Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B][COLOR=darkgreen]MOja Sara dostawała gotowaną rybę. Nie pamietam dokładnie jaka to była. Tato kupował w takich wielkich morożonych paczkach.DO tego dostawała jarzynki gotowane[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='madalenka']A jakie ryby np?[/QUOTE]
Morskie, bo najzdrowsze i najłatwiej dostępne: wszelkie dorsze, mintaje, morszczuki... itd...(zależy z czego filety akurat są w sklepie)

Posted

Moja sunia uwielbia łososia podgotowanego na parze z ważywkami i łyżką oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron...:lol: Jak podczas cieczki nie chciała jeść karmy ani nic innego to tylko takie posiłki wchodziły w rachubę ale za to jaką piękną sierść miała po takich obiadkach ;). Teraz pannie apetyt wrócił i wcina karmę ale 1-2 razy w tygodniu dostaje też swojego ulubionego łososia...

Posted

[quote name='mila_2']to trochę drogo z tym łososiem wychodzi;)[/quote]

No jakby tak karmić dużego psa to faktycznie drogo...:roll: Ale ja mam malutkie jamniczki więc mogą jeść takie rarytasy :lol:

Posted

A ja mam goldenka, wiec losos odpada. Chociaz raz sie dorwala i nie zdazylam nalozyc do miski a juz nic nie bylo. :razz: Ale nad mintajem mozemy sie zastanowic :multi:

Posted

[quote name='JASMIN']No jakby tak karmić dużego psa to faktycznie drogo...:roll: Ale ja mam malutkie jamniczki więc mogą jeść takie rarytasy :lol:[/quote]

dlatego ja mojej sznaucerce olbrzymce daję od czasu do czasu jakiegoś mintaja:)

Posted

Ja swojemu psiakowi przeważnie kroję surowe filety (jakieś morskie - tylko trochę drogo wychodzi ...) i mieszam z warzywami i gotowanym ryżem. Ryż gotuję na wywarze powstałym z resztek po filetowaniu śledzi (poza podrobami) - ja mam filety śledziowe, a suczysko - wywar :p

Raz na jakiś czas pojadę na gdyńską halę, to kupuję od razu 1-2 kg surowych szprotek. Wszystkim z okolic Trójmiasta polecam ! Niestety szprotki rzadko bywają, bo bardziej opłaca się sprzedaż - uwędzonych. A cena surowych jest bardzo atrakcyjna - 2 zł za kg. Ryż gotuję j.w. - na sam koniec krótko podgotowuję (w zasadzie zaparzam) szprotki (przecięte na pół) i dodaję warzywa starte na tarce. I co najważniejsze - przy szprotkach odpada ryzyko ości, bo są mini-mini "chrząsteczkami". Acha - taką mieszankę dzielę na dzienne porcje i mrożę.

Posted

[quote name='cuciola']a slyszalam ze czasem karme psu mozna polac olejem z puszki po rybie...czy to prawda? ja mysle ze mozna[/quote]

Jest przyprawiony,przesolony i najczęsciej kiepskiego gatunku.

Posted

[quote name='cuciola']a slyszalam ze czasem karme psu mozna polac olejem z puszki po rybie...czy to prawda? ja mysle ze mozna[/quote]

[quote name='puli']Jest przyprawiony,przesolony i najczęsciej kiepskiego gatunku.[/quote]

[COLOR=navy]DOKŁADNIE!!! Nigdy nie dawaj ludzkiego puszkowanego jedzonka psom! Najgorsza trucizna.[/COLOR]

Posted

Ryby jak najbardziej - zdrowo, szczegolnie morskie ze wzgledu na jod i fosfor, ale nie powinno się podawać ryb surowych. Mięso ryb zawiera enzym, który nazywa się tiaminaza i jest antywitaminą B. Gotowanie dezaktywuje go.
Przesadzać też z rybami nie można ze względu na dużą zawartość witaminy D, co może mieć wpływ na układ kostny i zwapnienia tkanek miękkich.

pozdrowienia

sz.

Posted

Ja moim kiedys do makaronu wmieszałem puszke tuńczyka ! I ledwo położyłem miski to już było wymiecione i teraz jak czegos nie chcą zjesc dodaję np. łyżkę tuńczyka i psy wsuwają wszystko

Posted

My mieliśmy kiedyś przygodę ze szprotką. Robiłam pastę rybną i obierałam w/w rybę. odkroiłam kawałek i rzuciłam psu, który jak zwykle wyczekująco leżał u nóg. Niestety ryba nie trafiła do brzucha, a została dokładnie wtarta w psi kark. Gizmo do tej pory traktuje rybki do tarzania - nie jedzenia :roll:

• Upvote 1