jej nie wzięła. i co z nią będzie?..... Quote
pj. Posted November 21, 2014 Posted November 21, 2014 Mały 2068 i Tofik 661 dziś opuściły schronisko. Walka była zacięta ale udało się ;-)[attachment=6608:10805041_604118763026824_122988782_n.jpg][attachment=6609:10690057_604520679653299_8611064892264927514_n.jpg] Quote
iwna5702 Posted November 22, 2014 Posted November 22, 2014 Toffik wyglada bardzo zle - dobrze,ze zdazyly wyjsc nie udalo sie jednak wyrwac suni, ktora jako trzecia byla przewidziana do wyjscia. :( Quote
pj. Posted November 22, 2014 Posted November 22, 2014 Tofik ma nowotwór śledziony, gruczołu krokowego, ogromną anemię i niewydolność nerek. Czekamy do poniedziałku jednak rokowania są bardzo złe. Quote
dziuniek Posted November 22, 2014 Posted November 22, 2014 Tofik ma nowotwór śledziony, gruczołu krokowego, ogromną anemię i niewydolność nerek. Czekamy do poniedziałku jednak rokowania są bardzo złe. Malec ma to samo, oprócz nowotworu: Pies zabrany w dniu dzisiejszym ze schroniska. Dołączone wypisy - patrz skany W badaniu: Nr mikrochipu 616093400031658. Status kondycyjny 3 w/g BCS. Oddech piersiowo-brzuszny w normie. Błony śluzowe różowe, CRT około 1 sek. Zmętnienie rogówek. Zmiany w linii przyzębia. Znacznego stopnia fetor ex ore. Kanały słuchowe bez zmian zapalnych czy deformacji, widoczny czop z włosami. Utrata słuchu. Osłuchowo wzmożony szmer krtaniowy. Szmerów patologicznych w zakresie dolnych dróg oddechowych nie stwierdzam. Serce w fonendoskopii bez cech arytmicznych czy identyfikowanych szmerów wew. sercowych. Jama brzuszna do weryfikacji usg. Temp. 38,5. Jądra bez zmian w palpacji. Zaburzenia motoryczne z zachowaniem odruchów poprawczych. Odruchy czaszkowe w normie. RTG przesiewowe : Sylwetka serca w normie, Obraz śródmiąższowy bez istotnych zmian radiologicznych. Widoczne zmiany zwyrodnieniowe w zakresie stawów ramiennych z osteochondrozą. Widoczne zaburzenia z cechami osteoporozy w rzucie wyrostków kolczystych. Zaawansowana spondyloza kręgów lędźwiowych ze zwężeniem szpar międzykręgowych L1-L3. Obraz krwi z cechami anemii oraz niewydolności przewlekłej nerek. Rokowania ostrożne. Obraz kliniczny z niewydolnoscią nerek przewlekłą oraz zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa. Możliwe współistnienie zmian śluzówkowych w zakresie przewodu pokarmowego potęgowanego i/lub wynikacjącego z azotemii. Quote
dziuniek Posted November 22, 2014 Posted November 22, 2014 Tofik: Pies odebrany ze schroniska w dniu dzisiejszym. Dołaczone wypisy - patrz skany. Nr schroniskowy : 0661/14 W badaniu: NR MIKROCHIPU: 941000015474380 Status kondycyjny 3 w/g BCS. Oddech piersiowo-brzuszny z nieznaczą dusznością wdechową. Zmętnienie rogówek, Błony śluzowe różowo-bladawe, CRT około 1 sek. Zaawansowane zmian w linii przyzębia. Węzły na obwodzie bez zmian. Tarczyca w palpacji bez zmian. Osłuchowo w zakresie układu oddechowego szmerów patologicznych nie stwierdzam. Serce w fonendoskopii bez cech arytmicznych z identyfikacją szmeru skurczowego III/VI stopnia lewostronnego, wysłuchiwalnego po stronie prawej. Jama brzuszna do weryfikacji ultrasonograficznej. Widoczne wygolenia po pobraniach, zakładaniu wenflonów. Obrzęk kończyny lewej piersiowej poniżej kości ramiennej. Obrzęk bez wzmożonej ciepłoty, ciastowaty. Jądra asymetryczne bez zmian w palpacji. Zaburzenia pozycji stojącej. Odruchy poprawcze w normie. Temp. 38,3 Obraz krwi : zaawansowana anemia z cechami przewlekłego procesu zapalnego. Obraz biochemiczny sugerujacy przewlekłą niewydolność nerek. RTG przesiewowe: Uniesienie kolankowate tchawicy. Obraz układu oddechowego bez istotnych odchyleń poza punktowymi pęcherzami rozedmowymi głównie płatów tylnych. Sylwetka serca z powiększeniem komory prawej i lewej. W rzucie pnia płucnego widoczny wzmożony cień w okolicy nakładania na cień aortalny. Widoczna choroba zwyrodnieniowa stawów ramiennych. Zaawansowane zmiany w linii kręgów głównie odcinka lędźwiowego ze zwężeniem szpar miedzykręgowych oraz spondylozą. Obraz kliniczny związany z niewydolnocią motoryczną dla zaburzeń w kręgosłupie. Widoczna anemia pochodząca najprawdopodobniej z zaburzeń neoplastycznych z powikłaniem i/lub współistnieniem niewydolności nerek. Rokowania ostrożne do złych. Quote
dziuniek Posted November 22, 2014 Posted November 22, 2014 Usg wkleję, jak dostanę. Dostałam: Tofik Prostata wielkosci ok 42/33,6 mm - powiekszona.Miązsz o cechach zwyrodnienia drobnotorbieowatego - w miaższu widoczne dosc liczne torbiele wielkosci do ok 6,0 mm. P. moczowy dobrze wypełniony bez uchwytnych złogów i cech deformacji sciany. Nerki lewa i prawa symetryczne wielkosci ok ok 57-60 mm w osi długiej .Miązsz o cechach pzebudowy dgeneracyjnej i cechami mineralizacji rdzenia .W nerce lewej ujawniono garb nerki nie wykluczona zmiana nowotworowa. Guz śledziony wielkości ok 35,8/ 30,9 mm, hipoechogenny o dość jednorodnej strukturze umięjscowiony na cz. głowowej narządu. Pozostały miazsz bez uchwytnych zmian. Wątroba o podwyzszonej echogenicznosci , ziarnista , szorstka.Zmian ogniskowych , przerzutowych nie ujawniono. Krawedź przeponowa regularna , ostra o zachowanej ciągłości. P.zółciowy bz.Przewody żółciowe bz.Naczynia nieposzerzone. W rzucie nadnerczy i trzustki zmian nie ujawniono. W.chłonne niepowiekszone .Widoczne odcinki p.pokarmowego bz .Perystaltyka zachowana. Wolny płyn w jamie otrzewnej nieobecny sonograficznie. Quote
pchełeczka Posted November 23, 2014 Posted November 23, 2014 Mały 2068 i Tofik 661 dziś opuściły schronisko. Walka była zacięta ale udało się ;-)10805041_604118763026824_122988782_n.jpg10690057_604520679653299_8611064892264927514_n.jpg Może to głupie pytanie ale nowa tu jestem więc wybaczcie. Co z nimi teraz bedzie? Mają DT? Biedne psiaki. :( Quote
pj. Posted November 23, 2014 Posted November 23, 2014 Mały ma ma DT /dożywotni/, Tofik właściwie walczy o życie. Quote
sleepingbyday Posted November 23, 2014 Posted November 23, 2014 widok maksa kiedys i teraz mnie powalił... :-(. Quote
asiuniab Posted November 24, 2014 Posted November 24, 2014 ja wciąż myślę o Leonku, tym malutkim powykręcanym piesku:( Quote
mala_czarna Posted November 24, 2014 Posted November 24, 2014 ja wciąż myślę o Leonku, tym malutkim powykręcanym piesku: Leoś od weta trafi di Dziuniek, o ile nic nie pomerdałam. A do adopcji w sobotę (lub niedzielę, bo ja w poniedziałki mam pomroczność jasną), poszedł Żwirek :) :) Quote
asiuniab Posted November 24, 2014 Posted November 24, 2014 Leoś od weta trafi di Dziuniek, o ile nic nie pomerdałam. A do adopcji w sobotę (lub niedzielę, bo ja w poniedziałki mam pomroczność jasną), poszedł Żwirek :) :) o wow, jaka wspaniała wiadomość, jeśli potrzeba jakiejś pomocy dla Leosia, to ja chętnie się dołożę, tylko proszę o info:) Quote
Beat2010 Posted November 24, 2014 Posted November 24, 2014 Do domu pojechał Żwirek :-), z ogłoszenia na stronie achronu Aa juz wiecie:-) Jest u fajnej osoby, będą informacje jak mu się wiedzie Quote
pj. Posted November 24, 2014 Posted November 24, 2014 Asiuniab wysłałam Ci pw.A Żwirek to jakaś zaplanowana adopcja czy tak 'z ulicy' ? Quote
Beat2010 Posted November 24, 2014 Posted November 24, 2014 [quote name="pj." post="15921034" timestamp="1416823645"] Asiuniab wysłałam Ci pw. A Żwirek to jakaś zaplanowana adopcja czy tak 'z ulicy' ?[/quote Dopisałam powyżej- adopcja ze strony achronu czyli to o co nam chodzi, ludzie czytają opisy i robią adopcje, Quote
JunaN Posted November 24, 2014 Posted November 24, 2014 Ja pierniczę, Żwirek pojechał do domu :) mój ulubieniec :) chyba się upiję ze szczęścia :) ale tęsknić też będę ;) Quote
JunaN Posted November 24, 2014 Posted November 24, 2014 Do domu pojechał Żwirek :smile:, z ogłoszenia na stronie achronu Aa juz wiecie:-) Jest u fajnej osoby, będą informacje jak mu się wiedzie i to jeszcze do fajnej osoby, super :) Quote
Recommended Posts