Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oj tak. Czas szybko płynie. Widzę to po mojej córeczce. Niedawno jeszcze była niemowlakiem a teraz już przedszkolak pełną gębą.:lol:

Kontaktowałaś się może z dziewczynami z wątku podanego przez maciaszek?

Posted

Nie kontaktowałam się, bo przerzucam go (jest b. długi ) i jak dotąd nie natrafiłam jeszcze na taką osobę. Fakt też, że nie mam do tego przerzucania wiele czasu. Mój czas zabierają różne badania i wizyty lekarskie. Koszmar. Do tego częstsze spacerki z psami

Posted

Tak na szybko przejrzałam tamten wątek. Jakoś tak tajemniczo tam wszyscy piszą. To chyba te osoby:

[url]http://www.dogomania.pl/members/68077-ElzaMilicz[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/members/16061-AniaAnio%C5%82ek[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/members/82478-wolf122[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/members/67059-Doda_[/url]

Posted

Znalazłam aptekę w której dostępny jest Adiuretin. Niestety w pełnej odpłatności. Na receptę, ale to może wystawić również wet.
Apteka jest co prawda w Człuchowie i nie prowadzi wysyłek, ale pewnie Zuzia znalazłaby kogoś w Człuchowie kto by leki odebrał i wysłał.

[url]http://aspirynka.eu/apteka?query=adiuretin&x=0&y=0[/url]

Po przekopaniu netu zdaje się, że zdobycie recepty na refundowany zakup jest bardzo trudne. NFZ to ściśle kontroluje, a pediatrzy w większości wypisują recepty bez tego potrzebnego "P". Tyle to może i weterynarz.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Kara.']Znalazłam aptekę w której dostępny jest Adiuretin. Niestety w pełnej odpłatności. Na receptę, ale to może wystawić również wet.
Apteka jest co prawda w Człuchowie i nie prowadzi wysyłek, ale pewnie Zuzia znalazłaby kogoś w Człuchowie kto by leki odebrał i wysłał.

[url]http://aspirynka.eu/apteka?query=adiuretin&x=0&y=0[/url]

Po przekopaniu netu zdaje się, że zdobycie recepty na refundowany zakup jest bardzo trudne. NFZ to ściśle kontroluje, a pediatrzy w większości wypisują recepty bez tego potrzebnego "P". Tyle to może i weterynarz.[/QUOTE]

Dzięki Ci Kara ja też ją znalazłam. Recepty refundowanej teraz nikt nie wystawi. Teraz podawałam jej Hydrochlorotiazidum 12,5 mg. Właśnie skończyłyśmy jedno opakowanie i zaczynamy drugie. Daję jej pić cały czas pełna miska. Wydaje mi się, że teraz jak nie ograniczam picia to pije więcej. Właściwie to bywa różnie . Czasami pije dużo jak piła, ale potrafi odejść od wody jak uzna, że się napiła a bywa, że pije bez opamiętania i brzusio nabomboniony twardy. Siusia dalej dużo, ale odlatuje już dalej a przedtem siadała zaraz na chodniku po wyjściu z klatki schodowej. Trudno mi sprawdzić, czy siuski się zabarwiają bo jak do niej dojdę to nie wiem czy inny piesek tam nie posikał.
Spróbujemy wziąć jeszcze to drugie opakowanie jak będzie bez skutku to wtedy będę potrzebowała pomocy w ściągnięciu Adiuretinu.
Miałam obiecane kilka tabletek Milirinu, ale ten ktoś się na nas wypiął i na obiecance się skończyło.

Posted

Na którymś wątku znalazłam wpis ulvhedinn gdzie podała receptę na mieszankę ziołową. Chciałam ją coś więcej w związku z tym dopytać. Napisałam PW i maila prosząc o namiar na kontakt żeby porozmawiać, ale się nie odzywa. Nie wiem dlaczego, bo na Dogo jest obecna.

A więc pozostał już tylko milirin lub zamiennik adiuretin. Milirin jest dla mnie za drogi i nie udźwignę tego, bo moje leki dużo pochłaniają. Kara znasz kogoś, kto może go kupić i przesłać. Potrzebny mi jest kontakt z kimś, kto już adiuretin stosował u psa.
Ja doczytałam, że są to krople, które działają na śluzówkę. U psów zakrapla się je do worka spojówkowego. Jak je stosować? Sunia ma ok. 7 kg.
Dużo łatwiej, prościej jest z tabletkami

Posted

proszę o podanie jaką dawkę Toja ma otrzymywać , minirin jest dostępny teraz w formie tabletek liofilizowanych czyli rozpuszczających się błyskawicznie w jamie ustnej podany podjęzykowo , dawki 0,06 ; 0,12 mg
postaram się w poniedziałek sprawdzić dostępność poszczególnych dawek
tabletek się nie dzieli , nie można podawać z pokarmem
jeśli to możliwe proszę o odpowiedź na pw

Posted

Dorothy...:oops::lol:

w/g mnie trzeba sprawdzić jeszcze raz dawkowanie , ponieważ teraz dostępny jest właśnie ten liofilizat , a to jest zupełnie inne wchłanianie
ja ustalę w poniedziałek jakie dawki i formy tak naprawdę są dostępne

Posted

dawkowanie podal lekarz z sggw na podstawie badan lab Toi, nie wiem czy cos tu mozna zmieniac...

chyba zeby zapytac lekarza jakie dawki w przypadku liofilizatu
postaram sie dostac namiary na lekarza od Wandy, wiem ze jest troszke przylamana musimy jej pomoc!!!

Posted

Wyszukiwarka oczywiście nie działa. Napisałam na mapie.
Mam nadzieję, że uda się coś załatwić z Minirinem, ale w razie czego dobrze mieć inną opcję.

Posted

[quote name='figa33']proszę o podanie jaką dawkę Toja ma otrzymywać , minirin jest dostępny teraz w formie tabletek liofilizowanych czyli rozpuszczających się błyskawicznie w jamie ustnej podany podjęzykowo , dawki 0,06 ; 0,12 mg
postaram się w poniedziałek sprawdzić dostępność poszczególnych dawek
tabletek się nie dzieli , nie można podawać z pokarmem
jeśli to możliwe proszę o odpowiedź na pw[/QUOTE]

Serdecznie dziękuję za ofiarowaną pomoc. Sama jestem już bezradna. Szkoda, że wycofali tabletki, bo nie są kłopotliwe w podawaniu psom. Przypuszczam, że podawanie psom lofilizatu pod język i utrzymanie go pod tym językiem będzie trudniejsze

Posted (edited)

Obecnie mam dostęp do minirinu w dwóch postaciach : są dwie dawki 0,06 mg i 0,120 mg liofilizatu ( Minirin Melt ) po 30 tabl podawane podjęzykowo, jest tez dostępny minirin w aerozolu w dawce , 0,01 mg /dawkę po 5 ml w butelce .To jest aerozol donosowy .

Napisałam więc o tym na Portalu Weterynaryjnym z zapytaniem co i jak to zastosować dla pieska i otrzymałam taką odpowiedź:

"Obecnie za optymalną drogę podawania leku uważana jest podaż dospojówkowa. W tym celu farmaceuta musi przełożyć lek z aerozolu do kroplomierza. Szczegóły leczenia i monitoringu należy ustalić z lekarzem prowadzącym."

Edited by wanda szostek
Posted

[quote name='Kara.']Jakby był potrzebny jednak ten Adiuretin to napisz do:
[URL]http://www.dogomania.pl/members/106591-beataczl[/URL][/QUOTE]

jestem. dostalam maila- w czym moge pomoc? podaje telefon 514 482 043
pozdr

Posted

Wandziu, przepraszam, że piszę i pytam (zamiast czytać) ale zmarła mi dzisiaj bliska osoba i nie mam do tego głowy :(
Napisz jaki lek jest potrzebny, spróbuję załatwić.

Posted (edited)

[quote name='Ziutka']Wandziu, przepraszam, że piszę i pytam (zamiast czytać) ale zmarła mi dzisiaj bliska osoba i nie mam do tego głowy :(
Napisz jaki lek jest potrzebny, spróbuję załatwić.[/QUOTE]

Ziutka z tym lekiem nie jest tak prosto. Ja obdzwoniłam wszystkie apteki w Siedlcach, bo zaopatrują się one u różnych dystrybutorów. Tylko w dwóch miejscach dostałam informację, że mogą mieć minirin - tabletki w postaci liofilizatu . Podaje się je pod język bo działają na śluzówkę. One podobno są szybko rozpuszczalne i dobrze działają. Nie widzę jednak możliwości zastosowania ich dla psa.
U psów stosuje się minirin w tabletkach. Można też w kroplach i wtedy dawkę zakrapla się do spojówki (optymalne działanie). Szukając w internecie wyskoczyła mi tylko apteka w Człuchowie gdzie jest adiuretin (zamiennik minirinu) w kroplach.
Dzięki zaangażowaniu Dorothy trafiła na wątek figa33, która załatwiła już nam minirin w aerozolu. A więc miesiąc kuracji mamy zapewniony. Spróbujemy go przelać do kroplomierza i suni zakraplać do spojówki. Lek odbiorę 22.02 i od 23 zaczynamy kurację lekową. Jeżeli wszystko się uda (dam sobie radę z zakraplaniem i lek będzie działał) to postaram się o ściągnąć ten audiuretin z Człuchowa (może będzie tu mogła pomóc bataczl). Jest on o połowę tańszy , czyli da dwa miesiące zamiast jednego. Adiuretin to czeski lek i już nie jest sprowadzany więc jedynie jak jest gdzieś w zapasach to można dostać. Trzeba próbować. Będę szukała tego adiuretinu bo zawsze to dwa miesiące kuracji. Toja ma sześć latek przed nami więc długa droga leczenia. Sunia będzie musiała brać lek do końca życia.

Buduje mnie fakt, że nie jestem z tym problemem sama i mam obok osoby, które chcą pomóc. Kara wygrzebała tą aptekę "Aspirynkę z Człuchowa, znalazła i podała kontakt do bataczl, Dorothy cały czas jest zaangażowana i wspiera mnie, figa33 załatwiła lek i Ty też oferujesz pomoc. To podtrzymuje na duchu, że jakoś poradzimy sobie Tojcia moje słoneczko zawsze radosne i uśmiechnięta (wada zgryzu) będzie jeszcze długo merdała ogonkiem i pochrapywała obok pani na wersalce

[IMG]http://img716.imageshack.us/img716/5020/dsc0091ai.jpg[/IMG]
By [URL=http://profile.imageshack.us/user/wilga2006]wilga2006[/URL] at 2011-08-21

Edited by wanda szostek
Posted

a jakże, i tak właśnie będzie!!!!
Właśnie sobie uświadomiłam że mam znajomą aptekarke w Katowicach, może też podeśle jeden Adiuretin jesli zadziała ten co dostaniesz. To bedzie na zaś.